|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Kültür Merkezi
tabii ki de kültür merkezi planlaması nasıl olur diye sormayacağım.araştırdım,güzel şeyler buldum.ulaşamadığım,yani zorlandığım konu; kütüphane ve bir tiyatro salonundan oluşacak olan kültür merkezi projemde bu fonksiyonları ayrı ayrı konumlandırsam nasıl olur.arsamda küçük bir tarihi yapı olduğu için,yekpare bir kütle yapamıyorum,tek kontrollü girişle binaya girilemiyor.illa ki olur da zorlama olur. bu konu ile ilgilenen,ilgilenmiş olan,bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirler mi? iki ayrı giriş ile,tek bir adada birbirinden bağımsız yapılar yapsam,merkezlikten uzaklaşır mı acaba?yoksa zorlama da olsa kontrollü bir girişle mi ulaşmalıyım yapıma? şimdiden teşekkürler...
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Kolay gelsin öncelikle.Bu fonksiyondaki projelerde genellikle tek bir bina içinde işleyen konseptler beklenir.Hem fonksiyon hem de mekan zenginliği açısından.Benim fikrim eğer fonksiyon girişleri kütle çözümlenmesindeki sorunlardan değil de fonksiyona özgü senin aldığın mimari bir tavırla açıklanabilirse ayrı olmasında sakınca yok.Ancak bu kütleler belki yeraltındaki bir katla belki üst katlarda birleşerek insanların dışarıya çıkmadan diğer kütleye geçmesi sağlanmalı.Belki bu geçiş kısmı ortak mekan olarak kullanılmalı.Zorlamalardan mümkün olduğunca kaçınılması gerektiği düşüncesindeyim.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
öncelikle kolay gelsin,
bu konuda tamamen şahsi fikirimi belirtmek isterim; tiyatro ve kütüphane birimlerini ayırman mantıklı diye düşünüyorum, yani tiyatro; seyir kısmının kesiti eğimli ve gürültüsü olacak bir mekan, hemen yanına yada üstüne başka fonksiyonda bişileri bitiştirmen çok da doğru olmayabilir. kütüphaneninde kendi içinde bir mekan oluşturup sessiz ve güneş açısından arsada daha uygun bir yerde konumlanması doğru olabilir. yani tiyatro fonksiyonu güneşle direk ilişkisiz, kütüphane ise güneşle, ışıkla olduğunca ilişkili olacaktır. o halde birbirinden ayrı yapacağın binaların bu konumlamasında bence kullanıcılar açısından düşünüp şu sorgulanmalı; Örneğin, "ben bir tiyatro izleyicisi olarak gösterimi izledikten sonra diğer binaya neden gitmeliyim?" şöle ki burda bir kullanıcı bütünlüğü yakalamanı öneririm, yani kullanıcılar her yapıyı kullanmaya yönlendirilmeli... mesela kütüphane yapısının yakınına görsel bişiler koyman uygun olabilir. mesela neden kütüphane o bahsettiğin tarihi yapıya yakın olmasın, bölece görsel bir zenginlik oluşur ve hatta bu tarihi yapıya bakabilir kütüphane ve bu tarihi yapının etrafı aslında bir bahçe olabilir, yada gezi alanı böylece o gezi alanını (rekreasyon alanı) görmeye gelen biri kütüphaneni merak edip içine girebilir. yakınlarında iyi tasarlanmış bir cafe bile ilgi çekebilir. bence ikinci sorgulanacak şey; "o tarihi bina ile kendi binanı nasıl uyumlu tasarlarsın yada nasıl uyumlu çalışırlar?" umarım biraz olsun yardım edebilmişimdir. çalışmanda başarılar, kolay gelsin... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ben de 3. Projede Kültür merkezi ve kongre sarayı yapıyorum.Kompleks 800 kişilik oditoryum,200,100,25 kişilik toplantı salonları,kütüphane,küçük bir sergi salonu vs. içeriyor.Bunları önce birbirinden ayrı düşündüm ama sonra gene iki ayrı binayı bir mekanla birbirine bağladım.Bu geçiş mekanı iki farklı binayı birbirine bağlıyor ve altı boş,yani bir pasaj.bu pasaj da kompleksin kamusal alanı ile gezi parkı arasında bir geçiş sağlıyor.gerçi proje hocam bu yapının bir hikayesi yok dedi ama...
![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
kültür merkezi girişi ana caddeden mi olmalı?
merhaba arkadaşlar,öncelikle hepinize teşekkür ederim. düşündüm,taşındım,foruma bakmadan önce ahşap evin olduğu kısmı meydan olarak düzenlemeye,ahşap eve de kafe fonksiyonu vermeye karar verdim.bunun yanına,yani daha sessiz olan arka sokağa kütüphane fonksiyonu,ana caddeye tiyatro fonksiyonu veriyim dedim,sonra foruma bi baktım, 'ahcaglar' aynı şeyi söylemiş sanki
şimdi başka bi sorun sardı beni,tiyatronun girişini ana caddeden mi alayım,yoksa oluşturduğum bu küçük meydandan mı.meydanın ana caddeden ulaşılan tali bir yolu var,oradan girilerek meydana,ordan da esas girişe gidilebiliyor (binaların tek bir girişten,o girişin de avludan olması halinde) bu yol ağaçların içinde,üstü kapalı olmayan bir yol tabi.yağmurda bu yolun kullanılacağı düşünülürse birazcık olumsuz gibi. meydandan almaz da ana caddeden alırsam,işte o zaman bu binaları bağlayamam,baya mesafe var arada.ancak 'simurgh' ve 'arch-ne' nin dediği gibi köprülerle bağlayabilirim. neufert'te ana caddeden girilmeli yazıyo,ama körü körüne neufert'e de bağlanmamak lazım diye düşünüyorum.kararsızımmm. yine siz arkitera arkadaşlarımdan yardım istiyim ben sizce ana caddeden mi girmeliyim,yoksa avludan bir giriş de kabul edilebilir mi? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
tarihi yapının olduğu yeri tasarlayacağınız kompleksin kamusal alanı olarak düşünürsek oradan giriş verilmesi daha mantıklı.Kompleks büyük ölçekli olduğu için parça parça ayrı yerlerden giriş pek tercih edilir değil.Hem fonksiyonlar birbirinden çok kopar, hemde güvenlik sağlamak da zor olabilir.Büyük ölçekli yapılarda yapıyı kullanacak insanlar için bir akışkanlık sağlanması gerektiğini düşünüyorum, yani fazla kafa karıştırmadan fonksiyonları en verimli şekilde sunmak..Ama madem bir kamusal alan yaratılacak,insanları bu alanda toplayıp yapıya girişleri buradan sağlayabilirsiniz.Tabiki naçizane mimarcık görüşleri bunlar..
