![]() |
|
|||||||
| Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa.
Mimarlığa Yol Açın! >> |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Heyecanla Acil Duyuru: Kurultay'da Öğreci Forumu'nun devamı...
Çok canlı (üsteklik heyecenlı) katılımla devam etmekte olan Mimarlık ve Eğitim Kurultayı 3'de, PROFESYONELLERİN ve ÖĞRENCİLERİN sorun ve çözüm önerileri (aynı dili kullanmaları nedeniyle) içiçe kaynaşmaya başladı...
İlk gün İstanbul ve İstanbul dışından katılan mimarlık öğrencilerinin talebi üzerine Kurultay'ın ikinci günü(08 Aralık 2005)'nün sabahı yapılan öğrenci forumunun yetmemesi üzerine forum saat: 12.30 - 13.30 yemek arasında da devam etti. Bunun da yarattığı etki ile "Mimarlık Öğrencileri Forumu"nun; Kurultay'ın 3. günü 09 Aralık 2005 Cuma günü, saat: 12.30-13.30 arasında da devam etmesi kararı, öğrenciler tarafından alındı. İnanmayan gelir ve İTÜ-Taşkışla 109 No'lu salondan içeri girebilirse görür... ![]()
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
en bugun 13.15 de 13.30 oturumu dıye gırdım 109 a ama bı sure sonra anladım kı ögrencı forumuymus
bı lısteye ısım maıl adresı yazdık ve lısteye soyle bır goz attım da turkıyenın cesıtlı yerlerınden ogrencıler gelmıstı, sonra salona bı goz attım ve kurultayın yapıldıgı okul olan benım fakultemden kımseyı goremedım yrnkı 10 oturumuna katıldıktan sonra yıne ogrencı forumunda bulunacagım, metin abinin demesi üzerine haber saldım arkadaslara gelin diye ama bakıcaz artık öğrenci derneği için baklaım yrn somut bır adım atılabılcek mı |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
Biraz da toplantıda konuşulanlar hakkında
Biraz da toplantıda konuşulanlar ve alınan kararlar hakkında yazabilir misin?
Gelişmelerden haberi olmayanlar buradan da izleyebilir... Örneğin; Neden her üniversitenin ayrı ayrı ".... Üniversitesi Mimarlık Öğrencileri Derneği" kurması gerektiği gibi... Artık mimarlık öğrencilerinin (isterlerse diğer meslek alanlarında eğitim görenler içinde geçerli... Çünkü uygulama tüm üniversite eğitimi görenleri kapsıyor) "Profesyonel Yaşama Müdahalesi" artık okulda öğrenci iken başlayacak... Tüm bunlar, sadece mimarlık öğrencilerinin kurup üye olabileceği bağımsız dernekleri ile olanaklı hale gelebilecek... Bu derneklerin; bir araya gelip birlik ya da federasyon (Türkiye Mimarlık Öğrencileri Birliği ya da Federasyonu) oluşturduktan sonra iki önemli görevi var. Birincisi yakında kurulacak olan "Mimarlık Okulları Akreditasyon Kurulu"na (MİAK) temsilci göndermek... İkincisi yine yakında kurulacak olan "Mesleğe Kayıt ve Kabul Kurulu"na temsilci göndermek.Toplantıda Mimarlar Odası'nın avukatı ile tanıştırdım, yardım sözü verdi ve iletişim bilgilerini de arkadaşlarınıza verdi. Her bir okulda girişimci öğrencilerin aynı şekilde kullanabileceği dernek kuruluşu için tüzük vb konularda yardımcı olacak.
Metin Karadağ 12390 En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 10-12-2005 18:55. Nedeni: Ek... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
en son, sadece bir DERNEK kurulup "TÜRKİYE MİMARLIK ÖĞRENCİLERİ DERNEĞİ" okulların da bu derneğe bağlı şubeleri olması konusunda konuşmuştuk diye hatırlıyorum...
itüden ben ve seda arkadasım ayrı ayrı bir çok mail grubuna bir yazı gönderdik. aslında yazarken çok düşündüm hata yapıyor muyum diye. bilgi eksikliğimin de olduğunu düşünüyorum ama yine de dernek kurma gereklılıgıyle ilgi yazıları yolladık hatta yolladığım yazıyı buraya koymak istiyorum aynen hiç değiştirmeden, Metin bey siz de yanlışlarımı ve eksiklerimi görerek beni uyarırsanız sevinirim. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
mail gruplarına yolladığım yazının kopyasıdır:
Merhaba arkadaşlar, Bu yazı uzun gelebilir ama lütfen sonuna kadar okuyun! Bildiğimiz gibi “mimarlık ve eğitim kurultayı III” geçtiğimiz hafta taşkışla 109 nolu salonda yapıldı.3 gün süren bu kurultay her gün 3 er oturum olmak üzere, toplam 9 oturumdan meydana geliyordu. Ancak her gün 1.ve 2. oturum arasından programdan bağımsız bir şekilde “öğrenci forumları” yapıldı ve kurultayda edinilen bilgiler doğrultusunda, türkiyenin çeşitli illerinden gelen mimarlık öğrencileri bu forumda konuştu, tartıştı. Ben 2.gün forumun yarısından itibaren katıldım ve 3.gün yapılan foruma da tam bir şekilde katıldım. Üzüldüğüm bir nokta Taşkışla öğrencilerinin kurultaya nerdeyse % 0 ilgisi oldu. Öğrenciler 3 günlerini feda edip türkiyenin her bir bölgesinden gelmişlerdi ama bizler derslerimizin hiçbirinden feda etmedik ayağımıza kadar gelen kurultaya rağmen… Neyse bu işin başka bir boyutuydu. Bilmiyorum kaçımızın haberi var eylül 2005 te YÖK ün çıkarmış olduğu genergeden ve o genergede artık diplomamızda "...egitimi gorup, ... derecesiyle Mimar unvanini tasimaya hak kazanmistir."cumlesi yerine "... yillik mimarlik egitimi gormustur." cumlesi yer alacak... Kurultayda kazanılan hak geri alınamaz dendi, yani biz fakülteye girerken “mimar” olmak üzere girmiştik 4 yıllık eğitim sonunda o yüzden bu bizleri bağlamayacak diye düşünülüyor. Aslında doğru da, ama bunun yanında başka şeyler de var. Şimdi öğrendiklerimi sizinle madde madde paylaşmak istiyorum diplolamalardaki ifadenin değişmesi ve bu değişmeye bağlı olarak: 1-“mimar adayı” olarak mezun olan bizler mimarlar odasına kaydımızı yaptırabileceğiz ama henüz “mimar”lık ünvanına sahip olamıcaz. 2-mimarlık ünvanına sahip olmak için 2 senelik bir “mesleğe uyum süreci” mevcut. Bu sürecin sonunda bizler mimarlık kriterlerini yerine getirebileceğimizi kanıtlayacağız ki mimar olabilelim. Bunun için 2 sene bir nevi “stajer mimar” niteliğinde çalışmamız gerekiyor.( bu sadece büro mu olacak yoksa başka yerler de olabilir mi, henüz karar verilmemiş bir durum) 3-Ayrıca 87 ve sonrası tüm mimarları bağlayacak bu konuda, büro sahipleri ve bürolarda çalışan mimarların da kendilerini geliştirmeleri “akreditasyon sürecinin” bir parçası olmaları gerekmektedir. Bu gereksinim de mimar adaylarının 2 yıllık mesleki pratiklerinin, bunu karşılayabilecekleri bir kurumda yapmaları gerektiğindendir. 