![]() |
|
|||||||
| Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Forum Üyesi
|
Fotoğraf Verileri...
Uzunçarşı'nın devamı olan sokağın şimdi halini gösteren fotoğrafta kullanıcıların gayet ilkel malzemelerle sorunlarına buldukları çözümden görünen;
-Dükkanların önünde satılan ürünlerin ıslanması istenmiyor... -Yolun ortası kapatılmasa da olabilir, hatta açık olsa daha iyi, müşteriler yağışlı havalarda dükkanların korunaklı çatısı altına gelir...alışveriş artabilir. Fotoğraftan benim okuduğum bunlar! İyi çalışmalar. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Forum Üyesi
|
Filiz hanım demiş ki :
Halbuki, çarşının doğal dokusuna uygun/özgün bir tasarım, yaya aksını daraltmayan taşıyıcılar, doğru malzeme seçimi ile bu sorunlar yaşanmayabilirdi. Şimdi burda çarşının doğal dokusu derken ne kastediliyor?Doğrusu bu ifadeyi anlayamadım.Adı üstünde uzun bir çarşı bu... İnsan eliyle yapılan herhangi birşey doğal olamaz bence. Yağmur yağdığı zaman ne gibi sorunlar çıktığı konusunda fikrim yok...Ancak eğer öle birşey varsa çözümü de de mutlaka vardır. Artık uzun çarşıdan geçmediğinizi sölüyorsunuz.Eğerki eski hali şu anki halinden daha çok hoşunuza gisiyorsa açıkçası söleyecek bir şey yok.. Ben bu tasarım anlayışını destekliyorum.Bazı hataları yapmadan da bi yerlere varamayız. Bazı denemeler olmazsa korumacılık adına hala 70X140 pencere deliklerine bakıyor oluruz.Ki bu böyle bir mimarlık mirasına en büyük ihanet olur. En son HolyDio tarafından düzenlendi : 30-11-2006 01:30. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Arkitera Üyesi
|
Filiz hn. cevap
Bir kere burası sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan önemli bir aks. Bu aksın pazar mantığında yaşatılması eskiden beri karşı olduğum bir durum. Burası sıradan bir semt pazarı değil, önemli bir çarşı.Çarşı ile pazarı karıştırmayalım. Bursa gibi önemli bir kentin göbeğinde, bu tarz görüntüler hoşunuza gidiyorsa, Atatürk caddesinin her iki tarafını da seyyar satıcılarına parselliyelim. Biz batılı ülkelerimi yoksa Hindistan, Pakistan gibi asya ülkelerini mi örnek alacağız bu zaman da anlayamadım.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Arkitera Üyesi
|
türkiye standartları...
öncelikle sayın gün türkiye standartlarının üstü yorumunuza katılmamakla beraber projenin gayet olumlu olduğunu düşünüyorum..ülkemizde bu şekildeki düzenlemelere de destek değil,gerekirse fikir gerekirse maddi gerekirse manevi anlamda destek verilmesi gerekir..yapanların eline sağlık..
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Arkitera Üyesi
|
burası türkiye..
mekanın geçmişten beri doğası budur..önemli olan bunun en iyi şekilde düzenlenmesidir tabiiki özünü kaybetmeden..biz kozmopolit bir toplumuz..kültür mozaği şeklindeki oluşumumuzun ne hint ne batı örnek almaya teknolojik ihtiyaçlar haricinde sizin söyleminizdeki gibi ihtiyacı yoktur..
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Forum Üyesi
|
benim orda gördüğüm tek olumsuzluk saçağım hanın kapısına doğru biraz fazla uzamış olmasıdır.saçak hanın penceresinin dibine kadar gelmiş.bence bir aks geriden başlamalıydı.
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bursa,
Ekonomik, sosyal canlılığı, doğal güzellikleri, yeşil dokusu, şifalı suları, yaz ve kış turizm olanaklarının yanı sıra bizans, osmanlı ve cumhuriyet dönemi mekansal ve mimari özellikleriyle de az bulunur bir kültür ve tarih mirasına evsahipliği yapıyor. Bursanın sahip olduğu tarihi ve kültürel yapılar ençok kent merkezindeki ‘hanlar bölgesi’nde hayat buluyor. hanlar, kentin geçmişinin derinliğini vurgulayan bir simge durumundadır. Uludağ üniversitesi mimarlık bölümü her yıl bir dönem hanlar bölgesinde proje vermekte. Bu yılda biz dönem projesini burda yapıyoruz. Hanlar bölgesini analiz ettiğimizde genel sorun hanların algısını yitirmesi. Hanları saran niteliksiz yapılar ve nitelıksiz yapıları örten üst örtüler hanların ücüncü boyutta algısını yitirmesine neden oluyor. Buda hanlar bölgesi ıcındekı kaosun arasında kaybolup gitmene neden oluyor. bazen bir handan başka bir hana gecerken farkında bile olamıyorsun. Kapalı çarşının devamı olan üst örtünün kapalı çarşı üzerindeki örtüyle hicbir gecişin sağlanmaması, o eksen boyunca hanların ve bölgedeki yapılaşmanın gabarilerinin tutmaması, başlangıc ve bitiş noktalarınonca tarihi yapıdan hicbir veri yakalamaması, üst örtüyü taşıyan aykaların yaya hareketine engel arz etmesi başlıca sorunlarıdır. sorunlara cözüm getirceğine yeni sorunlar teşkil etmesi ve hanlar bögesinde kötü bir yaklaşım sergilemesi öğrenci arkadaşlarımın hanlar bölgesinin bu alan üzerinde çalışmayı konu seçtiler. __________________________________________________________________________ m. salih çıkman |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Arkitera Üyesi
|
_________________________________________________________________________ m. salih çıkman |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Arkitera Üyesi
|
__________________________________________________________________________ m. salih çıkman |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Arkitera Üyesi
|
Salih ÇIKMAN'a
Ben tüm arkadaşlara projenin mimarının arkiteradaki yazısını dikkatlice okumalarını öneriyorum.
