![]() |
|
|||||||
| Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa.
Mimarlığa Yol Açın! >> |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
mimarlık büroları maalesef bir standart oluştura ma dılar halen. bir doktora, bir avukata gittiğinizde ödeyeceğiniz ücreti göze alırsınız ama nedense bir mimara gidildiğinde kimse bir ücret ödemeyi daha önemlisi hak ettiği ücreti ödemeyi göze almıyor, bu yüzden bazı isim yapmış, eş dost çevresi geniş, bir gruba üye olanalr vs. dışındaki normal bürolar maalesef ayakta kalmak için büyük çabalar veriyorlar.bence çok üzücü. bu memelekette zaten herkes mimar !!!!!!! öyle değilmi.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
Tabiki, mimarlık genel ve basit bir meslek. Çok özel bilgilere sahip olmadan yaparsınız. Sıradan insanların bilmediği şeyleri bilerek mesleğinizi icra etmezsiniz. İyi bir görgüye ve birikime sahip olan herkes, bir mimar kadar mimariden anlayabilir. Bir doktor ne bileyim, endoskopi dediği zaman hönk! dersiniz, bir fizikçi bilmem ne formulü ile şunları bunları yaptım dese vayy bee deriz/derler, ama bir mimar, efendim yapı 3 katlı betonarme, cephesinde granit, kordirolarında seramik kullandık vs dese, eee biz bunu zaten "biliyoz" derler. (Bizim açımızdan olmasa bile sokaktaki kişi açısından mimarlık ulaşılmaz bir bilgi ve beceri havuzu içermez, o yüzden çok da saygı göstermez). Bence..
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
bir doktor veya mühendis karşısındakinin anlayacağı dilden konuşmamayı daha "cool" bulabilir,ancak bizlerdeki anlaşılır olma ve kabul ettirebilme zorunluluğu olayı basite indirgemeyi zorunlu kılıyor,karşıdaki de bunu dediğiniz gibi "ee bunda bi şey yokmuş,mimar dediğin nedir ki" şeklinde cahilce yorumlayabiliyor...o zaman bize düşen görev anlaşılır olmamaktır...yani biz de "hasan bey ben burda irrasyonel formların mekan üzerindeki etkilerini bir takım ışık-gölge oyunları ve dekonstrüktivist yaklaşımla vurgulmaya çalıştım" diyelim...o da hö diye kalsın,o zaman anlarlar değerimizi...
sözün özü:"Fazla alçakgönüllü olma,gerçek sanırlar..." |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
slm arkadaşlar alper_ist sana katılıyorum
![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
kesinlikle doğru alper_ist
![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
Arkadaşlar merhabalar, mimarlık bilindik malzemelerle insanları etkileme sanatıdır (Benim kendimce yorumum). Mimarlığı basite alırsanız mütahitlikten farkı kalmaz. alper-ist arkadaşımızında dediği gibi anlaşılır bir dille sunumu etkileyici yapması gereken insanlarız.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
alper_ist düsünceni cok yerinde buldum,böyle yerinde bir bakıs açısı kattıgın için sana tesekkür etmek isterim..
