Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Projeler

Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar...

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 15-05-2008, 17:56   #1
Yönetici

Nevşehir Şehirler Arası Otobüs Terminali

Ofiss Mimarca tarafından tasarlanan Nevşehir Şehirler Arası Otobüs Terminali, Kapadokya Bölgesi'nin Nevşehir-Aksaray yolu üzerinde yer alıyor. Kapadokya’nın gizemli topoğrafyasında tasarlanan yapının konsept çıkış noktasını, yine bu topoğrafyanın en belirgin özelliklerinden olan doğal taş doku, girinti, doğal doluluk-boşluklar, amorf formlar ve sığınma dürtüsü oluşturmuş.

Projeyi incelemek için tıklayın.
Eski 15-05-2008, 20:39   #2
Arkitera Üyesi

aksümbak'in Avatar'ı

Nevşehir şehirler arası otobüs terminali hakkında

Proje,bir konsept projesi olması nedeniyle önemli bir çalışma.Bu yapının Nevşehir'e önemli kazanımlar sağlayacağı kesin.Tasarım ekibini bu yaklaşımından dolayı tebrik ederim.

Ancak bir kaç noktaya değinmeden geçemeyeceğim.Öncelikle dörtgen bir form içinde,plandaki (bence) gereksiz ovalleşme projeye olumlu katkısının olmamasının yanında,mekanlarda aşırı zorlamaya neden olmuş ve biçimsiz geometrili mekanlar ortaya çıkmış.Ayrıca bana göre terminal yapılarının en önemli iki fonksiyonundan biri olan yarı açık mekan çözümü çok etkisiz ve silik kalmış ve hatta bence yolcular için kullanışsız olmuş.Umarım ileri tarihlerde yapıya bir kanopi eki yapılmak zorunda kalınmaz.

Değinmeden geçemeyeceğim bir konu da,vaziyet planında batı tarafında yer alan birbirine bağlı iki otoparkın araç giriş-çıkışını bulamadım,gerçekten yokmu ya da ben mi yanlış görüyorum?

Saygılarımla...
aksümbak offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 16-05-2008, 01:17   #3
Arkitera Üyesi

RedRapsody'in Avatar'ı

planı inceledim ve ciddi anlamda ulaşım sorunları olduğunu düşündüm. Araç giriş çıkışları çalakalem yapılmış gibi, sanki önce kütle düşünülmüş, yolları ulaşımı sonra hallederiz gibi bir yaklaşım algıladım. umarım yanılıyorumdur.

Öncelikle bir terminalden beklenen temel işlevler tam olarak karşılanmadan, kütle etkisin kapadokya dokusuna bağlanmaya çalışılmasının konuşulması anlamsızlaşıyor. Nevşehir'e ne denli bir katkısı olur, bunu ancak yapılırsa anlarız.
Ama emin olun sayın aksümbak Kapadokya'ya yapılan hiçbir yapı, en star mimarlar bile yapsa, Kapadokya'nın kaybettiklerinin binde birini geri getiremez. Bana kalırsa yeni yapıları Kapadokyanın doğal dokusuna ne kadar uzakta yaparsanız katkısı o kadar büyük olur...
Eski 16-05-2008, 10:23   #4
Arkitera Üyesi

ben proje yönetiminden mimar alper aksoy,meslektaşımız aksümbük'ün vaziyet planında bahsettiği otopark girişleri ve çıkışlarının işlenmemesinin sebebi;bu alanlar için planlanan ilçe garajı ve halk otobüsleri park alanının bina bittikten birkaç ay ya da yıl sonra bu bölgeye taşınması planlanıyor,bu bölge inşa edilip prosedürleri bekleyecek,bu yüzden bölgeye girişler verilmemiştir,bu alanın bu işlevler için açılması tamamen belediyenin insiyatifindedir,ayrıca gelişmelere göre vaziyette revizyon olması da muhtemeldir,istenildiği anda girişler verilebilir.Bu binanın uygulama ihalesi yapıldı ve şu anda inşaatı devam ediyor.
alpart offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17-05-2008, 10:30   #5
Arkitera Üyesi

Yapılmakta olan binanın bir fotoğrafı var mı acaba? Bu haliyle yarum yapmak çok güç. Proje'deki kabuk nasıl uygulanıyor merak ettim doğrusu.
Simla Sunay Ozdemir offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17-05-2008, 16:11   #6
Arkitera Üyesi

Bu tür yapılar ;belediye binası,vilayet konağı,terminal gibi.Yöre turizmine katkı açısından, yöre mimarisini yansıtmalı mı? yani bu yapıları gördüğümüz de yöreyi anımsamalımıyız? Merih Karaaslan'ın otel projesi mesela.Projeyi incelemedim .Çatı ve duvarlarda ki yırtıkların fonksiyon olarak bir anlamı vardır muhakkak.
AZMİ AÇIKDİL offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17-05-2008, 17:10   #7
Arkitera Üyesi

Çatı ve duvarlarda ki yırtıkların fonksiyon olarak bir anlamı vardır muhakkak.

