![]() |
|
|||||||
| Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa.
Mimarlığa Yol Açın! >> |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
maaşlar
Geçenlerde bir arkadaşım iş değiştirdi ve yeni girdiği iş yerindeki uygulamayı benimle paylaştı. Mimarlık ofislerinde fazla çalışmadığım için bana da değişik ve hatta kötü geldi bu uygulama.
Bordroda gerçek maaşın gösterilmemesi, hatta çok az gösterilmesi....Sizlere sormak istediğim bu acaba her yerde aynı mıdır? Şu an o ofis sahipleri SSK'ya (veya vb'ne) daha az para vermek için bu yola başvuruyorlar. Ama bu arada bizlerin emekli olduğu vakit alacağı maaşları düşürüyorlar. Başka bir deyimle bizim ilerdeki maaşlarımızı şu anda yiyorlar!!! Bu ne kadar adil? Her yer böyle mi? Buna karşı gelecek birşey yapılabilir mi?
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
benim en son ofisimde ilke önce asgari ücretten yaptılar sigortamı. sonra biraz daha arttırarak 800 milyon üzerinden yaptılar. ama gerçek değerinde asla yapmadılar.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
Maaş Ödenmesi
Merhaba Melody
Ben de daha önce çok firmada çalıştım ve çoğu firmanın uygulaması malesef asgari ücretten maaş gösterilmesi ve sigortanında asgari olarak ödenmesi.Ve çoğuda sigortayı 3-4 ay sonra başlatmakta ve böylece ciddi bir kar elde etmektedir.Yapılacak en iyi şey bu firmalarda çalışmamak bence. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ciddiyet, ahlaklılık
Selam,
Bu konu, özellikle inşaat, mimari ve medya kuruluşları gibi, ufak başlangıç bütçeleri ile ve sınırlı sayıda personel ile, deyim yerindeyse, "boyundan büyük" işlere kalkışmanın görece kolay olduğu sektörlerde sıkça görülüyor. "Bu firmalarda çalışmamak". Evet, içerisinde, topyekün bir karşı koymayı ve "yazılı olmayan kuralları", "yazılı olanlar" la ve doğru olanlarla aynı potada eritebilmek için gösterilen çabaya bir katkıda bulunabilmeyi içeren bir hamle. Bunu başarabilmek için ise, öncelikle kendimize güvenmek... Birçok yönetici, şu sıralar, aşağıda yenibir.com daki makaleye göre, "psikopat yönetici" tabir ettiğimiz kesimden seçilip firmaların başına konuluyor. http://www.yenibir.com/CareerSupport....aspx?vID=4367 Bu kişiler, "şirket politikası" adı altında kendilerine dikte edilmiş, kanunlara ve insan haklarına aykırı bilimum uygulamayı, körükörüne ve şartsız bir şekilde, at gözlüklerini çıkartmaksızın, çalışanlar üzerinde uygulamak ve uygulatmak üzere o koltuklara getiriliyorlar. Ne zaman ki, bunları bu kademelere koyanlar, yeterli faydayı sağladıklarını düşünüyorlar, bu kişilerle de işleri bitmiş oluyor. Şu ana kadar, asla kurumsal olmayan bir firmada çalışmadım. 11 senelik iş hayatım boyunca ve inşaat piyasasından dışarı çıkmadan, istediklerimi bana verebilen, yani bana kanunların verdiği haklarımı gasp etmeyen firmalarda çalışabildim. İş değişikliklerimin sebebi asla, o firmanın yanlış politikaları ya da "psikopat yöneticileri" olmadı. Bu hem benim kişisel başarımı ve kariyerimi yükseltmemi hem de o firmaların benimle ve benden sonra da kurumsal yapılarıyla başarıdan başarıya koştuklarını görmemi sağladı. Oyunun kuralı böyle gibi görünüyor ama, bu durumdan oturduğunuz yerden yakınmak yerine, sesinizi çıkartarak, isteklerinizi uygun dillerle ve gerçekleştirilene kadar ön planda tutarak, ama en önemlisi de, işe girişlerde, işvereninizle aranızda konuşulanların döküldüğü bir resmi iş akdine imza atarak kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Şunu asla unutmayın, sizden, "bu bizim şirket politikamızdır" diyerek bazı katı kurallara uymanızı isteyen firmalarda aslında bir şirket politikası oluşmamıştır. Şirket politikaları, mevcut kanun ve yönetmelikleri, çalışan aleyhine törpüleyen uygulamalar olamaz. Bu firmalarda, eğer kısa bir araştırma yaparsanız, bu politikaların(!) kişiden kişiye ve günden güne değişebildiklerini göreceksiniz. En son twingo tarafından düzenlendi : 03-10-2005 15:06. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
bildiğim kadarı ile emekli maasları emekli olmadan önceki 5 yıl içinde ödenen primlerden hesaplanıyor
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Arkitera Üyesi
|
kanun değişti
Alıntı:
Bu arada, kahve molasi icerisinde yer alan bir konu başlığı (http://forum.arkitera.com/showthread.php?p=33543) , anlaşılmaz bir şekilde buharlaştı. canmurt arkadaşımız da buralarda ise, burdan devam edelim derim. |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Çare: Mimarlık ofisi yerine sizin yaptığınız gibi malzeme üreticisi ya da hizmet üreticisinde (yüklenici) çalışmak olabilir. Zaten eğer bu sağlansa mimarlık ofislerinde çalışmak isteyen personel sayısı azalacak (arz), mimara olan talep artacak ve maaşlar ile SSK ödemesi ya da sağlık sigortası ve yemek gibi imkanlar da ister istemez artacaktır. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yönetici
|
Bu arada bu konunun özü ile ilgili konu başlığı şurada:
İnfilak'ın "MH101" numaralı sorusu üzerine |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Arkitera Üyesi
|
kapatılma nedir?
Alıntı:
Forumda uygulanan sistemi bilmiyorum. Yeni bir iş ortaklığı içerisine girmek üzereyim ve elemana ihtiyacım var. İlgili yerlerde bu konuda kısa bir araştırma yapmak üzere yola koyuldum. İnşaat mühendisi lazım bana ama konuya ilgili ve bilgili mimar da işimi görebilir. Kahve molası içinde gezinirken iş aramaya teşne olabilecek arkadaşlar kimler olabilir diye bakınca, bu konuyu açmış olan canmurt isimli kullanıcıyı gördüm. Ona meramımı anlatacak bir şekilde yaklaşmak üzere hızlıca forum mesajları göndererek ulaşmaya çalışırken, sistemden, "konu kapatıldı" diye bir mesaj gelince çok şaşırdım. Benim sahibi olduğum benzer web sayfalarında yer alan forumlarda, kullanılmaması gereken üslüp, kelime ve konular, özet bir sayfada kullanıcılara açılmıştır. Ancak pratikte, kullanıcılarımızın belli bir sosyal çevreden olmasını göz önüne alarak, bir kimsenin mesajına, fikrine ya da konusuna müdahele etmeden önce, mutlaka O'nunla irtibata geçerek detayını öğreniyoruz ve devamı kolayca geliyor. Diğer taraftan devam etme konusuna gelirsek eğer, konu başlığı olarak çok benzer olan bu konuyu, içinde benim de geçmiş cevaplarımı barındırması sebebi ile seçtim ve hızıma sekte vurmaması için de ilgili arkadaşa özel mesaj olarak yolladım. Yani o kişinin kendi açtığı bir konunun kapatılması neticesinde, zaten bir konuyu tartışmakta olduğu bir 2. şahısla yazışmaya devam edebileceği bir forum ortamı olarak burayı seçtim. Ancak görünen o ki, burada insanların otokontrol mekanizmaları değil, sadece bazı kurallar işliyor. Bunları ben bilmiyorum. Ama benim bunları bilmediğimi ve hatta diğer kullanıcıların da bilmediğini, forumda ufak bir arama sonucu görülebilen, konu kapatılmıştır mesajlarının çokluğundan hemen anlayabiliyorum. http://forum.arkitera.com/search.php?searchid=17681 . Çözüm nedir? |
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
yorumunu sana bırakıyorum...Bu oran çok yüksek de olabilirdi. Ya da hiç bir konuyu kapatmamış da olabilirdik. Ama bir kurumun maaş politikası o kurum içinde bile gizlidir. Nasıl olurda kendi forumunda tartışılmasına izin verebilir ! Bu en amatör göz tarafından bile hemen görülebilecek bir durum bana kalırsa. |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
sürat
Dediğin kadar doğru birşey olamaz bence de.
Bu gizlilik çok mühim. Neyazık ki bunu korumak yöneticilerin elinde olan birşey değil. Belki onlar farkında olmadan, başka başka mecralarda bu konular enine boyuna tartışılıyor, hatta didik didik edilebiliyor olabilir. Bunu kimse koordine ve kontrol edemez. Dolayısıyla bu kadar aşikar bir durum (kurumun maaş politikasının tartışıldığı düşünülen bir ortamın, aynı kurumun forum sitesi olması) sözkonusu ise, kişiler, bu konuşmaların, firma menfaati dışında gelişebileceğini nasıl düşünebilirler? "Bu en amatör göz tarafından bile hemen görülebilecek bir durum bana kalırsa" diyorsun haklı olarak. http://forum.arkitera.com/showthread.php?p=33543 adresinde canmurt tarafından açılmış olan konu, aslında 17 Eylül'de açılmış. -------------------------------------------------------------------------------- 17-09-2005, 14:55 canmurt Üye -------------------------------------------------------------------------------- arkitera da verilen maaşlar yeterli mi ![]() -------------------------------------------------------------------------------- mrk ettim de:P Kayıt Tarihi: Sep 2005 Mesajlar: 2 -------------------------------------------------------------------------------- Yani yaklaşık 15 gündür bu forum başlığı sitede yer almakta iken, o soruya cevap olmadığı halde ve kişiye bu sorunun cevabının bu forumda değil de direkt yöneticilerle konuşularak alınabileceği söylenmişken, konunun kapatılmış olması anlaşılır değil. Bu durumda amatör gözlerin bile görebildiği şeyleri profesyonel gözler göremeyebilir gibi olağanüstü banal bir yaklaşımda bile bulunulabiliriz. -------------------------------------------------------------------------------- Esas sorunun cevabına gelince... Bu soruyu bence açıp direkt firma yöneticilerine sormalısın, yani bir iş başvurusu yaparak olayı bizzat yaşamalısın. -------------------------------------------------------------------------------- Herneyse, yaşadık ve gördük diyelim ve bunu burda kapatalım derim. |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Arkadaşlar,
Ben genel bir uygulamadan bahsederken 2-3 cevaptan sonra konu Arkitera'daki maaşlara gelmiş ve saplanmış kalmış... benim açtığım konu herhangi bir yerdeki maaş miktarı değildi, maaşların bordroda gösterim şekliydi... Cevaplarınızı bu yönde verirseniz sevinirim. Alıntı:
Yapılacak en iyi şeyin bu şirketlerde çalışmamak olduğunu söylüyorsunda... bulmak kolay mı? Birkaç büyük şirket dediğin gibi maaşı tam olarak gösteriyor ama büyük şirketlerden bile bunu yapmayanlar varmış, yeni duydum ben de... bu durumda daha küçük çaplı şirketleri bekleyemeyiz bile sanırım ![]()
|
|
|
|
#14 |
|
Forum Üyesi
|
Maaşlar
Merhaba Melody
Benim aslında kasdettiğim büyük veya şirket olayı değil.Aslında hepsi patronların adaletinden kaynaklanmmakta.Büyük şirket olsa da durum aynı küçük şirket olsada durum aynı.Acaba kaç tane şirket sosyal haklarınızın tamamını ödüyor.Kaç firma size fazla çalıştığınızın karşılığını ödüyorki SSK nızı maaş üzerinden ödesin?Bence bu oran % 5 i geçmez gibi.Bu durum ekonomik krizlerden sonra şirket sahiplerinin lehine gelişen bi durum bence.Ne zaman nasıl düzelir bilemiyorum.İnşallah bu devran hep böyle sürüp gitmez. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
![]() İnfilak'ın "MH101" numaralı sorusu üzerine |
|