![]() |
|
|||||||
| Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Forum Üyesi
|
Konu disi bir kac dusunce:
Ben bu forumda daha fazla Turkiye'deki yuksek yapılarla(gokdelenlerle) ilgili resim yollamak istiyorum, ama forum uyeleri resmen ates puskuruyor yuksek yapılara (Ama sadece Türkiye'dekilere!) Bende bu yuzden sadece foruma bakınmakla yetiniyorum. Asıl gücendigim nokta, bu insanlar Amerika'daki sehirlere yuksek yapılar yuzunden ruya ulke gozuyle bakarken, ya da tam anlamıyla o gokdelenlere "WOWWW" derken, Türkiye'deki en guzel binalara bile bir yerden kulp takıyorlar. Neyse bakalım, belki yakında biraz resim postalarım. |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
bugüne kadar da beni heyecanlandıran bir gökdelen projesine rastlamış değilim. belki fuayeleri filan hoş olabilir. bu woow diyeceğimiz gökdelenleri ben de merakla bekliyorum. bence gönderin, bizi mahrum bırakmayın. belki biraz aydınlanırız. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
şimdi gördüğüm luzum üzerine merdim'deki aslında bu konuda olması gereken mesajımı buraya aktarıyorum: "mies fikri ortaya atıp wright da 1 mille açık artırmaya katıldıktan sonra sanırım bu konuyu cengiz bektaş'ı yargılamaya dönük bir bağlamda sürdürmek pek anlam taşımıyor. cengiz bektaş bence bu yapıyla teknokrat yanını ortaya koymak ve betonarme bir yüksek yapı örneği vermek istemiş olabilir. yapı tartışılabilir tabi ama burada etik konular ön planda olamaz gibi. aslında gökdelen diye tanımlanan yaklaşık 15 kattan yüksek yapılar bence rasyonalist olduğunu söyleyen hiçbir mimara yakışmıyor. çok ciddi bir afet güvenliği, boşaltma sorunu taşıyorlar. siz bina yanarken 30-40 kat merdiven inmek ister misiniz? sorarım. mr wright sağ olsaydı ona da sorardım: "üstad sen 500 kat merdiven indin mi hiç hayatında?" işte bu mimarlar böyledir. hümanizm mümanizm deyip mangalda kül bırakmazlar, sonra megalomanlıklarının dolduruşuna gelip hümancıklara 500 kat merdiven merdiven indirmeye kalkarlar. ya işte nerde fonksiyonalizm nerde neue sachlichkeit? hey gidi günler hey! gökdelenin bence iki temel konteksti var. ilki manhattan'daki gibi kentsel yoğunlaşmadan gelen arsa rantının yükselmesi sonucu oluşumun yoğunluk canlılıktır gibi yollarla mimarlar tarafından yutturulması. maslak da bu yolda gidiyor. bu kapitalizm ile ilgili bir sorun. mimarların fazla yapabilecekleri bir şey olduğunu sanmıyorum. kapitalizmin önlenemez yükselişi sürdükçe mesela maslak'ın önlenemez yükselişi de sürecektir. ikincisi, sırf teknoloji gösterisi ve imaj (landmark) yapmak adına herhangi bir yerde yükselmek. burada işte "fallik egzibisyonizm" olayı çıkıyor. (bkz gökkafes) seninki şu kadarsa benimki bu kadar filan. bu işlere giren kim olsa bunlarla karşılaşacak. kusura bakmasınlar. el nino acımasızdır çünkü işi bu. şu imajinasyonu kıt spielberg takımından da bahsetmeden geçemeyeceğim. şimdi bunlar göya bilim kurgu filmi yapıyor. sanıyorlar ki teknoloji geliştikçe binalar 1000 kat 3000 kat ne bilim 100000 kat olacak. siz söyleyin bunlarda beyin kaç gram? bence geleceğin mimarlığı bambaşka olacak. bir kere ekolojik olacak. iklim çok önemli olacak. cam teknolojisi gelişecek, elastik camlar yapılacak. buckminister'ın geodezikleri hayal olmaktan çıkacak. belki fanuslar altında yeraltına girilecek. neyse fazla uzatmayayım roman olacak. belki yeni bir konu olur bu." şimdi yine de bekliyorum "wow" diyeceğimiz gökdelenleri. ben kendi adıma foster'in millenium tower'ına veya koolhas'ın bibliotheques jussieu'suna "wow" diyebilirim. ama bunlar yapılmıyor işte. bence yapılamıyor. saçma sapan kaşalot amerikan tarzı ucuz işler yapılıyor. ve bu gökdelen trendi bitti. sizin birşey gönderememeniz, kazansky'nin kaçıp saçma sapan agresyonlar yapmaya başlaması, guiliani'nin ikiz kuleler için o kadar proje arasında hiçbirisini beğenmemesi, bunlar hep ipuçları bu bitişin. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Forum Üyesi
|
frank gehry'nin ikiz kuleler yerine ayasofya gibi bir toplanma mekanı önerdiği söyleşinin linki:
http://www.nytimes.com/2003/01/05/ma...l?ex=104268451 bu söyleşiyi görmek için nytimes'a kayıt olmak gerekiyor. ayrıca burada ikiz kuleler yerine ne yapılması gerektiğine ilişkin oldukça güncel bir forum da bulunuyor: http://forums.nytimes.com/webin/WebX?50@@.f2dff93 gehry söyleşisinden buraya birkaç paragraf almanın iyi olacağını düşündüm. isteyen olursa çevirebilirim: ----------------------------------------------------------------------------------- But don't you owe it to the public to try to help New York, not to mention the rest of the country? I was in New York when the towers fell. I was in the Four Seasons Hotel, and I couldn't believe it. In the next few weeks, I couldn't imagine what could be put there. I couldn't even think about it. But then I was watching the news a few months later, and I heard Giuliani say that what should be there is a soaring, beautiful space that people from all over the world would want to come see. And that inspired me. You mean you drew up a plan? No, but the following January I was teaching a class at Yale, and I decided to give that project for my class: how do you build an extraordinary public space? I took 15 students to see the Haga Sofia in Constantinople, and said to them: this is what we need in New York. I think you should think on this scale or bigger, about a building that could be spiritual but not religious. The pope would come, and the Islamic guys, and it would be a symbol of openness and tolerance. Have you shared your ideas with any public officials? At one point I was going to have Giuliani come to Yale to meet my students, but I didn't call him. I thought any moves in that direction would have been opportunistic. Aren't all of you architects supposed to be megalomaniacs? I can be. But not in this case. This is a puzzling one. But if you could do anything with that space, with any amount of money, what would you put on the site? I don't want to come off as the white-haired wonder from California telling New Yorkers what to do. But I have a fantasy of a space that is so magnificent it would engage the world. At least five or six acres could consist of a covered space, a covered piece of grass. It could be an indoor park with a lake in it and a place where you could picnic. Imagine Central Park with a roof over it. Why not just have an outdoor park, with sunshine and birds and all that? Some have even suggested putting a farm there. Because I think it's essential that it be a soaring space. If you just put a piece of grass there, it trivializes the issue of the memorial. But if you covered it, added lighting and sound. . . . I just think that if I had lost a family member at the World Trade Center, I would want someone to build an extraordinary public space, a piece of architecture. You mean half park, half Gothic cathedral? Yes, but I am also thinking of the mosque in the center of Damascus. The reason mosques come to mind is that they are not a hierarchical space like a Christian church. They're accessible from many directions, and they have a democratic character to them. They don't have a central focus, an altar. They have the imam, and the stairway, but they move it around, so it's a little like a theater in the round. It could be multiuse, with concerts and all that. ------------------------------------------------------------------------------------ işte gerçek bir mimar diyorum. ne kadar güzel, bir kış günü dışarda kar yağar herkes donarken gece vakti insanlar çimlere yayılmış, müzik, kuşlar filan. ny'a yakışanı budur bence. istanbula neden geldiği de sanırım ortaya çıkıyor. herhalde bazı arkadaşların sandığı gibi levent skyline için değil. ![]() |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|