![]() |
|
|||||||
| Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa.
Mimarlığa Yol Açın! >> |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
mimarlara verilen değer
gerçekten piyasada çalışıp ta -gerek serbest gerek ücretli- değerinin bilindiğine inanan bir mimar var mı merak ettim de?
En son geometry tarafından düzenlendi : 13-04-2006 05:23. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
varsa da yanılıyordur herhalde!!
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
bence siz yatın kalkın dua edin en azından ülkemizde mimarlık diye bir mesleğin varlığı biliniyor. insanlar duyduklarında abuk sabuk şeyler söylemiyorlar. benim gibi antropolog olsaydınız bırakın hakettiğiniz değeri alıp almadığınızı tartışmayı insanlara mesleğinizin ne olduğunu anlatmaktan başınızı kaldıramazdınız.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
siz de haklısınız tabi ki de sonuna kadar, ancak burda bahsetmek istediğim konu isimden ziyade içerikle alakalıydı, mimarın sadece çizim yapan biri düşüncesinden kaynaklanan gördüğü teknik ressam muamelesidir, içeriğini ve derinliğini anlayamamalarından veya anlamak istemeyen zihniyetlerden doğan sorunlardır...
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
sonuçta her ikimizinde derdi anlaşılamamak. sanırım bu ülkede değişen bişey olmayacağı için sizde bende farklıda olsa dertlerimizden yakına yakına öleceğiz.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
cevap da pek yok ama bakılınca yok herhalde ...
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
valla anca kendi işini kurarsan belki değerini bilirsin. başkası için çalışan mimarların çoğu kötü şartlarda bence. ben de onlardan biri olarak mesleği bıraktım.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
...
kesinlikle yok..
kimse değer bilmiyor.. herkes bizi bişeyler çizen; sadece bilgisayarla haşır neşir insanlar olarak görüyor.. en sinir olduğum sey de; o kadar emek vererek çizdiğin ya da yaptığın bir sunumun önemsiz bişeymiş gibi sürekli ama sürekli değişmesi.. sanırım bilgisayarın aklımızı okuyarak tüm işlemleri yaptığını falan sanıyor bunlar.. bi de öyle bişey var ki; yaptığınız herşey hafife alınıyor.. sonucta ortaya koyduğunuz ürünün meydana çıkış aşamasını göremedikleri için; onlara göre küçük bir şeyin değişmesi 2 dk zaman alıyor.. neyse çok doluyum en iyisi daha fazla yazmayayım...
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Kesinlikle mimar düşünce üreten var olmayanı ortaya çıkaran olarak görülmüyor. Bizler ortaya çıkarıyoruz diğerleri oluşmuşun üstünde ahkam kesiyorlar. Hadi sen de üret denilince yok. durum sadece çizebilen ortaya çıkarabilen insanların önüne çizilmiş birşey koyabileniz. sonrasında hiç bir değerimiz yok. fikir tartışmasına bile katmazlar. ayrıca uygulama sırasında usta şu daha iyi olur derse projenin bütünlüğünü bozup ustayı dinlerler. Bu da Türkiye'nin çelişkisi. keşke saygı görsek... daha özgür oluruz. bağımlılığımız kalkar ve sorumluluğumuzu daha iyi biliriz. nasıl olsalar ortadan kalkar...
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ziyaretçi
|
Bende biz makine mühendislerin çok şanssız olduğunu düşünürdüm ama yukarıdaki yazılara göz atınca fikrim biraz değişti. Bu adreste http://www.mekaniktesisat.gen.tr/for...hp?topic=750.0
mühendislere bazı tavsiyeler var, isterseniz bi göz atın belki yapılabilecek bişeyler vardır ![]() |
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
Hayel
Aslında yaptığımız iş ülkemizde çok zor.Bunun nedeni ise ülkemizde fikire değer verilmemesi.Yaptığımız iş insanlara hayel satmak.Yapsat inşaat haricinde hangimizin sermayesi var.Sadece bilgi ve hayel gücü ile insanlara bir şeyler vermeye çalışmaktayız.Dediğiniz gibi işimiz bilgisayar operatörlüğüde değil.Bunun çözümü bizim yada sizin gerçekleştirebileceğimiz bir şey değil.İlkokul ve ortaokulda,resim olsun müzik olsun bu derslere sadece tabir yerindeyse kek ders gibi görüp geçmedik mi?Halbuki en önemli olan derslerimizidir.Bununla bitmedi.Sahip olduğumuz kelime hazinemiz ne derece yeterli.Amerikada bir ilköğretim çağındaki ders kitaplarında yaklaşık olarak 4000 kelime hazinesi var.Bizim sahip olduğumuz kelime hazinesi ile felsefe yapmamız mümkün mü?Liselerde edebiyat derslerimiz üstün körü geçilmekte.Ama öğrenemediğimiz edebiyattan dolayı geçmişle aramızdaki bağ tamamiyle şu an kopmuş durumda.Biz tarihi kaynaklarımıza nasıl ineriz?Size soruyorum bir milletin tarihine,sanatına sahip çıkmadan nasıl kimliği olan şehirler ve mimariler olamasını beklersiniz?
Yapıların tasarlanmasından evvel daha büyük sorunumuz eğitim.Eğitim olmadığı sürece ne mimar karşısındaki işverene bri şey anlatabilir,ne karşınızdaki insan sizi dinler. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forum Üyesi
|
.
size şu anda yaşadığım bir durumu anlatmak istiyorum.
cuma günü 120 kişilik bir lokantanın dekorasyon işine başladım. işverenler hiç tanımadığım kişiler. internetten bana ulaşarak görüşmek istediklerini söylediler. apar topar toplantıya gittiğimde başka bir mimar ile görüşüyorlardı ve ben beklerken biri daha geldi. neyse önceki mimaların yaptıkları çizimler (5 adet) üzerinde konuştuk. aslında benim yapmamam gereken birşey fakat işveren bir anda sanki sınav yapar gibi projeleri çıkarınca toplantının gidişi bu yönde oldu. yapılan projelerde 2 adet ofisin ve tuvaletlerin direkt olarak lokanta bölümüne açılması gibi hatalar vardı. 2 gün içerisinde avan proje çizeceğimi belirterek toplantıdan ayrıldım. ikinci toplantıda projeyi beğendiler ve işi bana verdiler. bu lokanta için ne kadar para ayırdıklarını sordum, bana bunu açıklayamayacaklarını söylediler. istedikleri şuydu. benim çizdiğim herşeyi 4 farklı malzeme ve kalitede fiyatlandırmamı, malzeme numuneleri, daha önce uygulanmış işlerin fotoğraflı örnekleri, hatta takacağımız tavan klimanın çalışanını başka yerde gidip görmemiz için araştırma yapmam. Ortada bir bütçe olmadığından çalışmak çok zor olmaya başladı. Bana 95.000 ytl bütçe net bütçe verebilseler hem işler daha çabuk yürüyecek hem de bitmek bilmeyen fiyat araştırmaları yüzünden zaman kazanacağım. işveren sanırım 95.000 ytl'sini alıp 45.000 ytl'lik iş yapacağımı sanıyor. onun haklarını en iyi şekilde koruyacağıma, en ucuza en fonksiyonel ve sağlam çözümleri sunduğuma ikna olamıyor. Daha önce yaptırdıkları 1-2 uygulamada o kadar çok problem yaşamışlar ki yoğurdu buzluğa koyup yiyorlar. piyasada mimarlar çok fazla ahlaksızlık yaparak ondan sonra iş yapması muhtemel mimarların da işlerine taş koyuyorlar. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Forum Üyesi
|
bu hikayenin sonu nasıl bitti merak ettim...
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Forum Üyesi
|
Şu mimarlar ne yaparlar hiç anlamıyorum!
Mühendis bir arkadaşım dert yanıyor; ''Mimarlar simetriyi bozmaya çalışıyor hep.Yapı simetrik olmayınca sağlam olmuyor ve yıkılıyor.Şu mimarlar ne yaparlar hiç anlamıyorum.''
![]() |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
arkadaşlar sizi sizden başka kim anlatabilir-anlamlandırabilir.Toplumdaki biliçlenmeyi sağlayacak yine bizleriz diye düşünüyorum bu çok zor da olsa...
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|