![]() |
|
|||||||
| Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa.
Mimarlığa Yol Açın! >> |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Mimarlıkta 'zor' müşteriye karşı nasıl davranmalı?
Bu mesleğin en zor yanlarından biri de ilginç insalarla muhatab olmak sanırım.gecen gun yeni bi proje geldi..adam ümraniyede ikiz ofis blogu istiyormus. neyse ben 2 haftalık bir surede buyuk heycanla 2 alternatif hazırladım.bana gore gayet sade,rasyonel ve kendine özgü olmuştu.büyük bir heycanla toplantıya gittik ve projemizi anlattık.adam butun toplantı boyunca sustu.neyse biz anlattıktan sonra basladı konusmaya ..i
lk sözü :''bunlar cok sıradan olmus'' oldu.(ve ınanın bana kesınlıkle oyle degildi.) sonra adam bana meslegımı ogretmeye basladı.. diyorki; siz cok fazla calısmıssınız.plan mlan dusunmeyın sımdı .onu bız yaparıs.sız 5-6 tane daha cephe alternatıfı yapın bakalım dedı.(sanki bakkaldan karpuz istio..) bide tarz belirledi bize bi guzel sagolsun. bakın cocuklar modern bi bina yapmalıyıs.soyle osmanlı tarzı bi bina olsun.bakın selimiyeyi ornek alın bu laflara ne dersınız. neyse ben soz aldım.bakın sıze once mımarlıktan bıras bahsedeyım dedım.iste plan ve gorsellık bır butuundur ve hepsı bır arada butun olarak dusnulmelıdır falan fılan.osmanlı tarzı konusundada :bakın 2000 li yıllarda yasıyorus ve bu bına belki 2050 -2060lara kadar ayakta duracak ve siz bizden 1500 lu yılların bınalarından ıstıorsunus dedım.(bu noktada bır hocamın sozu aklıma geldı hemen.derdi ki :arkeologları sasırtmamak lazım.yanı 3000 yılında yasayan bı arkeolog 2000 lı yıllarda yapılmıs bır eserı ıncelerken sasırıp onu 1500 lu yıllardan kalma sanmamalı..) neyse lafı cok uzattım ama ne yapmak gerektıgını bır turlu anlayamadım.sonucta cok cıddı bır maddı olay yapmasanız olmas.ve belkı baska bırı cok kotusunu yapacak.elımısden geldıgınce ıkna edılmelı ama en sonunda oda olmassa ne yapmalı bılemıyorum. bu arada hemen pes etmedım hala ıkna cabalarımız suruyor ![]()
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
Hiç mişterim olmadı ama sanırım sizin kadar dirayetli ve sabırlı olamazdım, o sırada sinirlenir bırakır giderdim
. Sanırım piyasanın dilinden o yüzden hiç anlamadım modern bir apartman isteyip de Selimiye'yi örnek gösteren bir adam söylenebilecek pek fazla bi söz yok kendi açımdan, gene oldukça sebatkar davranmışsınız. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
Çizik bile atmayınız.
Para gücüyle herşeyi yapabileceğine inanan o tipler için çizik bile atmam.
Müşteri fikirlerini, isteklerini mütevazi bir uslupla anlatacak.Tasarımcı elindeki verilere göre tasarımını yapacak. Elbette tasarımını beğendirmek için çaba sarfedecek etkileyici sunumlar yapacak.. Karşıdaki müşteri tabi ne kadar anlar oda ayrı bir problem.. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
Cizik bile atmadan kestırıp atmak olmuyor ıste.sonucta cok cıddı bır kaynak ve adamın bırcok ısı var.elımızden geldıgınnce mucadele edıp ıknaya ugrasıcaz.ugrasıyorusda .Cumartesı tekrar toplantı var..Bakalım nolcak.yenı bombalar patlatırsa sızınle paylasırım..ya keske toplantıya mımar sınanı da getırebılseydımde bu zaman da kendısının de 500 yıl oncesı gıbı bınalar yapmayacagından bahsetseydı..
