![]() |
|
|||||||
| Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa.
Mimarlığa Yol Açın! >> |
| Anket Sonuçlarını Görüntüle: İnşaat sektöründe çalışan teknik personel iseniz maaşınız ne kadar? | |||
| Şu an da işsizim |
|
11 | 10,00% |
| 0-1000 YTL |
|
7 | 6,36% |
| 1000-1500 YTL |
|
18 | 16,36% |
| 1500-2000 YTL |
|
19 | 17,27% |
| 2000-2500 YTL |
|
21 | 19,09% |
| 2500-3000 YTL |
|
16 | 14,55% |
| 3000 YTL veya daha fazla |
|
18 | 16,36% |
| Oy verenler: 110. Bu ankette oy kullanamazsınız | |||
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Arkitera Üyesi
|
açıkcası bu kadar ağır algılamanız beni şaşırttı. bizim mesleğimizde hem okunup hem de çalışılabiliyor. ancak kriter olarak mezun olunan yıl baz alınıyor. yazdıklarınızın hiçbirini üzerime alınmadım neticede hem okurken çalıştım(henüz mezun değildim sadece) ne A0 bir paftayı yanlışlarla doldurdum ne de kendimi sadece okul sonrası kurslara giderek kendimi geliştirdim; demek istediğim su ki okulumda mimari görselleştirmeyle ilgili tüm dersler zorunluydu vede tüm eğitim hayatım boyunca iş ingilizcesi de dahil derslerim ingilizceydi. yazımı içten ve sonuna kadar okursanız deneyime verdiğim öneminde ne kadar altını çizdiğimi görürsünüz ancak sanırım siz yeni mezunlara aynı hassasiyetle bakmıyorsunuz. ve burdan anlaşılıyor ki patronlardan önce bizler birbirimize bu tür ön yargılarla en büyük darbeyi indiriyoruz.
bu arada elbette mimar sadece tasarım yapan değildir. önemli olan ''vitrivıus'un mimarı'' olmaktır.o noktalara kadar inersek pek çok kriter çıkar ortaya... benim verdiğim örnek mimari tasarım ofisinden yola çıkılarak verilmiş bir örnekti tabiki. benden heralde tüm mimari disiplinler için farklı açılımlar yapmamı örneklerin hepsini vermemi beklemiyorsunuz... son olarak da ben zaten herzaman olasılıklardan bahsettim yazımda.... olabilirliklerden... neden bu denli sertleştiğiniz konusu da bende hala soru işareti bununda altını çizmeliyim tabi ki...... En son melty tarafından düzenlendi : 18-03-2008 01:02. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Elimden geldiğince yumuşak yazmaya çalışmış olsam da yazımı bu kadar sert algılamanıza şaşırdım. Ben de aslında sizin daha önceki mesajınızda yazdığınız "...bu dört kriter yeni mezun bir mimarda bulunabilecek özellikler ve on yılı aşmış mimarda da bulunmayabilecek özellikler. ....." sözün çok ağır olduğunu düşünerek açıklamalarımı yapmıştım. Ben 15 yıllık bir mimarım ve şu anda bir inşaat şirketinin orta düzey yöneticisi sayılabilecek bir pozisyondayım. Sanırım mesajınızda kırmızı ile belirtilen yerdeki patron konumuna giriyor olabilirim yani. Evet yeni mezunların aldığı maaşlar fazla değil ama şunu unutmayın ki aynı şekilde 5-10-15 senelik mimarların maaşları da tahmin ettiğiniz gibi çok fazla değil. Bizim şirkette bildiğim kadarıyla herkes bir hiyerarşi içinde maaş alıyor. Elbette ki önceki deneyimler veya okullar bu hiyerarşiyi etkiliyor ama bu etki çok da fazla olamıyor. Yani tutup da yeni mezun birine hak ettiğinin 2 katını kimse vermiyor, o zaman ofislerde ayaklanma çıkar. Zaten 2-3 kişinin maaşı bile ortalıkta duyulunca "A kişisi benden daha az iş yapıyor ama benim kadar maaş alıyor" gibi laflar başlıyor. Bu durumda A kişisi, bu lafı söyleyenden daha eski bir mezunsa bu durum normaldir ama bunu insanlar anlayamıyorlar. Elbette yapılan işin de önemi vardır ama A kişisi bu sözü söyleyen kişi kadar o şirkette deneyim sahibi olduğunda O'ndan daha çok iş çıkartacaktır ve de fazlasını hak edecektir zaten. Eğer beklenen işi çıkartamazsa da gönderilecektir.
|
|
|
|
#18 |
|
Arkitera Üyesi
|
Büyük şirkette 3 ay kadar çalıştım. Maaş hiyerarşisini düzenlemenin ne kadar zor bir iş olduğunu yerinde gördüm. Dedikodular, entrikalar yürür gider ve sonuçta gergin, güvensiz, işini sevmeyen birsürü insanla bir arada çalışmak zorunda kalırsınız. Örneğin işi sadece klima takmak olan bir makina mühendisi, proje mimarından, uygulama mimarından, şantiye şefinden fazla maaş alamaz. Almamalıdır. Firma bunu ayarlayamıyorsa zaten ipler kpmuştur ve elemanlarını birer birer kaybeder... Ben işe başladığımda benden 5 yıl daha deneyimli olan bir mimar benden 400 dolar fazla kazanıyordu. Fakat 1 ay sonunda firma bana 5 yıl deneyimli mimardan daha fazla sorumluluk verdi. Bu 5 yıllık mimar daha önce kısa süre ofiste çalışmış ve 4 yılını belediyede geçirmişti. 2. ay sonunda zorunlu olarak istifa etti, firma da gitmesinde kolaylık sağladı...
MİMAR dediğimiz konudan ne anladığımızda sanırım hemfikiriz, ben diplomasında mimar yazan herkesi 'mimar' olarak tanımlamayı uygun bulmuyorum. Konsept mimarı vardır, avan proje mimarı vardır, uygulama mimarı vardır, restoratör mimar vardır. Fakat ben eline kalem almayan, çizim programlarına hakim olmayanları MİMAR kategorisinde görmüyorum. Mimarlık eğitimi almış fakat farklı konularda uzmanlaşmış 'profesyonel veya değil' mavi yakalı çalışanlardır onlar. Örneğin proje, tasarımla ilgisi olmayıp sadece 'PLANLAMACI' mimarlar var. Ben onları mimar olarak değil, planlamacı olarak görüyorum, uzmanlaşmış , profesyonel elemanlardır ama proje yap derseniz, onlardan verim alamazsınız artık. Küçümsemek anlamında söylediğimi sanmasın kimse, herkes mimarlık yapmak zorunda değil. Ama konunun ayrımını iyi yapmamız gerekiyor. Bir tasarımın içerisinde aktif yer alan mimarlar konumuz sanırım. Yani mimarlık mesleğinin temel amacı. İmar eden, tasarlayan,çizen, kuram geliştiren, uygulayan ve ekmeğini bundan kazanan mimarlar konu bence. Aklıma gelen bir çelişki durumunu daha ekleyim: Gittiğim eski doğu bloku ülkesinde yerel mimar X birim maaş alıyordu. Yeni mezun Türk mimar ise 5X. Deneyimli proje müdürü 20X maaş alıyordu... Ortamı düşünebiliyor musunuz?
|
|
|
#19 |
|
Arkitera Üyesi
|
yazdılarınızın pek çoğuna katılıyorum
evet yazdıklarınızın pek çoğuna katılıyorum ancak ; mezuniyet yılına takıntılı durumdayım (açıkçası bu sadece yeni mezun yada bir iki yıllık deneyim süreci için değil) sevgili melody sizinde bahsettiğiniz konuyla yakın olarak iki tane 5 senelik veya iki tane 10 senelik mimar arasında da maaş farkları olabilir. ve gerçekten fazla maaş alan daha fazla sorumluluk üslendiği ve daha fazla vasfa sahip olduğu için hakkediyor olabilir.ama kimse bir diğerinin daha fazla vasfa sahip olduğunu göz önünde tutmadan aynı maaşı isteyebiliyor sanırım bu da insan oğlunun kendi bencilliği.bu konu açıldığında benimde çok hiddetli olduğum bir dönemdi. biraz kişisel ama pek çok arkadaşımda bu durumu yaşadı veya yaşayacak.bir mimar olarak annemin ve babamın yanında yaşayarak evin hiçbir giderine ortak olmadan aldığım paranın sadece mesleki ve kişisel giderlerime gitmesi bana çok dokunuyor. ben bir mimar olarak evlenmek zorunda kalmadan kendi evimi alıp veya kirada oturup kendimi geçindiremeyeceksem pek çok umutsuzluğa kapılmam normaldir (evlilikten kastım bir maaş yerine iki maaş ile ev tutup o evin giderlerini karşılamak ancak mümkün olduğu için) birilerinden yardım almadan ayakta durma isteğim bana göre çok doğal bir istek ancak bir senelik iş deneyiminin ardından anladım ki. kendi işimi yapmadan bu hedeflerime ulaşmam çok zor. ama genel olarak bunları yazışmak ve paylaşmak da çok güzel.sevgiyle kal....
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sevgili melty,
Yanlız yaşamak, ayakta durmak konusunda dediklerine katılıyorum... ama bu maalesef sadece bizim meslekte değil, pek çok meslekte böyle. Sanırım biraz zamana ihtiyaç var o düzene sahip olmak için. Ben kendi evime çıktığımda 7 senelik mimardım... sen de sevgiyle kal... ![]()
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|