![]() |
|
|||||||
| Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa.
Mimarlığa Yol Açın! >> |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Acaba Hangisi Doğru?????
Ben İç Mimar adayıyım. Kısa süreli çalıştığım firmalarda hep aynı sorun karşıma çıkıyor. İç Mimarlara Dekoratör (ki buna bazıları DEKARATÖR der!) diye hitap edilmesidir.
İç Mimarlar, tasarım problemleriyle uğraşıp insan - mekan - çevre analizi yapabilen, bu özelliğiyle bilimselliği olan (soru sorup çözüm yolu arayan) içerisinde geniş yelpazeye sahip disiplinleri barındırıyor. Yani bünyesinde hem teknik bilgiyi hem duyarlılığı ve görsel anlatımı ile Sanat ı da barındırıyor. Dekoratörlüğün tanımı ile İç Mimarlığın tanımı Mimarlık sözlüğünde aynı. Acaba hangisi doğru? İç Mimarlara Dekoratör diye hitap edilmesi mi? bu işin bi sınırı var mı acaba? yani İç Mimarlığın bittiği yerde Dekoratörlük mü başlıyor, yoksa İç Mimarlığın içinde mi? tıpkı Mimarlı ve İç Mimarlık ta olduğu gibi.????? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
yapıcı detaylarla ilgilenip onu araştırmak yada geliştirmek olumlu bir metodtur !
ama termeneolojideki hatalar hatalar buna dahil olmadığını düşünüyorum ! sizin için ne farederki dekorator yada iç mimar olmanız ..... bence tasarımcı ruhundan uzaklaşmayın senin bu aşamada öemverceğin daha çok detaylar var ....ama bu değil dörüşümce! |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
hey
İç Mimar, Mimar, Endüstri Ürünleri veya hangi meslekten olursak olalım benim vurgulamaya çalıştığım nokta mesleki haklarımızı korumak, ünvanımıza sahip çıkmak.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ziyaretçi
|
Bence mimar, iç mimar, endüstri ürünleri tasarımcısı ve hatta şehir bölge plancısının yaptığı temel şey aynı.... insanlara hizmet etdecek tasarımlar yapmak... farkları ise ölçekleri...
şehir bölge planlamacısı, adından da anlaşılacağı gibi şehirleri tasarlarken, mimar binaları, iç mimar mekanları, endüstri ürünleri tasarımcısı da kullandığımız her tür ürünü tasarlar.. hepimizin de amacı aynı aslında, aldığımız eğitimler de ölçeğimize göre değişiyor tabii ama yine de temeli aynı. Fakat, "dekoratör" kimlere deniyor acaba? Bence iç mimarlar dekoratör değildir. Kısa süreli kurslar sonunda dekoratör olanlar gördüm, çünkü her yerde dekorasyon kursları var ama iç mimarlık kursu pek göremedim. Bence birbirlerinden çok farklılar ve de karıştırılmamalılar. İç mimar ile dekoratörün birbirinekarıştırılma sebebi sanırım ölçeklerinin birbirine yakın olması, başka birşey değil... |
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
benim de vurgulamaya çalıştığım nokta bu
ilk başta aslında benim de vurgulamaya çalıştığım nokta bu. bu tip mesleklerin bilimsel içeriği olan birtakım bilimsel problemlerle uğraşıp sonuç arayan meslek gruplarıdır mimarlık, iç mimarlık, endüstri vs...
ama ne yazık ki iç mimarlığın bazı kesimler (hatta mimarlık sözlüğünde bile) dekoratör olarak geçmesi beni rahatsız etti. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Forum Üyesi
|
Re: benim de vurgulamaya çalıştığım nokta bu
Alıntı:
o zaman mimarlar "mimarım" dedikten sonra, "iç mi, dış mı?" gibi eğitimsizliğimizden kaynaklanan saçma sapan sorularla boğuşmaktan kurtuluyor. ayrıca iki kelime arasında bence anlam farkı yok.. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
Çok ilginç bir yaklaşım.
Sizce İç Mimarlara Dekoratör denilince Mimarlıkta iç - dış sorunu ortadan kalıyır mu? İlginç bir yaklaşım gerçekten. Benim burda anlatmaya çalıştığım olay mesleklerin içeriğiyle onlara verilen isimler arasındaki bağdaşımdı. Tasarımı belli kalıplar içerisinde görmek de yanlış bence. Bir mimar da çok rahatlıkla İç mimarlık yapabilir hatta Endüstri Ürünleri bile tasarlayabilir. Yurtdışındaki birçok üniversitede Interior Design ve Interior Architecture bölümleri vardır. Interior Architecture mezunlarına Degree Awarded : B.A verilirken Interior Design bölümü mezunlarına bu derece verilmez. Sanırım ne demek istediğimi daha iyi anlatabildim. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
iç-dış sorunu
tabii ki mimarlıkta iç-dış sorunu çözülmüyor. bu sorun için farklı bir çözüm üretmek lazım...
dekoratör-iç mimar sorunu da dilimizin yeterince kelime dağarcığına sahip olmamasından. ancak verdiğiniz örnek de gerçekten ilginç.. hımmm... dikkate almaya değer. sanırım şimdi daha iyi anladım ne demek istediğinizi... |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
Ben size sebebini anlatayım...
Bir içmimarın dekoratör olarak anılması doğrudur.. Ama buradaki olay aynı mimarlıktaki gibidir. Nemi diyeceksiniz? Nasıl bir mimar proje ve şantiye mimarı olarak farklı adledilebiliyorsa aynı olay iç mimarlıktada var. Sektörde faaliyet gösteren şirketlerin genelinde iç mimari tasarımı gerçekleştirenlere desinatör denilmekte, fakat projenin uygulamaya dönük aşamasının yürütülmesinde genelde uygulama ve montaj bilgisi gerektiren kısmında bu ad dekoratör olarak söylenmektedir.Bu aynı doktorluktaki uzmanlık branşları gibi düşünülebilir. Hatta dekoratörlüğü kendi uzmanlık alanına göre isimlendiren birçok içmimar şu an piyasada çalışmaktalar..Bunun sebebi uygulama alanlarının çok çeşitliliğidir, vede birbirinden çok farklı olabilmesidir.. Ama sonuç itibariyle insanın kendi uzmanlık alanını referans addetmesi ve bunu ünvanında kullanması, tecrübelerinin bilincinde olduğu ile doğru orantılıdır. Teşekkürler...
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
sevgili kaan;
asıl anlatmak istediğin duyarlı konuda bence çok haklısın. 11 yıl önce "çevre mühendisi" olarak mezun oldum.İnsanlar üstelik-eğitimliler bile- "çöp toplama işiylemi uğraşıyorsunuz?" yada "eskiden kaldırım mühendisliği denen olaymı?" diye soruyorlar.Mesleki haklara sahip çıkmak yıllarca emek verdiğimiz emek için önemli en azından ama bireysel çabalar pekte anlam ifade etmiyor.Ve bir zaman sonra artık sordukları zaman mesleğinizi dahi söylemek istemiyorsunuz. Tanrı hepimizin yardımcısı olsun...... sevgiler e.dilek güralp |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|