Ne fonksiyon olarak anlamı var ne de ortam yaratmaya ilişkin bir derdi var!.. GÖRÜNTÜ(!) üretmenin dışında kabuğun bir işlevi yok. Öyle olsaydı, kabuğun ürettiği hacmin tasarlanmış bir ortama dönüşmesi gerekirdi ki, öyle bir derdi de yok! Kabuğun ürettiği boşluğun (dötgen prizma) ağırlık merkezine eliptik bir geliş-gidiş holü, bu holün iki yanında kalan boşluğa da programlar basılmış!
İlk bakıldığında doğal olarak, kabuktaki yırtıkların (bu arada kesit ve model farklı şeyler söylüyor, çatıdaki yırtıklar için) ic mekan kurgusundan kaynaklandığı veya mutlaka ortamın (tasarımlanmış) ürettiği (veya sonucu) bir durum beklentisi boş! İlgisi yok!
Nevşehir'e (daha genişletirsek Kapadokya'ya) ne gibi katkı sağlayacak merak ediyorum.
Otogar olarak çalışamıyor bu yapı, kendi içinde inanılmaz tutarsızlıklar var, mekan örgütlenmelerinde fahiş hatalar var, dahası ortada mekan yok!... Ama ''heeey! burda ben varım'' diyen bir kabuk... Eeee?!
Baştan aşağıya YALAN bu yapı! Yapı denmeli çünkü mimarileşememiş bir OBJE var yalnızca.
Evet Merih Karaaslan'ın oteli için de söylenebilir bir çok şey ama karıştırmayalım. Kendi içinde çok tutarlıdır o otel. Biçim kaygısı öndedir ama biçimin karşılığı mekan örüntüsüne yansır. İçeride formun yansımalarını okursunuz. Burda böyle bir durum yok!
Kabuğun konstrüksiyonu bile yalan! Kalınlık üretmekten başka bir görevi yok (konstrüksiyon okunmadığı halde çok kolay anlaşılması).
Görüntünün de çevreyle ilgisi yok (bakınız uluslararası yayınlara, birden fazla örnek göreceğinize iddiaya girerim). Gravyeri çağrıştıran kitleyi Kars'a koysan ne olur? İçi boş bir gravyer.
Yapmayın n'olur!.. Tam da yarışmayla elde edilmesi gereken bir konu ama iş alınıp-verilip ihale bile edilmiş. Yazık edilmiş...
Tasarımcı ekibin niyetine saygı duyarım ama ''niyet'' yetmiyor görüldüğü üzre.
Kötü! Çok kötü!

Bütün bunlar kişisel görüşlerimdir ve neden yazdığımı da bilmiyorum.
cureyen offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17-05-2008, 18:25   #8
Arkitera Üyesi

Neden yazdığınızı gayet iyi anlıyorum.Gravyer aklıma geldi ama diyemedim,bir emek harcanmış olduğu için.Yukarıda sorduklarıma cevap vereyim.Bu takım yapılar yöreyi yansıtmalı,Merih Karaaslan'ın otelini görünce Kapadokya'yı anımsıyorsunuz.Bu peyniri, Kars'a koyarsan Kars Tulumu olur.Elbette yırtıkların fonksiyonun da olmadığı belli.Ordan değil burdan yırt veya del olur mu ? olmamış, beni neden yırttın diye bağırıyor.Biz de şimdi yırtınarak cevap vermeğe çalışıyoruz.Geçmiş olsun,sırada ki gelsin.
AZMİ AÇIKDİL offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 18-05-2008, 00:57   #9
Arkitera Üyesi

bence yırtıklara o kadar takılmayın kışın çatıdaki yırtıkların hepsi karla dolar düz bir görüntü oluşur. (yanlış anlamayın gülmekten başka birşey yapamıyorum.İklim şartları düşünülmeden yapılan projeye ne denilebilirki?)
arıza offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 18-05-2008, 16:04   #10
Arkitera Üyesi

mim-arc-ık'in Avatar'ı

Selamlar..Bu projeyi görünce yazmadan edemedim.Eleştri mimarlığın doğasında vardır.Kimse darılmasın gücenmesin.Son zamanlarda gördüğüm en tutarsız yapılardan birisi...

