![]() |
|
|||||||
| Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#31 |
|
Forum Üyesi
|
Sanırım bir engel yok bu konuda, herkes özgür düşüncesinde. Ancak, strüktürle mi yoksa simgeyle mi ilgili olduğuna karar verilse iyi olur.
Strüktürle ilgili ise Şemsi Paşa vs. ne olacak? Simge ile ilgili ise Piyale Paşa ne olacak? |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Arkitera Üyesi
|
"cami formu" başlığında belirtiğim gibi klasik formu,sırf parçaları (kubbe minare v.s)illaki birşeyleri temsil ediyor diye devam ettirmeyi yanlış buluyorum .Bu kadar çok malzeme,bu kadar çok çözüm alternatifi varken bunlardan camilerimizi yararlandırmammak ne kadar doğru?
Mogan camisine gelince ,ön cephedeki camın yarı şeffaf ( buzlu cam) olaması fikrimce çok daha sonuç verebilirdi(daha önce benzer bir uygulama yaptım) Buzlu camın mekana verdiği ışık gerçekten çok hoş.Mogan camii gibi cephesi kuzey doğuya bakan bir binada çok daha iyi sonuç verecektir.
|
|
|
#33 |
|
Arkitera Üyesi
|
biraz daha göz alan estetiği olmalı... yine de iyi bir yapıt..fikirler güzel
beğendiğim bir tasarım akçakocadaki....gerçekten güzel.. |
|
|
|
|
|
#34 |
|
Forum Üyesi
|
ben her zaman tarihi yapıların ya da manevi anlamı olan yapıların fazla değiştirilmesine pek sıcak bakmıyorum
ama yapıdaki bütünlük çok iyi.çevresiyle kontrast ama içinde armonik olmuş...cesur bir çalışma bence |
|
|
|
|
|
#35 |
|
Yönetici
|
Mogan Cami Archinect'te
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
Arkitera Üyesi
|
bu resim bende hiç cami hissi uyandırmadı
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Arkitera Üyesi
|
Lütfen yapmayın, "daha estetik olabilirdi" ne demek? Hangi kritere göre bu yapının "daha az estetik" olduğuna karar verdiniz?
Gösterdiğiniz örneklerle bu yapının, ne ölçeği, ne programı, ne de bütçesi karşılaştırılabilir. Bütçesinin ne kadar kısıtlı olduğunu, eleştirdiğiniz yarı saydam cephedeki malzeme seçimlerinden okuyabiliyoruz. Böyle katı sınırları olan bir konuda, mimarların bu denli sade ve günümüze yakın (yeni Selimiye'ler yapma taraftarı bir grup olduğunu görüyorum) bir öneriyi uygulayabilmiş olmalarının önemli bir başarı olduğunu düşünüyorum. "Daha iyi olabilirdi" görüşünü dünyadaki her eser için düşünebiliriz. Mogan Camisi gibi örnekler tecrübe edinilerek ileride yapılacak camiler, şüphesiz daha da iyi olacaklardır. |
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
sevgi ve saygılar |
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Forum Üyesi
|
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Forum Üyesi
|
bu bölüme girdiğimden beri diyordum kendi kendime okadar farklı kilise örnekleri var peki nie camiler tek düze hepsinde aynı görüntü aynı form neden tasarımında işin içine girdiği örnekler yok hepsi birbirine benzemek zorundamı diye ama bu fotolar benim düşüncemi değiştirdi
teşekkürler... |
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Belli ki yanlış anladınız, söylediğim şey Selimiye'nin kötü olduğu değildir.( ki, dünya üzerinde bunu söyleyebilecek bir insan olduğunu zannetmiyorum.) Söylemeye çalıştığım şey, "Neden yeni Selimiye'ler yapamayacağımız"dır. Bu camiler 16.yy'a ait binalardır.Bir Selimiye daha yapabilecek zenginlikte olmadığımız da ortadadır. Şu anda 21.yy'da olduğumuzun bilinciyle, yaşadığımız zamana ait binalar yapmalıyız. Ancak bu bilinçle "yeni Selimiye'ler" yapabiliriz. Yoksa Selimiye için "kötü" demek, "Mozart da besteci mi canım" demekten farksız, değil mi? |
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
Arkitera Üyesi
|
tadao ando'nun kiliselerine benzer yanlar gördüm ancak onun kiliselerindeki dışa açılımın olmaması-ki böyle bir manzara olmasına rağmen-biraz eseri gölgelemiş.Ama yine de çok hoş çünkü artık yeni cami formları yaratılmalı ve bu arayış sürecindeki her fikir ideal forma ulaşmada bize daha çok yardımcı olacaktır
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Yönetici
|
Cüneyt Özdemir bu konuda yazdı dün Radikal 2'de...
