![]() |
|
|||||||
| Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 | ||
|
Yönetici
|
Santralistanbul - EAA Architects & NSMH & Mimarlar Tasarım
Alıntı:
Uzun süredir kapalı kapılar ardında konuşulagelen bu konu nihayet kamuya maloldu. Basında yer alan haberlerde, Silahtarağa'nın Bankside Elektrik Santrali'nin Tate Modern'e dönüşümünden hareketle olsa gerek "Tate Modern gibi" deyimini sıkça gördük. Bilgi Üniversitesi bugüne kadar yaptıklarıyla iş niteliği konusunda Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde olan bir üniversite. Eğitim ya da diğer amaçlı tesisleri de yine ortalamanın üzerinde. Ancak henüz ortaya mimarlık dünyasını tatmin edecek bir eser koyulmuş da değil. Silahtarağa Bilgi Üniversitesi için de bir fırsat olabilir. Madem Tate örnek veriliyor o zaman verilen örnekde Tate Modern'in ortaya çıkmasındakine benzer bir yöntem izlenmelidir. Alıntı:
Tate Modern binası ile ilgili detaylı bilgi için: http://www.tate.org.uk/modern/building/history.htm |
||
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
|
Kesinlikle şu anda yönetimin etrafında uçuşmaya başlayan fikir sahibi pek çok kişi proje müellifi olmak için can atıyordur. Kolay değil, "mimarım" diyen herkesin ağzını sulandıracak bir fırsat. Hatta ve hatta eminim yönetimden pek çok kişi bile burası ile ilgili kendi hayallerini nasıl uygulayabileceklerini düşünmeye başlamışlardır.
Şayet karar verici mekanizmadan herhangi biri bu forumu okuyorsa, ne olur şu uluslararası mimari yarışma sistemini işletsin. Sistemi iyi kurarlarsa kesinlikle pişman olmayacaklardır. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yönetici
|
Santralistanbul - EAA Architects & NSMH & Mimarlar Tasarım
Osmanlı İmparatorluğu'nun İstanbul'daki ilk elektrik santralı Silahtarağa, "santralistanbul'' adıyla uluslararası bir kültür, sanat ve eğitim platformuna dönüşüyor. 11 Temmuz 2007 Çarşamba günü ön açılışı gerçekleştirilen santralistanbul'un yenileme projesi çalışmalarında İhsan Bilgin, Nevzat Sayın, Emre Arolat ve Han Tümertekin gibi önemli isimler yer alıyor. Konuyla ilgili basında yer alan haberlere asagidaki linklerden ulasabilirsiniz: İstanbul Çağdaş Sanatlar Müzesi'ne Kavuşuyor "Zaman zaman pişman oldum" Santralistanbul'un "Işığı" "Santralistanbul şehre yakışacak" Santralİstanbul |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
Santralistanbul pazar saat 20:00 de CNNTÜRK'te.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
Büyük bir heyecanla yapıyı görmeye gideceğim,fazla beklentiyle gittiğimde hayal kırıklığım fazla oluyor. Yurt dışındaki mükemmel müzelerle kıyaslanıyor olması beklentilerimi arttırıyor.Ne yazık ki elinize iyi örnekleri görme fırsatı geçtiyse,hayal kırıklıkları olmaması imkansız....
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Üye
|
Santralİstanbul'la ilgili bugün basında yer alan haberler;
Santralistanbul - Perihan Mağden - Radikal Santralistanbul'un Enerjisi - Ali Artun - Radikal |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yönetici
|
Vasıf Kortun'un bloğu Resmi Görüş'den:
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
KaÇan Firsat
santral istanbul u açiliş gecesi gezmek belki de şanssizlikti. bir de gündüz gezip değerlendirmek gerekir ama ilk intiba bence son derece başarisiz olduğu.
öncelikle böyle bir davet yapilmiş yeni bir kampüs yapilmiş deniyor. ana girişten müzeye kadar kaldirim yok. aydinlatma yok, tipik türkiye sefilliği... müzenin girişi, sirkülasyon mekani ne kadar yetersiz ve heyecansiz.. kalabalikta iyice dayanilmaz. üniversiteden müthiş bir program daha tam müzeyi gezerken herkes dişari atiliyor, neymiş ışik gösterisi varmiş... tam bir komedi. wc ler en üst katta. herhalde açiliş diye sadece bunlar açik .. veya işkence olsun diye, 3-4 tane wc var... bu kadar güzel bir kolleksiyona yakişmamiş bir bina, diştan da çok sert, içten tüm detaylar çok ucuz, tate modern gibi minimal olmaya çalişiyor ama bu türk işçiliği ile çok kötü sonuç veriyor. müze yapmanin ne kadar güç olduğunun bir kaniti. bir de böyle bir binayi nasil olup da yarişma ile yapmiyorlar. bilgi de kurulan imparatorluk tan hiç bahsetmiyorum, biz müzeyi yapalim siz okulu....!!! istanbul için kaçan bir firsat mi bu .. bir de gündüz gezelim..
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bunları okuduktan sonra yukarıda sözettiğim,büyük beklentiyle gitmemem gerektiği düşüncemde haksız olmadığımı anladım.Daha binayı görmeden büyük bir hayalkırıklığı yaşıyorum.
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
Binayı henüz görmedim. Birkaç resimden yorum yapamayacağım.
Benim söyleyecekleim Türkiye denen bu ülkenin piyasa şartlarıyla ilgili. Piyasamızda çamur at izi kalsın anlayışı iyice hakim oldu. Perihan Mağden'in yazısını borsacı bir arkadaşıma okuttuğumda dediği ilk şey kesin bu hanımın arkadaşı bu işi alamamıştır, karalamak için bu yazıyı yazdırmışlardır oldu. Bu noktada duralım. Artık eleştirinin içeriğine bakılmıyor. Öküz altında buzağı aramak ilk akla gelen düşünce olmamalı. Perihan Mağden bunu bir arkadaşı için yazmıştır demiyorum. Yanlış anlamayın. Perihan Mağden'in yazısı ise eve gelen ustayı komşuna şikayet eden ev hanımı tarzında olmuş. Daha fazla değil. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Mesajınızdan hemen önce Vasıf Kortun'un kendi blog'unda yayınladığı yazısını alıntılamıştım. Kortun'un yazısı bize bir arkadaşımızdan ulaştı. Sanıyorum bu tartışmayı takip ediyordur; cevap hakkı doğmasından çekinmeden ama isim vermeden iletiyorum: "Alın şu adamın yazısını Arkitera'ya, doğru dürüst tek mimarlık eleştirisini yapıyor." diyordu. Vasıf Kortun'un yazısında önemli bulduğum cümle şu: "Herkesi içeri al, alan daralt ve eleştiriyi imkansızlaştır." Herhalde bu sorunumuzu çözdüğümüz ölçüde herşey daha iyi olacak. Santral İstanbul'a geçmeden önce bir konuyu açığa kavuşturalım: Buradan hareketle soralım: Acaba Vasıf Kortun bağlı bulunduğu kurumun amiral gemisi durumundaki bankanın genel merkez binasının mimarisi ile ilgili tek bir satır yazdı mı? Elbette Santral İstanbul'da tamamen kendi uğraşı alanı ile ilgili bir durum söz konusu ve Santral İstanbul'un iki büyük destekçisinden birisi yine aynı grup ama eleştirinin direk muhatabı olmak ile eleştirilenin sponsoru olmak farklı şeyler.(Bienal'in niteliği nedeniyle Koç Holding'i eleştirmek gibi.) Öte yandan daha iki gün önce yine aynı grubun İstinye Park isimli bir alışveriş merkezi açıldı. Tek kelimeyle felaket. Ve yine aynı grup Garanti Galeri gibi örnek bir çalışmayı da yürütüyor. Tüm bunları eleştirmeden Santral İstanbul'a varmak biraz garip olmuyor mu? |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bugün nihayet yapıyı gördüm,belki fazla beklentiyle gitmemiş olmamdan kaynaklanıyor,fikir ve yapılan iş beni çok heyecenlandırdı.Tek problem,çevredeki kötü yapılaşma.Çevre konusu başlıbaşına ayrı bir konu,hiç girmemekte fayda var.Sonuç;Santral İstanbul beklentilerimin ötesinde,mimari açıdan bence başarılı.Kendimi Deutsches Museum'u gezer gibi hissettim
![]() |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Yönetici
|
Gelelim Santral İstanbul'a ve yapılanlara.