Şöyle bir açıklama var;"Kapadokya’nın gizemli topoğrafyasında tasarlanan yapının konsept çıkış noktasını, yine bu topoğrafyanın en belirgin özelliklerinden olan doğal taş doku, girinti, doğal doluluk-boşluklar, amorf formlar ve sığınma dürtüsü oluşturmaktadır."

Öncelikle amorf formlar: madem böyle bir konsept var neden bir dikdörtgenin deformasyonu yoluyla böyle bir sonuca varmayı seçmişler anlayamadım.Dİkdörtgeni koy oraya.İçinde eliptik mekansal deformasyonlarla amorf form oluştur(!).Bu da yetmesin cephede garip (saçma diyemiycem ayıp olur) yırtıklarla doluluk-boşluklar tasarla. Bu da o doğal yapıdan öykünme olsun.Bırakın ne olur böyle şeyleri.Lütfen...
Sığınma dürtüsü demişsiniz.Tamam haklısınız kapadokya'da böyle bir durum var.Ama bunun burda ne işi var? Nereye sığınıyoruz?Bir terminale.Yani kentsel bir ara mekana.Neden bir ara mekana sığınalım ki?Ayrıca benim öngörüm şudur.Bekleyen yolcu ilen giden peronunun görsel olarak kuvvetli ilişki kurması lazım(bknz: Ankara AŞTİ, Bursa Terminali).Bu şekilde "sığınıyoruz" lafının arkasına sığınıp yüzeyi sağırlaştırmak bana mantıklı gelmedi.

Şunu da eklemek istiyorum ki yapıyı ilk gördüğümde ne alaka dedim? Neden böyle bir yapı yapılmış.Hiç aklıma Kapadokya falan gelmedi.Dikdörtgenin deformasyonu fayda vermemiş.Konseptten kopmuşsunuz.Hoş böyle bir konsepte gerek var mıdır?Öncelikle görsellik mi gelir yoksa bu denli önemli bir mekanda işlev daha mı ön planda olmalıdır? Gibi sorularla tasarımda en başa dönülerek sağlaması yapılabilir.

Sonuç olarak yapanların emeğine sağlık diyelim.Muhakkak iyi niyetlerle tasarlanmıştır.Aksi düşünülemez.

Saygılarımla...
Eski 18-05-2008, 16:35   #11
Arkitera Üyesi

tebrikler,,,,bu tarz yapıları daha çok görmek istioruz)
cerit offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 18-05-2008, 17:41   #12
cca
Arkitera Üyesi

cca'in Avatar'ı

biçime dair

Nevşehir şehirlerarası otobüs terminali ilk bakışta oluşan beklentiyi, projeye daha detaylı baktığımızda veremiyor. nedenine gelince sanırım yapının kabuğuna dair işaretleri ya da biçimsel dili bütünde arıyor gözümüz, ancak içte çok bilindik, konvansiyonel bir plan kurgusu mevcut. Konsept üzerinden, tasarımın bütünlüğü yok bence. Konsept kavramı yapının sadece dışarıdan bize algılattığı ve bununla yetinen birşey mi?gösterge mi? bence bu sadece biçim kaygısı ve bugünün tasarım dünyasına öykünme hali..ama o kadar. öykünmekle kalıyor...bağlamı,biçimi veya sorguladığı başka türden bir tasarımsal kaygıyı proje bize anlatmıyor.

