Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Profesyonel Yaşam

Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa.

Mimarlığa Yol Açın! >>

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 17-11-2005, 12:25   #1
Arkitera Üyesi

Dananın birinci kuyruğu koptu. Sıra şimdi...

Dananın birinci kuyruğu koptu. Sıra şimdi ikinci kuyrukta!...

Şimdi bu ne demek?

Size biraz kulağa kaçan kar suyundan, dedikodu/fısıltı tarzında söz edeyim...

Ne de olsa bütün söylentiler dönüp dolaşıp geliyor ve gerçekleşiyor...

"Y.Ö.K'ün Eylül 2005 tarihli Yönergesi"nde olduğu gibi. (Bu dananın kopan birinci kuyruğundan, az aşağıda biraz daha söz edeceğim.)

Neyse,...

Mesleklerin Karşılıklı Tanınması konusunda daha önce sözü (Almanya ile ilgili bir kararda) edildiği için 1987 tarihinden sonra mezun olanların mesleki yeterliliklerinin kabul edilmemesi durumu var...

Mesleki yeterliliğin 1987 tarihinden sonra mezun deneyimlerle kazanılmış bölümlerinin belgelenmesi şartı araya giriyor.

1987 tarihinden öncekilerden istenmeyecek ama, herkes gibi yıl Sürekli Mesleki Gelişimleri ile ilgili krediyi tamamlamaları gerekiyor.

Bilenler biliyor. Örneğin ABD'de Frank O. Gehry'de her yıl SMG kredisini tamamlamazsa mesleki faaliyetine devam edemiyor. Bunun için SMG koşullarını gereğini bir şekliyle yerine getiriyor.

Bu "1987 dedikodusunu" Almanya ile yaşanan bir örnekten dolayı aktardım. İster inanın ister inanmayın ne de olsa dedikodu deyip geçin.

Şimdi gelelim dananın kopan birinci kuyruğuna...

Yüksek Öğrenim Kurumu (Y.Ö.K) Eylül 2005'de yayınladığı bir yönerge ile tüm üniversitelerde şu an okuyan öğrencileri kapsayacak şekilde ve 2006 ile birlikte uygulamaya geçecek bir durumu açıkladı.

Hemen belirtmek gerek bu karar YÖK tarafından zorunlu olarak alınmak durumundaydı.

2006 itibariyle tüm üniversitelerden mezun olacakların diplomalarında artık;...

"... yıllık ilgili meslek dalında eğitim görmüştür."

yazacak.

Pekiii eskiden neydi?... Örneğin mimarlıkta okuyanlar için;... "... yıllık eğitim görerek mimar olmaya hak kazanmıştır." yazıyordu...

Şimdi burada gerekli gereksiz soru yağmuru ile kimsenin vaktini boşa harcamamak için öncelikle konu hakkındaki belge ve bilgilere ulaşmak gerekiyor...

Nereden başlamalı?:..

Örnek, aşağıdaki adreste yer alan "kavuniçi renkli" başlıkların (tıklayınca çıkıyor) altındaki belge ve tutanaklar ilk adım için işe yarar sanırım.

Yetmezse başka belgeler de bulur getiririm... Belge bol, ama marifet sanırım dikkatlice okumakta.

Herkese iyi okumalar dilerim.

http://mimarlarodasi.org.tr/mek/inde...=belge&RecID=7

Haa bu arada unutmadan, tesadüfen bu forumu okuyacak öğrenci arkadaşlara özel ( Dananın kopan birinci kuyruğu ile ilgili.) olarak;...

http://forum.arkitera.com/showthread...6037#post36037

adresini incelemelerini de bilhaasa tavsiye ederim...

En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 17-11-2005 12:31. Nedeni: Ek...
Metin Karadağ offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 21-11-2005, 12:24   #2
Arkitera Üyesi

"...mezseniz; öğrenebileceğiniz tek şey boğulmaktır..."

Maalesef, acı ama gerçek...

