![]() |
|
|||||||
| Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Yönetici
|
Kayseri Şehirler Arası Otobüs Terminali
![]() ![]() Bir otobüs terminali projesi daha. Her şehirde olan, kafes sistem örtülerden oluşan projelerden sonra değişik! bir proje. Fakat çok ayrıntılı verilmemiş Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin sitesinde. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
gönderdiğiniz render bir terminal binası adına hiçbirşey ifade etmiyor.
|
|
|
#3 |
|
Yönetici
|
Yine de belediye projeyi bir şekilde paylaşmış! İyi ya da kötü anlatılmış olabilir. Diğer terminal projelerinin de paylaşılması ve tartışılması adına bu tür bir render eklemeyi uygun buldum.
Örneğin; Konya, Eskişehir, Bursa ve Sakarya'daki terminal binaları birbirinin aynısı (Bazı farklılıklar olabilir ama). Bunları kimler, nasıl yapmışlar soru işareti. Aynı adliye saraylarında olduğu gibi terminallerin de tek tip projelerden oluştuğunu düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
Terminal projesi bir ulaşım projesidir ve plan ile ifade edilmelidir, diye düşünmüştüm. Belediyenin böyle bir rendarı sayfasına koyması göz boyayıp Kayserililerden topladığı oyları%100 e çıkarma çabasından başka birşey değil kanımca. Mimari yorum yapmaya değer bir durum göremiyorum. Bunu belirtmek istemiştim.
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Şu anda kaba inşaatı bitmek üzere sanırım.Yani bitmek üzere derken iskelet olusmus durumda.Belediye söylenildigi gibi sanırım en güzel renderı koymuş.Gerek sitesine gerekse inşaat alanının tabelasına.Yinede en azından birşeyler paylaşılmış.Kente yakışıp yakışmadıgıda tartışılır ama konum olarak yapılabilecek en musait ve en elverişli yerde.Yeni yapılan stad,şehirlerarası otobüs terminali ve ana kesişim yolları olarak çok güzel konumlandırılmış...
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Terminal projesi de stadyum projesi de tüm Kayserili'ler için sürpriz olacak. Bu konu daha önce konuşulmuştu. Kayseri'den haberler... |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yönetici
|
Gökçe böyle bir şey mi söyledi?
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yönetici
|
Ciddi bir yanlış anlaşılma oldu sanırım. Aslında bu konu Kayseri odaklı bir konu olarak açılmadı. "Proje tipi" odaklı olması gerekiyordu, ama iyi ifade edemedim sanırım. Burada konuşmak istediğim ve görmek istediğim şey diğer terminal projelerinin de paylaşılarak tartışılması, konuşulmasıydı. Birbirimizi eleştirmemize gerek yok diye düşünüyorum. Diğer projeleri de paylaşın onları eleştirelim.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Xaoic'in mesajı nedeniyle söylemiştim, alıntıladığım üzere...
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
Kayseri ve kamu yapılarınin yarışmayla projelendirilmesi hakkinda
Universiteye baslayana kadar Kayseri`de bulunmus biri olarak gercekten bende son Kayseri yolculugumda bunu dusundum.Kayseri girisi guzergahi uzerinde iki yeni yapilasma ki diger bir yapida Kayseri Stadyumudur dikkatimi cekti ve yanilmiyorsam mimarlari da ayni.Bu tarz kamuya hitap eden buyuk yapilar neye dayandirilarak bir mimari ofise teslim edilir? Etik olarak olmasi gereken bu yapilarin yarismalar vasitasi ile yapilsmasi degil midir? Kim belirler bu tarz bir firmaya bu yapilarin yapilmasini perspektifler mi yoksa?Kamu binalari projelerin yarisma yolu ile elde edilmesi alternatifler arasindan ``iyi`` olani secebilmek acisindan bir kazanc hem genc mimarlar acisindan da bir imkandir.
Ozmen Kirbas |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
|
Daha önce hiç denenmemiş, doğaüstü bir yaratıcıkla kotarılmış form, sütunlar, ağızları açık bırakan sütun başları, mükemmel kurumsal ön cepheden ziyade, orta blokta çatı yükseltilerek camlarla aydınlık açılması, bunun da üzerinin 5-6 metre saçakla kapatılması beni çok duygulandırdı.. Söyleyecek söz bulamadım.
Terminal binası için harcanmasaymış bu tasarım, AKP parti binası olsaymış, yazık olmuş. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
küçük bir detay
terminal binaları ( ve bazı kamu binaları) inşa edilmeden önce bölge halkına filanca şehirdeki terminalin aynısı olacak diye betimleniyor.
Ve kullanıcı eğer o filanca yerin terminalini görmüşse yaşamışsa ve doğal olarak beğeniyorsa; heyecanlanıyor ve zihninde o yapıyı kendi kentine iliştiriveriyor. Daha yapılmadan belleğinde yer ediyor. Yapı bittiği zaman garipsemiyor; sorgulamıyor. Ve o terminal binası daha yapılmadan kente karşı 1-0 önde başlıyor. çok ilginç değil mi... ![]() |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
terminal yapılarına bakarken fonksiyonun ön planda olduğunu unutmayalım. fonksiyonun işlerliği bakımından birçoğunu birbirine benzetebiliriz. büyük şehirlerde en farklı olan istanbul esenler otogarıdır ona bakarsak... ki onun da nasıl işlediği ortada. tekrar yıkılıp projelendirilmesi gereken bir yapı bence... "Konya, Eskişehir, Bursa ve Sakarya" terminallerinin aynı olduğu söyleniyor. ama benim bildiğim kadarıyla bursa lineer bir formken sakarya oval çiziyor. fonksiyon işlerliği de çook farklı. bu yapılarda aynı olan herhalde uzay kafes kullanımı. bu bakımdan istanbul esenler gerçekten çok farklı ![]()
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
|
Genellikle belediyeler projelerini "parti" yandaşı ofislere çizdirirler ve bu ofisler rakipsiz oldukları için projeleri "facia"gibidir ve de eleştriye de gelmezler nasıl olsa paralarını da hemen alırlar .iş garanti+para garanti+ zaman kısıtlı= mimari facia (ismini vermek istemiyorum ,bir tanesini uyguladım ) kimseye sorma zahmetinde bulunmazlar .Belediye başkanları birer küçük kraldırlar.Onlar kimseye birşey sormak zorunda değildirler.her türlü bilgiye vakıftırlar doğrusunu anlatmaya kalksanız bile bağırıp çağırmaya başlarlar Ekselansları sayın başkan aynı anda hem fen işleri müdürüdür hem park ve bahçeler mdürüdür hem kontrolördür .Esasen Ekselansları sayın başkanın yanında mimari büro bile solda sıfırdır çünkü proje Ekselansları sayın başkan tarafından zaten çizilmiştir mimari büroya kalan işin teknik resim kısmını halletmektir.Ekselansları sayın başkan yarışma açıp ta onları değerlendirmeyle mi uğraşacak?Sonra yarışmaya giren projeler mazallah Ekselanslarının beynini zorlarsa?Ya ekselanslarının tebasıı daha önce tahayyül edemeyecekleri bir binayı beğenip isterlerse ya şımarıp başka güzel binalar isterlerse? ne gerek var.nasıl olsa kimse sorgulayacak kapasiteye sahip değil .Kapla kompozitle camla ohhh ! bitti.işte sana modern kamu binası
Kamu projeleri ile ilgili bir kanun var mı yok mu bilmiyorum ama bu şekilde devam etmemesi gerektiği kesin.Kamu yapısından bütün toplumun yararlanması ne kadar doğalsa onun tasarımını da bütün meslek erbabının yapma hakkına sahip olması o kadar doğaldır .Belediyelerin yaptığı resmen hak ihlalidir.ve buna dur denmelidir .
Veni, vidi, vici En son lumina tarafından düzenlendi : 20-05-2007 20:58. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
Kayseri Büyükşehir Belediyesi daha önceki uygulamalarında proje yarışması açarak projeleri elde ediyor idi. Kayseri Valiliği Binasi ve Melikgazi Belediyesi Binası bunlardan bazıları.Bu şekilde uygulama yapıp daha sonrasında iki büyük projeyi herhangi bir yarışma vs olmadan bir mimari büroya teslim etmesi anlaşılamaz bir durum.Demek ki artık durum değişmiş.Yarışmayı kazanan önceden belli ne mimarlık ne kamu ne de diğerleri. Sadece siyaset....
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|