![]() |
|
|||||||
| Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa.
Mimarlığa Yol Açın! >> |
| Anket Sonuçlarını Görüntüle: Mimarların Proje Bedeli Haricinde Komisyon Almalarını Onaylıyor musunuz? | |||
| Evet, onaylıyorum |
|
30 | 43,48% |
| Hayır, onaylamıyorum |
|
30 | 43,48% |
| Duruma göre değişir |
|
6 | 8,70% |
| Bu konunun konuşulmasını doğru bulmuyorum |
|
3 | 4,35% |
| Oy verenler: 69. Bu ankette oy kullanamazsınız | |||
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Yönetici
|
Mimarların proje ücretleri dışında kullandıkları malzemeler için ürün ya da hizmet satıcılarından komisyon almaları yada
satıcıların komisyon vermeleri hakkında ne düşünüyorsunuz? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
yönetici
|
Bu konunun bugüne dek ilgi çekmemiş olması garip.
Yapı sektöründeki piyasa dengelerini kökünden etkileyen bir olay "mimar komisyonu" denen şey. Müşterilerin projeye para vermek istememeleri yüzünden sistemin kendi kendine geliştirdiği bir çıkış yolu belki. Her ne kadar etik olarak doğru bulmasam da, mimarlık yapıyor olsaydım benim de muhtemelen sıklıkla başvuracağım bir çıkış yolu olurdu. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Bana mimarlık yaparken en rahatsızlık veren düzen, "mimarlar ve satıcılar arasındaki komisyon ilişkisi".
Çalışmaya başladığım ilk senelerde satıcıların bize vermek istediği %5-15 arasındaki jestiyon dedikleri oranı müşteriye yansıtalım diyerek hep müşterilere indirim yaptırdık. Gördükki müşterilerimiz bunun kıymetini anlamıyor, ve size ücretinizi öderken siz nasıl olsa aldığınız malzemelerden payınızı almışsısınızdır gibi imalarda bulunuyor. Bizde satıcıların "bu sizin hakkınız, bu malzemeyi kullanın, %x sizin" demelerine kanarak, komisyon almaya karar verdik. Bu seferde bu paraların tahsil edilmesinde inanılmaz sorunlar yaşadık, malzemeyi sipariş edene kadar sizi hoş tutan pazarlamacılar, iş parayı ödemeye gelince, komisyon alarak ne kadarda ayıp bir şey yaptığınızı ima edercesine sizi oyalıyorlar. Sonuç olarak ne komisyon almaya, ne de satıcının indirebileceği miktarı işverene yansıtmadan çalışmaya karar verdik. Şimdi içimiz rahat.... mı? bilmiyorum , yakın çevremizde bile yaptığı dekorasyonlardan bizim min 5 katımız para kazanan büroları görünce elinizde olmadan aldığınız kararı sürekli sorguluyorsunuz. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
en beklemediğiniz mimarlar bile komisyon alıyorlar şu anda türkiye çapında bir ofiste çalışıyorum pek çok banka işi yapan büyük bir buro ve cok buyuk oranlarda komisyon alınıyor.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
yönetici
|
Doktorlar da ilaç firmalarından komisyon alıyorlar. Bunu yapmayan meslek var mı ki mimarların alması bu kadar garip karşılanıyor. Türkiye'de hayatta kalmak için extra yetenekler geliştirip kendi etik kurallarınızı törpülemeniz gerekiyor maalesef.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
Ürünlerini satanlar için komisyon olarak verdiği paraya "pazarlama gideri", mimarlar içinde alınan paraya, malzemeyi projesinde kullanarak yaptığı "reklam" karşılığında aldığı ücret gibi bakarsak, sanırım bu konuyu "iş dünyasının kuralları" olarak ele alabiliriz.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yönetici
|
Yeni: Forumun ilk anketini de burada denemiş oluyoruz...
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Gayet Normal Buluyorum
|
|
|