![]() |
|
|||||||
| Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 | |
|
Forum Üyesi
![]() |
İnönü Stadı'na müdahale ya da futbol terörü...
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
30 Aralık 2003 itibari ile Hüsnü Güreli doğru söylüyor görünüyor.
İnşaat devam ediyor. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Forum Üyesi
![]() |
Re: İnönü Stadı'na müdahale ya da futbol terörü...
Alıntı:
Yarın "sökün" deseniz stada hiç bir müdahalede bulunulmadan sökülebilecek bir strüktür var çünkü orada. Tıpkı inşaası sırasında bir müdahalede bulunulmadığı gibi. "Çevre"nin neresinde terör estirildiğini de merak ediyorum doğrusu. Sahip olunan değerlerin hiçbir müdahalede bulunulmayarak yıkılıp, yakılıp, terkedilip gittiği bir yerde; hala "dokunma"yı bir tabu olarak görmeyi tartışmak gerekiyor belki... Sorgulanması gereken; "dokunmak" - "dokunmamak" ikileminin ötesinde, "nasıl dokunulduğu" olmalı belki de... |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Sevgili blu,
Ne yazık ki yazdıklarınız mimarlık ölçütlerinden çok taraftarlık ölçütlerine dayanıyor. Ama yine de argümanlarınızı gözden geçirelim: 1. Bir strüktürün sökülebilir olması mimari müdahaleyi ortadan kaldırmaz. Nedeni açık: Sökülmediği müddetçe strüktür orada kalacaktır ve müdahale kendini sürdürecektir. Yapılan örtünün daha sonradan söküleceğine ilişkin ise ortada hiçbir inandırıcı kanıt yok. 2. Büyük bir örtüyü taşıyacak bir strüktürün yapıya yalnızca mimari değil inşai bir müdahale de içermek zorunda kalacağını görmek için mimar olmaya hiç gerek yok. 3. Tabii ki korunmaya alınmış bir yapıya da mimari müdahale (sizin deyişinizle "dokunma") söz konusu olabilir. Ne var ki bunun yapının bütünü göz önüne alınarak (yani mimari bir bütünsellik içinde) ve üzerinde titizlikle çalışılmış bir konseptle olması gerekir. Yoksa burada olduğu gibi, gecekondu dikme mantığı ile, alelacele ve hiçbir bütünsellik kaygısı taşımadan tek bir tribüne yapılan bir ek olmaması gerekir. (İşte vahşeti ve terörü bu davranış biçiminde aramak lazım.) 4. Ne kadar eleştirirsek eleştirelim bu ülkede şu anda tek denetim aygıtı Koruma Kurullarıdır. Koruma Kurullarının yaklaşımı tartışılabilir ama bu kurullar yok sayılarak yapılacak illegal müdahalelerin savunulmasına olanak yoktur. Sanırım açıklamalarım yeterince açık olmuştur. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
yapılan kanunsuzluğu kesinlikle onaylamadığımı bildirdikten sonra anlamadığım bir kaç nokta hakkında yardım istiyeceğim...
1- Stadın yeni açık (eski açık tribün deniz tarafındaki tribündür) tribününün üstü örtülmeye çalışılıyordu.. ve bildiğim kadarıyla yapının bu bölümü nitelik olarak tarihi eser değil.. Yani stadın içindeki dört tribünden üçü tarihi eser vasfındayken biri değil diye biliyorum.. Ama müdahele olduğuna göre yapı bir bütün olarak değerlendiriliyor diye düşünüyorum.. Yapıların bir bölümü tarihi eser olarak değerlendirilirken bir bölümü kapsam dışı tutulabilir mi? bu soruya cevap evet ise durdurma işlemi oldukça gereksiz.. yok yapı total olarak algılanıyorsa kanunsuz bir iş yapılıyor demek oluyor.. 2- Gelecek sene sahanın kotu düşürülerek şu anda koşu pisti olan bölüme tribün ilave edilmesi düşüncesi var... dışa hiç bir müdahele olmadan içte bir düzenleme yapılmak isteniyor.. Bu ne derece doğru bir uygulama olacak? anıtlar kurulu bu duruma müdahele etmelimidir? 3- Wembley stadı yıkılıp yerine yenisi yapılabiliyorken (ingiliz tutuculuğuna rağmen) İnönü stadını vazgeçilmez yapan değerler nelerdir? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Sayın Tümay Türkmen,
Sorularınızla ilgili şunları düşünüyorum: 1. Stadın pek çok bölümünün yapılan müdahalelerle özgün karakterini kaybettiği doğru ama ne olursa olsun korumaya alınmış bir yapı parçalara ayrılarak değerlendirilemez. Çeşitli değişimler yaşamış olsa da mimari bir bütün vardır ve yapı, doğru bir korumacılık anlayışıyla özgün mimari karakteri düşünülerek ele alınmalıdır. 2. Her türden müdahale yanlıştır demek doğru olmaz. Önemli olan mimari bütünü ve tarihsel anlamını göz önüne alan bir yaklaşımı yitirmeden yeni gereksinimlere yanıt vermenin yolunu aramaktır. Bu doğrultuda oluşturulacak bir mimari çözüme Koruma Kurulu'nun da olumlu yaklaşması gerekir. 3. İnönü Stadyumu İstanbul'daki erken Cumhuriyet projeleri arasında büyük bir önem taşıyor. Bilindiği gibi Cumhuriyet'in ilk yıllarında tüm imar faaliyetleri Ankara'da yoğunlaştığından, İstanbul'da bu dönemin tanıklığını yapan kapsamlı proje sayısı son derece azdır. 1930'da tasarımına başlanan, yapımı ise 1947'de sona eren İnönü Stadyumu, Vietti Violi, Fazıl Aysu ve Şinasi Şahingiray'ın tasarımı. Bir yandan 1930'ların tarihselci tavrını taşıyor, bir yandan da 1950'lere doğru tamamlandığı için geçiş döneminin modern çizgilerini içeriyor. Özellikle Boğaz'a bakan cephesiyle son derece düzeyli bir mimariye sahip olan yapının korunması gerektiğini düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Sn. Selim Taner,
Bilgilendirmeniz ve yorumlarınız için teşekkür ederim. Bjk yönetiminin Başbakana inşaatın yeniden başlatmak amacıyla müracaat edecekmiş.. bakalım başbakanın tavrı ne olacak? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
20 Ocak 2004, 15:00
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
II.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
açık tribün üst örtüsü inşaatı bitti..
beş tane kırmızı kartla da kutlandı.. herkese geçmiş olsun... |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
![]() |
evet, demek ki mimarlığın da ilahları var ve onların gazabından korkmak gerek...
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Forum Üyesi
![]() |
Cumhuriyet, 18 Şubat 2004
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Forum Üyesi
![]() |
İnönü Türkiye'nin Wembley'i oluyor
kaynak: http://www.hurriyetim.com.tr/haber/0...~602052,00.asp
haber: bayram aydın Alıntı:
, herkesin gönlünü yapacak şekilde oraya buraya dokunmayacağız, "dolmabahçe mimarisi"(?!)ni kullanacağız gibi sözler...bir hafta önce dünya mimarlık kongresi yapılmış bir şehirde mimarlık adına en azından basında hiçbir şeyin değişmediğini gösteriyor... bu tip haberleri okuyup gaza gelmeyeceğimi daha önce söylemiştim ama insan şaşırıyor, anlam veremiyor şehrin ortasına 55 kişilik bir stadyum yapmaya hazırlananlara. 55 bin (55000) insanı güvenli ve düzgün bir şekilde bu stadyuma sokup çıkarabilmek ne kadar kolay bir iş ki ve biz bunu çözdük/çözebilecek tecrübeye ulaştık ki, stadyumu deniz kenarına yerleştirdik. vay be... arkitera forum'a da ekliyorum ki bu başlığı "mimarlar uyuyor!, böyle bir haberi görmediler, fikirlerini söylemiyorlar" olmasın...
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
bu günlerde istanbul üzerine düşlenen "fantazilere" söyleyecek söz bulamıyorum. fantazi diyorum çünkü bu söylenenlerin, yazılanların, çizilenlerin gerçekleşmesi gibi bir ihtimali düşünmek bile istemiyorum.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
Ne kadar cin fikirli insanımız var, gerçekten hayretler içinde izliyorum...
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|