![]() |
|
|||||||
| Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#136 |
|
Arkitera Üyesi
|
yanıt...
4) Sayın cureyan'ın örnek olarak gösterdiği Toyo İto 'ya ait yapıyla bu yapının karşılaştırılması bile yapılamaz bence. Çünkü Bahsi geçen yapı oldulça ustaca tasarlanmış ve kabuğu sadece kabuk olarak kalmayıp mekansallaşmıştır. Bu projede ise sadece görsel kaygılarla yapılmıştır. Bu durum, mimarlığın mekan yaratma sanatı olması gerçeğiyle çelişmektedir. Bu tarz projeleri Massimiliano Fuksas UIA etkinliklerindeki konferansında ''İçi boşaltılmış mimari'' olarak yorumlamaktadır ki bence de doğrudur.
Düşüncelerinize olduğu gibi katılıyorum. Başından bu yana söylenen, söylenmeye çalışılan da bu zaten. Toyo Ito'ya ait tasarım ''böyle yapmalıydınız'' diye değil, kabuk ve içerik tutarlılığına örnek olarak verilmiştir. Çok farklı olgunluk ve ustalık ölçüleri geçerli elbette. Cesaret, arkası bilgi, birikim ve fikirle doldurulabilirse iyi sonuçlar verir-verebilir. Fuksas'ın ne demek istediğini biliyor olmakla birlikte, içi boşaltılınca geride kalana mimari denilebilir mi bilmiyorum. Yada ne denir bilmiyorum. Obje? belki... |
|
|
|
|
|
#137 |
|
Arkitera Üyesi
|
Toyo İto binasını daha önce görmemiştim,siz söyleyince netten baktım,inceledim,başarılı bir bina gerçekten.Benim de Nevşehir'le ilgili ilk eskizlerim öyleydi,içerde çok sayıda konik amorf birimler oluşturmaktı ama çok yorucu olacağını düşündüğüm için basitleştirdim,bir de peribacası benzetmesi yapılmasını istemedim.İyiki de yapmamışım diyesim geliyor,yoksa herkes bu binadan "çalıntı" derdi.
Ayrıca bu binayı örnek göstereni kutlarım,cureyen ilk defa iyi bişey söyledi,peynir benzetmesinden kurtuluruz belki. |
|
|
|
|
|
#138 |
|
Arkitera Üyesi
|
dünyadaki benzer örnekleri
böyle bir form yakalamak için Kapadokya'nın doğal dokusundan esinlenmeye gerek yokmuş.Örnekler İngiltere ve Japonya'dan
|
|
|
|
|
|
#139 |
|
Arkitera Üyesi
|
İnşaat devam ediyor,ama birşeyden eminim,bizim inşaat firmaları yukarıdaki gibi net ve iyi bir işçilik çıkaramaz.Biz projeyi basitleştirdiğimiz halde sürekli sıkıntı çekiyoruz.Yukarıdaki binaların yapıldıkları çevre nasıl bir çevre bilmiyorum ama bilhassa aşagıdaki anlamsız kalmış olabilir.Ben bir de bize yapılan yorumların bu binalara da yapılıp yapılmadığını hakikaten çok merak ediyorum.Bizim dayak yemediğimiz kaldı da...
|
|
|
|
|
|
#140 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sayın Alper Bey,
Bu yapılara yapılan eleştirileri okusanız burdaki eleştirilerin ne kadar insaflı olduğunu görürsünüz.En hafif eleştiri "Horrible! Where is the architecture?" şeklinde.Tamam ellerinize sağlık çok ciddi çaba gösterip böyle bir proje çıkarmış olabilirsiniz ama bu sizin ne ilk ne son projeniz bu projenin başarısız olduğunu kabullenmek çok mu zor geliyor.Benim başarı anlayışım bir projeyi yoldan geçen insan da beğenecek onu inşa eden usta da beğenecek.Siz burda meslektaşlarınız yazdıkları eleştirileri bile kabul etmiyorsunuz.Sizi ikna etmek için ne yapmak ne söylemek gerekiyor bilemiyorum.Ki burası bir kamunun kullanacağı yapı.Kamunun beğenisi yok sayamazsınız.İyi çalışmalar |
|
|
|
|
|
#141 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ben projemi beğeniyorum,bizim daha önceki ve devam eden projelerimize bakarsanız o binaya özel bir durumun olduğunu anlarsınız.Yoksa New York şehir merkezindeki bir binayı böyle yapmadık.Ustanın beğeneceği fikrini de sizden öğrenmiş oldum,bu da yeni bir açılım heralde.Kamunun beğenmediğini nerden çıkardınız anket mi yaptınız?Ben yoldan geçen herkesin beğeneceği binayı tasarlamak istemem,yarışmalarda jüriyi yoldan geçen adamlardan oluşturmamalarının sebebi nedir o zaman?Böyle bir yaklaşım mimarlığı bir adım ileriye götürmez.
|
|
|
|
|
|
#142 |
|
Arkitera Üyesi
|
fotoğrafı ilk gördüğümde aklıma Cordoba Adalet Sarayı geldi. form olarak birbirlerine çok benziyorlar bence.
|
|
|
|
|
|
#143 |
|
Arkitera Üyesi
|
Yoldan geçen adam yarışmada 1. olabilecek projeleri beğenmiyor bazen. Onun yerine kapodokyadakilerin benzerini koysaydın bari derler. Bu bizim şu anki yaptığımız mimariyi halka anlatamamamızdan kaynaklanıyor.
Usta için en güzel proje kolay imal ettiğidir. Bu eğrileri yapıncaya kadar adamın canı çıkacak. Mimariyi biz , bize mimariyi anlatan öğretim görevlileriyle sağlıklı bir şekilde tartışamıyoruz... Ama eklenen örneklerle yararlı bir konu oldu. Ama keşke daha düzgün eleştiriler yapılsaydı. Nihayetinde buradaki herkes daha iyi bir mimarlık için çabalıyor. Şehirlerimizi aynı binalarla dolduran mimarlığın yanında çok daha fazla düşünülmüş bir proje. Hatalı olan kısımlarına bir şekilde değinilmiş zaten. Kıssadan hisse almak lazım (herkes adına)...
|
|
|
#144 |
|
Arkitera Üyesi
|
Benim anlatmak istediğim kişisel beğenin dışında genel beğeniydi.Tabiki herkesin beğeneceği proje çıkarmak imkansız, dünyada örneği var mıdır bilmiyorum.Proje bugun çok beğenilir ama 2 sene sonra insanların düşüncesi tamamen değişebilir.Usta beğenisine gelince (ama tam anlamıyla usta) düz duvar yapmak ınu mutlu etmez.Ortaya çıkan iş beğeni kazandıktan sonra usta o işin zorluğunu düşünmez.Ustalarımızı geliştirmek gibi de bir misyonumuz olduğunu düşünüyorum.
Tabiki bu proje bugun gördüğümüz 4 duvar mimarisine göre çok fazla düşünülmüş.Ama düşünülen emek verilen her proje başarılı olacak diye kaide yok.Mimariyi ileriye götürmek için bu tür projelerinde yapılması gerekiyor demekki.Eğer yanlış birşeyi doğru gibi görmeye çalışırsak sorun orda başlar.Ben projeyi seviyorum ben yaptım tarzında bir düşünceyle hiçbiyere varamayız. |
|
|
|
|
|
#145 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Buna ETİK deniyor.
R&R En son RedRapsody tarafından düzenlendi : 12-07-2008 21:41. |
|
|
|
|
|
|
#146 |
|
Arkitera Üyesi
|
arkadaşlar tek kelimeyle katılıyorum görüntü var ses yok biçim kaygısı fonksiyonu öldürmüş keşke biçimle fonksiyon örtüşseymiş.Bu tarz mımari yapılar mimarlıktan hiç anlamayan kitleler tarafından seviliyor bu da ıyı bir reklam oluyor amaç bu ise tebrikler.
|
|
|
|
|
|
#147 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Etik'le bunların ne alakası var,Redrapsody başta olmak üzere bir kısım yorumcu sürekli herşeye etik diyor.Malzeme seçimiyle etik'in ne alakası var.En yöresel malzeme taşın seçilmesinin nesi etik dışı?Bence mimar sektörü zorlar,yeni malzemeler,yeni detaylar,yeni sistemler geliştirmeye.Biz bu binada tasarımı mümkün olduğu kadar yapılabilir hale getirdik,formla daha fazla oynasak yapımı işte ozaman zor olacaktı. |
|
|
|
|
|
|
#148 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#149 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#150 |
|
Arkitera Üyesi
|
bu nasıl bir eleştiri üslubudur....
öncelikle şunu dile getirmek istiyorum; ben iyi bir mimarım.çünkü mimarlık ne demektir biliyorum.mimar sıfatı almış olmalarına rağmen mimar olamamış arkadaşlarıma bunu eleştiri tarzlarını ve dillerini düzeysizce kullandıklarını gördüğüm için iç rahatlığıyla söyleyebilirim. özellikle CUREYAN rumuzlu arkadaşım yapı mimarıyla aranızda kan davası mı var?
yazınızın yarısını ünlem işaretleri oluşturuyor. mimari de kullanılan her öğe bir fiziki fonksiyona mı sahip olmalı? mimarlık bir sanattır. fırçayı öyle oynatırsın.güzel olur.bitti. o doluluk boşluklar ' güzel' olmuş.güzelllik diye bir kavram da mimari de.aynı binayı FRANK GEHRY tasarlamış olsaydı o zaman da böyle havalı havalı eleştiri yapabilecek miydiniz. hayır! övgü dolu olacaktı yazınız. memleketten bu sebeple uluslararası mimar çıkmıyor.özgür bırakın tamam mı. bu bina böyle olur. seviyeli eleştiri ile ikincisi kusursuz olur. arkadaşlarımı tebrik ediyorum saygılarımla... |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 2 (1 üye ve 1 misafir) | |
| mdy |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|