![]() |
|
|||||||
| Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Forum Üyesi
|
mimarlık ofisleri ile ilgili yazılanlar genellikle mimarlık ofisinde çalışan arkadaşlar tarafından yazılmış.İşe br de diğer taraftan baktığınızda herşey sadece mimari proje tasarımı ile bitmiyor.İşveren mimar aynı zamanda ofisinin sürekliliğini sağlayabilmek için uğraşıyor .İşin ticari boyutu ve işletme boyutu çıkıyor ön plana kimi zamanda bu durum projenin önüne bile geçiyor.Hariçten gazel okumak kolay.Asıl sorun piyasa koşulları ve sistemde. Asıl sorun meslek örgütümüzü sosyal konuları mimarlık, mimar ve üyesinin önünde tutup sadece meydanlarda kendisinin ikincil görevlerini yerine getirmeye çalışmasında.Üyesi ile iletişim kuramayan kopuk anlayışta.Mümkün olsa mesleğine ve üyelerine daha saygılı bir başka meslek örgütüne üye olsak.
Mesleki anlamda birşey üretmeyen özellikle serbest çalışan üyelerini sadece seçim döneminde hatırlayan mimarlar odası ile bu kadar olur.Ben ayakta kalmaya çalışan ofis sahiplerini kutlarım.Böyle bir piyasa da ancak bu kadar olur.saygılarımla |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Forum Üyesi
|
ben mi çok iyimserim sizlermi çok karamsarsınız ?
attıgın her adım atacak adımlar ıcın bir yol gibidir. o yola yol veren önceden birileri varmış. şimdi sen adım atıyosun. ardından atacak adımların sorumlulugunu taşıyorsan eger. bu yolu değiştirmekde senin elinde. formda yazılanları okudukca öfkem artıyor... birilerini beklemeyin. birileri yok. düzeltilecek bişeler görüyorsanız, görüyorsunuzkı yazıyosunuz. siz bişeleri düzeltin. ofisler... öğrenci studyosu halıne gelirse bir gün gercek mimarlıgı yakalıyacak. eskızler, maketler, ve egitime devam eden mimarlarla birlikte. bu konuda cok sevdıgım ve ıcınde bulundugum süre boyunca ofis yaşantısından zevk aldıgım han tümertekın bürosunu örnek verebilirim. _öğrenci studyosu gibi _çalışanları eğitimle ilişkisini kesmemiş insanlar _render ötesinde bir mimarlık. maket, eskiz.... _sabah 9 akşam 6_ doyasıya mimarlık. okulda öğrendıklerımın yaşayışını gördugum icin teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
|
Problemlere çözüm üretmek için önce problemin tanımı yapılmazmı? Emin olmalısınız ki sıkıntıyı çeken sıkıntısını gidermek için yapabileceklerini yapar. Güneşin altında sıcaktan bunalan biri, başkası gelsin beni buradan kaldırıp gölgeye götürüversin diye beklemez, Kendi kalkar gölgeye kaçar ve serinler. Eğer gölgede daha çetin bir azap var ise yada ayaklarında mecal yoksa o vakit kalkamaz. Demek istediğim bir sıkıntı olduğu aşikar, anlatmak isteyenler anlattıkça, çözümlerimiz daha isabetli, yöntemlerimiz daha tutarlı olur. Yaşadığınız deneyimi yazmışsınız ne hoş sizin adınıza. Diğer ofislerde de bunu oluşturabilmek için ne yapmalı? Ofis sahibinde bir sihirli değnek yoktu eminim ama bir fikri bir yöntemi vardı ve anlattınız, yöntem gayet güzel işlemiş, ofiste gayet güzel işler çıkarıyor hepimiz biliyoruz. Siz deneyimlerinizi ve bu deneyimleri oluşturan sebepleri ifade ederseniz sizinde istediğiniz çözüm hasıl olacaktır...
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Forum Üyesi
|
mimarlık, etik ve iş hayatı
herkese merhaba,
mimarların iş hayatında yaşadığı problemlerle ilgili foruma, kendi yaşadığım dramlardan bahsederek katkıda bulunmak istedim. ODTÜ mimarlıktan mezun olduktan sonra bir süre birkaç küçük büroda mimarlık yapmaya teşebbüs ettim. Ancak, bitip tükenmek bilmeyen çalışma saatleri ve yetişmeyen projelerde sadece teknik ressamlık yaptırıldığını görünce master yapmak üzere Almanya'ya gittim. Son 10 yılımın 7 yılı Almanya'da geçti. Yaşadığım onca 'maceradan' sonra Türkiye'de mimardan neler beklendiğini ve neyle karşılaştığımı belirtebilirim: -Doğal-gaz faturalarını yatırmak, - yemek pişirmek, -dans etmeyi bilmeniz (patron kadınsa istiyor, gülmeyin) - patron kadınsa flört etmek ve daha fazlası (hele 40 yaş üstü ve bekarsa yandınız) - ofis-boyluk, -büroda bir evde dahi bulunmayacak kadar kalitesiz ve düşük performanslı bilgisayarlarla çalışılması - patronun psikolojik savaş oyunları - teknik-ressamlık. -patronun ilişkilerini kullanarak aldığı ve anlamadığı işe, para vermemek için ve cehaletten, uzmanını değil, sizi sokması ve yüzüne gözüne bulaştırması -perifer bir okulun, türkçe konuşmaktan aciz inşaat mühendisi patronunun projelerinizi kırmızılarken aldığı inanılmaz zevki suratında görmek, - bütün bir mahallenin 20 lik şerit metreyle rölövesini almaya çalışmak, -patronun bütün özel hayatını işyerine taşıması patron vergi vermediği için hal esnafı misali maaşın elden verilmesi ve çalışanda, bak ekmeğini ben veriyorum hissi uyandırılması, -alacaklarım vardı, onlar gelmedi, kusura bakma maas ödeyemeceğim bu ay yalanları, -bundan daha komiği maaş ödemenin tamamen unutulması, -maaşınız en doğal hakkınızken, patronun paran mı diye sorarak sanki bayram harçlığı veriyormuş havasına girmesi -sigortanız yatırıldı diye avunurken, hiç yatırılmamış olduğunu öğrenmek, -bilgi teknolojilerindeki devrim niteliğindeki gelişmelerden sonra dünyada birçok büroda matematikçiler ve bilgisayar programcıları çalışırken, proje üretimi dakikalarla hesaplanmaya başlanmışken, hala avan proje-uygulama projesi ayrımı yapılması ve haftada 55 saat mesai yapılması Aslında bu yazdıklarım belki çok da anlamsız kaçabilir, çünkü dünyada mimarlık yetkisini mimarlar odası verirken, Mimarlar Odasının internet sitesinde 'mimar ya da teknik ressam aranıyor' ilanının yayınlabildiği bir ülke burası. Herkese iyi çalışmalar. Mimarmühendis |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|