![]() |
|
|||||||
| Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa.
Mimarlığa Yol Açın! >> |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Arkitera Üyesi
|
Tasarım kültürünü içine çekmiş biri eleştiriye nasıl bu kadar kapalı olabilir anlamadım!
|
|
|
#17 |
|
Arkitera Üyesi
|
Kanaltürk'deki konuşmayı birkaç taksitte izledim.
Birisinin oda yönetimini uyarması lazım çünkü konuşmasında çok ciddi hukuk ve mimarlık sorunları var. Bir meslek odası şubesi başkanı olarak konuşan bir insanın "biz yasa dışı bir çok şeyi görmezden geliyoruz, istesek hemen müdahale eder, durdururuz ama kamu yararı var diye durdurmuyoruz" demeye hakkı yoktur. Çünkü bu bir şantaj cümlesidir ve adresi vardır. Hele karşısındaki gerçek uzman "kanunsuz yapılan işler sonuç vermiyor, ya aşırı maliyetli oluyorlar yarım kalıyorlar, ya gereksiz işlerle şişirilmiş oluyorlar işletme maliyetleri çok yükseliyor ve hiçbir zaman da doğru dürüst sonuçlanmıyorlar" diye uyarmasına rağmen bunu tekrarlaması çok tehlikeli. İkinci uyarılması gereken konu proje konusu: Muhçu konuşmasında projenin önemini vurgulamak yerine bilinen söylemini, aynı ses tonu, aynı espriler, aynı mimiklerle tekrarlıyor. Bu konuşma şekli insanlarda projenin teferruat olduğu izlenimini verdi. Karşısındaki uzman ise "projenin-planın-finansmanın-yöntemin" (bu kelimeleri üstlerine basarak ve defalarca tekrarladı) son derece önemli olduğunu ve sorunun da buradan çıktığını anlatarak Muhçu'yu uyarmasına rağmen uyarıları boşlukta kaldı. Projenin önemsiz olduğunu bir müteahitler odası başkanı tabi ki söyler, çünkü proje onun -kendisi hazırlamadığı sürece- için bir engeldir. Ama bir mimarlar odası başkanı bunu söylüyorsa ima ediyorsa bu bir felakettir. Programı izleyen bir arkadaşımın çıkardığı sonuç "Keşke Muhçu yerine "Büyükşehir Çalışıyor" kitabının yazarı Cemal Acar Mimarlar Odası yöneticisi olsaydı oldu. Oda yönetimindekilerinden ricam bu tür konularda başkanlarını uyarmaları yada daha iyisi konuyu iyi bilen, asgari hukuk anlayışı olan birisini bu tür programlara göndermeleri. Saygılarımla.
|
|
|
#18 |
|
Yönetici
|
Sayın Yılmaz, işaret ettiğiniz noktalar çok önemli. Ayrıca kamu yararı denen kavramı da ulaşım, otopark gibi teknik, donuk, hayat dışı kavranışı da Muhçu'nun mimarlık alanından değil de teknik, teknokratik ya da mühendislik alanından baktığının göstergesi. Muhçu'nun (ve bu dili paylaşanların) konuşmasında dikkate ve düşünmeye değer bir başka nokta da "kamu" kelimesinin nadiren toplumsal hayata temas ettiği; ifadelerinin genel çerçevesinde kamu kelimesi devlet mekanizmasına vurgu yapacak şekilde anlamlandırılıyor.
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Yönetici
|
Ben de ara ara izledim. (Futbol meraklası olmasam da arada maça baktığımı itiraf etmeliyim.)
Aslında benim hislerimi Yılmaz Kuyumcu aynen aktarmış: Alıntı:
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|