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Arkitera Üyesi
|
yazıdan kısa bir alıntı
Alıntı:
Ankara’da bahar aylarında iki sıcak tartışma var. İlki malumunuz Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığa aday adaylığı. Bu tartışmaya bambaşka açıdan birazdan dönelim Ikinci tartışma ise bir cami ile ilgili. Ankara’da Mogan gölünün hemen yanına inşa edilen Mogan cami yapı biçimi ve şekli ile bugüne kadar gördüğünüz camilere hiç benzemiyor. Minaresinden, cam duvarlarına kadar cami mimarisine yepyeni bir yaklaşım sözkonusu. İlginç olan bu yeni yaklaşımın mimarlar tarafından hararetle tartışılıyor olması. Mimarlık forumlarında tartışmanın mimariden ibadete uzanan ilginç bir içeriği de var. Camiyi tasarlayan Hilmi Güner ve Hüseyin Bütüner’e cami siparişini veren adres de en az tartışma kadar ilginç. Şu günlerde Ankara’da bulvar bırakmadığı için eleştirileri göğüsleyen Akp’li Ankara Büyükşehir Belediyesi. Mogan camiinde bir kubbe yok, minare ise bugüne kadar görmediğiniz farklı bir şekilde, şerefesiz ve iki kademeli. Caminin mimarları arkitera.com sitesinde yer alan projelerinde 3 farklı noktadan hareket ettiklerini söylüyorlar.İlk referans noktaları mihrap duvarına yakın namaz kılma tercihi nedeni ile uzunlamasına bir mekan kullanımı tercih edilmiş olması. İkinci olarak mihrap duvarının bir ışık duvarı olduğundan hareketle duvarda vitray yerine blok cam kullanılması ve üçüncü olarak da kent dışında menzillerde, açıkhavada namaz kılmak için kullanılan namazgahlardan esinlenilmesi. Gelin görün ki buna rağmen forumlardaki tartışmalar cam duvarın şeffaf olmalı mı olmamalımıdan, ibadete etki ve katkılarına, kubbenin cami mimarisinin bir parçası mı yoksa eski bir kilise olan Ayasofya’dan esinlenerek mi cami mimarisine girdiğine kadar renkli bir çerçevede gelişiyor. Hatta tartışmayı “diyanete sormalıydılara” getiren mimarlar bile var. Ben tartışmayı Diyanet ekseninde yürütmektense mimarlar düzeyinde götürmeyi daha anlamlı bulanlardanım. Nitekim konuştuğum kimi mimarlar özellikle cami mimarisi ile ilgili zorluklardan yakınıyorlar. Hasan Çalışlar da bunlardan bir tanesi. Çalışlar, “Türkiye’de mimarların bu konuda çok dolu olduklarını” söylüyor. “Bunca cami yapılmasına rağmen modern mimari ile yapılan azdır. Sonuçta hepsi aynı işe yarıyor. Fabrika altlarında benzinci kenarlarında mekanları ibadethane olarak kullanırken kimsenin sesi çıkmıyor ama ben modern bir camii yapacağım dediğin zaman ortalık ayağa kalkıyor. Görkemli olan camii büyük demek olarak algılanıyor. Oysa Sinan’ın Sokullu camii küçük olmakla beraber en rafine mimariye sahiptir” diyor. Mimarlar cephesinde Ankara’da Mogan cami, İstanbul’da AKM’nin yıkılması tartışılırken malumunuz Türkiye’de cumhurbaşkanının kim olacağını tartışıyor. Tartışmaları tek tek kişiler ya da binalar üzerinden yaptığımız zaman ölçek hep küçük kalıyor ve biz hep bu küçük tartışmaların içinde boğulup gidiyoruz. Oysa mesela bugün Ankara’nın simgesi mekanlara kimin oturacağı tartışılıyor da ‘sivil hayattan’ tel örgüler ve eli silahlı askerler tarafından korunduğu konusu bir türlü tartışma gündemine gelmiyor....... |
|
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
Eğer konu dini bir yapı ise ve eğer bir konuda kuşku varsa en yetkin kuruma sormak kadar doğal birşey olamaz. Salt mimarın inisiyatifine bırakılacak bir konu değildir bu (cam meselesi değil, herhangi bir sorundan bahsediyorum). Sonuçta insanların gönül rahatlığı ile ibadet etmeleri ile ilgili bir mesele... |
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|