NOT: AŞAĞİDAKİ YAZI ve TARTİŞMALARA BU ADRESTEN ULAŞABİLİRSİNİZ...

http://forum.arkitera.com/showthread...6254#post36254

Sevgili Mimarlik Öğrencisi(*) Arkadaşlar...

(*)Artık maalesef mezun olunca ancak Mimar Adayı olacaksınız...)

(Aslinda konu doğrudan mimarları ve mimar olmayan diğer meslekleri de yakıcı bir biçimde ilgilendiriyor...)

M.K.

---------------

" ... Mimarlik ve Egitim Kurultayi 3'e çok az kaldi....

Lütfen aşağıdaki adreste yer alan "kavuniçi renkli" atölye tutanaklarının tümünü okumaya çalışın.

Unutmayın, eğer sürecin bilgisini ve belgesini inceleyip havasını solumayı öğrenmezseniz;
öğrenebileceginiz tek şey boğulmaktır... Durumun şakaya gelir yanı yok.

Kolay gelsin...
Sevgi ve Saygılarımla
Metin Karadağ"
Eski 22-11-2005, 01:01   #3
Forum Üyesi

Kunteper'in Avatar'ı

Uzun zaman önce Kanada'ya giden bir arkadaşım (ITU mezunu) mimarlik yapabilmek için 3 sene boyunca bir mimarın yanında çalışması gerektiğini, sadece çizim yapabildiğini, teknik ressam gibi çalıştığını, yeterlilik alabildiği takdirde serbest
mimarlık yapabileceğini yazmıştı. Türkiye'de bu işler nasıl olacak bilemiyorum. Yeni mezun arkadaşların aldıkları eğitimle, görecekleri arasında dağlar kadar fark olacak kanımca.
Kunteper offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 22-11-2005, 15:59   #4
Arkitera Üyesi

Süreci dikkatle izlemek, katılmak ve katkı koymak...

Süreci dikkatle izlemek, katılmak ve katkı koymak...

Neyse...

Evet, kimse YÖK'ün böyle bir şey yapabileceğini aklına getirebilir miydi?

Amaaa;...

AB tarama süreci başladı.

İşler aniden değişti...

Tarama sürecinde ele alınacak 35 ana konu başlığından 3'üncüsü eğitim, araştırma ve bilim vb alanı ile ilgili.

Birinci tarama konusunun tamamladığı haberleri daha yeni yer aldı basında.

3'üncüsünün başlaması ise "eli kulağında," her an başlayabilir idi.

Tam da bu noktaya yaklaşırken; hani, suç üstü yakalanmak üzere olan birinin yürüttüklerini cebinden çıkarıp bir yerlere atmasi gibi, (fiili olarak bugüne kadar işlediği suçu alel acele ortadan kaldırmak için...) YÖK'de Eylül 2005 Yönergesi ile paçayı sıyırmaya kalktı.

Ve sıyırdı da.

Çünkü kurulduğu günden bugüne kadar derece derece üniversiter eğitimini orta eğitime çevirmeyi başarrmış bir yapı olarak son dakikada "bakın üniverstelerimizin elinde (cebimde) böyle bir yetki yok..." diyerek tarama sürecini kazasız belasız atlatma yolunu seçti.

Dava açıp bu kararı geri aldırmak için yürütmeyi durdurma kararı aldırılamayacağına göre;... (Çünkü, yetkisi olamadığını dile getirene yetki iadesi olamaz...)

Üstüne bir bardak soğuk su içmek gerekiyor...

Şimdi önümüzdeki süreç (Özellikle, MEK-3) özellikle bundan sonra iki ana konu etrafında şekillecek.

1) Akreditasyon Kurulu: (MİAK- Mimarlık Okulları Akreditasyon Kurulu) Ağırlıklı olarak üniversitelerin temsilcilerinin yanısıra, ilgili bakanlıklar, Mimarlar Odası ve Türkiye Mimarlık Öğrencileri Birliği temsilcilerinin de içinde olduğu bir yapı (aşağıdaki adreste bazı açıklamalar bulabileceksiniz...)

2) Mesleğe Kayıt ve Kabul Kurumu: (Registration Board): Ağırlıklı olarak Mimarlar Odası temsilcilerinin yanısıra, ilgili bakanlıklar, üniversitelerin ve Türkiye Mimarlık Öğrencileri Birliği temsilcilerinin de içinde olduğu bir yapı (aşağıdaki adreste bazı açıklamalar bulabileceksiniz...)

Neden ağırlıklı olarak Mimarlar Odası?:... Çünkü Mimarlar Odası, Anayasal bir kurum (yani dernek değil) olması ve tabii mimarlık meslek alanının tek yetkili ve sorumlu örgütü olması nedeniyle; yani üyelerinin sicillerini tutmakla yetkili ve sorumlu(onur kurulları vb yapılarıyla bağımlı, sorumlu ve yetkilidir) tek kurum olması nedeniyledir...

SÜREÇLE İLGİLİ DOĞRUDAN BİLGİ EDİNMEK İSTERSENİZ:

Bu verdiğim adresteki "kavuniçi renkli" başlıkların altındaki tutanakların tümünü okumanızı tavsiye ederim... Çünkü, 7-8-9 Aralık 2005 tarihlerindeki Mimarlık ve Eğitim Kurultayı-3 ( Kısaca: MEK-3) sürecini kavramadan zaman kaybını önlemek olanaklı değil.

En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 22-11-2005 21:18. Nedeni: Ek...
Metin Karadağ offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 23-11-2005, 00:55   #5
Forum Üyesi

rapsodyred'in Avatar'ı

olması gerekn neyse...

Türkiye'de teknik meslekterde , tıpta ve tabii mimarlıkta bir sorun olduğu ortada.

Piyasada xxxx xxxxxxx MİMAR(itü), xxxxx xxxxxxxMİMAR(odtü) gibi okudukları üniversitenin arkasına sığınarak iş yapan ve bana göre mimarlığa ihanet eden onlarca insan var.
En azından sınavla kimin ne olduğu olrtaya çıkmalı , mimarlık yapmayı hakeden mimarlık yapmalı , diğerleri de farklı yollarla karnını doyurur nasıl olsa.
Yani bu işler gelişmiş ülkelerde nasıl oluyorsa artık Türkiye'de de öyle olmalı. Ha eğer birileri kendi menfaati için düzenleme yapıyorsa, zaten herşey çoktan bitmiş bu ülkede.
Ama ben uygulamaların mesleki kaliteyi artırabileceğine inanıyorum. Eğer AB'den ülkemize mimarlar gelip iş alabileceklerse , biz de yurt dışında iş alabilecek seviyeye ulaşmalıyız. en azından buraya gelecek yabancı mimarların kalitesine ulaşmalıyız.Bunun için gerekn neyse yapılsın , sınavsa sınav , yarışmaysa yarışma...

Bundan önceki ortamdan memnun olanlar ve böyle devam etsin diyenler varsa , onlarla muhattap olmuyorum . cevap vermelerine gerek yok...
rapsodyred offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 25-11-2005, 15:33   #6
Arkitera Üyesi

29 Kasım 2005 Salı günü saat:17.00- 18.00 arası

29 Kasım 2005 Salı günü, Toplantı başlangıç ve bitis saatleri:17.00- 18.00 arası...

Farklı okullardan bir grup öğrenci Çarşamba akşamı, Han Tümertekin'in söyleşisinden sonra birbirleriyle tanışıp bir toplantı yaptılar aynı salonda...

Ne konuştular bilmiyoruz, ama 29 Kasım 2005 Salı günü saat:17.00- 18.00 arasında aynı toplantı salonunda konu hakkında resmi bilgilendirme talep ettiler, yetkililerden. Ve bu toplantı yapılacak...

Katılım halkası biraz daha genişleyecek gibi.

3'üncüsü 7-8-9 Aralık 2005 tarihlerinde İTÜ-Taşkışla 1098 No'lu Salonda yapılacak olan Mimarlık ve Eğitim Kurultayı'na da hazırlık toplantısı olacak bir şekilde de...

Çünkü bu konuda daha ne gelişmeler olacağı ve neler yapılacağı hem mimarlar hemde mimarlık öğrencileri için hayati önem taşıyor.

Sadece "Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigortası" konusu bile herkesin haklarının ne kadar olayların merkezinde olduğunu anlamaya yeter...

Adres: Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası Toplantı Salonu. Barbaros Bulvarı, Beşiktaş İstanbul. Tel: (0212) 227 69 10 veya 11

İlk kez gelecek olanlar. Önce (YTÜ) Yıldız Teknik Üniversitesi'ne ulaşırlarsa gerisi kolay.
Eski 29-11-2005, 16:35   #7
Arkitera Üyesi

Y.Ö.K.'ün TMMOB'ye yanıtı

http://www.tmmob.org.tr/modules.php?...rder=0&thold=0

========================

YÖK TMMOB'YE YANIT VERDİ
Kas 24, 2005 - 04:46 PM

TMMOB'nin 12 Ekim 2005 de yolladığı ve YÖK'ün çeşitli
üniversitelere göndermiş olduğu 2005-2006
eğitim-öğretim yılından itibaren diplomalara unvan
yazılmaması kararının gerekçesi hakkında istediği
bilgiye karşılık YÖK yanıt verdi:

Sayı :B.30.0.EÖB.0.00.00.01
Konu nvan
Tarih : 11.11.2005

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ BAŞKANLIĞINA

İLGİ: 12.10.2005 tarih ve 1688 sayılı yazınız.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 2880 sayılı
Kanun'la değişik 43/b maddesi uyarınca, aynı meslek
bilim dallarında, eğitim-öğretim yapan,
üniversitelerde eğitim-öğretim, metot, kapsam, öğretim
süresi ve yıl içindeki değerlendirme esasları
bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra
kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların
eşdeğer sayılması hususu Üniversitelerarası Kururun
önerisi üzerine Kurulumuza ait bulunmaktadır.

Üniversitelerarası Kurul'un 19.02.2002 tarihli
toplantısında alınan "... diplomalara unvan yazarak
çalışma alanlarını sınırlandırmak yerine mezun
oldukları bölüm ve/veya ana sanat (anabilim) dalında
ön lisans/lisans/yüksek lisans derecesi verilmesine
ilişkin karar 27.04.2003 tarihli Üniversitelerarası
Kurul toplantısında yinelenerek Başkanlığımıza
gönderilmiştir.

Söz konusu karar 2547 sayılı Kanun'un 2880 sayılı
Kanun'la değişik 43/b maddesi uyarınca Yükseköğretim
Genel Kurulu'nun 03.06.2005 tarihli toplantısında
görüşülmüş ve 2005-2006 eğitim-öğretim yılından
itibaren uygulanmak üzere diplomalara unvan
yazılmaması öğrenim görülen program adının ve
derecesinin belirtilmesinin uygun olduğuna karar
verilmiştir.

Bilgilerinizi saygılarımla rica ederim.
Eski 30-11-2005, 01:47   #8
Forum Üyesi

rapsodyred'in Avatar'ı

işin özü...gerçekler...doğrular...

Mesele gerçekten diplomada ne yazdığı mı?
Melsele gerçekten bunlar mı yani?

YÖK bıkmadı mı üniversitecilik oynamaktan ...

Hala işin özüne inilip ' üniversitelerin topyekün reforma gitmesi gerektiği örtbas ediliyor:
Bunu söylemesi gerekenler raylı sistem araçlarını izlemekle meşgul oladursunlar , sanırım bu işi çözmek ulemalara kalacak!!!...

Yapılması gerekeni herkes biliyor. Ne için endişeleniliyor anlamış değilim. AB standartları ne söylüyorsa o yapılacak işte. Bunu kabul etmiyorsanız , AB ye kaşısınız demektir. Buna saygı duyarım.. Ama ' hayır ben AB ye karşı değilim , ama AB nin bu kurallarına karşıyım' diye kıvırtırsanız buna herkes güler...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ACI çözümü herkes biliyor...
Bölümler AB'ye göre akredite olmak zorunda. YÖK akademik personelle ilgili dengesiz dağılımı dengelemeli ve bu bölümlerin tamamının akredite olması için çalışmalıdır. Belli bir süre içerisinde akredite olamayan bölümler de kapatılmalı ,akademik kadroları da akredite olan okullara kaydırılmalı.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ayrıca bu kurultay hazırlık toplantısı hafta sonuna alınsaydı mesela 9-10-11 olsaydı ben de gelecektim. sınavlarımız var...

Bazı kararlar bizi kötü etkileyecek belki, ama gelecek nesiller için yol açıcı olacaktır. Ülkeyi hoyratça bu duruma düşürenlerin bedelini birileri çekmeli. Ve o bedeli bence 80-90 arası doğanlar ödeyecek....
Eski 30-11-2005, 15:21   #9
Arkitera Üyesi

Haklısınız...

Haklısınız...

Aşağıda koyu renk başlıklar (web sayfasında kavunici renkli) altında sizin değindiğiniz konuda birşeylerin yapılmaya çalışıldığının önemli belgeleri:...

MİMARLIK EĞİTİMİNDE AKREDİTASYON ÇALIŞMA GRUBU
Necati İnceoğlu (Yürütücü), Ayla Atasoy, Bülend Tuna, Hakkı Önel, Mehmet Bozkurt, Murat Çıracı, Neriman Şahin Güçhan, Orhan Hacıhasanoğlu, Zafer Ertürk, Özge Bilginoğulları (Raportör)

MİMARLIK AKREDİTASYON KURULU - Sunuş, Orhan Hacıhasanoğlu

15.02.2005 Tarihli Toplantı Tutanağı ve Kararları

23.03.2005 Tarihli Toplantı Tutanağı ve Kararları

20.04.2005 Tarihli Toplantı Tutanağı ve Kararları

11.05.2005 Tarihli Toplantı Tutanağı ve Kararları

13.06.2005 Tarihli Toplantı Tutanağı ve Kararları

Belgeler

İTÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ NAAB DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Ulusal Eşkredilendirme İçin İşleyiş Önerisi

Ulusal Mimarlık Eğitimi Değerlendirme Komisyonu EKİM 2002 MOBBİG XV

About NVAO

RIBA Validation - UK Schools of Architecture

RIBA Procedures for the Validation of UK Courses and Examinations in Architecture

--------------------------------------------------------------------------------

Alıntı:
Orijinal metin rapsodyred tarafından gönderilmiş
Mesele gerçekten diplomada ne yazdığı mı?
Melsele gerçekten bunlar mı yani?

YÖK bıkmadı mı üniversitecilik oynamaktan ...

Hala işin özüne inilip ' üniversitelerin topyekün reforma gitmesi gerektiği örtbas ediliyor:
Bunu söylemesi gerekenler raylı sistem araçlarını izlemekle meşgul oladursunlar , sanırım bu işi çözmek ulemalara kalacak!!!...

Yapılması gerekeni herkes biliyor. Ne için endişeleniliyor anlamış değilim. AB standartları ne söylüyorsa o yapılacak işte. Bunu kabul etmiyorsanız , AB ye kaşısınız demektir. Buna saygı duyarım.. Ama ' hayır ben AB ye karşı değilim , ama AB nin bu kurallarına karşıyım' diye kıvırtırsanız buna herkes güler...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bölümler AB'ye göre akredite olmak zorunda. YÖK akademik personelle ilgili dengesiz dağılımı dengelemeli ve bu bölümlerin tamamının akredite olması için çalışmalıdır. Belli bir süre içerisinde akredite olamayan bölümler de kapatılmalı ,akademik kadroları da akredite olan okullara kaydırılmalı.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ayrıca bu kurultay hazırlık toplantısı hafta sonuna alınsaydı mesela 9-10-11 olsaydı ben de gelecektim. sınavlarımız var...

