![]() |
|
|||||||
| Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa.
Mimarlığa Yol Açın! >> |
| Anket Sonuçlarını Görüntüle: Mimarlar Reklam Yapabilmeli midir? | |||
| Evet, yapmalıdır |
|
183 | 66,79% |
| Hayır, yapmamalıdır |
|
91 | 33,21% |
| Oy verenler: 274. Bu ankette oy kullanamazsınız | |||
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#31 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
Şimdi benim de burada kullandığım ve çok etkilendiğim Mimar Sinan'dan bir söz: ''Dünya durdukça, eserlerimi gören aklıselim sahiplerinin, çabamın ciddiyetini göz önünde bulundurarak bana insaf ile bakacaklarını ve beni hayırlı dualarla anacaklarını umarım, inşallah.'' Tabii ki bu bir reklam değil ama Sinan bile emeğinin görülmesini ve takdir edilmesini istiyor. Bence mimarlar artık "hassa" adına çalışmadığına, kendi paralarını taştan çıkardıklarına göre bir nevi tüccardırlar da aynı zamanda ve bir tüccarın reklam yapmaya hakkı vardır kanımca. Bir mühendis, bir mimar fikrini nasıl satamaz ya da reklamını nasıl yapamaz? Bu reklamın nev'i belki diğer ticari firmalara göre daha münasip bir şekilde olabilir. En son gün tarafından düzenlendi : 18-09-2006 13:13. |
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Arkitera Üyesi
|
Reklamın çeşitleri
Bu konuya hiç yazmak istemiyordum, çünkü bana kısır bir tartışma gibi geliyordu. Ama fikirlerim değişti, sanırım sorgulanması gereken şeyler var.
Bir defa mimarlık sonucunda bir 'ürün' verilen teknik bir plastik sanat dalı olarak tanımlanabilir. Bu açıdan bakınca MİMAR'ın 1. sıradaki reklam aracı yaptığı 'MİMARİ ESER' dir. Yani GÖRSEL olan ÜRÜN , mutlaka reklam olur ve en doğal durumdur bu. Yani mimarlığın ruhunda zaten REKLAM , kendi fikrini başkalarına beğendirme kaygısı vardır, olmak zorundadır. Yoksa BEN YAPTIM , BEĞENEN ALIR. Mantığıyla olaya yaklaşanlar eninde sonunda silinip giderler bence. Bugün dünyanın önde gelen mimarları bile reklam yapma , fikirlerini insanlara anlatma ihtiyacı hissederler, bu en doğal tepkileridir kanımca... Satamazsanız YAPILMAZ... Yapılmazsa da , var olamaz... Ama bir mimar gazeteye , TV ye radyoya para bastırıp reklam vermez tabiiki, o kadar gülünç duruma düşmez . Reklam filminde oynayan bir mimar olayına gelince. Eğer mimar reklamında oynadığı firmaya güveniyor ve o firma da MİMAR'a saygılı kaliteli bir firmaysa, etik açıdan ben çok problemli bulmuyorum durumu. Bir Tıp Doktoru'da çıkıp güvendiği markanın reklamında oynayabiliyor. Marka ürününü falanca Prof.'un tavsiyesidir diye reklamda segileyebiliyor. Bunda yadırganacak birşey yok. Çok güvenilir bir mimar da , güvendiği markanın reklamında , yapılarınızda falanca markayı güvenle kullanabilirsiniz , derse... Bunda da yadırganacak birşey yok sanırım.
|
|
|
#33 |
|
Forum Üyesi
|
"Ainesi iştir kişinin,lafa bakılmaz." mı acaba????
"Ainesi iştir kişinin,lafa bakılmaz." özdeyişinin unutulduğu , iş almak için farklı "özelliklerin" gözönünde bulundurulduğu bir Türkiye'de "Mimarlar reklam verebilir mi?" konusunu tartışmaya açacağınıza mimarların adını komisyoncuya çıkaran meslektaşlarımız ile ilgili serzenişte bulunmanızın yerinde olacağını düşünüyorum.
Mimarlar odasının böyle bir reklama bir müeyyide uygulamaya ne yetkisi ne de hakkı vardır.Eğer öyle olsaydı gazetelerde boy boy fotoğrafı çıkan medyatik mimarların meslek hayatını bitirmeleri gerekirdi. Bundan sonra daha anlamlı ve tartışmaya değer konularla ilgilenmenizi tavsiye ederim. |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
|
|