|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
arkadaşlar merhaba.
şu an bir mescit projesi çalışmam gerekiyor. mescit mimarisi hakkında dökümanı olan varsa yada önceden mescit tasarımı yapan projesini çizen bi arkadaş varsa bana yollayabilirmi? epeyce araştırdım ama yeterli bilgiye sahip degilim henüz. bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler... ![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Hangi şehirde olduğunuzu bilmiyorum ama mescit konusunda bilgi edinmek için en iyi yol bulunduğunuz şehirdekileri bizzat yerine gidip görmeniz olacaktır. Hangi şehirde olursanız olun mutlaka vardır birkaç tane.
Mescit mimarisi derken; geleneksel mescitlerden bahsediyor olmalısınız. Yapmaya çalıştığınız geleneksel yöntemlerle inşa edilecek (tabi fikir bazında da) bir mescit ise zaten bir kopya olacaktır. Bunun için de dokümana ihtiyaç olmasa gerek. Bahsettiğiniz mescit tasarımı ise; yani yeni bir yorum getirmeye çalışıyorsanız bunun için de ihtiyaçları iyi biliyor olmak için yine var olanları incelemek gerekir. Aslında bu kadar şeyi şunun için yazdım; mesajınızda geçen mescit mimarisi - mescit tasarımı kavramları. Anlayamadım! |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
mrb aysun toprak
öncelikle mesajınız için teşekkürler.. mescit mimarisi derken şu anda bir mescit tasarımı yapıyorum diyerek şu anda tasarlanmakta olan bir mescit için gerekli bilgilerin olup olmadıgını sordum tabiki... ikincisi mescit tasarımı yani apartman tasarımı , dış cephe tasarımı, villa tasarımı gibi bişey... günümüzdeki genel mescit yapıları hakkında genel döküman istedim. araştırmayı tabiki yapıcam fakat öncelikle mescit mimarisi hakkında bilgim olmadiğı için, gittiğim zaman mesctte edindigim bilgilere göre araştırmanın daha verimli olacagını düşünüyorum. linkler ,dökümanlar vs. gibi konularda bilginiz varsa ve paylaşırsanız teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
Doküman filan bilmiyorum ama mescit çok kapsamlı bir programa sahip değil. Bunun için tasarım hem zor hem de kolay. Geleneksel mescit tasarımlarından işe başlayın bence. Selçuklu'dan Osmanlı'ya kadar olan zamanı yüzeysel olarak inceleyin derim. Sonuçta günümüzde de program fazla değişmiş değil. Sadece abdesthane ve tuvalet sorunlarını iyi çözmenizi tavsiye ederim. Genelde göz ardı edilen ancak bence işin en önemli kısımlarından biri.
Garip ibadethane yorumları yapacağım diye günümüz insanının yaşam biçimini dikkate alarak bu mekânları ilişkilendirmelisiniz. Ben geleneksel malzeme ile geleneksel mimariyi takip ederek yorumlayan bir yapı yapmayı isterdim. Bunun bir kopya değil bir gelişme süreci olarak görülmesi gerekir diye düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
tuvalet, şadırvan, abdesthane, son cemaat yeri (olmasa da olur), iyi çözülmüş bir ayakkabılık mekânı, büyüklüğüne göre imam odası, kitaplık, minber yeri, mihrap, aydınlatma sorunu, ısıtma sorunu, doğal aydınlatmanın düzeyi, fazla merdivenden kaçının ki yaşlı çok olur vs vs. Aklıma gelenler bunlar...
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
Cami Formu
Arkadaşlar cami formunu sorgulamaya ne dersiniz?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
ben tabi ki derim. zaten bu konu "betonarme kubbeler" isimli konuda tartışılmıştı.
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
mrb tartışmak için iyi bir konu seçmişsiniz
) ama cami formu deyince akla neden kubbe ve beton geliyor?? sorarım size arkaaşlar![]() En son lumina tarafından düzenlendi : 26-04-2007 12:26. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sadece kubbe olarak değil de,tüm formu ele alalım mesela minarenin fonksiyonu nedir?gerekli midir? ya da neden inatla tonlarca ağırlıktaki kubbenin altında namaz kılınmak isteniyor onu sorgulayalım?