4-AB uyum sürecinde de Türkiye deki mimarlık eğitiminin tanınabilmesi ve diplomalarımızın yurtdışında da geçerliliğini koruyabilmesi de tartışılan ve de istenilen durumlardı bu kurultayda ve alınan kararlardan biri de şu oldu: TMMOB bizlere ve YÖK ünde öngördüğü bir yasayla bir olanak sunuyor. o da her şekilde bağımsız; yani hiç bir kuruma ve kuruluşa veya da herhangi bir siyasi görüşe hizmet etmeyecek ve amacı ;yalnızca tüm Türkiye deki mimarlık fakülteleri öğrencilerinin karşılaştığı sorunlara çözümler üretebilecek bir dernek kurmamızdır. yani ulusal ve bağımsız ve çözümcü bir dernektir. bu derneğin üyeleri tasarıma hizmet eden tüm bölümlerin öğrencileri olacaktır. bu bölümler mimarlık,peyzaj mim,iç mim,end.ür.tas. ve şehir bölge pl. dır. Bizler de türkiyenin çeşitli bölgelerinden gelip öğrenci forumunda bir araya gelen öğrenciler olarak TÜRKİYE MİMARLIK ÖĞRENCİLERİ DERNEĞİ oluşturmaya, her okulun da bu derneğin bir şubesi olması fikrinde ortak bir karar aldık. Bunun için de forumda yer alan öğrenciler kendi okullarına gittiklerinde benim şu an size yazdığım gibi, onlar da kendi okuldaki arkadaşalrını haberdar edecekler. Ayrıca her okuldan en az bir öğrenci yoktu, o okullara da duyurmamız gerekiyor… Konuyla ilgili birtakım adresler http://forum.arkitera.com/showthread.php?t=6398 www.mo.org.tr/mek Heyecanla Acil Duyuru: Kurultay'da Öğreci Forumu'nun devamı... http://mimarist.org.tr/msr.htm METİN KARADAĞ - Mimarlar Odası İstanbul Şubesi ne danışılabilir.kendisi çok fazla bilgi verebilir bu konuda ve ne yapılması gerektiğine dair. MIAK -- MİMARLIK AKREDİTASYON KURULU http://66.249.93.104/search?q=cache:...=tr&lr=lang_tr BU LİNKE DE BİR GÖZ ATIN ARKADAŞLAR, BU DURUMDA LÜTFEN BUNLARA KAYITSIZ KALMAYALIM VE BU MAİLİ FAKÜLTEMİZDEKİ HERKESE İLETMEYE ÇALIŞALIM.BU BİZLER İÇİN BİR FIRSATTIR.YALNIZCA ÜLKEMİZDE DEĞİL YURTDIŞINDA DA TASARIMLARIMIZIN SESİMİZİ DUYURABİLMEMİZ ANLAMINDA ÖNEMLİ BİR DUYURUDUR DA AYNI ZAMANDA. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
merhaba,
üstteki yazıyı yollayalı tam 4 gün oldu, konu da yaklaşık 200 kez görüntülenmiş, ama bu yazılanlara karşı kimsede en ufak bir fikir oluşmadı ya da bir soru işareti??? neden kimse fikrini beyan etmiyor? Metin abi, yıllardır bizler için uğraşıyorsun, bense bu sessizliğe ne kadar dayanabilirim diye düşünmeden de edemiorum kendimi ha sonra ben gaz öğrenci oluyorum, tamam doğru belki, ama bu pasiflik nereye kadar? |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Arkitera Üyesi
|
"Bak Çekirge, ..."
"Bak Çekirge, ..."
(Hiç sevmediğim nasihat pozunda konuştuğumu varsay )Bak Çekirge, Bu işler öyle kolay olmaz. Söğüş durumdaki en kolay olanı da daha da zorlaştırırlar. 1998 yılından bu yana MSR sürecinde 5000 mimar adayı tek tek yada forum ve sayısız toplantılarla bilgilendirildi... İsim isim kayıtlı ne zaman hangi gruba girdikleri; hangi egrupta yıllarca pusuda yangelip yattıkları; staj zamanı birden bire ortaya çıktıkları, yangelip yatarak geçen yılarını CV'lerine;... neyse örneklerden Meydan Larousse Ansiklopedisi serisi çıkar. Ancak o tarihten bu yana yani 8 yıla yayılan sürede %5'i farklı performanslarda çok ciddi işler yaptılar... Ama yarattıkları işin ciddiyetinin farkına ne kadar vardılar, bilemiyorum. Geriye kalan %95'i beni özellikle 2001 - 2002 yılları arasında saçkıran yaptılar. ![]() Yani, ben bu saçları tabakhanede dökmedim... ( Saçlarım beyazlasaydı "Ben bu saçları değirmende ağartmadım..." diyecektim. Ama, haddizatında/sonuçta benim saçlarım da dökülmüş değil. Bunu kimseye anlatamıyorum. Sadece saçlarımı ortadan ayırdığımda ortadan giden çizgi "biraz geniş" o kadar... ) Neyse, sonuç olarak kervan henüz HANGİ yola ÜSTELİK çıkıp çıkmayacağına bile uyanamadı... Sonradan "Kader ağlarını ördü" meslesi haline gelecek ve aşağıya yapıştırdığım karikatürdeki sohbetin devamında bunları tüm konuşacaklar... "Mazi kalbimde yaradır..." replikleri eşliğinde. Ama mezun olup da SMG (Sürekli Mesleki Gelişim) sürecine gelip dayandıklarında öyle bir uyanacaklar kiii, sorma gitsin... Neden?:... Çoook basit. Ama lafı biraz uzatıp önceden ortaya çıkmış bir takım gerçeklerden hareketle, sindireee sindireee anlatmak gerek. 1995 yılında "Gümrük Birliği" imzalandığında ilk önce ithalat ve ihracat işiyle ya da üretimiyle palaspandıras uğraşan şirketler darbeyi yedi. Bir gün önce ihraç ya da ithal ettiği ürünün elinde kaldığını öğrenince gerekli prosedürü tamamlamak için gerekenleri kısa sürede yapmak zorunda kaldılar. Duruma önceden hazırlanan büyük şirketler hiçbir sorun yaşamadılar tabii ki. Bu hazırlıksız şirketler, bir kere uğraştığı alana göre ISO 9000, ISO 9001, ISO 10000, ISO 11000, ISO 14000, ISO 14001 gibi (Uluslararası Standartları Organizasyonu) kod ve koşulları yerine getirmek için yoğun bir dönüşümü kendilerinde gerçekleştirmek zorunda kaldılar. Aman kafanız karışmasın bu ISO serisi kalite belgesi ile ilgili değil, "Yaptığın işi yaz, yazdığın işi yap"ın kısacası: Neyi hangi koşulda yaptığının beyanı" belgesi anlamına geliyor. Çünkü aynı belgeyi diyelim ki (tam olarak hangi seriyi yazacağımı bilmiyorum sadece örnek olsun diye, yazıyorum) ISO 9001 belgesini: iki farklı özel hastane alacak: Biri diyor ki "Ben hastanemde 2010 yılının teknolojisi ile hizmet veriyorum..." Diğeri de diyor ki; "Ben hastanemde 1945 yılının teknolıojisi ile hizmet veriyorum..." İkisi de ISO 9001 belgesini alabiliyorlar. Tabii içerik farkı belirtilerek. Neyse bunu da geçelim esasa gelelim. Bunları neden anlattım. Kurtuluş yok. Yandan geçer de kurtarırım yok. Çünkü "Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigortası" konusu var kiiii, insanın kanını donduran ciğerini söken bir konu bu. Bunun ne anlama geldiğini ne yazık ki "Bir müsibet bin nasihatten iyidir" yoluyla kavrayacak gibiyiz. Maalesef öyle görünüyor. 03 Ekim 2005'le başlayan AB yasaları ile ülkemiz yasaları karşılaştırma/Tarama Süreci tamamlanmasının ardından yasalar fiilen işler duruma gelecek. Veee çok gelişkin olan AB TÜKETİCİ HAKLARI ile ilgili yasalar işlemeye başlayacak. Bir yapının herhangi bir yerindeki bir sorundan dolayı bir tüketici dava açtığında; o yapının imalatında çalışan taşaron şirketin bürosunda bile çalışmış iseniz; müteselsilen sorumlu olarak mahkeme karşısına çıkacaksınız. Özellikle yeni mezunların çok çok dikkat etmesi gereken bir konu. Çalıştığınız tüm işlerin belgesini mutlaka ama mutlaka almanız gerekiyor. Mimarlar Odası'nın üyesi bulunduğunuz Şubesi'nde kendi sicilinize işletmeniz gerekiyor. Çünkü "Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigortası" yapacak olan Sigorta Broker Şirketleri esas belge olarak 2006 ve sonrasındaki yıllarda artık Meslek Odanız'dan alacağınız Sicil Belgenizi esas kabul edecekler. Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigorta priminizin orantısını biliyorsunuz. Yeni mezun ve deneyimsizseniz; ilgilendiğiniz iş alanı riskine göre risk yükseldikçe ödenmek zorunda kalınacak prim de yüksek olma zorunda... Çalıştığınız alanda ne kadar deneyimli iseniz; bu kez o oranda risk azalacağı için priminiz azalacak. Proje ve inşaat şirketleri, girecekleri ihalelerde artık işi almak için artık gerekli ISO serilerini tamamlamalarının yanısıra; teknik kadrolarındaki "risk toplamı" kadar ihale alabilecekleri için Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigortası ödenmiş eleman bulundurmak zorunda kalacaklar. Sigorta Priminizi ve Risk Düzeyinizi düşürebilmenişn yanısıra, başarılı iş deneyimleriniz ve SMG sürecinde edineceğiniz birikimlerle kendi kredinizi yükseltmek zorunda kalacaksınız. Hani dünyanın (Kanada'dan Hindistan'a, Arjantin'den Yeni Zelanda'ya kadar) bütün ordularındaki (işyeri) yüksek rütbeli askerler(meslek sahibi)'in ceketlerinin göğüs cebi üzerindeki renkli cicili bicili (ama standart) bröveler gibi tüm eğitim ve deneyimlerinizi belgelemek zorunda kalacaksınız. Çünkü her bir küçük bayrakcık ayrı bir eğitim ve deneyimi uluslararası belgesini işaret etmektedir. İste böyle, böyle ve böyle Çekirge; bu yüzden kendini üzme sonunda nasılsa paşa paşa, hanım hanım uyanacaklar... Ama çok geç olacak. Eee o kadar da olacak... Alıntı:
Metin Karadağ 12390 En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 15-12-2005 17:32. Nedeni: Ek... |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
"KTÜ mod" hiçbir kurumun şubesi olmayı kabul edemez..."
http://groups.yahoo.com/group/mimari...n/message/2817
"KTÜ mod" hiçbir kurumun şubesi olmayı kabul edemez..." İTÜ' den Esra Okur arkadaşın yazısına cevaben http://groups.yahoo.com/group/modb/message/21 Selamlar, İstediği zaman şubelerine sormadan karar yetisine sahip bir genel merkez kuşkusuz daha seri çalışır. Ama ben ulsal bir birlik oluşturacağımızı sanıyordum. Tek dernek tezini öne sürenler, diğer okulların nasıl temsil edileceğine dair bir fikir ürettiler mi acaba. İTÜ den Esra Okur arkadaş diyor ki: " Metin Bey, Avukat Hanım ve birkaç öğrenci onun etrafında konuşup sadece bir dernek kurulmasını ve okulların da buna şube oluşturmasını konuştular." Metin Bey, Avukat Hanım ve birkaç öğrencinin konuştuklarını kurultay kararı gibi lanse etmenin hiç lüzumu yok. Bu, oraya katılan diğer öğrencileri ve orada konuşulanları hiçe saymaktır. O kurultaya katılan öğrenciler kendi okullarında birer mimarlık öğrenci derneği kurma kararı aldılar. Esra Arkadaş'ın dile getirdiği diğer nokta ise daha ilginç. Diyor ki: "Derneklerin oluşturduğu bir birlik türünün zaten yasalarla mümkün olmadığını, böyle bir modelin olmadığını söylediler." Peki şunu bana cevaplayabilir mi? Acaba federasyonlar nedir? Arkadaşlar KTÜ ' de biz bir mimarlık öğrencileri derneği kuracağız, ve kuracağımız bu dernek hiçbir kurumun şubesi olmayacak. Bizi diğer derneklerle bütünleştirecek üst yapılanma ise federasyondur. (federasyona alternatif varsa hepbirlikte değerlendiririz) Adil bir ulusal mimarlık öğrencileri birliği ancak bu şekilde oluşturulabilir. Diğer bütün mimarlık okullarındaki arkadaşların da bu konuda bana katılacaklarına inanıyorum. Saygılarımla. KTÜ Mimarlık Servet KELEŞ
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bir yanlışı düzeltme açıklaması...
İlanen beyan ediyorum, ki:
Gerek Mimarlık ve Eğitim Kurultayı-3 sırasında yapılan Mimarlık Öğrencileri Forumu'nda, gereksede öteden bu yana; "Mimarlık Öğrencileri adına karar almak gibi" bir yanlışa düşmek konusunda; ne hakkım, ne yetkim ve de ne niyetim, olmadığını beni yakından tanıyanlar çok çok iyi bilirler... Mimar adaylarına etik koşulları gözeterek "kestirme yolları" öneririm. Karar kendilerinindir. O da benim işimin gereğidir, zaten. Konu hakkındaki yazılı ve sözlü tüm açıklamalarımda; bağımsızlık konusunda hiç bir şekilde taviz vermemenin, yetkin özne bireyler olarak sahip çıkılması gereken DOĞAL bir hak olduğunu; her okulun kendi bağımsız derneğini kurması gerektiğini ve derneklerin bir araya gelerek; Ulusal Mimarlik Öğrencileri Birliğini (Federasyon) oluşturmalarının daha sağlıklı olabileceğini söyledim. (Bu zaten 06 Kasım 2003'de YTÜ Oditoryumu'nda yapılan toplantıdan çıkan bildirinizde var. Yani, kendinize ait..) Ve Avukat Berna Çelik'in de gelip sizlerle ayalüstü konuştuğu (aslında uzun uzun konuşmaya fırsat olsaydı daha net sonuç alırdınız.) İTÜ Taşkışla 107 nolu salonda; "Eğer oylama yaparsanız, bu kararlar sadece şu an bu sınıftakilerin kararları olur. Çünkü, buradaki kendiliğinden gelişen foruma tümünüz böyle bir temsiliyetle katılmış değilsiniz Ama oylama yapmadan burada konuştuklarınızı yazılı olarak tüm üniversitelerin mimarlık öğrencilerini bilgilendirmek için iletirseniz bunun taşıyacağı meşruiyet daha fazla olur..." dedim hatırlarsanız. O kadar. Madem, her söylediğim mutlaka uyulması gereken karar olarak algılanıyordu, peki neden acaba Mimari Stajda Rotasyon Programı konusunda %95'iniz araziye uydu? ![]()
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
Beklenen "Dernek Tüzüğü"
Mimarlar Odası Genel Merkezi'nin Avukatı Sayın Berna Çelik'in mimarlık öğrencilerine iletilmesi için gönderdiği yazıyı aşağıya ekliyorum.
Aman dikkat!: Bu konu sadece mimarlık öğrencilerini değil; dolaylı da olsa yeni mezun tüm mimarları da ilgilendiriyor. Gereksiz tartışmalara son vermek için aşağıdaki notun ilgili paragrafını büyük punto ile öne çıkardım. Sorular geldiği için açmak gereği duydum:... Parantez içindeki "(üye sayısının en az beş olması gerekmektedir)" sözüyle; federasyon için en az beş derneğin olması gerektiği vurgulanıyor. Şimdi top, tüm mimarlık öğrencilerinde:... Buyurun. ![]() Bilgilerinize MK ==================== Arkadaşlar, Ekte DERNEK TÜZÜĞÜ'nü gönderiyorum. Tüzüğü incelediğinizde sorularınızın büyük kısmına cevap bulabileceksiniz. Tüzükte boş bırakılan yerleri tamamlamanız gerekmektedir. Ayrıca bazı kısımlarda parantez içinde ek bilgiler bulabileceksiniz. Resmi makamlara dernek kuruluşunun yazılı bildirimini (Valiliklere ya da Dernekler Masasına kurucular tarafından imzalanacak tüzük ve kimlik bilgileri ile birlikte yapılacak başvuruyu) izleyen 6 ay içinde ilk genel kurul toplantısının yapılması ve zorunlu organların oluşturulması gerekmektedir. Örgütlenme şubeler biçiminde ya da -artık kurulması olanaklı olan- federasyon (üye sayısının en az beş olması gerekmektedir) biçiminde olabilir. Şubelerin tüzel kişiliğinin olamayacağını bilmenizi isterim. Ancak yine de şube biçiminde örgütlenmeye karar verilmesi durumu düşünülerek ekteki tüzükte bu hususta ayrıntılı düzenlemelere yer verilmiştir. Federasyon biçiminde olacak ise önce derneklerin kurulması gerekmektedir. Kurulan derneklerin genel kurulunda belirlenen temsilciler ile federasyon kurulabilir. Derneğin maddi olarak bir kuruma bağlı olması düşünülemez. Derneğin gelirleri üye aidatları, bağış ve yardımlar olacaktır. Yani ancak bağış ve yardım alınabilir. Başarılar, Av. Berna Çelik =================
Metin Karadağ 12390 En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 21-12-2005 15:16. Nedeni: Ek... |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
|
Dernek TÜzÜĞÜ(1)
DERNEK TÜZÜĞÜ
Madde 1 : DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ a) "….. Üniversitesi Mimarlık Öğrencileri Derneği " b) Derneğin genel merkezi … (Ankara )'dadır. Adres: c) Dernek şubeler açabilir. Madde 2 : DERNEĞİN AMACI Derneğin amacı; Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin iş dünyası ve sosyal çevrelerde tanıtımını yapmak ve etkinliğini arttırmak, başarılı öğrenciler için akademik kariyer olanaklarını araştırmak ve gerekli panel ve sempozyumlarla öğrencileri bilgilendirmek, mezun olan öğrencilerin iş çevreleri ve çalışma ortamları ile ilişki kurmalarını sağlamak, öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak, sosyal ve kültürel aktivitelerini artırmak, kariyer planlamalarında yardımcı olmak, ……. Dernek, bu amacı gerçekleştirmek için: a) Bülten, broşür, gazete, dergi, kitap üretir, üretilmesini sağlar, yayımlar, yayımlatır veya destekler, internet web sitesi, disk, kaset, kartpostal, afiş, film yapar, yapılmasını destekler, katkı sağlar ve işbirliği yapar, saydam, fotoğraf, resim üretir, üretimini sağlar, yayınlar, yayınlatır, destekler, katkı sağlar. b) Aynı amacı taşıyan diğer dernek ve kuruluşlar ile ilişkiler kurar, işbirliği yapar ve ilgili üst örgütlere üye olur. c) Kongre, seminer, sempozyum, konferans, açık oturum, panel, söyleşi, gösteri ve benzeri toplantılar, yarışmalar düzenler. d) Sanat, kültür ve sosyal içerikli çalışmalar yapar ve kurslar düzenler, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar. e) Sergi, panayır, fuar düzenler, tanıtıcı çalışmalar yapar ve sergi, panayır ve fuar düzenleyenlerle işbirliği yapar. f) ……. Madde 3 : DERNEK ÜYELİĞİ Dernekler Yasasının öngördüğü koşulları taşıyan, 18 yaşını tamamlamış, derneğin amaç ve ilkelerini benimsemiş ve bu doğrultuda çalışmayı kabul etmiş, ……. Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri derneğe üye olabilir. Madde 4 : DERNEĞE GİRME Üye olmak isteyenler, istenen belgeleri, bilgileri vererek üye giriş bildirimini doldurduktan sonra derneğe başvurur. Yönetim kurulu, üyelik başvurusunu, başvuru tarihinden itibaren 30 gün içinde karara bağlar. Sonuç, başvuru sahibine yazıyla bildirir. Üyelik başvurusu hiçbir gerekçe gösterilmeden reddedilebilir. Medeni haklara sahip olmayanlarla, kısıtlı olanlar üyeliğe alınmazlar. Madde 5 : ÜYENİN HAK VE GÖREVLERİ Dernek üyelerinin seçme ve seçilme hakları vardır. Hiç kimse derneğe üye olmaya veya dernekte kalmaya zorlanamaz. Her üye istifa hakkına sahiptir. İstifa yazılı dilekçe ile yapılır. Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir. Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır. Üye, oyunu bizzat kullanmak zorundadır. Madde 6 : ÜYELİK ÖDENTİSİ Üyelerin, giriş ve yıllık aidatı Genel Kurulca belirlenir. Madde 7 : ÜYELİKTEN ÇIKARILMA Yasaların öngördüğü nedenlerle üyelikten çıkarılması gerekenler ile dernek tüzüğüne aykırı hareket eden, derneğin amacı dışında ya da amacına aykırı söz, davranış ve çalışmalarda bulunanlar veya dernek çalışmalarını kasıtlı bir şekilde aksatan, üyeler arasındaki birlik ve dayanışmayı bozan, ödenti borçlarını iki yıl yerine getirmeyen ve yönetim kurulunun yazılı bildirisine karşın 30 gün içerisinde tüm aidat borçlarını ödemeyen üyeler hakkında üyelikten çıkarılma işlemi yapılır. Yukarıda yazılı durumlarda yönetim kurulunun hakkında üyelikten çıkarılma kararı verdiği üyeye, karar tebliğ edilir. İlgili 30 gün içinde itiraz etmediği takdirde karar kesinleşir. İtiraz edilmesi halinde itirazı karara bağlayacak genel kurul kararına kadar ilgilinin üyelikten kaynaklanan hak ve yükümlülükleri askıya alınır. Madde 8 : DERNEĞİN ORGANLARI Derneğin organları genel merkezde genel kurul, yönetim kurulu, denetleme kurulu, danışma kurulu; şubelerde şube genel kurulu, şube yönetim kurulu ve şube denetleme kuruludur. Dernek organlarının görev süresi … (iki) yıldır. (en fazla 3 yıl olabilir) Madde 9 : GENEL KURUL Dernek genel kurulu olağan ve olağanüstü olmak üzere iki türlü toplanır. Olağan toplantılar iki yılda bir ….. ayı içinde yapılır. Madde 10 : GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ a- Danışma kurulu ve çalışma komisyonları dışındaki merkez organlarını seçmek b- Dernek tüzüğünü değiştirmek, c- Dernek genel kurulunca seçilen organların raporlarını incelemek, bu kurulları aklamak, değiştirerek kabul etmek ya da haklarında dava açmaya karar ve yetki vermek, d- Yönetim kurulunca hazırlanacak bütçeyi görüşüp, aynen veya değiştirerek kabul etmek, e- Bir sonraki dönemin yeni çalışma planını ve konularını saptamak ve onaylamak, kısa, orta ve uzun vadeli planları onaylamak, f- Derneğin amacı, çalışma konularına ilişkin olarak Derneğin ilkelerini belirlemek. g- Dernek şubelerinin açılmasına ve kapanmasına karar vermek, şube faaliyetleriyle ilgili düzenleyici kararlar almak, h- Derneğin federasyon kurması veya katılmasına, ayrılmasına karar vermek, kurulacak federasyona temsilci seçmek, i- Dernekten çıkarılan üyelerin itirazlarını incelemek ve karara bağlamak, j- Dernekler Yasası ve diğer ilgili mevzuatta genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevleri yerine getirmek, k- Yönetim kurulunca hazırlanan iç yönetmelikleri onaylamak, l- Gerektiğinde şubelerin kuruluşları, faaliyetleri ve kapatılmasıyla ilgili kararlar almak, m- Derneğin feshine karar vermek. Madde 11 : OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI Yönetim ve denetleme kurullarının gerekli gördüğü hallerde yahut dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine genel kurul, olağanüstü toplanır. Denetleme kurulu veya dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteğine rağmen yönetim kurulu bir ay içinde toplantıya çağırmazsa, Dernekler Yasası hükümleri uygulanır. Madde 12 : TOPLANTIYA ÇAĞIRMA Genel Kurul, yönetim kurulunca en az 15 gün önceden toplantıya çağrılır. Bu amaçla toplantının günü, saati, yeri ve gündemi üyelere bildirilir. Madde 13 : TOPLANTI YERİ Genel kurul toplantısı derneğin bulunduğu yerde yapılır. Madde l4 : TOPLANTI YETER SAYISI Genel kurul dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarıdan bir fazlasının katılmasıyla toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı dernek yönetim ve denetleme kurulu üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz. Genel kurul toplantısı, bir defadan fazla geri bırakılamaz. Madde 15 : TOPLANTININ YAPILIŞI Genel kurula katılacak üyeler, toplantı yerine, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak girerler. 14 üncü maddede belirtilen yeter sayı sağlanmışsa, durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan yardımcısı ile yazman seçilir. Toplantının yönetimi, genel kurul başkanına aittir. Yazmanlar toplantı tutanağını düzenler ve başkanla birlikte imzalarlar. Toplantının sonunda bütün tutanak ve belgeler yönetim kuruluna verilir.
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
Dernek TÜzÜĞÜ(2)
Madde 16 : TOPLANTIDA GÖRÜŞÜLECEK KONULAR
Genel kurul toplantısında yalnız gündemde bulunan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan delegelerin onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur. Olağanüstü toplantıda gündeme madde eklenemez. Madde 17 : GENEL KURULUN OLUŞUMU Genel Kurul derneğe kayıtlı aidat borcu olmayan üyelerden oluşur. Madde 18 : GENEL KURULDA OY VERME VE KARAR ALMA USULÜ Genel kurula aidat borcu olmayan bütün katılabilir ve oy kullanabilirler. Tüzük değişikliği ve fesih dışındaki kararlar, katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Dernek organlarının seçimi gizli oy ve açık tasnif ile yapılır. Madde 19 : GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU Genel merkez yönetim kurulu genel kurulca iki yıl süre için seçilen … (en az beş) üyeden oluşur. Asil üye sayısı kadar da yedek üye seçilir. Boşalan üyeliklere, yedek üyeler oy sırasına göre çağrılır. Madde 20 : GÖREV VE YETKİLERİ a) Derneğin amacının gerektirdiği çalışmaları yapmak, kararlar almak ve bunları uygulamak, b) Derneğin bütçesini uygulamak, yeni bütçeyi tasarlamak ve kayıtları yürütmek, çalışma raporlarını, bilanço, hesap özeti, çalışma planları, kısa, orta ve uzun vadeli planları hazırlamak, genel kurulun onayına sunmak, c) Dernek genel kurulunu olağan ve olağanüstü toplantıya çağırmak, d) Bankaya vadeli ve vadesiz mevduat hesabı açılmasına, kapanmasına, tahvil, hisse senedi alınmasına, satılmasına, repo yapılmasına, posta çeki hesabı açılmasına, kapanmasına karar vermek, e) Genel kurul toplantılarının gündemini hazırlamak, f) Derneğin çalışmalarına ilişkin genel kurulda alınan kararları yürütmek, g) Gerekli bulduğu konularda ve alanda komisyonlar, kurullar, komiteler kurmak ve kaldırmak, dernek işlerini yürütmek üzere dernek üyelerinden bir veya birkaçına görev ve yetki vermek, çalışmalarını izlemek, denetlemek, h) Derneğin iç işleyişine, özellikle kuracağı komisyon, kurul ve komitelerin görev, yetki, çalışma şekli, işleyişine ilişkin iç yönetmelikler hazırlamak ve genel kurulun onayından sonra yürürlüğe koymak, i) Dernek adına dava açmaya karar vermek, açılacak davada husumete ehil olmak ve bunlar için avukat tutmak, j) Yasadan, tüzükten, hazırlanacak iç yönetmeliklerden ve genel kurul kararlarından doğan her türlü çalışmaları yapmak, k) Derneğin çalışmalarında görevlendirmek üzere yeteri kadar personel istihdam etmek ve bunun için personele yapılacak ödemeyi belirlemek, l) Gerekli görüldüğünde şubelerle birlikte merkez ve bölge danışma kurulu toplantıları yapmak. m) Şube açılmasına karar verildiğinde şube kurucularına yetki vermek. n) Federasyona gönderilecek temsilcileri seçmek. Madde 21 : YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI Yönetim kurulu … (ayda en az bir kez) toplanır. Yönetim kurulu, ilk toplantısında kendi arasında görev bölümü yaparak, gizli oyla bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir genel sekreter ve bir sayman seçer. Yönetim kurulu toplantılarına haklı bir mazereti olmaksızın üst üste üç kez katılmayanların üyelikleri düşer, yerine yedek üyeler sırası ile çağrılır. Madde 22 : YÖNETİM KURULU BAŞKANI Başkan, yönetim kurulu adına derneği temsil eder. Yönetim kuruluna başkanlık eder. Başkan