![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 | |
|
Yönetici
|
Sümer Mahallesi - Zeytinburnu
![]() Üstteki görüntü KİPTAŞ'ın Zeytinburnu Sümer mahallesi'ne uygulamayı düşündüğü proje Alttaki görüntü ise Belediye'nin başta desteklediği, sonra yarıyolda bırakarak uluslararası bir skandala dönüştürdüğü EUROPAN 8 Türkiye yarışmasında aynı bölge için birinci olan proje. Bu iki görüntü 8 senedir konuştuklarımızın, yazdıklarımızın boşa gittiğinin kanıtı. Türkiye'de mimarlık üzerine konuşmanın, ayda organik tarım tartışması yapmaktan hiç bir farkı yok. EUROPAN'a Türkiye'yi dahil edebilmek için Arkitera olarak EUROPAN merkezi ile defalarca konuşup, ziyaretler yapıp zor ikna etmiştik. Bu yarışmanın basın toplantısı Kadir Topbaş'ın da katılımı ile İBB'de yapılmıştı. Yarışma sonuçlandıktan sonra ne İBB ne Zeytinburnu Belediyesi ortalıkta yoktu. Jüri ödemeleri bir yana, kazananların ödüllerini ödemeleri bile 1 seneden uzun sürdü. Ne bir ödül töreni yapıldı ne bir tebrik edildi. Belediyelere güvenerek yola çıktığımız bu uluslararası organizasyonda maddi olarak zarar etmemizin yanısıra bir de rezil olduk yarışmacılara. Kadir Topbaş'ın basın toplantısı sırasında kendi sözlerinden bir alıntı. Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Yönetici
|
Bir Varmış Bir Yokmuş "Sümer Mahallesi" Diye Bir Mahalle Varmış
Alıntı:
![]() Carole Pralong'un “Urban Sliding” Projesi |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yönetici
|
Görüldüğü kadarıyla mimarlık ortamı bu durum karşısında oldukça huzurlu. Olmadık yerlerde garip tepkiler almaya alıştığımız Arkitera Forum'da bu konu için Arkitera Mimarlık Merkezi çalışanları dışından mesaj yazan tek bir mimar bile yok!
"Tüm kamu yapıları yarışmayla yapılmasın!" o vakit...
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. En son Omer Yilmaz tarafından düzenlendi : 18-08-2008 10:38. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
yarışma projesi kimbilir kimin rantına dokunmuştur
![]()
|
|
|
#5 |
|
Yönetici
|
Radikal'den bir haber:
Belediye, Zeytinburnu için açılan mimarlık yarışmasını unuttu En son Omer Yilmaz tarafından düzenlendi : 23-08-2008 16:07. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yönetici
|
Hürriyet, 20 Ağustos 2008
Yalçın Bayer Basının ilgisi sıcak tutulabilse belki de Europan Yarışması yeniden Türkiye'ye kazandırılabilir... |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bence mimarların dili tutulduğu için bu konu karşısında sesiz kaldılar...Böyle içten içe haykırışlar var fakat sesleri çıkmıyor...Ben bu durum karşısında sadece ve sadece "YUHHHHHHH" demekle yetiniyorum ve gerçekten söyleyecek başka bir söz bulamıyorum.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
sanırım ilk değil bu tip uygulamalar...yarışma açılır ama nadiren kazanan proje uygulanır vs...haksızlık ve yolsuzluğu kanıksamış bir topluma dönüşüyoruz sanırım, biz mimarlar da dahil...konuşsak tepki koysak değişen birşey olacak mı onu da merak ediyorum açıkçası...
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
Benim artık merak bile etmediğim mimarlar odasının tüm bu olaylara seyirci katması, hatta ötesinde habersiz imza konusunda olduğu gibi sorumlularla işbirliği yapar durumda olmasının eskiden entellektüel olduklarını zannettiğim (artık zannetmiyorum) mimarlarımızı neden harekete geçirmediği. Altmış trilyonluk (rakam ile de yazayım) 60.000.000.000.000 luk bir bütcesi olan meslek odamızının biraz da bu konuda mimarları ve mimarlığı savunmak için harekete geçmesi gerekirdi, kenti savunuyoruz (neye karşı? tabi ki mimarlara karşı) diyerek... hadi söylemeyeyim.
|
|
|
#14 |
|
Yönetici
|
Tekrar gündeme gelen Europan yarışmasını dönemin Türkiye Ulusal Komite Başkanı İhsan Bilgin ile konuştuk. Bilgin, yarışmanın üzerinden geçen zaman boyunca bir kenara bırakılan Sümer Mahallesi'ne getirdiği öneri ile birinci olan ekibin projesini, Europan Yarışması'nın kentsel dönüşüm ve mimarlık yarışması anlayışına yapabileceği katkıları ve güncel gelişmeleri değerlendirdi.
Habere ulaşmak için tıklayın: İhsan Bilgin ile Europan Süreci ve Sümer Mahallesi Üzerine
|
|
|
#15 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sanırım artık mimarlık ortamımız 'kabak' tadında. Tohuma kaçmış, hafif sararmış bir kabak...
Bu 'leziz' akşam yemeğinin karşısında bekleyen mimarların sessizliği bu da. Yesek mi? Aç kalmak daha mı iyi? Hergün kabak yiyip , 'daha yok mu , çok güzel olmuş' diyerek dalkavukluk ta yapamıyorlar... Belki de çekiniyorlar, birisi çıkar ' hadi ordan ben sanatçının daniskasıyım' der diye. Ama çekinmemek gerek en azından ' ben böyle mimarlığa tükürürüm ' diyen yok. Şimdilik!
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|