Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Projeler

Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar...

Anket Sonuçlarını Görüntüle: Türkiye'de ideal konut kaç m2 olmalıdır?
100 m2'den küçük 58 11,46%
100 m2 150 29,64%
150 m2 252 49,80%
200 m2 28 5,53%
200 m2'den büyük 18 3,56%
Oy verenler: 506. Bu ankette oy kullanamazsınız

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 24-07-2004, 13:04   #1
Forum Üyesi

Rabia Alga'in Avatar'ı

Rabia Alga is on a distinguished road
Türkiye'de ideal konut kaç m2 olmalıdır?

Yapılan akademik çalışmalar sonrası Türkiye’de bir ailenin konut değiştirme süresi ortalama 4.4 yıl olarak belirlenmiş. Bir ailenin tüm genişleme – küçülme evrelerinde ihtiyaçlarını karşılayabilecek konut ortalama kaç m2 olmalıdır?

En son Rabia Alga tarafından düzenlendi : 24-07-2004 13:29
Rabia Alga offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 24-07-2004, 14:33   #2
Forum Üyesi

Rabia Alga'in Avatar'ı

Aile

Aileyi kişi sayısı ile sabitlemenize gerek yok.

Evlilik
Çocukların olması
Çocukların evden ayrılması
Yaşlılık, gibi evreleri düşünerek konut ihtiyacı belirlenebilir.

Tüm bu değişken ama sabit ihtiyaçları düşünerek bir konutun en fazla esneklik sağlayabileceği büyüklüğü belirleyebilirsiniz.

Eğer gerçekten bir yıl içinde bir aile 4'ten fazla konut değiştiriyorsa ortada farklı bir durum yok mu diye düşünen olmuyor mu? Ekonomik, sosyal vs. gibi durumlar dışında ihtiyaçları karşılamadığı için konut değiştirmenin ekonomiye zararı ne kadar büyüktür?
Eski 26-07-2004, 17:07   #3
Forum Üyesi

gungordu'in Avatar'ı

gungordu is on a distinguished road
belki bu yüzden konutların sabit büyüklükleri olmamalı, ihtiyaca göre büyüyüp küçülen evler yaygınlaştırılmalı. hindistan'da bazı kabilelerin konut yapılarında böyle bir sistem olduğunu öğrenmiştim. aile büyüdükçe bir oda ekleniyor. fraktal oranlarla konut büyüyor da büyüyor...
gungordu offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 26-07-2004, 18:11   #4
Arkitera Üyesi

acikrikci'in Avatar'ı

Ankara
Mimar
acikrikci is on a distinguished road
Angry İdeal Olan DÖÜŞtÜrÜlebİlİr Mekanlar Yapmak

BENCE HERSEYDEN ONCE KONUT İÇİN ONEMLI OLAN M2 DEGIL DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR OLMASIDIR.M2 İKİNCİ PLANDA GELİR....ZATEN MİMARLAR OLARAK TA BİZİM İŞİMİZ MİNİMUMDAN MAKSIMUMU YARATMAK DEGILMIDIR......M2 Sİ KUCUKTE OLABİLİR BUYUKTE BENCE HERSEYDEN ÖNCE DONUSTURULEBİLİR OLMALI .... KTÜ MİMARLIK KLÜBÜ www.eskiz.org
acikrikci offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27-07-2004, 14:53   #5
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
cuzunkpr is on a distinguished road
İdeal Konut

"Türkiye'de ideal konut kaç m2 olmalıdır?" sorusuna cevap verebilmek için mimarlığın dışında farklı disiplinleri de ilgilendiren birkaç soruya daha cevap bulunması gerektiğini düşünüyorum.

"Türkiye'de endüstri ürünleri tasarımının ev eşyaları için ihtiyaç duyduğu alana etkisi nedir?"

"Türkiye'de çalışan/eğitim gören insanlar iş saatleri dışında kalan vakitlerini hangi mekanlarda değerlendirmektedir?"
"Konut alanlarının beslendiği sosyal alanların (çocuk parkları, yeşil alnlar, vb.) düzeyi tatmin edici boyutta mıdır?

Bu soruları detaylandırmak ve soru sayısını arttırmak mümkün olabilir. Bu aşamada konuyu çok fazla dağıtmadan cevap vermek istiyorum.

Bugünkü koşullarda, ideal konutta anne-baba ve iki çocuktan oluşan bir çekirdek ailenin yaşadığını varsayarsak, en az 150 m2 lik bir konut alanına ihtiyaç duyulmaktadır.

Salonların müze (!) yerine yaşama odası olarak kullanıldığı, anne-baba ve çocukların konut dışında gerçekleşen sosyal aktivitelere katılabildiği, eşyaların/bölme sistemlerinin çok fonksiyonlu ve hareketli kullanılabilecek şekilde tasarlandığı konutlarda 100 m2'nin altında ekonomik çözümlerin mümkün olabileceğine inanıyorum.

Tabii ki konut içinde, meslekleri veya özel hobileri ile ilgilenen, özel bahçeli konut yaptırma lüksüne sahip olan insanların ihtiyaç duyacağı alan daha fazla olabilecektir.

Mimarlar ile onlara destek olacak teknik ve sosyal disiplinlerin bir arada hayata geçirebilecekleri yeniliklere "soru sorarak ve araştırarak" kavuşma ümidiyle...

Saygılarımla,

Cemil Uzunköprü
cuzunkpr offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27-07-2004, 15:23   #6
Forum Üyesi

Rabia Alga'in Avatar'ı

Thumbs up Yorumlar çok güzel!

Yapılan tüm yorumlara kelimesi kelimesine katılıyorum. Burada asıl önemli olan fiziksel boyutundan çok ne kadar esnek olduğu ve ihtiyaçları ne kadar karşılayabildiğidir. Sonuçta büyük ama labirent gibi kullanışsız konutlar da yok değil!

Mimarlıkta farklı disiplinlerle birlikte çalışmak her yapı için bence zorunluluk getiren bir nokta. Özellikle en basitinden konutun m2 olarak büyüklüğünü belirleyebilmek için sosyal boyut ayrıca ele alınmalıdır.

Örneğin soruda özellikle Türkiye için sorulmuş olması bundan dolayıdır. Japonya'da işçiler için yapılan 35m2'lik yapılarda büyüklük açısından bir sıkıntı yaşanmazken, Türkiye'deki 85m2'lik işçi konutları tüm işçilerin ayaklanmasına sebep olmuştur.

Kültür, yaşam, aile, kimlik ve diğer tüm sosyal olgular konutu şekillendiren önemli etkenlerdir.

Bence de ideal olan 150 m2'dir ama öyle kullanışlı, esnek bir ev tasarlarsınız ki yaşamınızın her döneminde 80 m2 de ihtiyaçlarınızı karşılayabilir...
Eski 27-07-2004, 15:44   #7
Forum Üyesi

gungordu'in Avatar'ı

gungordu is on a distinguished road
noktayı koymuş gibisin
gungordu offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27-07-2004, 16:24   #8
Forum Üyesi

savaş öztaş is on a distinguished road
Wink özgür metrekareler

Aslında bakıldığında her insanın ve de her ailenin farklı yapılarda olduğunu biliyoruz. Kimi insan dar mekanlarda bunalır, kimisi konsantre olabileceği dar mekanları sever; kimisinin herzaman köyden misafiri gelir, kimisinin 5 çocuğu vardır. Kimiside yalnız yaşamaktan hoşlanabilir.
Tabi iklimi de gözardı etmemek lazım. Sıcak iklimlerde mekanlar geniş ve ferah olmalı, soğuk iklimlerde ise belkide ısıtma kaygısından daha toplu mekanlar tercih edilmeli.

BENİM DEMEK İSTEDİĞİM FAZLA STANDARTLAŞMAYA TAKILMAMAK LAZIM. HERKEZE , HER AİLEYE UYGUN MEKANLAR YAPMAK LAZIM.

ÖNEMLİ OLAN İNSANLARIN MUTLULUĞU DEĞİLMİ?...
savaş öztaş offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27-07-2004, 17:50   #9
Arkitera Üyesi

acikrikci'in Avatar'ı

Ankara
Mimar
acikrikci is on a distinguished road
Rabİa Alga Son Noktayi KoymuŞ

YÖNETİCİ RAİBA ALGAYA BÜTÜNÜYLE KATILIYORUM BU FORUMA SON NOKTAYI KOYMUŞ AMA BİR SEYİ TEKRAR BELİTMEKTE YARAR VAR HER ŞEY DEN ÖNCE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİRLİK
KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERİSTESİ MİMARLIK KLÜBÜ www.eskiz.org
acikrikci offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 29-07-2004, 22:13   #10
ndg
Arkitera Üyesi

ndg'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
ndg is on a distinguished road
ideal konut?

Bence bu soruda ciddi bir sakatlık var, o da şudur: ideal konut (böyle bir şey olduğunu varsayarak konuşuyorum, yoksa bu tanım da sallantıda bence) Türkiye'nin neresinde? Türkiye'nin her yanı aynı midir? Konut tasarlarken sadece işlevselliğe bakarak alanları küçültmek her zaman doğru mudur? Bağlam diye birşey yok mudur? Varolan çevredeki konut tipolojileri tasarımımızı etkilemez mi? Varolan rahatlık kriterleri üzerinde zaten konuşulmuş. Öyle bir soru olmuş ki bu, sanki Türkiye sanal bir yer, epür düzleminde uçsuz bucaksız homojen bir ortam, konutların kullanıcıları da tornadan çıkmışçasına birbirine benzer.

konuyla ilgili bkz: data design

En son ndg tarafından düzenlendi : 30-07-2004 13:08
ndg offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 30-07-2004, 08:57   #11
Arkitera Üyesi

birhan'in Avatar'ı

Türkiye dışı
Mimar
birhan is on a distinguished road
Bu soru üstünde ailece tartışıyoruz birkaç gündür. Çünkü herkesin başka fikirleri var. Biri daha büyük oda istiyor kim daha büyük mutfak. En ciddi talep tek katlı ve garajı olan konuta var. Ben konut olarak önceden planlanmış sabit duvarları olan bir mekana eskiden beri karşıyım. Benim için konut iç planlamasını tamamen içinde yaşayanların yapacağı bir özel mekan. Bu yüzden de strüktür olarak mekanı herhangi bir şekilde sınırlayacak yatay veya düşey kesintiler olmamalı diye düşünüyorum. Ne ortada kolon ne de kot farkı. Sabit olması zorunlu olabilecek tek şey ıslak mekanlar ki onların bile kaydırılabilirliği sözkonusu olabilir. Konut benim için yeryüzünde herhangi bir 'yer' olmadığı için de sadece m2 olarak tercih yapamam. Daha küçük olduğu halde sevdiğim çevrenin içinde bir konut beni daha çok mutlu eder. Çevre herzaman çok önemlidir. Şu kat kat pasta gibi üst üste dipdibe dizilmiş uydu kent modeli sözde yeşil ve oyun alanları olan konut alanlarından rahatsız oluyorum. Çünkü gerçekte yaşamıyorlar. Sadece seyirlik. Birbirinin aynı mekanlarda yaşamaya zorlanan birbirinden farklı insanlar. Eğer konutun bahçesi yoksa doğayla temasta değilse ciddi bir eksikliği vardır. Balkonların ki onlar dış ile temas halinde olabildiğimiz mekanlardır burada önemi büyük. Ama bakın çok katlı konutlara, ilk iş olarak balkonları kapatılmıştır. Bizim insanımız doğayı reddiyor. Doğayla kucaklaşmayı pikniğe gidip mangal yapmaktan ötesine taşıyamıyor. Bunun sonucu da projeyi büyütmek için alet edilen balkonların hap kadar kalışı ve gerçek ihtiyacı karşılamayışı. Bizim ülkemizde konutları kent koşullarına göre ve kasaba koşullarına göre, köy koşullarına göre ayrı ayrı düşünmek gerek. En basitinden köyler bile üretimden uzaklaştılar artık. Elektrikli ev aletlerinin tümü evlerinde var. Demekki köy ortamının konut ihtiyacı da değişmiş. Ben bu m2 işine takıldım aslında. konutun tek belirleyicisi m2 olamaz. Sadece tartışma başlattığı için iyi tabiki de anket cevaplanabilecek türden yada sonuca varılır türden değil bence.
birhan offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 30-07-2004, 10:49   #12
Arkitera Üyesi

omerselcuk'in Avatar'ı

omerselcuk is on a distinguished road
Merhaba
"Bence bu soruda ciddi bir sakatlık var" diyen sayin ndg icin öncelikle, güzel seyler yaziyor olmus olsanizda, biraz daha secici yazarsaniz tartisma daha verimli olur diye düsünüyorum...

Evet , büyüyebilir, ekelenebilir esnek konutlar 50 lerden beri mimarligin gündemide hatta 1870 lerde bazi ofis yapilari icin farkli sistemler gelistirilmis( bkz. Otto Wagner Postsparkasse) . ancak konut bazinda sistem henüz fizibil bir sitem degil. konu öncelikle beraberinde ciddi bir seri üretim , modülasyon projesini gündeme getiriyor buda takdir edersiniz ki yakin gelecekte görebilecegimiz bisey degil.

Aslinda bu büyüme, eklenme olgusunun en ilklelleri ülkemizde gerceklesiyo, hatta düynyanin her yerinde mimarlar, sosyoloklar bu olusumlari hayranlikla izliyo ne mi???? gecekondular, damdan sarkan filiz büyümenin habercisi, yana cikilabilecek cumba potansiyeli... bahcede genisletme vs...yerinde durmayan üreyen evi bir bizim buralarda ,bide meksikada, brezilyada görebiliyor dünya) biz cok fazla ilgilenmiyoruz bu sosyal olgularla galiba...

Bnce bizim m2 aliskanliklarimiz var arkadaslar, yani gelenek aile yapisiylada alakasi var tabi . ama ayni aliskanliklar daha kompak konutlardada saglanabilir. Benim söylemek istedigim sizinde söylediginiz; m2 bir noktaya kadar parametre olabilir, ancak esas önemli olan alan kullanim sekli , ve tipolojidir. ayrica sunuda söylemek lazim konut kalitesi icin önemli verilerden biride bence m2den ziyade hacmin organizasyonudur. bir konutta gercek kaliteyi saglayan hacim iliskileri ve mekan kalitesi, ayrica yapi kalitesidir...

Bne türkiyedeki kaynaklarin bircok alanda oldugu gibi bu alandada israf edildigini düsünüyorum. olmasi gerekenden cok daha büyük evelerde olmasi gereken kalitenin cok altinda yapilarda yasiyoruz . bence dengeyi kurmak icin daha kompakt, hacim zenginligi yaratan, ve yapi kalitesi cok daha yüksek konutlar üretmeliyiz. ayrica bu kompakt yapi stratejisi, canavar gibi büyüme planlari yaptigimiz kentlerin gelismesinide kontrol altina alabilecek bir parametredir. su anda orta avrupanin en büyük sorunlarindan biri tükenen kent alnalridir . gelecek icin yapilan yatirimlar daha konpakt, pasif enerji yapilarina yönelmektedir. bizde yumurta kapiya dayanmadan bazi önlemler almaliyiz...

tesekkürler
omerselcuk offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 30-07-2004, 11:18   #13
Forum Üyesi

Rabia Alga'in Avatar'ı

Anket

Bu anketin seçenekleri her ne kadar m2 üzerinden olsa da bence asıl vurgulamak istediğimiz tartışma forumda zaten devam ediyor..Bence soru "sakat" da olsa burada dikkat çekilmek için doğru bir soru seçildi..Anket sonucu ister 150 m2 olsun ister daha küçük ya da daha büyük olsun bence herkesin alttaki yorumları okuması gereken bir tartışmayı başlattığı için başarılı bir soru ve ankettir..