![]() |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
hepimiz mimarcıklarız:P yada mimarlarız.bakış açıları önemli benim için
katkın için teşekkürler simurgh |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
merhaba arkadaşlar benimde yapmam gereken bir kültür merkezi var sıkıntım wc lerin yeriyle ilgili sizce bu tarz topluma açık mekanlarda wc ler girişe yakınmı olmalı yoksa daha içerlerdemi olmalı?
En son greenant tarafından düzenlendi : 02-05-2008 23:16. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Nerede olursa olsun" sora sora Bağdat bulunur" demek geçiyor içimden ama, sen galiba yenisin, şevkini kırmak istemem.Bu gibi mekanlarda wc leri merdivenlere yakın yerlere koymak uygun olur.Ancak tuvalet deyip geçme burada bir konu var tuvalet tasarımı diye aylar oldu çözemedik.Ne manzaralısı kaldı ne öylesi ne böylesi hala çözemedik.Bir de bu yetmiyormuş gibi.Bir arkadaşımız da sahra tuvaleti koymuş yorumun birine.Çözebilsek herkes rahatlayacak.Merdiven yanı derken, hakikaten wc çözümü hassas konu.Öyle bi yaparsın ki adam toparlanırken kapının önüne çıkar. İçeri girerken, dışarıdan geçen içeriyi görmemeli.Tam tuvaleti soracakken bulmalısın.Sen biraz çalış yine konuşuruz.Daha bir iki günlük üye iken böyle pat diye sorman.Sanki bunu öğrenmek için üye olmuş gibisin.Biraz araştır.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
ben 2.sınıf mimarlık öğrencisiyim. acele örnek kültür merkezi planı lazım arkiterada bulunan kültür merkezleri işime yaramıyor. örnek kültür merkezinden esinlenerek plan istiyor hocamız. napıcağımı bilmiyorum. yardım ederseniz sevinirim
![]() ![]() : |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
![]()
|
|
|
|
#12 |
|
Yönetici
|
Kütüphane adı verilen, içinde çeşitli kitapların ve dergilerin bulunduğu mekanlar vardır. Bunlar üniversitelerin bünyelerinde de bulunmaktadır.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
|
kafamı kullanmama gerek yok
okulların bünyelerinde bulunan kütüphanelerde içinde kültür merkezlerinin bulunduğu dergilerden tutun kitaplara her kaynağa baktım ama istediğim gibi plan yoktu. sanırım siz insanlarla dalga geçmek için cevap yazıyorsunuz. yine de ilginiz için teşekkür ederim.. En son lumina tarafından düzenlendi : 08-05-2008 03:10. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Yönetici
|
nesriny'nin tespiti çok yerinde olmuş, sizi tatmin etmek güç gerçekten. Onca şeye bakıp tatminkar bir sonuç bulamadıysanız, belki istediğiniz şeyi gözden geçirmeniz gerekecek ya da ne istediğinizi daha düzgün bir şekilde ifade edip bekleyeceksiniz. Sizin gibi "kestane kebap acele cevap" türü mesajlarla forumu doldurup sonra da kızan o kadar çok insan var ki ara ara ironik cevaplar kaçınılmazlaşıyor.
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Foruma sadece 'acil mesajlarınıza aradığınız acil cevaplar için' uğramamış olsaydınız, bu ortamda ne kadar yardımsever insanlar bulunduğunu kolaylıkla anlardınız, nedense bu tür tepkiler hep ilk mesajlarında acil yardım çağrısında bulunan ama bir türlü umduğunu bulamayan üyelerden geliyor. Bir diğer mesele şu; madem bütün kitaplara kaynaklara baktınız bulamadınız, biz sizin istediğiniz 'plan' örneğini kafamızda canlandıracağımız hangi kriterlere göre belirleyeceğiz, nitekim bu şeyler sizde de hala oluşmamış ki, bir türlü seçememişsiniz, ha bir de bu 'örnek kültür merkezinden esinlenerek plan istenen' ödev nasıl birşeydir ben hala anlamadım. Son olarak 'kafamı kullanmama gerek yok' demişsiniz, büyük bir ihtimalle lumina'nın mesajının altında yer alan "gerçekten kafanı kullanıyor musun yoksa birileri kafanı mı kullanıyor?..." yazısından ötürü, o imza size özel yazılmadı niye üstünüze alınıyorsunuz? ![]() 'Dalga geçmek' yorumunuza hiç girmeyeyim isterseniz...
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|