|
|
|
#5 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
Ikna edip uygulamaya gecseniz bile, yapacaginiz is butun kimlik bilgileriniz ortada oldugu icin musterinin kimliginide aciga cikaracak ve bu forumu okuyan herhangi biri musteriniz hakkinda burda soylediklerinizi iletecektir. Benim gorusum bu tarz konularda daha dikkatli ve saygili davranmaniz. Is yapip para kazanmaya calistiginiz insani kucultecek durumlardan sakinmalisiniz, sonucta onun parasiyla mimarliginizi gerceklestireceksiniz unutmayin. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yönetici
|
Size işi vercektir. (inşallah)
Para da pulda da inanılmaz pazarlıklar edecektir. Sonrasında projeyi teslim edeceksiniz. Sizinle anlaşma yapmayı reddecektir. Her toplantı kabus gibi geçer. Ancak sizler diyeceksiniz. "Kardeşim bu ülkenin kaynağı bu adamın sermayesini saçma sapan ucubelere gideceğine bir kaç gün sinirim bozulur ama biraz adam ederim. Bu konuda da kendimi eğitirim" diyeceksiniz (kendimden biliyorum) Sonra bina yavaş yavaş şekillenirken bu adamın aslında plandan bir şey anlamadığını. (Anlamıyorlar) Mekanlar otururken inanılmaz müdahaleler yaptığını görecksiniz. Bir gün bir gelmişsiniz ki sizin koridor olarak tanımladığınız sirkülasyon mekanı oda yapılmış. Hava almıyor ışık almıyor. Burası atıyorum ufak bir meydancık diyeceksiniz o da diyecek ki "çok boş buraları oda lazım bana o yüzden kapattırdım" diyecek siz ise "ben size bunları planda göstermiş ve mutabık kalmıştık" diyeceksiniz. "ben anlamamıştım bunun böyle olması lazım böyle yaptırdım" diyecek "olmaz öyle şey tasarıma karışmayın" diyeceksiniz "o da benim param benim malım sana ne oluyor ki" diyecek paranızı almak da zor olacak anlaşma yapmadığınız için telif hakkı yasasından da faydalanamayacaksınız. Muhakkak bir anlaşma yapınız. Hatta ben yapmam derse uzak durunuz. İstihkaklarınızı tam ve zamanında almaya çalışınız. Alamazsanız inşaatı durdurma yetkisi kazanmalısınız. Hah bunlar olmuyor mu. Karşıdaki kişi eğitilmeye gelmeyecek mi? O zaman sinirinizi yıpratırsınız. Çok zorlanırsınız. Bana da çok oldu. Oluyor. Örneğin; Uzaktan hısım sayılırız. Benden bir tıp merkezinin cephe çalışmasını istediler. Ön çalışma yaptım. Sadece kavramsl bütünlük için. Yapılan iş benimki ile alakasız. Cam tuğlalar var mavi mavi. Bir yer granit hem de siyah. Onun yanında aluminyum kompozit kaplama bir yerde ise kormajlı metallar. Garip üçgenler. Anlamalır için 3 boyutlu model yaptım hızlıca tet etmek için sadece. Resmi renkleri turuncu ve koyu lacivert. Tıp merkezi diye sade ve beyaz renkler kullandım. Sözde beğendi. Bunları aldı. Para pul istediğim de yok ondan. Ancak uygulanını görseniz bana hak verirsiniz. En alttaki de şimdiki hali. Nasıl ama. Bu arada "kro" kelimesi yerine başka bir şey seçerseniz daha iyi olur. Bize yakışdan o sıfatı buraya yazmamaktır. Siz düzeltiniz diye bıraktım. Kolay gelsin.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
bu türdeki müşterilere yaklaşırken farklı bir strateji belirlemek gerekiyor bence.
ilk önce müşteriye neyi neden istediğini sorup onu anlamak gerekiyor...ve onu anladığınızı müşteriye belli etmek gerekiyor.bu aranızdaki mesafeyi dengeler ve sizi kendine yakın hisseder... müşteriyi bu şekilde kendinize yaklaştırdıktan sonra hafiften taarruza geçip istediği şeyleri kendi yaptıklarınızla kıyaslamaya başlayın, ve sizin yaptıklarınızın ona olacak getirisinin daha fazla olacağına inandırın onu...tabi bunları anlatırken onların anlayacağı dilden anlatmak da önemli(kendini ezik hissetmemesi lazım)... |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
yeri değil ama ayasofya'ya bir sorum olacak:
"Benden bir tıp merkezinin cephe çalışmasını istediler" Mevcut bir yapıya cephe çalışması yapmak doğru mu? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yönetici
|
Mevcut yapı metruk bir konut (b.a. karkas olarak yapılmış parasızlıktan bitirilememiş) bir bina idi.Cephenin önceden tescilli bir cephe çalışması dahi yoktu. (Adapazarı Belediyesi Depremde çoğu arşivini kaybetmiş)
Yeniden işlevlendirildi.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
teşekkürler
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
Konunun basligi degismis, "mimar" olana daha yakisan bir tanimlama.
Umarim butun meslektaslarimiz is yaptigi insanlara saygili davranmaninda mesleki etik icinde oldugunu anlarlar boylece. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yönetici
|
Değişiklik için Asteria'ya teşekkürler.
Kolay gelsin.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Forum Üyesi
|
emre, bir gelilşme var mı? durum nedir?
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
|
her müşteri zordur..
Sevgili Emre,
Bu meslekte hergün yeni bir tipte müşteri ile karşılaşıyoruz. Özellikle zor müşteriler için şöyle yapsak daha iyi olur diyebileceğimiz bir davranış kalıbı yok. Aslında en iyi çözüm bu tip insanlar ile çalışmamak ama günümüzün ekonomik şartları bizlere müşteri seçme fırsatı tanımıyor. Bence bir iş için tasarıma başlamadan önce müşterinin kendisini ve beklentilerini tanımakta fayda var. Çalışmaya başlamadan önce yapılacak bir toplantıda müşterinin ne beklediğini ve dünya görüşü hakkında ipucu edinebilirsin. Bence en zor müşteri ne istediğini bilmeyen müşteridir. Tam bir konuda uzlaştığını zannedersin, bir gecede tekrar başa dönersin. Aslında müşteri konusunda anlatılacak ve tartışılacak çok şey var.. Bir mimar olarak bu sektörde iyi bir pozisyona ulaşmadan zor müşteriler ile olan mücadele hep devam edecek. Star mimarlar ise zaten kendilerine tamamen teslim olan müşteriler ile çalıştıkları için onlar bu denli problemleri sık yaşamıyorlar. Saygılarımla K.Ferit Çetintaş |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Arkitera Üyesi
|
merhaba
Uzun zamandır yogun oldugum icin forumu takip edemiyordum.
İlk basta konunun baslıgı bu degildi.Ben baska bir cümle kullanmıstım ve ilk basta kullandıgım cümlede haklı cıktım sonucta.Her toplantıda aynı seyleri yasadım.Ben mümkün oldugu kadar insanları yonlendirmeye calıstım bakın o oyle olmaz soyle yapsak daha iyi olur falan filan diye diyee en sonunda tak etti.al projeni basına cal oldu. Kültürümüzden birseyler olmalıymıs projede,cok modern olmamalıymıs.Bu arada kulturmuzden bırseylerden kasıtları ucgen alınlıklar..korent baslıklı sutunlar vs.vs.. ![]() Umarım bundan sonraki mimar ikna etmeyi basarır ve eli yüzü düzgün bir proje olur.tabi o da aynı kafaya sahip değilse.. (ama arkadaslar övünerek söyleyebilecegim bir sey var.hurriyet gazetesinin karsısında bir kozmetik firmasinin yaklasık 10 000 m2 lik showroom işini aldık.O müşteri de bastan aynı seyleri istiyordu.hatta eskiz falan dahi cizmisti.Ama en sonunda ikna oldu ilk istediğinden farklı bir proje ortaya cıktı .Şimdi kendısıde o zamanki halini elestiriyor.avan projesi bitti suan belediye safhası basladı.insallah sorun cıkmassa yakında insaasina baslanacak.) ekte ilk 3d calsımasından bir örnek yolluyorum.İlgilenen olursa projeden bahsedebilrim) selamlar.. emre..
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|