Bazı kararlar bizi kötü etkileyecek belki, ama gelecek nesiller için yol açıcı olacaktır. Ülkeyi hoyratça bu duruma düşürenlerin bedelini birileri çekmeli. Ve o bedeli bence 80-90 arası doğanlar ödeyecek....
Eski 30-11-2005, 19:50   #10
Forum Üyesi

mimarligin elinizdeki diploamalar ile fazlaca alakali oldugunu dusunmuyorum..ancak sinav ile profosyonel meslek uyesi olunmasi cok iyi bir uygulama..en azindan belli bir standardi getiricektir mimarlik pratigine..turkiye gibi bir ulkenin buna cok ihtiyaci var..dahasi bu pratigin bolgelere ve sehirlere bolunmesi cok daha faydali olucaktir..ornegin istanbul'da mimarlik yapabilme hakkina sahip birisi, malatya'da bina yapabilmesi icin ya malatyadaki mimarlik sinavini gecebilmeli yada malatya'da yerel bir ofis ile beraber calismali..genel olarak cok sevindirici bir haber diplomalarda " mimarlik egitimi almistir" yazmasi.
hknmkn offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 04-01-2006, 15:31   #11
Arkitera Üyesi

Dilekleriniz geleceğe dair

Sayın hknmkn

Dilekleriniz geleceğe dair, sorun ise bugüne, "şu an'a ait.

Söyledikleriniz doğru ve gerekli iyi olan şeyler.

Ama sorun, Türkçesi "saklı haklar" olan "hukuk" alanında.

Biraz abartarak örnek vereyim:

Hemen hemen aynı koşullarda eğitim gören iki kişiden birinin gece gün değişim saatine yani saat: 00.00.00....'a bir kala (2005 yılının son günü saat: 23.59.59...'u ) "da" diplomasında "Mimardır" yazarken; diğerinin yani saat: 00.00.01...'de (2006 yılının ilk günü saat: 00.00.01...) alanın bitirenin diplomasında "Mimardır" yazmayacak...

Sorun geçiş sürecindeki uyum ve hazırlık hatalarına dayanıyor.

Bu sorunun sıkıntıların gidermek için meslek odaları üzerine düşen yasal yetkileri kullanacaktır mutlaka.

Bu, Mimarlık ve Eğitim Kurultay-3'de yaplan öğrenci forumunda bir yetkili tarafından dile getirildi.

Ama asıl sorun; başlayan sürecin daha başka sorunlara zincirleme olarak yol açmaması için sorunun asıl sahiplerinin kendi haklarına sahip çıkıp çıkmayacağı sorunudur.

Şimdiye kadar kımıldayanlar da var, hiç kımıldamayıp "kımıl zararlısı" olmakta ısrar edenler de...

Bakalım zaman ne diyecek...
Eski 05-01-2006, 10:22   #12
Forum Üyesi

rapsodyred'in Avatar'ı

[quote=rapsodyred]

QUOTE]
kendimden alıntı yaptım... aynı şeyleri söyleyecektim...
Eski 05-01-2006, 10:53   #13
Arkitera Üyesi

Basic

Birgün Basic bir iş için başvurduğu yerde görevli memurun "adınız nedir?" diye sorması üzerine,...

"Adım 'Basic' ama tikkat edun yumuşak g'si yoktur." demiş.

Memur şaşırmış: "Zaten 'Basic'te yumuşak g olmaz ki." demiş

Basic, haklı bir ifadeyle memura yüklenmiş: "E, ben de zaten ne dedum çi?"

Pakalum ha buraya ne demuşler:

Kamuoyuna; Mimarlara; Mimarlık Öğrencilerine;...

Cördun mi?

...
Eski 27-01-2006, 12:04   #14
Arkitera Üyesi

AB -TR: "Bilim ve Araştırma Tarama Süreci Raporu"

Bilim ve Araştırma Tarama Süreci Raporu

14 Kasım 2005 tarihinde Brüksel’de yapılan, Bilim ve Araştırma konusundaki Ayrıntılı Tarama Toplantı’sında Türk Yükseköğretim Kurumları ve Türk Delegasyonu tarafından yapılan sunumlara aşağıdaki web adresinden ulaşılabilir.

http://www.metu.edu.tr/EUScreening/

kaynak:http://announce.metu.edu.tr/show.php...TR=en_&id=2140
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları