![]() |
|
|||||||
| Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa.
Mimarlığa Yol Açın! >> |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
En az 5 yıllık mimarlar neler yapıyorlar?
Merak ettiğim bir konu var; en 6-7 yıllık mezun mimarlar Türkiye'de neler yapıyorlar?
Mimari ofiste çalışıyorlasa, görevleri nelerdir? Yıllarca mimari-mekanik-elektrik üçlüsünün koordinasyonunu mu yapıyorlar? Yada yıllarca konsept proje mi çiziyorlar? Şantiyede denetçiler mi? Yada kendi işlerini mi tutturmuşlar, yada işler yürümüyor mu?, Neler yapıyorlar, ve de ne kadarı yaptığından memnun? Yaptıklarını mimarlık olarak sindirebiliyorlar mı? Bu konu ile ilgili anket yapılsa, Türkiye'deki mimarların durumunu açıkça ortaya koyacaktır. Bunu tabloyu görmek isteyen birçok "mimar" vardır diye düşünüyorum. Bu kategoriye girenler belki yatıklarını paylaşabilirler.. Teşekkürler |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
5 yıllık mimarlar neler yapıyor? Yanlış bir soru. 4.yılın sonunda yaptığına devam ediyordur. Çünkü 5 yıl bir dönüm noktası veya kariyer başlangıçı değil. Yine de şöyle paylaşabilirim;
İş arıyor ise,"en az 5 yıllık olmalı" ilanlarına cevap verebilir. Şantiye de çalışıyor ise,"patron yeni bir iş alsa da beni şantiye şefi yapsa" diye patronuna dua edebilir. Ofis çalışanı ise,patronunun daha önce güldüğü yorumlarına "aferin be" dendiğinde mutlu olabilir. Serbest çalışıyor ise, işverenin isteklerine kendi fikrini kabul ettirdiğin de,yaptığın onca etüdlere iştihası kabarıpta bir tanesini projelendirdiğin de evine mutlu dönebilir. Benim yaşımda ise,forumu takip edip,gazetelerde ki bayat haberleri okuyup,lafa "bizim zamanımız da"diye başladığı zamanlardır. Ama mimarlığın doya doya yapıldığı, kendini mimar hissettiğin, iyi ve dengeli projeler çıkardığın, laflara alınmayım laflardan pay çıkardığın,yarışmalara katılabildiğin,... en önemlisi genç, dinamik yeni evli ve çocuk sahibi olduğun zamandadır 5 yıllık mimar. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
5 yıllık mimarlar...Karşılaştığım 5 yıllık mimarların bir kısmı ofislerde karın tokluguna üstelik hiçbir mesleki tatmin yaşamadan çalışıyor, bir kısmı kendi işini yapmaya çoktan başlamış. Bilgisayar ile görselleştirmeden ekmek yemek isteyen de birçok mimar gördüm. Reklam işleri ile uğraşan, başka alanlara yonelen çok kişi ile karşılaştım. Tüm meslek grupları arasında başka disiplinlere en çok göç vereni mimarlık okuduğum kadarıyla.
Bendeniz mezun olalı 3 yıl, tam zamanlı çalışmaya başlayalı 4 yıl oldu. Bir yıl sonra nerede olacağımı kestiremiyorum. Askerlik yapmadım henüz. Çalıştığım ofislerde birçok alana bulaştım, birçok yapı türünü çalıştım, kumarhane'den endüstri yapılarına, benzin istasyonlarından milyon dolarlık lokantalara.. Çok gezemedim ustalarımız kadar, yine de kendimi şanslı sayıyorum. Sırasıyla İzmir, Kahire, İstanbul'da çalıştım. 7 aydır Tiflis'teyim. Üniversitede notlarım felaketti. 6 yılda diploma almaya hak kazandım. Karadeniz Teknik Üniversite'si... kabusum oldu. Ama yaz aylarında boş durmadım. Cansever'den, Tekeli'ye bircok ustadan birinci ağızdan öğütler aldim. Boysan'la rakı kadehi tokuşturdum. ACAD'ı lisede öğrendim, üniversitede özel ders verdim. Görselleştirme yapip kira ödedim. Çalımaya başladığım ilk yılımda maaşımın neredeyse tamamını İzmir - Trabzon hattında THY'ye kaptırdım. Diğer şirketler benim mezun olduğumu öğrenince sefer koydular ağız birliği yapmış gibi. Şimdi neredeyim? Beşinci yılımda nerede olacağım? 4 yildan sonra diyebilirim ki; "Bilmiyorum!" Ne yapmak istediğimi biliyorum yalnızca. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
Azmi Açıkdil' den alıntı;
"Ama mimarlığın doya doya yapıldığı, kendini mimar hissettiğin, iyi ve dengeli projeler çıkardığın, laflara alınmayım laflardan pay çıkardığın,yarışmalara katılabildiğin,... en önemlisi genç, dinamik yeni evli ve çocuk sahibi olduğun zamandadır 5 yıllık mimar." Çok iyi yazmışın,en güzeli de çocuk sahibi olmak.Dünya tatlısı kızım büyüyünce "mimay" olacağım diyor. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|