iyi çalışmalar |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
Tr'de proje bedelleri yabancı ülkelere göre çok düşük. insanlar günlerce haftalarca konsept çalışmaları yapıp ön çizimleri bitiriyorlar. bunun için bir ücret bile talep edemiyorlar. edemedikleri gibi müşteri kaçırmamak için projeyi de müşteriye teslim ediyorlar. daha sonra tabi tipik olay gerçekleşiyor ve genelde müşteri projeyi ucuza bir taşerona uygulattırıyor. sizin elinizde de kocaman bir hiç kalıyor. dünyada bu kadar emek harcayıp bizlerden daha az kazanan bir meslek grubu varmıdır acaba
![]() |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
saygın mimarlık
Mimarlık etkinlik olarak geçmişi tıp ile bir tutulabilir desem abartmış olmam. Meslek olarak uzmanlaşıp belirginleştiği tarih ise yazılı tarihin geliştiği dönemlere kadar uzanıyor. İlginç olanı arkadaşların yaptığı tespitlerin gerçekci olmasına karşın mesleğin etkisinin tespitlerin ötesinde edebiyatın bile içine işlemiş olmasıdır. Bir haber editörü dahi yazısını yazarken "işin mimarı" ifadesini kullandığında ne demek istediği aşikar ama bu sıfatı diğer dillerde karşılığının türkçedeki gibi olmadığını görüyoruz. Mimarlık etkinliği günümüzde herkesçe bir parça ile yapılıyor olmasına karşın profesyonel anlamda ve günümüzde ki icra şekli ile yapan, çok kazanan, çok saygı gören ve etkin bir loca olduğu memleketlerin refah düzeyinde gelişmiş toplumlar olduğuda aşikar. Hepimiz biliyoruz ki insanlar salt barınma ihtiyacını giderir yapılar yapıp, ihtiyaçlarını giderdiklerinde daha özgün, daha ergonomik daha estetik yapılar yapma arzusunda olur. Yani artık iş teknik ile sanatın üst noktalarında ürünler çıkarma işi olur. E pek tabi bu durumlarda mimarlar daha çok kazanır, daha çok saygı görür, daha büyük imkanlar da neticesinde daha ivmeli gelişimi beraberinde getirir. Döngüsel biçimde meslek alır başını gider. Ülkemizin refah durumu göz önüne alındığında genelin özlenilen, istenilen durumlara ulaşamıyacağı sonucunu (şimdilik) çıkarabiliriz. Ama elbette bir kısım insanların refah düzeyinin yüksek olup, bahsi geçen talebi olduğu ve bir kısım mimarın da bu talebe arz ettikleri de doğru. Dileğim bu talep eden kısmın büyümesi...
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
yardım
Ankaradaki Mimari Bürolarının listesi lazım bana. Acaba yardımcı olabilecek birileri varmı
![]() teşekkürler |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
Aslında mimarlar odasının arkadaşın belirttiği problem için yapabilecek hiç bir şeyi yok. Deniliyorki proje hazırlanıyor para ödenmediği gibi projede teslim ediliyor, işveren projeyi alıp başka bir taşerona uygulatıyor. Ben buradan şunu çıkarıyorum, konsept bazında hazırlıklar tamamlanıyor, sonrasında başka bir büro bu projeyi sahipleniyor ve geliştiriyor. Bu böyle olmalı yoksa hiçbir büro uygulama onay sürecine kadar projeyi getirip sözleşme yapmaksızın bir projeyi bu şekilde teslim etmez. Buradaki gayri ahlaki durum yine kendi meslektaşlarımızda. Ben bir konuda daha fikir beyan etmek isterim. Fiyat kıran mimari proje büroları bu etkinliği neticesinde iş alıyorsa -ki böyle bir durum var- çok da dert etmemeli fiyat kırmayan (her büro ticari antlaşmalarda belirli bir uzlaşma için fiyat teklifini belirli bir noktaya kadar revize edebilir) büro. Proje bürosu seçiminde sadece fiyat parametresini baz alarak seçim yapan işverenden sonrasında çok problem çıkar. Mimari büronun seçiminde bir çok kriter olmalı bunların önem sıralamasında fiyat ortalarda yer alır. Şu unutulmamalı ki sadece fiyat politakısı sayesinde iş alan mimarlar inanın olmayı hedeflediğimiz mimarlar arasında olamazlar ve gelecekte isimlerinin yeri olmaz.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
|
bu konuda güzel bir girişim var. tasarım büroları ve müşteri arasında etkin bir diyalog oluşturabileceğine inandığım bu konuda www.atpistanbul.com adresine bakmanızı öneririm. daha önce de arkitera ana sayfasında haberi verilmişti.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Forum Üyesi
|
son zamanlarda çalıştığım yerde bazı tadilat projelerini bünyemizdeki mimar sayısı yetersizliği vs. bazı nedenlerle dışarıya hazırlatıyoruz, tip detaylarımızı da veriyoruz.
üzülerek şunu belirteyimki, birçok mimari firma çok ciddiyetsiz davranıyor, bazıları tamamen tüccar zihniyetinde. bazıları olması gereken fiyatların çok altına düşerek işi alıyor, kimisi dışardan çok profesyonel görünüyor ama bir türlü iş alınamıyor ya da teslim ettim dediği projeyi alıp camdan aşağı atasım geliyor. bazen üzülüyorum bu insanların büro sahibi olup mimarlık yapmalarına, şunu anladım ki mimarların kalitesi, seviyesi, vizyonu üst seviyede olmadıkça, biz de mimarlık olmayacak. lafa gelince çok şey konuşuluyor ama icraatları görüyorum da...... |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Arkitera Üyesi
|
büro seçimi
Alıntı:
|