![]() |
|
|||||||
| Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa.
Mimarlığa Yol Açın! >> |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
itü ytü msü odtü
4 PRESTİJLİ OKUL....arada bir elemn arayan şirketlerin ilanlarında rastlıyorum ve bu şirketler oldukça ünlü şirketler İlanlarının sonunda not düşüyorlar itü ytü msü odtü mezunu olmaları tercih sebebidir hatta bazen abartıp bu okullardan mezun olmuş insanları arıyorlar.
sizce bu diğer okullardan mezun olanlara olan güvensizlikten mi deneyimden mi markadan mı yoksa geri kafalılıktan mı ileri geliyor?küreselleşen bir dünyada teknolojinin ve bilginin herkesin elinin altnda olduğu bir çağda insanların kendilerini geliştirmek için yarıştığı bir zamanda hala etiketlere takılmanın ne anlamı var anlayamıyorum ayrıca mesele kişide biter eninde sonunda,okulda değil.!!! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
meselaa itü nün kaç senelik pardon asırlık okul olduğu hakkında bilginiz var mıdır,asırlarca sürede kökleşmiş ve isim yapmış bir çınarı öyle globalizm falan kolay kolay yıkamaz derim ben...
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
itü yü yıkmaya çalışan falan yok arkadaşım...işte sizin okuldan herkes bu şekillde direkt savunma mekanizmasını çalıştırıyor...bunlara geek yok...
...itünün kalitesini kimse inkar etmiyor ama diğer okullarda artık kendini geliştiriyor ve itüyle aralarında çok fark kaldığını sanmıyorum...bu okullar mesela uludağ üniversitesi, karadeniz teknik üziversitesi, osmangazi üniversitesi, 9 eylül üniversitesi v.s. bir sürü okul artık itü ile yarışır halde...lütfen artık sizde bu psikolojiden kurtulun...bu tartışmalar çok yersiz ve anlamsız...haa konuyu açan arkadaşada şunu söyleyeyim o ilan veren büyük şirketler aradıkları elemanları sadece teknik ressam olarak kullanıyor...itü lü olup teknik ressam olmaktansa başka okullu olup kendi mimarlığımı yapmayı tercih ederim...sanada tavsiye ederim...kolay gelsin... |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
itünün de öğrencilerinin de kaç yıllık olduğunun farkındayım bundan bir şüpheniz olmasın itü kaç yıllık olursa olsun öğrencileri 4 yıllıktır ya da 5 bu sürede de kimse tam anlamıyla mimar olamaz zaten, kişisel özverisi ve çabası deneyimi olmadan.neden bu kadar tepki verdiğinizi de anlayabilmiş değilim açıkçası.üstelik ben itünün birçok hocasından ders de aldım kalitelerinin farkındayım ama hepsi öyle değil tıpkı diğer üniversitelerde de iyi hocaların olup olmadığı gibi .bu arada çok haklısınız teknik ressam olarak kullanıldıkları bir gerçek.ben de sizin dediğiniz gibi teknik ressam olarak kullanılmayı istemem zaten oralarda olmayı istediğim için yazmadım sadece böyle bir konuda neler düşündüğünüzü öğrenmek için yazdım .acaba herkes bu kafada mı diye?!!!!!!!!!
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
Böyle kompleksli başlıklara gerek yok bence, itülüyüm, evet okulun eğitimi nispeten iyi, ancak başka bir yerden mezun biri tabii ki benden çok çok çok daha iyi olabilir. itüde kimse bu tip şeyleri tartışmıyor bence kendinizi yeterli hissediyorsanız siz de dert etmeyin...
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
ben de onu diyorum zaten bu kompleks nereden kaynaklanıyor dert ettiğimden değil herkes kendinden emindir emin olmasa bırakır gider değil mi?kompleksli olan bu şirketler mi diye soruyorum neden okullar arası prestij meselesine dönüyor konu anlayamadım.başlık öyle görünse de yazıyı dikkatli okuyan herkes benim ne demek istediğimi anlamıştır.ben tüm okullardaki arkadaşlarıma saygı duyuyorum kendime olan saygımı da yitirmedim bunu bir kavgaya dönüştürmenin alemi yok .ben uludağ ünv.denim ve bizim okuldan birçok insan var o ünlülrin yanında çalışan ama benim ne demek istediğimi bazı arkadaşlar anlayamadı galiba!!
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
kusura bakma da, ben hiç bir mimarlık ofisinin ilanında okul sorduklarını görmedim...Bu kompleks ilanlarda değil kafalarda bence.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
yahuuu anlamadan kusmayın böyle...hiç yazılarda konuşmalarda birkelimenin başka anlamdada kullanılabileceğini düşünmüyormusunuz.bakınız asırlık geçmişi olan bir okul düşünün ,oradan mezun binlerce insan birçok farklı etkin noktaya gelmiştir,bu insanların etkin olduğu işyerleri eleman ararken tabiiki duygusal olarak kendi okulundan insanlara daha meyilli oluyorlar,oyle global dünyada ,para altyapılı düzende bu duygusal bakışı kıramıyor,ben bunu anlatmaya çalışmıştım ama sanırın yetersiz cümlelerle bunu başaramadım kusura bakmayın..
ayrıca bende illa bu okuldan mezun olunca süper çıkılmadığını sizden iyi bilirim,adam kesit çizmeyi bilmeden başkalarına proje yaptırarak bile mezun olup çıktı yanımda...merak etmeyiniz hiçbir okul kompleksim yok ve okul fanatiğide değilim,ben tasarım yapan herkese büyük saygı duyarım.. yanlış anlatımım (anlaşılma demiyorum suç bende çünki) dan dolayı özür dilerim.... |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
ARİF OLAN ANLAR! ![]() |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
Eklemek istediğim iki nokta var,
Birincisi, okulu önce öğrencileri 'iyi' yapar. Okullara iyi öğrenciler geldikçe öğretim kadrosu da ona göre şekillenir yıllar içinde...İyi jenerasyonlar yakalayan okullar iyi mezunlar çıkartır, bu mezunlar da 'iyi' işler yapar... Eklemek istediğim diğer nokta da bu dört okulun şu an ne durumda oldukları...Bence bazılarında az, bazılarında çok, reformlar gerekiyor. Yeni çağ'a ayak uydurmak demiştiniz, Bu konuda bu okullar ne yapıyorlar, nasıl bir ekole yönelmeliler, başka ülkelerdeki başat okullar nasıl örgütleniyor bu yeni durumda, bunları tartışmalılar... |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
Şimdi çoğu kişiden tepki alacağım belli ama şunları söylemeden geçemeyeceğim. Bu okullardan birisi Ankara'da, diğerleri de İstanbul'da. Ben İstanbul gözlüğüyle bakabiliyorum. Bu işin içinde uygulamalı ve birebir yapı üstünde eğitim sebebiyle de fark olduğu inancındayım. İstanbul'daki bir okulda okumanın farkı bu kadar yoğun mimari doku çeşitliliği barındıran bir kentte eğitim almak, mimarlık tarihi dersini çıkıp dışarda gezerken inceleyerek işleyebilmek, son teknoloji yapıların hergün geçtiğimiz akslarda inşa ediliyor olması ve okul gezileri, şirket gezileri vb. imkanlarla bu inşaatları yakından inceleme fırsatları olduğunu düşünüyorum. Ayrıca sırf arkiterayı izlerseniz mimarlık etkinliklerinin %90 ının bu şehirde yapıldığını anlarsınız. Tabiiki olay kişide biter ama çağdaş mimarinin birebir gözünüzün önünde olması başka birşey. Olaya sadece mimari etkinlik değil de sanat ve kültür etkinliklerini de eklerseniz İstanbul'da okuyor olmanın bariz bir avantaj olduğunu görebilirsiniz.
Ama bunu bir kasıntı olarak değil bir utanç olarak söylüyorum. Çok yoğun bu şehir, içeriği güzelim ülkenin her şehrine yeter. Bu kahrolası avantajdan nefret ediyorum. Ayrıca kapitalist sistemlerdeki sosyal sınıflanmanın bariz bir şekilde görüldüğü ülkemizde de ne yazık ki bir yerlerde okumuş olmak sınıf atlatıyor, insancıklarda doğal sürü psikolojisi doğrultusunda kendine yakın olana eğilim gösteriyor.