Ofiss mimarca nın daha önce uyguladığı kayseri batı ilçe terminalindeki tutarlı ve güçlü biçimsel ifadeyi burda göremiyoruz.Hatta durum bu projede iç ve dış arasında tutarsızlığa dönüşüyor.Bence bu tasarım bulunduğu coğrafyaya öykünseydi daha heykelsi olurdu. Yapının dışında bunu yapabilecek kadar fırsat verilen tasarımcı, içte de o dikdörtgeni bozan amorf açıklıkları mekansal kurguya dahil edip, mekanları o şekilde yapabilirdi.kabukta yer alan açıklıklar da gelişigüzel mi açılmış diye düşündüm çünkü ön ve arka cephe çizimlerinde kapıların bir kısmını kapattığını gördüm kabuğun.Yapının girişi tanımlanamamış gibi.
sadece eleştirel bakışımı dile getirmek istedim...
Eski 19-05-2008, 00:07   #13
Arkitera Üyesi

RedRapsody'in Avatar'ı

konsept olarak 'peynir' denilip alaycı bir postmodern yaklaşım sergilenseydi daha çok saygı duyardım bu yapıya. Şimdi bu yapının bitip nasıl birşey ortaya çıkacağını görmekten başka çare yok.

En son RedRapsody tarafından düzenlendi : 19-05-2008 00:16.
RedRapsody offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19-05-2008, 01:06   #14
Arkitera Üyesi

Projeyi ilk incelediğimde sadece biçimsel kalmış, romantik ama ancak yerel yönetim için seçim propagandası olabilecek, iç-dış bütünlüğü olmayan ve hatta dışta da tutarlılığı olmayan bir proje izlenimi edinmiştim. Fakat yazmak için acele etmemeyi, belki de müellifleri tarafından proje sürecinin anlatılarak izlenimlerimin aslında doğru olmayabileceğini ve yermenin yanlış bir tutum olacağını düşünerek beklemeyi uygun görmüştüm. Konuyla ilgili foruma gelen mesajları okuyunca da aslında üzüldüm, düşüncelerim genel anlamda diğer forum üyeleri tarafından da benimsendiği için, yapı inşaatı devam eden bir yapı olduğu için ve tam da cureyen'in bahsettiği, aslında yarışma ile elde edilebilecek bir proje olduğu için.
Türkiye 'deki terminal yapıları incelendiğinde aslında birçoğunun farklı sebeplerden dolayı sorunlu olduğunu düşünüyorum. Belki ayrı bir proje başlığında incelenebilir bu konu. Ama benim fikrim en iyi şehirlerarası terminalin Bursa Terminali olduğudur. İşleyiş anlamında oldukça başarılıdır ve modernist bir tavırla tasarlanmıştır. Yerellikten uzaktır ve iki projeyi kıyasladığınızda aslında çokca benzediğini de farkedebilirsiniz. Bursa'daki terminalde de girişte bilet satış alanlarının konumlandığı dairesel bir mekan karşılar. Bu alanın sağında ve solunda da satış-servis birimleri bulunur. Tüm bu alanı kaplayan uzay kafes bir örtü oluşturulmuştur ve form olarak da oldukça rasyonel bir dikdörtgen prizmadır.
Sonuç olarak birbirine çok benzeyen iki farklı yapı için iyi anlamda keşke benzer cümleleri kurabilseydik. Ofiss Mimarca anlaşılan Türkiye'nin belli bir coğrafyasında çok popüler bir ofis ve ülke mimarlık ortamına katkı sağlayabilecek birçok kamu yapısını projelendiriyor. Çok emek verilmiş bir projedir diye tahmin ediyorum, ellerine sağlık.
t2000 offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19-05-2008, 02:51   #15
Arkitera Üyesi

emegi gecenlerden özür dilerim öncelikle elerine saglık fakat ben iyi yorumlar yapamayacagım ilk gordügümde uygulanan bir proje olmamasını diledim malesef diyebiliyorum uygulanıyormus. Nevsehir gibi Türkiye için önemli bir turizm alanında bu tarzda bütünsellige, uyuma, tarihi estetige ve Nevsehirin görsellik anlayısına aykırı olan bir proje yapılmasını dogru bulamadım. Nevsehirde taklit yapılmadan ele alınıp kullanılabilinecek cok sayıda deger var. dikdörtgen bi form secilmek yerine daha estetigi vurgulayan biraz oyuncu daha hareketli bir form secilebilirdi. arazi üzerinde yüzen, bir gecede kondurulmus bir kütle degilde, topografya ile butun kurgulanmıs modern bir mekan olmalıydı Dogallıgın baskın bir başlangıç noktası olması Nevsehir için cok önemli bir nokta bence. Ben senelerdir gittigim, alıştıgım, benimsedigim Nevsehirin yapısında bu yapıyı cok yadırgayacagım sanırım.
FİGEN GÜLEÇ offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 2 (1 üye ve 1 misafir)
inciküpeler
Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları