![]() |
|
|||||||
| Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa.
Mimarlığa Yol Açın! >> |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ryss Igor Leonidovich - Zeycan ÖNDER
http://www.mimarist.org/index.cfm?sa...tail&RecID=135
Dünya Ülkelerinde Mimarlık Pratiği: "RUSYA'DA MİMARLIK MESLEK PRATİĞİ ve YENİ GELİŞMELER" Ryss Igor Leonidovich - Y. Mimar Zeycan ÖNDER - Y. Mimar 12 Kasım 2003 Çarşamba, Saat: 18.30 Halen çok sayıda meslektaşımız Rusya Federasyonu veya diğer bağımsız ülkelerde mesleki çalışmalarını yürütmektedir ve bizim ülkemiz ile oradaki mesleki uygulama farklarını yakından izleme olanağı bulmaktadır. Bu anlamda Rus meslektaşımız İgor Ryss ile birlikte Rusya'daki mimarlık mesleğinin çok kısa tarihçesini verdikten sonra, Mimarlık eğitimi, okullar ve okul programları, Mimarlık mesleğini düzenleyen yasalar, Mimarlık meslek örgütü - tarihi, görev, yetki ve sorumluluğu, Mimarlık mesleğini icra eden kurumlar - enstitüler, Meslek pratiğine yönelik eğitim çalışmaları, Yabancı mimarların çalışma koşulları, Dünyadaki diğer mimarlık örgütleri ile entegrasyon çalışmaları konularında meslektaşlarımızla bilgi ve deneyimlerimiz paylaşılacaktır. Ryss Igor Leonidovich: 1967 Minsk SSCB Doğumlu evli ve bir çocuk sahibi. Halen İstanbul'da ikamet etmekte; 1982-1986 Minsk Mimarlık ve Teknik Okulu (üstün başarı ile mezuniyet), teknik mimar; 1986-1992 Belorusya Politeknik Akademisi (üstün başarı ile mezuniyet), mimar; 1993-1996 Belorusya Politeknik Akademisi, aday doktor; 1992-1993 GPI "Minskproekt" te mimar olarak çalışma (Devlet Projelendirme Enstitüsü - Minskproekt ) ( Minsk, Belorusya ); 1993-1993 ENKA inşaatta mimar (Chaykovskıı, Rusya) 1993-1996 Belorusya Politeknik Akademisinde Öğretim Görevlisi (Minsk, Belorusya); 1996-1999 EKUR İnşaatta proje yöneticisi mimar ve eksper ( İstanbul, Türkiye ); 1999-2001 YAMATA İnşaat, proje ve teknik bölüm şefi (Salehard, Rusya); 2001-… YAMATA İnşaat Proje Bölümü Koordinatörü ( İstanbul, Türkiye ) Zeycan Önder: 1962 Silistre, Bulgaristan doğumlu; 1981-1985 ITU Mimarlık Fakültesi; 1985-1988 ITU Mimarlık Fakültesi Yüksek lisans çalışması; 1989-1992 ITU Mimarlık Fakültesi Doktora teorik bölüm ve yeterliliği; 2000- ..... ITU Mimarlık Fakültesi Doktora tezi çalışması konu: " Rusya'daki politik değişimlerin konut tasarımına ve yapımına etkisi"; mesleki çalışmaları: 1983-1988 arasında çeşitli mimarlık büroları ve Soyak İnşaat'ta ilk Rusya deneyimleri; 1988-1989 - Metin Architecture (Londra) Çelik konstrüksiyon otel projesi uygulama projeleri çizimi; 1989-1993 ArCAD Mimarlık Atölyesi bünyesinde çeşitli mimarlık uygulamaları; 1990-1993 İTU İnşaat Fakültesi Yapı İşletmesi Bölümünde Asistanlık; 1993- ... ArCAD Mimarlık Hiz. Ltd Şti ortağı olarak serbest mimarlık çalışmaları ve başta Space Syntax ve IAPS olmak üzere pekçok uluslararası sempozyumda basılmış bildirileri bulunmaktadır. YER: Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası, Toplantı Salonu Barbaros Bulvarı Beşiktaş / İstanbul Tel: 0212 227 69 10 ve 11
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bu toplantının bant çözümü...
Daha önce yanlış yere eklemişim.
(Yeni farkettim. Özür) Bu toplantının bant çözümü... *********** Dünya Ülkelerinde Mimarlık Pratiği Dizisi: Rusya’da Mimarlık Meslek Pratiği ve Yeni Gelişmeler Zeycan Önder Konferans 12 Kasım 2003 Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası TMMOB MİMARLAR ODASI İSTANBUL BÜYÜKKENT ŞUBESİ Eğitim ve Kültür Araştırmaları Mesleki Bilimsel Çalışma Kurulu (EKA-MBÇK) Dünya Ülkelerinde Mimarlık Pratiği Dizisi Kubilay ÖNAL Bu dönem programı içinde, önümüzdeki uluslararasılaşma sürecini de gözeterek, birkaç dizi oluşturmaya çalıştık. Bunlardan biri de diğer ülkelerdeki mimarlık pratiğini ele almak oldu. Bize çok farklı kanallardan çok farklı bilgiler zaman zaman geliyor olmakla beraber, bizzat o pratik içinde bulunan veya bir dönem o ülkede belli bir pratiği yaşamış insanların ağzından canlı örnekler oluşturmaya çalıştık. Bu dizi içinde ilk olarak İngiltere örneğine Günhan Danışman’la başladık. Daha sonra Arif Şentek’ten Uluslararası Mimarlar Birliği 2001 araştırmasının dünya ülkelerindeki dağılımını örnekleyen bir araştırmayı aldık. Aynı bağlamda Danimarka-Pakistan karşılaştırmasını Sümer Gürel’den ve “Avrupa’da Mimarlık Meslek Uygulamaları” başlıklı bilgilendirmeyi ACE Avrupa Mimarlar Konseyi Başkanı Katarina Nilsson’dan aldık. Bunu takiben Almanya örneğini Kemal Akay’dan aldık. Şimdi de Zeycan Önder’den Rusya’da mimarlık pratiği hakkında bilgi alacağız. Tabii Rusya da önemli politik değişimler yaşamış ve liberalizasyon sürecinde önemli sıçrama göstermiş bir ülke olarak oldukça ilgi çekici. Bu anlamda Zeycan Önder’den böyle bir talebimiz oldu. Kendisi İTÜ’de doktora yapıyor, aynı zamanda kendi pratik çalışmalarını da sürdürüyor. Rusya mimarlık pratiği ile ilgili olarak İstanbul’da bulunan bir arkadaş da gelecekti, fakat o gelemedi. Şimdi Zeycan Hanım bize kendi kurgusu içinde çalışmalarını takdim edecek. Zeycan Hanım genç bir arkadaşımız ve kendisine başarılar dileriz. Zeycan ÖNDER Bugünkü sunumun konusu olarak öncelikle Rusya’nın son dönemini ele almayı düşünmeme karşın, bizde çok az tanındığını varsayarak bu ülkeye, biraz geçmişe giderek coğrafi ve tarihsel açıdan da tanıtacak şekilde, daha geniş bir perspektiften bakmayı uygun gördüm. Beğeneceğinizi ümit ederim. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği dağılma öncesinde 15 cumhuriyetten oluşmaktaydı. 1980’li yılların ortalarında, hepimizin çok yakından tanıdığı Gorbaçov’un parti genel sekreteri olmasıyla gündeme gelen yeniden yapılanma ve açıklık politikası sonucunda Türkiye-Rusya ilişkileri farklı bir boyut kazanmış ve özellikle inşaat sektörü için yeni bir perspektif açılmıştır. Öncelikle Almanya’nın finanse ettiği ve kısa zamanda başlanıp tamamlanması gereken Doğu Almanya’dan Rusya’ya dönen askerler ve aileleri için ekonomik konut ve bunların gerektirdiği sosyal donatılara ait bina inşaatları gündeme gelmiştir. Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde daha önce yurtdışı deneyimi sahibi Türk inşaat firmaları, Rusya’da gündeme gelen işlere teklif vermeye başlamış ve çoğunu kazanarak bunların yapımını üstlenmişlerdir. Benim gibi pek çok meslektaşımızın Rusya’daki mimarlık ve uygulamaları ile tanışması da ağırlıklı olarak bu döneme rastlamaktadır. Rusya’yla ilgili ülke profiliyle başlamak istiyorum. Kısaca Rusya olarak bilinen Rusya Federasyonu, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği’nin 1991 yılında dağılması ile ortaya çıkan bağımsız cumhuriyetlerin en büyük olanıdır. Rusya Cumhuriyeti’nin yüzölçümü 17.075.200 km² ve 2000 yılı resmi nüfus sayımına göre nüfusu 145 milyon 559 bindir. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği’nin dağılmadan önceki yüzölçümü 22.402.000 km² ve 1991 verilerine göre de nüfusu 293 milyondur. Rusya Cumhuriyeti’nin iklimi, Karadeniz’in nispeten ılıman sayılabilecek olan iklimi ile kutup karasal iklimi arasında değişmektedir. Aslında bu geniş aralık, inşaat endüstrisini mimari tasarım aşamasından itibaren etkileyen son derece büyük ve değişken iklim koşullarını içeren bir ortamdır. Rusya’da yaklaşık yedi iklim bölgesi bulunmaktadır ve yapılan her inşaat bu yedi iklim bölgesinin özelliklerine göre farklı verilerle oluşturulmaktadır. Rusya Federasyonu, otonom cumhuriyet, otonom bölge ve ulusal bölgelere ayrılmaktadır. 16 otonom cumhuriyet vardır. Moskova ve Petersburg da özerk şehirlerdendir. Rusya “bölge” ya da “cumhuriyet” olarak 89 ayrı idari birimden oluşmaktadır ve bunların her birinin de parlamentonun “Üst Meclis”inde iki temsilcisi vardır. 1989 verilerine göre Rusya’da etnik dağılım şöyledir: Rus yüzde 81, Tatar yüzde 4, Ukraynalı yüzde 3, Çuvaş yüzde 1, Başkırt yüzde 1 civarında, Belorus yüzde 1, Moldavyalı yüzde 0,7 ve diğerleri de yüzde 8 civarındadır. Nüfusun cinsiyet dağılımında, erkek sayısı kadın sayısından daha azdır. Rusya’da nüfusun yüzde 51’i çalışma yaşamında yer almaktadır. Çalışma yaşamındakilerin yüzde 37’si hizmet, yüzde 27,7’si endüstri, yüzde 15’i tarım, yüzde 11 civarı inşaat, yüzde 7,5’i ulaşım-haberleşme ve yüzde 16’sı da devlet sektöründe çalışmaktadır. Rusya’da okuryazarlık seviyesi yüzde 98 oranındadır. Okuryazarlık seviyesi erkeklerde yüzde 99, kadınlarda ise yüzde 97 oranındadır. 15 yaşına kadar temel eğitimin zorunlu olduğu Rusya’da eğitim, lise eğitiminin sonuna kadar ücretsiz ve devlet tarafından temin edilmektedir. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği’nde olduğu gibi, Rusya’da da sağlık hizmetleri ücretsizdir. Devamı zip'li dosya ekinde word.doc... ...
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
Eğitim ile ilgili bölüm ve
Sıkıştırılmış (zip'li) dosya ekini açabilidiyseniz; Rusya'da Mimarlık Eğitimi ile ilgili bölüm çok ilginç.
Ayrıca sunuş sonrasındaki soru ve yanıtlar bölümünde de yine eğitimle ilgili bölümler aynı derecede ilginç. Dikkatlerden kaçmaması gereken önemli detaylar taşıyor... Örneğin mimarlık eğitimine başlamadan önce 2 yıl temel sanat eğitimi görmek... Yetenekli ve kendine güveniyorsa bu iki yıl eğitime gerek yokmuş. Evet, iki yıllık eğitimden sonra eğitim göreninde de görmeyenin de aynı anda katılabildiği, çok zorlu bir yetenek sınavlarından geçmek gerekiyormuş. Benim gözüm korktu doğrusu... ...
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|