![]() |
|
|||||||
| Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Meraklısına: Maçka Palas'ın yerine yapılacak olan Radisson SAS'ın rendering'i
Oldukça küçük bir rendering ama hiç değilse neye benzeyeceği hakkında bir fikir veriyor:
Benim görüşümü soracak olursanız Maçka'ya "tarihi" görünümlü bir bina daha çok yakışırdı - tıpkı Nişantaşı ve Şişli'de son zamanlarda yapılan "eski Istanbul mimarisi görünüşlü, ama yeni" binalar gibi... Bu işi Italyanlar çok sık yaparlar - Floransa'da turistlerin görüp de eski sandıkları ve "aaa, ne güzel!" dedikleri binaların önemli bir bölümü aslında çok yenidir ve ya II. Dünya Savaşı'ndan, ya da 1966'daki büyük sel felaketinin ardından yapılmıştır. Maçka'ya da bu tip "iyi işçilikle yapılmış, eski görünümlü ama yeni" bir bina (civarda bolca rastlanan Italianate, Neoklasik veya Art Nouveau stillerinde) daha çok yakışırdı ve daha iyi bir "makyaj" olurdu bence - ama pek tabii ki The Fountainhead'i okuyan ya da F. L. Wright gibi düşünen herkes benim bu görüşümü (belki de haklı olarak) eleştirecektir - zira her bina "zamanının" stilini yansıtmalı. Ama yine de unutmamak gerek ki Istanbul korunması gereken bir "miras"a sahip - ve aynı zamanda önemli bir turizm merkezi ve tarihi bir şehir. Ben son zamanlardaki "nostaljik" restorasyonlardan büyük memnuniyet duyuyorum: Istiklal Caddesi'ndeki ve Moda'daki tramvaylardan tutun da Şişli ve Nişantaşı'nda zamanında yıkılmış olan bazı tarihi binaların asıllarına uygun olarak yeniden yapılmalarına kadar... 1910 senesinin Istanbul'unun yıkılan tarihi binalarından % 30'unu yeniden inşa edebilirsek bile kardır bence... Eski Istanbul fotoğrafları biriktiren bir arkadaşımın koleksiyonuna ne zaman baksam "çok yazık, Paris gibi şehirmiş resmen!" demekten kendimi alamıyorum... Hatta bin kat daha güzelmiş... Istanbul belki II. Dünya Savaşı gibi bir felaket yaşamadı, ama en az onun kadar yıkıcı olan "cehalet" ve "görgüsüzlük" kavramlarının oluşturduğu yıkımı yaşadı. Tıpkı II. Dünya Savaşı sonrasının Varşova'sındaki gibi, biz de yıkılan güzelliklerin ne kadarını yeniden inşa edebilirsek kardır bence... |
|
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
|
Konu ile ilgili tartışma bu linkte devam ediyor.
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|