Sakat olduğuna bir yere kadar katılıyorum çünkü herkes nereye kadar ideal olduğunda seçici olamayabilir ama bence bu asıl istenen amaca uygun geliştiği için olumlu bir sakatlıktır. Bir yere kadar da katılmıyorum çünkü kimse aslında bu soru ile sanal bir Türkiye hayal etmiyor, ya da herkesi aynı karakter, kültür ve beğenide de kabul etmiyor..Verilen oylar kişilerin kendi görüşleridir ve sonuç da bu kişilerin genel olarak hayallerindeki ideal konut büyüklüğüdür. ndg, umarım anketin sorusu hakkındaki düşüncelerine biraz esneklik getirebilmişimdir..Biz mimarlar herşeyi eleştiririz, memnun olmamız zor ama eleştiriden önce de farklı boyutlarını ele almak lazım..

Özellikle burada devam eden tartışmaların bana ayrı bir katkısı olacak ki tezimin bu konuyla ilgisi var..Buradaki tartışmanın sadece benim için değil bence toplum için de önemsenmesi gerekiyor..

Türkiye'de toplu konutlar yapılıyor ama oturanların ne kadarı memnun? Demek ki hiç bir zaman genelleme yapılamaz diyemiyoruz..Bundan kimse rahatsız olmuyor mu? TOKİ'yle ilgili bir haber çıkmıştı.
Alıntı:
TOKİ: Hata ettik, Urfalı balkonsuz evi ne yapsın!
Haberin devamı için tıklayın.

Bence üzerine yorum bile yapılamaz...
Eski 30-07-2004, 13:13   #14
Arkitera Üyesi

birhan'in Avatar'ı

Türkiye dışı
Mimar
birhan is on a distinguished road
Evet , büyüyebilir, ekelenebilir esnek konutlar 50 lerden beri mimarligin gündemide hatta 1870 lerde bazi ofis yapilari icin farkli sistemler gelistirilmis( bkz. Otto Wagner Postsparkasse) . ancak konut bazinda sistem henüz fizibil bir sitem degil. konu öncelikle beraberinde ciddi bir seri üretim , modülasyon projesini gündeme getiriyor buda takdir edersiniz ki yakin gelecekte görebilecegimiz bisey degil.

Sana katılmıyorum. Çünkü bunlar öngörülüp projeler gerçekleştirildiğinde yapılamaması sözkonusu bile değil. Evet modülasyon ve seri üretim ülkemiz şartlarında konut alanında gelişmiş bir konu değil. Ama bu sadece insanlara daha iyi alternatifler sunmayaların yüzünden oluyor. Yapılamadığından değil de daha az kar bıraktığından. Birbirinin aynı programlara sahip yine birbirinin aynı projeler heryerde. İçerik aynı, tipoloji aynı, hitap edilen kültürel sınıf bile aynı. Toplu konut denilince ülkem insanının aklına min.4 katlı yapılardan oluşan içinde minimum 8 ailenin yaşadığı yapılar geliyor. 2 katlı villa tipi denilen konutlar lüks sınıfına giriyor. Görememiş ki başka alternatifi. Biraz yakından incelenirse bunun aslında bir pazarlama tekniği olduğunu görebilirsiniz. Görünüşte ucuza maledilen konutların işletme maliyetlerine bakarsanız bir konutun aylık işletme giderinin neredeyse evin kirası kadar olduğunu görebilirsiniz.Bunda ekonomik bir yön göremiyorum. Kısa vadeli bakışlar yüzünden gerçek kazanımlar ve kayıplar ifade edilemiyor.
birhan offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 30-07-2004, 18:26   #15
Forum Üyesi

Durmus Mustafa is on a distinguished road
72.1m2

72.1 m2 OLMALIDIR..
Durmus Mustafa offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları