![]() |
|
|||||||
| Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 | |
|
Yönetici
|
Taksim Eczanesi
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ne yazık ki İstanbul önemli bir mimari yapısını yitirmiş... Taksim Eczanesi (az sayıda yapıda imzası bulunan) Muammer Onat'ın 1963 tarihinde gerçekleştirdiği bir çalışmasıydı. Caddeye kuvvetli bir vurguyla inen saçağıyla, özenli ayrıntılarıyla döneminin bugüne ulaşabilmiş yetkin bir örneğiydi. Bu denli özgün bir yapıyı bile koruyamayan "korumacılık" anlayışımız üzerine ne denebilir ki? Bu forumda Adana'daki Bossa Apartmanının yitirilişi üzerine yazılanlar daha tazeliğini korurken bir kayıp daha... Üzücü.
En son Aykut Köksal tarafından düzenlendi : 08-04-2004 22:26. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
Hayır ben gerçekten anlamıyorum... Çünkü Türkiye'de dünya standartlarında çağdaş mimarlık olmaması (bu ortamın desteklenmemesi) konuşulurken, laf arasında koruma meraklısı ve tüm enerjisini (ne kadar varsa artık - görülüyor) korumacılığa yoğunlaştıran odalardan - kurullardan, vs. bahsedilir.
Madem etrafta bu kadar tarihimize meraklı kurum var önce Bossa Apartmanı sonra Taksim Eczanesi'ne ve bunlar gibi daha pek çok kaybettiğimiz mirasa ne buyrulur? Yakında Amcazade Yalısı'nı yıkıntılar içinde bulunca da Forum'a taşır, "Bir tanesi daha gitti," deriz. Bizim elimizden başka ne gelir ki zaten (!) |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
odalar, kurullar, kurumlar...
belki sorunun ana nedeni, sadece yukarıdakilere bel bağlamak. mimarlar odası basın açıklaması yapacak, anıtlar kurulu karar alacak, vs... vs... dolayısıyla bu birey olarak sorumluluktan kaçma, varolanı gözardı etme gibi rahatlıklara sevk etmiyor mu bizi? ben kurumların sadece aracı olduğunu düşünüyorum. mekanizmayı işletenler ise bireyler. tüm bu saydıklarınızın temelinde de bireyler varsa eğer (ki öyle); sizin "birey" olarak öneriniz nedir? -ya da- "elimizden (gerçekten) birşey gelmiyor mu(?) bu noktada iki temel yaklaşım görüyorum. bunlardan birincisi; koruma ve korumacılık anlayışımızda ve bunun mekanizmalarının işleyişinde sorunlar vardır, bu sorunlar gündeme getirilir, tartışılır, bu gibi sorunların oluşmasını engellemek adına çalışmalarda bulunulur. bu yaklaşım, daha geniş zamana yayılacak ve konunun uzmanlarının gayret ve çabalarıyla biçimlenecek yeni bir disiplin kurulmasına yönelik çalışmaları içerir. ikinci durum ise, bir yapı kaybedilmiştir. önemli bir yapıdır. bunun üzerine gidilir. buradaki amaç ise benzer kayıpların önlenmesine yönelik toplumsal bir bilincin gelişmesi için örnek olacak bir eylemde bulunmaktır. her iki yaklaşım (ve varsa diğerleri) için; neler yapılabilir? asıl bunları konuşmalıyız. En son blu tarafından düzenlendi : 10-04-2004 13:49. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
Kesinlikle blu, elimizden başka ne gelir ki deyip bir de cümle sonuna (!) kondururken aslında tam da bunu demek istemiştim. Biz herşeyi başkalarından bekleyen bir millet olduk çıktık. Halbuki dediğin gibi herşeyin temelinde birey var. Bu kurumlar çalışmıyor mu, o zaman korkmadan bu konunun üstüne gider, ya kurumları çalışır duruma gelecek gibi revize eder ya da oradaki bireyleri alaşağı eder, yerine çalışan bir alternatif getiririz. Bunun için ilk başta çıkar ilişkilerinden sıyrılmak gerekli, o kurumların "dokunulmazlık"larına dokunabilmek için ilk etapta. Ardından da iyi bir donanım ve biraraya gelişle alternatifi oluşturmak.
Çok sert konuştum galiba ama etrafta bu kadar iş yaptığını iddia eden kurum varken, bu geri gelemeyecek kayıpları görmek gerçekten asap bozucu! Bence de mesele bunu nasıl yapabileceğimiz olmalı, bu konuda da sana katılıyorum. Korumacılık anlayışı lafta kalmayıp DOĞRU işler hale gelince zaten, hala elimizde kalabilmeyi başarmış diğer yapılar da bu özenli çalışmanın sonucundan faydalanacaktır elbet! Evet, artık kendi kendimize konuşmayı bırakıp işe koyulmak gerek. Biz nasıl biraraya gelir de işlemeyen düzenleri işler hale getiririz? Tüm Forum halkı, bu bir çağrıdır; artık fikir üretelim!!!! |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
starbucksun açılacağını gören gloria odakule'de de şubesi olmasına rağmen;elini çabuk tuttu birde oraya konduruverdi.
Buda kapitalizmin tüketim üzerinden;önlenemez hızı olarak;tarihmiş mimarmış tanımadan yıkıverdi.Hafızamızı"siliverdi-siliverecek"... |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|