Yapıyı açılmadan önce Eyüp tarafından görmüş ve biraz endişelenmiştim açıkçası. Ama açılış ve sonrasında yapıyı gezdikten sonra bu endişelerimin yersiz olduğunu anladım. Bırakın yersiz olduğunu düşünmeyi yapılanları herkesin görmesi ve "işte bu" demesi gerektiğini düşünyorum. Neden? "Arkitera da Kortun bahsettiği alanın içinde" diyenler olacaktır, "Arkitera'nın İhsan Bilgin ile arası iyi" diyenler de olacaktır elbet. Dilin kemiği olmadığını Perihan Mağden gösterdi bizlere nasılsa bu yapı özelinde. Evet Neden "işte bu" denmeli. Denmeli çünkü ilk olarak şu düşünülmeli: Bu yapı Bilgi'nin değil de büyük bir holdingin ya da bir devlet kurumunun elinde olsaydı sonuç ne olacaktı? Sabancı ve Koç üniversitelerindeki durumu biliyoruz, Doğuş Grubu'nun banka ve alışveriş merkezi binalarının sonuçlarını da... Sanat Müzesi binası ile ilgili iki şey söylemek isterim ben de. Birincisi oldukça küçük bir sorun aslında; giriş holünden ilk galeriye eğer rampa ile ulaştıysanız sizi daha yukarılara taşıyacak merdiven ters tarafta kalıyor. Diğerinde ise durumu tam olarak anlamadan söylemek doğru olmaz farkındayım (Kortun'a yapılan eski yapının izlerini takip etme meselesi vesaire...) ama yine de bana göre en önemli konu olduğu için söylüyorum: Bilgi yönetiminin ısrarla söylediği "kendi projelerinin ötesinde başka projeler için bir platform olmak" Arkitera Mimarlık Merkezi olarak yıllardır bizim de (Eminim ki çeşitli kültür sanat kurumları bu eksikliği çekiyorlar) eksikliğini duyduğumuz bir şeydi. İstanbul'a iyi mimarlık sergileri getirmek isteriz ama sergi mekanı bulamayız. Öyleki artık bu konuda enerjimiz kalmadı. İşte tam da Santral İstanbul için bu ihtiyacımızı karşılacak diye düşünüyoruz yapılan açıklamalardan. Böyleyken sergileme mekanlarının yeterli olup olamayacağını soruyorum kendime. Geniş, bomboş, yüksek tavanlı, müzecilik kriterlerine uyacak mekanlar... Detay kalitesi, çift cidar, ışık meselesi... bunlar beni hiç rahatsız etmiyor. Mimarlık böyle bir şey zaten. (İçinde orjinal malzemelerle hazırlanmış önemli bir sergi devam ettiğine göre kriterleri sağlayabiliyor demek ki.) Evet mimarlarından cevaplarını almak lazım herhalde. Neyse şimdilik bu kadar. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Yönetici
|
Vasıf Kortun yazmaya devam ediyor. Resmi Görüş'ten yeni bir blog mesajı aşağıda ve şurada: resmi görüş
Alıntı:
|
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|