|
|
|
#13 |
|
Forum Üyesi
|
kompleks yapmaya gerek yok
Arkadaşlar marka kültürünün egemen olduğu bir toplumda bu tür yaklaşımların olması son derece doğaldır. Bu tür şeylere tepki vermenin fazlaca bir anlamı yok. Bu okulların verdiği eğitimin kalitesini herkes biliyor. Ama şunu da biliyoruz ki Türkiye'de eleştiriye kapalı tutucu mimarlık ortamı da bu okulların oluşturduğu bir ekolün sonucudur. Eleştirilmesi gereken bişey varsa bu genel anlamda eleştiriye kapalı mimarlar yetiştiren , tutucu
üniversitelerin , kalıplaşmış eğitim sistemleridir. Bunu aşmak yürek ister, herkes kaldıramaz... İstanbulda veya başka yerde yaşamanın yarattığı fark küçülüyor, neden mi? İNTERNET HER YERDE- BİLGİ HERYERDE-VİZYON İSTİYORSAN HERYERDE... istanbulda okuyanlara soruyorum , kaçınız SİNASO'U, URFAYI,MARDİNi,TALASI,DİVRİĞİYİ gördü... ben İstanbul'un hemen heryerini gördüm , istanbulda şantiyeye gittim, vinç'e çıkıp istanbulu izledim... Ama kitlesel başarı meselesi işin içine girince iş değişir. Anadoludaki okulda 50 kişiden 15 i mimarlığa tutkuyla yaklaşıyorsa , bu okullardaki öğrencilerin 30 u tutkulu mimarlık öğrencisi... yani evet fark var... ama kapatılamaz değil... herkese kolay gelsin ... Mesele bu değil , Mesele Türkiye mimarlığının genel durumu...Projeye Mimar(itü), mimar(ytü) yazmakla Türkiye mimarlığı gelişmiyor... ' İYİLER MUTLAKA KAZANIR'... En son rapsodyred tarafından düzenlendi : 07-04-2006 11:47. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Forum Üyesi
|
Dört büyükler den birindeym ama inanın içerde durrum çok farklı... Belki mesleği tanımak adına diğer üniversteler benden daha şanslı olabilirler çünkü marka oldukça kadrolar kasıntı hoca doluyor ve kendilerini yere göğe sığdıramıolar sonra En iyi kavgasına sizin paftalarınızla soyunuıyolar.. Hiç istemeden çok hocanın dediklerini yapmak zorunda kaldım..Jüriiler sopnra bir alem.. ünlü ünsüz çağrılır ne o aslında amaç bilgi almaktır ama onlar podyuma boy göstermeye çıkar.Bence bırakalm biz kompleksi piyasa bi komplekslerini yensin.. Çok fazla ismi olan fakat Boş olduğunun farkına baştakiler tarafından varılmayan yada sessiz kalınan hocalar var.bunlar Marka için burdalar...Bizim için değil..Olmaları zaten sıkıntıdan başka işe yaramıyor çoğu zaman asistanlar daha iyi proje yapıyor.
Bir de Büyük Firma dediklerimiz zaten size ister iti ister ytü ister odtü ol ne olursan ol asla Mimarlık yaptırmazz..Kim görmüş kim girmiş te konuşma hakkı verilmiş. Böyle bir iş istiyorsan zaten mimarlık yapmayı bırak bi kenara İşçisin onlar için.. Ben okulla birlikte serbest çalışıorm ve dekorasyon projeleri, cephe çalışmaları yenileme koruma vs işleri yapıyorm,çook küçük işler ama bana büyük firmalardan kat kat çok şey öğretiyor ve kazandırıyor. En azından bu sektöre hizmet veren inanılmaz insan tanıyorsunuz ve gelişip büyüyor.. Büyüklerin yanında bu kattien mümkün değil... Diyeceğim şu... bu mesleği seviyorsanız özgür olmadan yapamazsınız. Özgürlüğüde küçük işlerde şirketlerde bulabilirsinz..sizi dinlerler..önemserler.saygı duyarlar.Bence olması gerekn de bu. İİ çalışmalar ![]() |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
Sakin olun arkadaşlar, herkes kendi okulundan memnun ise dert etmeyin.
Doğrudur İstanbul'da şirketler İTÜ, YTÜ, MSÜ şartı koyabiliyor, Ankara'da da ODTÜ şartı. Ben tam Yıldızlı yarı İTÜ'lüyüm. Ama bunu milliyet meselesi yapmanın bi anlamı yok. Gene doğrudur ki başka üniversitedeki herhangi bi arkadaş buradakilerden daha iyi mimar olabilir. Bu durum yukardakileri küçültmez. Yukardaki üniversiteler neden iyidir? Ya da neden Sabancı, Koç, Galatasaray gibileri iyidir. çünkü en iyi hocalar bunlardadır. Bu okuldakiler Necati İnce'lerden, Doğan Kuban'lardan, Afife Batur'lardan, İlhan Tekeli'lerden dersler alırlar. Ama bu durum o öğrencilerin hepsinin üst düzey kalitede mimar olmasını gerektirmezki. Sonuçta herşey kişinin kendisiyle ve kepçesiyle alakalı. Mimarlık okuycam diye İstanbul'a gelip disko okuduysa Doğan hoca napsın, İTÜ napsın. Diğer üniversiteleri de kimsenin yerdiği felan yok. Oralardan mezun çok iyi arkadaşlar var. Tabi şu da var. Piyasayı kavramış olması bi insanın iyi mimar olduğunun belirtisi değildir. Belki yardımcısı olur. Diyeceğim şudur, kimse kopleksli değil, kimse de kimseyi yermesin. Okuyun gidin işte. Bir de bu saydığınız üniversiteleri gerçekten köklü geçmişleri var. İmparatorluk zamanından gelen kurumlar. İTÜ, MSÜ, İÜ böyle. YIldız da İTÜ kadar olmasa da geriye dayanır. 1911 sanırım kuruluşu. Okuduğumuz yerler tarih kokuyor (bazen bu koku küf kokusu da olabiliyor ). Örneğin İTÜ mimarlık yeniçeri kışlasında, Yıldız mimarlık da Yıldız sarayının arka bahçesindekki binalarında ders görür. Bu da mimarlık okuyan öğrenciler güzel bişidir. Neyse sevgiyle kalın. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|