![]() |
|
|||||||
| Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa.
Mimarlığa Yol Açın! >> |
| Anket Sonuçlarını Görüntüle: İnşaat sektöründe çalışan teknik personel iseniz maaşınız ne kadar? | |||
| Şu an da işsizim |
|
12 | 9,38% |
| 0-1000 YTL |
|
11 | 8,59% |
| 1000-1500 YTL |
|
22 | 17,19% |
| 1500-2000 YTL |
|
22 | 17,19% |
| 2000-2500 YTL |
|
24 | 18,75% |
| 2500-3000 YTL |
|
16 | 12,50% |
| 3000 YTL veya daha fazla |
|
21 | 16,41% |
| Oy verenler: 128. Bu ankette oy kullanamazsınız | |||
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Yönetici
|
İnşaat sektöründe çalışan teknik personel maaş anketi (2008)
Mart 2002'de yaptığımız anketin üzerinden 5 yıl geçti.
Sonuçları bugünün koşulları ile yeniden görmenin ilginç olacağını düşünerek yeni bir anket açıyorum. Beş yıl önce yaptığımız anketin seçeneklerini aynen korumak mümkün görünmüyor. Bu nedenle seçenekleri yeniden düzenliyorum. Ancak bu düzenleme karşılaştırma yapmayı azıcık da olsa mümkün kılsın düşüncesi ile benzerlikler içeriyor. Buyrun. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bu anket iyi güzel de... Yeni mezun bir mimar ile 10 senelik bir mimarı aynı ankette değerlendirmek doğru mu? 3 anket yapılsa.. 5 yıldan az deneyimli olanlar, 5-10 yıl deneyimi olanlar ve 10 yıldan fazla deneyimi olanlar.. bence daha doğru bir sonuç elde edilir, ne dersiniz?
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
ekonominin işsizliği körüklediği bir dengesiz fiyat-ücret politikası nedeniyle yeni mezun veya deneyimli bir mimar olmak piyasa koşulları içinde çok fazla önem taşımıyor bence...
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
Mimarlık mesleğinin günümüz şartlarında hakettiği konumda olmayışı, ücret konusunda da kendisini hissettirmiştir.Risk taşıyan ve sorumluluğu yüksek olan mesleklerin başında gelen mimarlık mesleği ümit ediyorumki gelecekte hakettiği konuma erişecektir.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
Büyük çapta inşaat sektöründeki büyüme ile orantılı olan mimarlık dönem dönem yükselip alçalan bir sektöre hizmet ediyor. Bence artık mimarlık eskisi gibi popüler bir meslek değil. Bu yüzden ekonomik olarak zayıflıyor.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sulanma
Birşeyin sulanması tabiri... Rijit ve ifadeli bir yapıya sahip bir meyvenin çürümeye yakın sulanıp şeklini kaybetmesi. Su oranı az olan bir Osmanlı Yemeğinin suyunun fazla konmasıyla lezzetini yitirmesi, tatsızlaşması.
Sulanmış mimarlık ortamında ne maaşından, ne ücretinden bahsedilebilir, o yemek lezzetli değil, tabağıma konan yemeği yiyemiyorum ki kaç para ettiği umurumda olsun. Affedin beni, ben de mimarlık hayatıma yeni başladığım bu dönemlerde sulu sulu projeler yaptım, buraya koyamam yüzüm kızarır.Ama bakıyorum ki yüzü kızarmadan projeleri yayınlananlar var. Demekki sulu sevmeye başladı birileri... Mimarlığın içi boşalıyor, içi boş mimarlık pirim yapabiliyor. Zeytin yağlı biber dolmasının içinde saman var saman, yerseniz tabi... Samanın kilosu kaça?
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
redrapsody,
şuan aynı duygu ve düşünceler içindeyim.bir mimari ofiste çalışıyorum ve bunalım geçiriyorum tüm inandığım değerler çizdiğim her çizgiyle çelişiyor robot gibiyim. umut ediyorum bir gün bu piyasadan köhnemiş,müşterinin kuklası olmuş piyasa mimarları ellerini ayaklarını çekerler de bizde ağzımızın tadıyla mimarlık yaparız para için değil mimarlık için mimarlık yaparız diye..... |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
anketi cok onemli buluyorum, ve caba gosteren ve de destek verenlere tesekkur ediyorum.
oncelikle biz kendimiz icin caba sarfetmeliyiz, sonra devletten, okuldan, mimarlar odasindan meslegimiz ve haklarimiz adina talebimiz olabilir. son olarak sunu eklemek istiyorum, bu anket insanlara tecrubelerine gore siniflandirmali ki, bu anketten faydalancak olan yeni mezun mimar is gorusmesinde istedigi ucret soruldugunda, yerinde bir cevap verebilmali, ya da daha tecrubeli bir mimar, tecrubesine ve ayni tecrubedeki diger meslektaslarinin aldigi ucreti goz onunde bulundurarak cevap verebilmeli. piyasada yeni mezun da bir, tecrubeli mimar da bir diyen arkadasima hem katiliyorum, hem katilmiyorum, su an bu dogru olabilir, ama bunun dogru oldugunu biz kabullenirsek, davamizi bastan kaybetmis oluruz, |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Merhaba,
Bu ekonomik koşullarda anketi , şantiye hizmeti verenler ve mimari bürolarda çalışan mimarlar diye iki seçenekli yapmanın daha sağlıklı olacağı kanısındayım. Anket sonuçlarının ise mimarlar açısından ne kadar ilginç olduğunu görüyoruz. Mimarlıkta günümüz toplumu ile örtüşüyor.Böyle olunca ne kadar iyi mimar olursanız olun, piyasa koşullarına göre çalışıyor ve kazanıyorsunuz. Sevgilerimle.
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
yeni mezunlar için benim önerim 2000 ytl.
yurt dışında çalışacak mimarlar için ise 3000 usd. Benim deneyimlerime göre geri adım atmamanız gereken rakamlar bunlar. İstemeyi bilin, tabiki altyapınıza güveniyorsanız. Bu rakamların altında çalışanlar söylediğim rakamlara iş bulabileceklerine emin olabilirler.
|
|
|
#11 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
3-5 kuruşa niteliksiz işlerle beyninizi doldurmayın, beyniniz dolmuyorsa bari cebinizi doldurun da bir Avrupa seyehatine gidin, alamadığınız kitapları kütüphanenize dizin, kaliteli yaşam şartlarına sahip olun... Ne mimarlığı öğreniyor, ne de cebiniz dolmuyorsa, Erman Toroğlu'ndan kabzımallık dersleri alıp bu işlere girmek gerek belki.
|
|
|
|
#12 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Bunu görüpte size hakettiğiniz ücreti vermiyorsa yöneticiniz talepte bulunursunuz , yine vermiyorsa dilekçenizi yazar yeni yollar denersiniz. Freelance iş yaparak, hem evinizde oturup hem de daha iyi para kazanabileceğiniz işler de var. Proje yöneticisi olabilmek ise ciddi bir proje deneyimi, zaman istiyor elbette. Bir ekibin başındaysanız o ekipteki elemanlardan çok üstün olmanız beklenir, onlara birşeyler öğretebilmeniz beklenir. Böyle bir yöneticiniz yoksa zaten siz o ofisin çalışanı değil , partneri olmuş olursunuz, bunun için de ona göre ücret beklentiniz olur. İstanbul şartlarında 1250 çok komik, Anadoluda bile bu rakamlar düşük kaldı artık. Piyasada mimar bulunamazken maaşlar bu seviyedeyse, piyasa durunca ne olacak? Yurt dışında maaşlar en düşük yeni mezun 2000 dolar, biraz deneyimliyseniz 3000 dolar. Herkes yurt dışına kaçar . Ya da söylediğim gibi SMGM eğitim açsın' Erman TOROĞLU'ndan Kabzımallığın Sırları' !
|
|
|
|
#15 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
- yabancı dil.... yeni mezun da bilir eski mezun da, hatta eski mezun zaman içinde resmi iş yazışmalarını da yapmış olabileceğinden ötürü daha iyi bilebilir - bilgisayarı görsel ve mimari anlamda iyi kullanma.... yeni mezun bir anda birçok programı öğrenebilir, genç olduğu için daha çabuk kavrayabilir ama attığı çizginin ne olduğunu bilmiyorsa bu bir işe yaramaz bence, bunun için de deneyim gerekir - mimar, iyi mimar, çok iyi mimar olmak (tasarım).... bu göreceli bir kavramdır ve herkese göre değişebilir, yeni mezun da iyi veya çok iyi mimar olabilir, eski mezun da... - ne kadar iş üretildiği.... ben bu maddeyi "ne kadar iyi ve doğru iş üretildiği" olarak değiştirmeyi öneriyorum, bir gecede oturup sıfırdan bir A0 paftayı yanlışlarla dolu üretmek marifet değildir ama hatasız olarak yarısını üretmek bir başarıdır. Bu da bence yine deneyime dayalı.. Tüm bunlara bir konuyu daha eklemek isterim. Mimarlığı sadece tasarım yapan kişi olarak düşünüp yazmışsınız sanırım. Halbuki sektörde çok farklı konumlarda çalışan mimarlar var, onları unutmayalım lütfen... mesela: tasarımcı mimar, uygulama çizen mimar, şantiyeci mimar, satınalma yapan mimar, satış yapan mimar, restorasyon yapan mimar, mimarlık tarihi ile ilgilenen mimar, vs vs vs....
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|