yardımcısı, başkanın verdiği görevleri yapar, başkanın yokluğunda başkanın görevlerini yapar ve yetkilerini kullanır. Madde 23 : GENEL SEKRETER Genel sekreter, derneğin bütün yönetim ve yazı işlerini yürütür. Yasal açıdan tutulması gereken defterler ve kayıtlar genel sekreter ve sayman işbirliğinde genel merkezde tutulur. Madde 24 : SAYMAN Derneğin mali işlerini yürütür ve hesaplarını tutar. Derneğin banka ve hesap işleri başkan ve saymanın imzası ile yürütülür. Madde 25 : DENETLEME KURULU Denetleme kurulu ….. (en az üç asil, üç yedek) üyeden oluşur. Denetleme kurulu üyeleri genel kurulca seçilir. Denetleme kurulu üyeliği için önerilen ya da aday olan üyelerden aldıkları oy sayısına göre ilk üçü asil, üçü yedek üye olur. Oylama gizli oy açık tasnifle yapılır. Denetleme kurulu, yönetim kurulunca düzenlenen bütçe uygulamasını ve harcamaları denetler. Denetleme kurulu (bir yılı geçmeyen aralıkla) toplanır. Dernek hesaplarını ve ilgili defterleri inceler, görülen eksiklikler için yönetim kurulunu uyarır. Denetleme sonuçlarını gösteren raporlarını genel kurula sunar. İlk toplantılarında aralarından bir başkan ve sekreter seçer, asil üyeliklerde boşalma olursa, denetim kurulunun kalan üyeleri, yedekleri sırasıyla göreve çağırır. Derneğin geleceği açısından zorunlu durumlarda, genel merkez denetleme kurulu olağanüstü olarak genel kurulu toplantıya çağırır. Madde 26 : DANIŞMA KURULU Genel merkez yönetim kurulu tarafından danışma kurulu oluşturulabilir. Yönetim kurulu, gerektiğinde danışma kurulunu toplantıya çağırabilir. Madde 27 : ÇALIŞMA KOMİSYONLARI Kendisine yardımcı olmak üzere genel merkez yönetim kurulu, katılımı sağlamak ve derneğin amaçları doğrultusundaki çalışmaların sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için gerektiği kadar çalışma komisyonları kurabilir. Madde 28 : OYLAMA Bu tüzükte başka hüküm bulunmadığı hallerde derneğin bütün organları salt çoğunlukla toplanır, kararlar katılanların salt çoğunluğuyla alınır. Madde 29 : ŞUBELERİN KURULUŞU Genel merkez genel kurulu, gerekli gördüğü yerlerde şubeler açabilir. Bu kurulca yetkili kılınan en az üç kişi tarafından şubenin açılacağı yerin bağlı bulunduğu en büyük mülki amirine yazıyla başvurulur. Bu yazıda kurucuların adı, soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihi, ikametgahları ve uyruğu ile şube merkez adresinin bildirilmesi ve dernek tüzüğünden iki örnek ile yetki belgelerinin eklenmesi şarttır. Madde 30 : ŞUBE GENEL KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ Şube genel kurulu, şubeye kayıtlı tüm üyelerden oluşur. İlk toplantıda yeter sayı (yarıdan bir fazla) sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, ikinci toplantıya katılan üye sayısı şube yönetim ve denetleme kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz. Şube genel kurulları, olağan genel kurul toplantısını, dernek genel kurul toplantısından en az 2 ay önce bitirmek zorundadır. Şube genel kurulu, şube yönetim kurulunu, denetleme kurulunu ve merkez genel kurulu delegelerini seçer. Seçim gizli oy, açık tasnifle yapılır. Oy sayısına göre asil ve yedek üyeler belirlenir. Şube yönetim ve şube denetleme kurullarının gerekli gördüğü hallerde yahut şube üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine şube genel kurulu, olağanüstü toplanır. Şube denetleme kurulu veya şube üyelerinin beşte birinin yazılı isteğine rağmen, şube yönetim kurulu şube genel kurulunu bir ay içinde toplantıya çağırmazsa, Dernekler Yasası hükümleri uygulanır. Madde 31 : ŞUBE YÖNETİM KURULU Şube genel kurulunda …(en az 5 asıl, 5 yedek) yönetim kurulu üyesi seçilir. Şube yönetim kurulu gizli oyla kendi arasından bir başkan, bir sekreter ve bir sayman seçer. Şube olağan yönetim kurulu toplantıları, … (en az ayda bir kez) yapılır. Yönetim kurulu toplantılarına haklı bir mazereti olmaksızın üst üste üç kez katılmayanların üyelikleri düşer, yerine yedek üyeler sırası ile çağrılır. Şube yönetim kurulları tüm çalışmalarını tüzük, genel merkez genel kurulu, merkez yönetim kurulu, şube genel kurulu kararlarına uygun olarak yürütür.
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
|
Dernek TÜzÜĞÜ(3)
Madde 32 : ŞUBE YÖNETİM KURULUNUN GÖREVLERİ
Şube yönetim kurulu aşağıdaki görevleri yapar: a) Tüzüğün 2. ve 3. maddesinde belirtilen derneğin amacına ve yapacağı işlere yönelik faaliyetleri şube alanı içerisinde yerine getirmek, b) Şube faaliyet alanı içinde karşılaşılan sorunlar hakkında bilgi derlemek, c) Tüzük hükümlerine göre üyelik işlemlerini yürütmek, d) Şube çalışmalarını ve şube yönetim kurulu görevlerini yerine getirmek üzere ihtiyaç duyulması durumunda yeterince personel istihdam etmek, e) Genel merkez ile yapılacak görüşmeler ve değerlendirmeler sonucunda belirlenecek amaç ve ilkeler doğrultusundaki diğer çalışmaları yerine getirmek, f) Yasalar gereği yapılması gereken çalışmaları ve yazışmaları yapmak ve bu çerçevede yükümlü bulunan bildirimleri zamanında ilgili mercilere bildirmek, g) Şube organlarındaki değişiklikleri merkeze bildirmek, şubenin genel kurul tarihi ve sonuçları hakkında zamanında merkeze bilgi vermek, genel merkeze şube çalışmaları hakkında 6 ayda bir rapor vermek, h) Genel merkez tarafından düzenlenen etkinliklere katılmak, i) Merkez yönetim kurulu tarafından verilen görev ve talimatları yerine getirmek. Madde 33 : ŞUBE DENETLEME KURULU Şube denetleme kurulu …. (en az üç asil, üç yedek üyeden) oluşur. Denetleme kurulu üyeleri şube genel kurulunca seçilir. Denetleme kurulu üyeliği için önerilen ya da aday olan üyelerden aldıkları oy sayısına göre ilk (üçü) asil, (üçü ) yedek üye olur. Oylama gizli oy açık tasnifle yapılır. Denetleme kurulu, yönetim kurulunca düzenlenen bütçe uygulamasını ve harcamaları denetler. Denetleme kurulu en az üç ayda bir toplanır. Şube hesaplarını ve ilgili defterleri inceler, görülen eksiklikler için yönetim kurulunu uyarır. Denetleme sonuçlarını gösteren raporlarını şube genel kuruluna sunar. İlk toplantısında aralarından bir başkan ve sekreter seçer, asil üyeliklerde boşalma olursa, denetim kurulunun kalan üyeleri, yedekleri sırasıyla göreve çağırır. Şube denetleme kurulu, şubenin geleceği açısından zorunlu durumlarda, şube genel kurulunu olağanüstü toplantıya çağırır. Madde 34 : DEFTER VE KAYITLAR Derneğin genel merkez ve şubeleri aşağıda gösterilen defterleri tutar: (a) Üye Kayıt Defteri: Dernek üyelerinin kimlikleri, derneğe giriş tarihleri, verecekleri aidat miktarları bu deftere yazılır. (b) Karar Defteri: Bu deftere kararlar, tarih ve numara sırasıyla yazılır ve yönetim kurulu üyelerince imzalanır. (c) İşletme Hesabı Defteri: Gelir ve giderler işlenir. (d) Envanter Defteri : Her hesap dönemi sonunda çıkarılan envanterler ve hesap özeti kayıt edilir. (e) Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar bu deftere tarih ve numara sırasıyla yazılır. f) Alındı Belgesi Kayıt Defteri : Teslim alınan alındı belgeleri kaydedilir, kullananlara imza karşılığı teslim edilir. İhtiyaç duyulması halinde başka defterler de kullanılabilir. İşletme Hesabı Defteri, Envanter Defteri ve Evrak Kayıt Defteri, bilgisayar ile kayıt yapılmasına elverişli olarak düzenlenebilir. Derneğin hesap dönemi 01 Ocak’ta başlar, 31 Aralık’ta biter ve bu hesap dönemlerine göre defterler kullanılmaya başlamadan önce notere tasdik ettirilir. Madde 35 : GELİRLER VE MALLAR Derneğin gelirleri, ödentiler, bağışlar ve öteki gelirlerdir. Dernek, amacını gerçekleştirebilmek ve yapacağı çalışmaları sürdürebilmek için taşınır ve taşınmaz mal edinebilir. Dernek gelirleri dernek amacı doğrultusunda harcanmak zorundadır. Madde 36 : BORÇ YÜKLEYEN İŞLEMLER ve ÖDEMELER Borçlanmaya yönetim kurulu karar verir. Şube yönetim kurulunun borç alma ve borç verme yetkisi yoktur. Borç yükleyen işlemlerde dernek başkanı, genel sekreter ve saymanın imzalarının bulunması zorunludur. Harcamalar dernek başkanı ve saymanın imzasıyla yapılır. Yönetim kurulunca belirlenecek belli bir tutarı aşmayan ödemeler giderler dernek başkanı, genel sekreter veya saymanın tek başına imzası ile yapılabilir. Harcamalar yönetim kurulunun bilgisine sunulur. Madde 37 : MAKBUZLAR VE HARCAMA BELGELERİ Derneğin geliri dip koçanlı ve sıra numaralı makbuz karşılığında alınır. Ve giderleri de belgelendirilir. Dip koçanlar ve sarf belgeleri saklanır. Dernek paraları dernek adına bir bankada açılacak hesapta saklanır. Dernek kasasında, yasa ve yönetmeliklerin öngördüğü meblağdan fazla para bulundurulamaz. Ödentiler şubelerce toplanır. Toplanan ödenti ve diğer gelirlerin en az % 50'si en geç her ayın 20'sine kadar genel merkeze gönderilir. Madde 38 : TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ Dernek tüzüğü ancak genel kurul tarafından değiştirilebilir. Değişiklik önerisi, merkez yönetim kurulu ya da genel kurul üyelerinin onda birinin yazılı teklifi ile yapılır. Tüzük, genel kurula katılan üyelerin üçte ikisinin kabul oyu ile değiştirilir. Madde 39 : DERNEĞİN FESHİ Derneğin feshine dernek genel kurulu karar verir. İlk toplantıda, tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı olan üyelerin en az üçte ikisinin toplantıya katılması şarttır. Bu suretle çoğunluk elde edilemezse, ikinci kez toplanmak üzere çağrı yapılır. İkinci toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Fesih hakkında kararlar, hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile alınır. Madde 40 : FESİH SONUNDA MALLARIN TASFİYESİ Derneğin feshine karar veren genel kurul, dernek mallarının tasfiyesi için üç kişilik bir kurul seçer. Bu kurul, dernek mallarını, alacak ve borçlarını saptar, alacaklarını alır, borçlarını öder. Feshe karar veren genel kurul, malların hangi kuruluşa devredileceğine de karar verir. Madde 41 : TÜZÜKTE HÜKÜM BULUNMAYAN HALLER Bu tüzükte belirtilmeyen konularda Dernekler Kanununa ve ilgili diğer mevzuata göre hareket edilir. Geçici Madde 1 Şubeler kuruluncaya kadar üyelik giriş kaydı ve diğer işlemler için doğrudan dernek genel merkezine başvuruda bulunulacaktır. İlk genel kurul yapılıncaya kadar derneği temsile ve yönetim kurulunun görevlerini ifaya aşağıda adı, soyadı, imzası ve sıfatları bulunan geçici yönetim kurulu kurucu heyeti yetkilidir. Derneğin tüzüğü aşağıda adı, soyadı kimlikleri belirtilen kurucu üyeler tarafından tanzim ve imza edilmiştir. Derneğin Geçici Yönetim Kurulu: 1- 2- 3-
|
|
|
#15 |
|
Arkitera Üyesi
|
Hafıza iyi bir şeydir:...
Hafıza iyi bir şeydir: insani değerlerin gelişerek üst düzeye taşınmasına, yani hukuku zenginleştirerek üretmesine katkıda bulunur.
Aksi durum olan "balık hafızası durumu" ise sürekli olarak "büyük balıkların küçük balıkları yemesine" yol açar. Neden?: Çünkü balığın hafızası 3 saniye imiş. 4'üncü saniyeye girdiğinde ilk üç saniyede arkadaşlık ettiği arkadaşını "aa, yemek!" diyerek yermiş... Bir türlü hukuk üretmeyi öğrenemezlermiş. Bu yüzden "Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler..." şiarıyla varlık bulan "liberalliğin anası balıklardır..." derim de kimseyi inandıramam. Size iyi okumalar. ////////// Türkiye Mimarlık Öğrencileri Forumu Sonuç Bildirisi http://www.arkitera.com/forum/showthread.php?t=2120 MİMARLIK VE EĞİTİM KURULTAYI –II TÜRKİYE MIMARLIK ÖĞRENCİLERİ’NİN 6 KASIM 2003 TARIHLI “NASIL BIR GELECEK? NASIL BIR MIMARLIK EĞİTİMİ?” KONULU PANEL VE FORUMUNDA TARTIŞILAN KONULAR VE UZLAŞI RAPORU Arzu AYBAT İlker ERTUĞRUL Melike MUTU Ceren SARIALİOĞLU Ahsen TURAN Aytaç ÖZEN Faruk Duha ERHAN 9 Kasım 2003 Mimarlık Ve Eğitim Kurultayı - II programı çerçevesinde, Türkiye’deki tüm mimarlık fakültelerinin farklı sınıflarından temsilcilerin davetli olduğu ve 100 kişiye yakın katılımın sağlandığı “Nasıl Bir Gelecek? Nasıl Bir Mimarlık Eğitimi?” konulu panel ve forum 6 Kasım 2003 tarihinde Yıldız teknik Üniversitesi Oditoryum’da gerçekleştirilmiştir. Bu panel ve forum öncesinde 10 Ekim 2003 tarihinde, İstanbul’daki 9+1 mimarlık fakültesinden 30 kadar öğrencinin katılımıyla geçen ilk toplantıda, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde okumakta olan ve Mimarlık ve Eğitim Kurultayı – II çerçevesinde yürütülen beş farklı atölyenin konularını ders olarak işleyen öğrenciler tarafından yapılan bilgilendirmeler, 6 Kasım 2003 tarihinde gerçekleştirilen panel ve forum için bir ön hazırlık niteliği taşımıştır. 6 Kasım’da, konulara ilişkin benzer bir bilgilendirme yapılmadan, hangi üniversitede okudukları fark etmeksizin, tüm öğrencilerin zaten her an yüzleşmekte oldukları sorunlara dair düşüncelerini ve sorularını ortaya koymalarına imkan veren forum ortamına geçilmiştir. Forumda tartışmaların yoğunlaştığı ve ortak çıkarımların yapıldığı konuları 10 ana başlık altında sıralayabiliriz. 1. Mimarlık eğitiminin altyapısı niteliğindeki tasarı geometri, sanat tarihi gibi programlara alt eğitimlerde yani ortaöğretim kurumlarında yer verilmesi, diğer mühendislik bilimlerinden çok farklı bir eğitim sistematiği olan mimarlığı, öğrencilerin ortaokul ve lisede tanımalarına ve daha bilinçli tercihler yapmalarına olanak tanıyacaktır. 2. Kuramsal derslerin stüdyo ortamında ilerleyen projeleri desteklemesi ve projelere entegre olması gereklidir. Bu sayede hem derslerde aktarılan bilgiler daha kalıcı olacak, hem de daha nitelikli projeler ortaya çıkacaktır. 3. Mimarlık eğitiminde önemli konulardan biri de öğrencilerin istekli olmasıdır. Bugünkü merkezi sınav sistemi olan ÖSS, gerçekten mimar olmayı arzu eden adayları seçme konusunda yetersizdir. Bir üniversite kazanmış olmak için son tercihleri olarak mimarlığı yazan öğrencilerin mimarlık eğitimine adapte olmaları zordur. İstekli adayları seçecek bir sınav sisteminin getirilmesinin, eğitimin kalitesinin yükseltilmesinde büyük önemi vardır. 4. Mimarlık eğitiminde kuram ve uygulama birbirinden ayrı düşünülemez. Kuramsal eğitimini tamamlamış ve fakültelerce öngörülen iş günü kadar stajını yapmış öğrencilere verilen diploma sonrasında, kendilerine yetki verilmeden önce belirli bir süre (öneri 1 – 2 yıl arası) meslek pratiği yapmış ve deneyim kazanmış olmaları şartı aranmalıdır. Bu meslek pratiğini kazanmanın diğer bir yolu da, stajın mimarlık eğitimine paralel olarak 4 yıl boyunca kesintisiz bir biçimde sürdürülmesidir. Bu sistemi destekleyen Mimarlar Odası’nın 1993 yılında mimarlık öğrencileri ile birlikte başlattığı ‘Galata Gönüllü Öğrenci Çalışma Grubu’ ve daha sonra Galata Grubu Modeli’nden hareketle 2001 yılında İTÜ, YTÜ ve MSÜ Mimarlık Fakülteleri Staj Komisyonu temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan ‘Mimari Stajda Rotasyon Grup Çalışma Modeli’, kesintisiz staj sisteminin başarısının kanıtıdır. 1500’e yakın öğrencinin katılımına ulaşmış bu model, öğrencilerin 4 yıllık eğitim süreleri boyunca, teknik geziler düzenlemesi, araştırmalar yapması ve benzer grup çalışmaları yürütmesine olanak tanıyarak, bilgi birikimlerini paylaşabilmelerini, sorun çözme yeteneklerini geliştirmelerini ve ‘staj’ kavramını mimarlık eğitimiyle bir bütün olarak algılamalarını sağlamaktadır. 5. Lisans eğitiminin süresi olan 4 yıl, diploma için yeterli olsa da, mimar olarak yetki kullanabilmek için yeterli değildir. Ayrıca bu 4 yıllık sistem, yurtdışında yetki kullanmamızı olanaklı kılmamaktadır. Eğitim süresinin yeniden gözden geçirilmesine yönelik 3 farklı görüş etrafında birleşilmiştir. • Mimarlık eğitiminin süresinin 5 yıla çıkartılması ve yüksek lisansı da içine alan bu süre sonunda üniversiteden mezun olan ‘yüksek mimar’ların imza yetkisine sahip olması.(Kıta Avrupası modeli) • Lisans eğitiminin 3 yıla indirilmesi ve bu süre sonunda verilen diplomanın, mezunların mimari bürolarda imza yetkisi olmadan çalışmalarına olanak tanıması. Ancak 2 yıl daha eğitim gördükten sonra yetkinin kullandırılması. • 4 yıllık mimarlık eğitim sisteminin değiştirilmemesi, ancak imza yetkisinin verilebilmesi için 2 yıl daha eğitim görmüş olma şartının aranması. 6. Farklı koşullar altında, farklı nitelikteki akademik kadroların yer aldığı üniversitelerde eğitimini tamamlayarak mezun olmuş tüm mimarların tabi tutulacağı ve Türkiye’deki yerlerinin saptanacağı bir sınav sisteminin geliştirilmesi, toplam kalitenin geliştirilmesine yönelik bir kazanım sağlamayacak, aksine, belli üniversitelerin zaman içinde daha da öne çıkmasını sağlayacaktır. Aynı imkanlar dahilinde eğitim sürdürmemiş yeni mezun mimarların merkezi bir sınav sistemiyle değerlendirilmesi yanlıştır. 7. Altyapısı hazırlanmadan yeni öğretim kurumlarının açılması, ve mevcut öğretim kurumlarındaki öğrenci kontenjanlarının artırılması kalitenin düşmesine neden olacaktır. 8. Türkiye’de, adil, inandırıcı, güven verici, ulusal bir akreditasyon sistemi oluşturulmalı ve bu sistem, eğitim kurumlarının sonuç ürünleri olan öğrencileri değil, doğrudan üniversitelerin performansını ölçecek nitelikte, kurumların gelişimine açık bir anlayışla gerçekleştirilmelidir. Ancak bu şekilde kaliteyi yükseltmek mümkün olabilir. 9. Mimarlık eğitiminin standart olması düşünülemez. Her kuruma kendi olanakları dahilinde özgün planlarını yapabilme özgürlüğü tanınmalı, ve bu sayede öğretim kurumlarının kimliklerinin kaybolmamasına imkan verilmelidir.Bu planlar gelen öğrenci profiline uygun olarak düzenlenmeli ve belirli aralıklarla, öğrenci profillerindeki değişiklikler dikkate alınarak, sürekli gözden geçirilmelidir. 10. Meslek elemanlarının güncel teknoloji ve bilgiyi yakından takip edebilmesine olanak tanıyacak olan sertifikaya dayalı kesintisiz meslek içi eğitim programları, sempozyumlar, konferanslar düzenlenmelidir. Mimarlığın farklı formasyonlarında yer alabilmeleri için, meslek elemanlarının kendilerinden beklenen bu gibi sertifikaları ve/veya referansları gösterebilmeleri şartı aranmalıdır. Tüm bu önermelerin takipçisi olabilmek ve eğitim sorunlarının yaşayan özneleri olarak dönüşümlere doğrudan katkıda bulunmak için, mimarlık öğrencilerinin organize olmaları ve kurumsal bir yapı altında bir araya gelmeleri kaçınılmazdır. Bu doğrultuda belirlemiş olduğumuz somut hedef, ulusal ölçekte Mimarlar Odası, üniversiteler ve ilgili tüm kamuoyunun tanıyacağı, uluslararası alanda ise ‘Türkiye’deki tüm Mimarlık Öğrencileri’nin sürekli olarak temsiliyetini sağlayacak “Ulusal Mimarlık Öğrencileri Birliği”ni kurmaktır.
|