![]() |
|
|||||||
| Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa.
Mimarlığa Yol Açın! >> |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Ülkemizdeki çürümüşlüğün her sektörde kendini giderek daha fazla göstermesi ve deprem+kriz etkisiyle bizim mesleğimiz de çekilmez bir hal aldı diye düşünüyorum.Tartışılan konulara göz atınca eğitimdeki aksaklıklardan iş dünyasındaki üreten-tüketen ilişkisindeki yanlış düşünce tarzı kadar tüm sorunların birbiriyle ne kadar zincirleme bağlı olduklarını ve başta sözünü ettiğim ülkenin çüzümüş yapısından kaynaklandığını farkettim.Ben herşeyden önce eğitim önemli diyorum ama sadece yüksek öğrenim değil tabii ki,daha ilkokul hatta ailede başlayan eğitim önemli.Biz ve bizim yetiştireceğimiz nesiller daha bilinçli olur umarım.
Aslında konu başlığına bakanlar "ne alaka" diyebilir bütün bu söylediklerime.Şuraya gelmek istiyorum;iç mimari mezunu ve 6 yıl çalışma hayatında olan biriyim,bunun ilk 4 yılı gerçek anlamda mesleğimi yaparak geçti.Son iki yıldır ise önceden yaşadığım tüm mesleki sorunlar(genellikle işverenin az maaşa çok iş ve çok mesai beklentisi+müşterilerin bilinçsiz tavır ve kaprisleri vb...) nedeniyle 'cad operator' denilebilecek şekilde serbest çalışıyorum.Autocad ve 3dsmax kullanıcısıyım.Bu seçimimden dolayı hem ailemden,hem meslek arkadaşlarımdan tepkiler alıyorum."Neden gerçek işimi bırakmışım,o kadar sene boşuna mı okumuşum "gibi sözlere maruz kalıyorum. Oysa üniversite bence bir meslek edindirmekten çok insanları vizyon sahibi yapar,yani diploma almaya hak kazanan herkes mimar olmuş demek değildir.Herkes mezun olduğu bölümün gereklerini hiç sapma yaşamadan tam hakkını vererek mi gerçekleştiriyor.Benim gördüğüm kadarıyla adı fazla anılan tanınmış ve iyi olarak nitelenen birçok mimar bile belirli kalıpların ardına sığınıp mesleki hiçbir yenilik getirmeden gerek tasarım gerek uygulamada sadece dedelerimizden kalan bilgilerle çalışıyor ve yanlarında yetişen gençlere de böyle örnek(!) oluyorlar.İsim vermek istemem ama bildiğim ünlü bir mimar bile tasarladığı belirli sayıda kapı modelini numaralandırmış ve yanında çizim yapanlara "çocuklar bu binada filancada kullandığımız 3 nolu kapıyı kullanalım" demekte mahsur görmüyor.Para kazanmak ve daha çok kazanmak uğruna bol hava basıp çok şey biliyor pozlarına giriliyor,sosyetik mimar olunuyor....gerçek meslek adamı olan küçük bir azınlık hariç . Yani mimarlık bölümünden mezun olan herkes illa ki tasarımcı mimar olayım diye kendini kasmasın diyorum(üstelik mimar fazlalığından piyasada işsizlik de artıyor,oysa branşlaşma bu sorunu azaltabilir).Bu mesleğin değişik iş olanakları,kolları da var...Onları seçenler hor görülmesin. Ben aynı çizimi yapacak bir teknik ressamdan çok daha üstün olduğuma inanıyorum,çünkü gerektiği yerde bana iş getiren tasarımcıyı uyarıp "şurayı düzeltelim,ya da böyle bir yerleşim daha işlevsel olur vs.. gibi yerinde uyarılarda bulunabiliyorum. Yaptığım işten mutluyum,ama keşke etrafın tutumu böyle olumsuz olmasa... Benim durumumda olan veya farklı düşünenler varsa lütfen yazsınlar...Okuduğunuz için teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ziyaretçi
|
Selam,
Dediklerinde çok haklısın bence, ve branşlaşma her meslek dalında olduğu gibi bizde de vardır, olmalıdır. Ama kim o branşlara yönelmek ister bilemem. Benim de senin gibi 6-7 senelik iş deneyimim var ve şu ana kadar şansım hep yaver gitti, şunu demek istiyorum, braşlaşmaya zorlanmadım ve hep büyük tasarım bürolarında çalıştım. Çok iyi mimarlarla çalışma şansına eriştim. Fakat kriz nedeniyleben de çok yakında işsizler ordusuna katılıyorum. Çünkü ofisimize iş gelmiyor ve ofis yavaştan kapanıyor Her ne kadar branşların birine kaymak istemesem de başka seçeneğim olmazsa ne yapabilirim. Kendini kötü hissetme diye bunları anlatıyorum, ailene de durumu anlat. Bizim sektörün herhalde % 90'ı farklı branşlarda çalışıyordur: şantiyecilik (en çok), mutfak-banyo, pazarlama, maket yapımı, vs vs vs... Bence sana tepki gösterenlere boyun eğme ve sektörümüzün gerçeklerini anlat onlara. Bu arada, bu güzel ve de dokunaklı ismi bulmak için çok düşündün mü? ![]() |
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|