Bir yapı, yapılacağı çevrenin verilerinden doğar. Proje mimarıda tasarım sürecindeki sıkıntı ve olumsuzluklardan bahsediyor ve proje sürecini aktarıyor. Salih arkadaşımızın "kötü bir yaklaşım" olarak yaptığı yorum, sıradan insanın yapacağı göreceli bir yorumdur. Benim için hiçbir anlam ifade etmemektedir. Çevreye uyum beklentisini ve hanlar bölgesinden herhangi bir veri alınmadığı şeklindeki görüşünü anlayamıyorum. Çevredeki dokunun sağlam olmadığını ve örtüden önce restorasyon çalışmasına esnafın sıcak bakmadığını anlatan mimar kolonlu bir çözüm getirmiş. Kısaca tasarım süreci bir proje için çok önemlidir. Bu süreci irdelemeden "çok kötü bir proje" yorumlarını haksız buluyorum. Ben asma-germe membran bir örtünün buradaki işi çözeceğini düşünürdüm. Bu projeyi görünce daha doğru olduğu kanısındayım... |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Dönem projemi hanlar bölgesinde yaptığım icin hanlar bölgesini tohumundan cınarına kadar tanıma ve onunla yaşama fırsatım oldu. Bu kadar sert eleştiriler icinde bulunmam hanlar bölgesindeki yanlış mudahalelerine kızgınlıgımdandır. kızgınlıklarıma takılan bir etkende bu üst örtüydü. bu üst örtü modern görüntüsünün ötesine gecemediğinin kanısındayım. tasarım krıterlerını oldukca merak ediyorum. neye dayanarak nasıl yorumlanarak, hangı gereksenımleri cözüm üreterek ve neleri referans alarak tasarlanmış ? bu soruların cevabını biz veremedik. anlıyamadıgımız yorumlayamadıgımız ıcınde eleştirisel olarak yaklaşmamnormal. sizin bu yazdıklarınızı okudugumda üst örtünün ötesine gidemediğinizi görmekteyim. yazılarınızda eleştirlerden kacan, sorumluklarınızı taşımadıgınızın göstergesidir. burda ister benım eleştirilerimi kaıde deger alırsınız isterse almazsınız, hanlar bölgesini cözümsüzlüğe sürdüğünüz eleştirilerden bir kacıdır. o örtü hanlar bölgesi icinde kımlıgını ve gereksenımlerini karşılayamayan bir örtü olarak kalamaz. düşüncesiyle yorumuyla gereksinimlere verdiği karşılıgıyla hanlar bölgesinde var olabilir di. malıyetı hıcde önemsenmeyecek bır örtü değil. yazık olmuş. en basitinden en cok ihtiyac duyulan oluk detayı bile yok. ( esnafın ve o döngüde yaşam bulan insanların arasına karışmanız dileğiyle.) ( orda eleştirilerin ifadesi değişerek karşınıza gelebilir dikkat edin ) _________________________________________________________________________ m. salih çıkman |
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Arkitera Üyesi
|
o örtünün altında hergun yürüyen biri olarak yazılananlara katılmamak mümkün değil...
yazılanlar belkı cözüm olmayacak ama cözümsüzlüklere gelecek cözümlere belkıde yol gösterecek. sorumsuzlara sorumluklarını taşımak ıcın belkıde bir uyarı nıtelığı taşıyacak. iyi veya kötü, paylaşımlar dogru yola yol bulacak.fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
|
|
|
#28 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba msc, Bu örtü, henüz yeni bir ek yapı olduğu için mevsimsel tecrübeler oluşmaya başladı mı bilmiyorum, ancak siz bu bölgeye sıkça uğruyorsunuz sanırım. Eğer, Bursa'nın yoğun yağış veya kar aldığı bir dönemde, bu yeni örtünün yağmur suyu ve karı nasıl aktardığı ve hatta güçlü rüzgar etkisinde nasıl strüktürel dirençler gözlenebildiğini normal bir vatandaşın gözüyle izleme şansınız olursa ve bizlere de aktarırsanız sevinirim. ![]() Özellikle, o anları fotoğraflayabilirseniz biraz olsun merakları da gidermiş olursunuz sanırım. Size zahmet olacak ... Teşekkürler |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Arkitera Üyesi
|
ne demek...
Alıntı:
Ne demek asteria... Elimizden gelen herşeyi bu formda paylaşmaya hazırız. Dönem projesi alanımın ıcınde oldugu icin heran gözlem icerisindeyim zaten. Dönem sonundada hanlar bölgesindekı yaklaşımımı sizinle paylaşmak isterim. belkıde bu bırılerıne daha ıyı bı cvb olur. __________________________________________________________________________ m. salih çıkman |
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Forum Üyesi
|
Teşekkürler Merakla izleyeceğiz... |
|