En son lumina tarafından düzenlendi : 26-04-2007 12:26. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
iyi tespit. ama bunlar nasıl kullanılmalı?
kullanılmalı mı? kubbe neler vaad ediyor? kubbeli yapılar ne amaçla yapılıyor? bir tipolojiyi incelerken ve bu cami gibi formlarının değişmesi çooook zor olabilecek bir şey ise bol bol tartışmak lazım kanaatimce. var olan belki mimar sinan kopyası yapılar yapmak mı? yoksa bunları biraz yoğurup veya değiştirip kendi dönemine ait yapılar yapmak mı? bu döneme ait yapılar nasıl olabilir? gibi yığınca soru yazılabilir buraya ama yapılması gereken bu sorularla ilgili düşüncelerin paylaşılması.
"ölmek için mi yaşamak? yaşamak için mi ölmek?" Faruk Özgökçe En son lumina tarafından düzenlendi : 26-04-2007 12:26. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
londra'da şimdilerde yeni olimpiyat için yeni düzenlemeler var.
bunlardan önemli bir tanesi de bir "cami" projesi.. adı :"abbey mills" mimar: ali mangera ama bizim anladığımız cami konseptinden cok farklı ama buradaki(londradaki) adı "islamic centre"...kubbe yok.cini yok.mimber yok.mimare yok...ama toplanma ve birlikte ibadet etme fiili gerçekleştirilebilinen bir yapı. şimdiden bölgede oturanlarla belediye arasında, arazi ve sosyal yapı değişimi konularında toplantılar yapılıyor...konuyu sanırım geçen hafta "cnn world" de gazeteci c.amanpour özel bir inteview-röportaj programla yayınladı.tekrarını izlemenizi öneririm. konuyla ilgilenenler için. http://www.myaa-arq.com |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
fikrimce toplumsal bir hastalık bu "şekilcilik" islamın ilk ibadethanesi (mescd-i Kubâ )kare formlu üstü hurma dallarıyla örtülü çok basit bir yapıydı aynı şekilde mescid-i nebevi de öyle
bu iki camidede minare yoktu.Hz.bilal-i habeşi yüksekçe bir yere çıkar ezanı bu şekilde okurdu Şimdi minarenin fonksiyonu tartışmaya açıyorum .Fikrimce minarenin iki fonksiyonu var birincisi sesi uzak mesafelere taşımak ki günümüzde böyle birşey için minareye gerek yok ikinciside minarenin bir sembol bir işaret olarak kullanılması ki bu tasarıma göre değişebilir Kubbeye gelince .Kubbe formunun belli avantajları var mesela geçebildiğiniz açıklığın diğer sistemlere nazaran bariz bir şekilde fazla olması akustik v.s. fakat ağırlık , maliyet ,imalat süresi ve zahmeti olarakta bariz dezavantajları var.Birde mahalle halkının toplanıp "harç kardığı "(mimariyi geçtim) hiç bir statik hizmet almamış cami binalarının varlığı söz konusu ayrıca kullanılan yükseklik en fazla 7 metre geri kalan hacmin ıstılması veya soğutulması mümkün değil Minaresiz,kubbesiz bir cami fikri belki ütopik gelebilir ama ibadet için illaki bu mimari unsurlar gerekmiyor. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
|
size katılıyorum...
camilerde dikkat ettiğim şu; artık minarenin bir fonksiyonu yok çünkü ---merkez bir camiiden diğer camiilere--- aynı anda ezan okunabilmesi için bir sistem hazırlanmış. o zaman ne yapılsın? minareyi estetik amaçlı kullansak olmaz mı? bir alan için belirleyici bir nokta haline gelebilir... kubbe içinse şunu düşünüyorum; kubbe veya çokgen olmak zorunda değil... amaç ibadet etmekse kalıplaşmış bir formun altında yapılması gerekmiyor... koca sinana saygımız büyük... ama artık aşalım bu form kalıbını bilmem bana katılır mısınız??? |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
|
bir örnek....
arkadaşlar size bir örnek göndermek istiyorum ama beceremedim
o yüzden bi adres veriyorum ona bir göz atın http://www.erengezgin.org/Yazı-İBADE...Si-resimli.doc bursadan bir örnek size... |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
En son lumina tarafından düzenlendi : 26-04-2007 12:28. |
|