![]() |
|
|||||||
| Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa.
Mimarlığa Yol Açın! >> |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Biz sizle çalışacağız diye fiyat kırmak !
Arkadaşlar merhabalar tahmin ediyorum ki hepinizin başına gelmiştir bu cümleye güvenerek yaşadığınız sıkıntılar. Ben iyi niyetli bir kişi olarak 1 okul projesi yerine örneğin 10 okul projesi yapacağız diyen bir işverenin pazarlık teklifine sıcak bakmış ve kırdığı fiyat aralığını proje sürümünün devam etmesi adına kabul ederek madur olmuş bir kişiyim. Yapılan iş bir proje için 3d perspektif düzeyinde VRAY dış-mekan görselleri, bir mekanın vaziyet görünümlü peyzajlı hali de dahil olmak üzere yine 1 proje için belki sınırsız denecek sayıda bakış alarak oluşturulan sunum dosyaları. Bu anlattıklarım 1 iş ediyor. Ve bunun bir bedeli var. Ancak işveren bunun gibi 10 ayrı proje için benimle anlaşmak istediğini söylerek 1 birim iş'in bedelini yarıdan fazla kırıyor ! Bizler için 10 adet iş bağlamak da cazip olduğundan kırdığı fiyatı doğal karşılayarak anlaşma sağlanıyor ve işveren 2 adet işi kırdığı fiyattan teslim alarak ortadan kayboluyor ?!?
Siz buna ne dersiniz ? Modern bir kazık yemek yaklaşımı mı ? Ve her neyse bundan kendimizi nasıl koruyabiliriz ? Toplam 10 işin tüm bedelini o zaman peşin ödeyin desek, müşteri daha ödeme çıkartamayız, ancak belirli aralıklarla ara ödemeler yapabiliriz diyor, bir bakıyorsunuz ki yaptığı ilk ara ödeme zaten kırılmış fiyatın 2 işine denk geliyor ve işveren kayıplara karışıyor... Ayrıca bu tür projeler zamana yayılmış çalışmalar olduğundan ve istekleri de asla bitmediğinden iş tesliminde ödeme diye anlaştıysanız da alacağınızı 1 ay sonra mı 8 ay sonra mı alacağınızı hiç bir zaman bilememiş oluyorsunuz ! Bu konuda tecrübesi olan arkadaşların tavsiyelerine çok ihtiyacım var, ilgilenenlere şimdiden teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Çözüm önerisi..
Sn. T_tezcan,
Yazdıklarınızla benzer sıkıntıları yaşayan biriyim. Sürekli gelecek işleri gösterip güncel işleri büyük indirimlerle yaptıran işverenlerden biz de dertliyiz. Fakat bu sorunun tek çözümünün yine Mimarlar Odasından geçtiğini düşünüyorum. Bence mimarlık bürolarında da, yapı denetim kuruluşlarında olduğu gibi ödemeler banka yoluyla yapılmalı. Müşterinizle anlaşma koşullarınızı Mimarlar Odasına bildirip, yine anlaştığınız fiyat konusunda bilgilendirdikten sonra anlaşmanızda belirlenecek vadelerde Odanın banka hesaplarına yatırılacak paranızı yine Odadan alabilmelisiniz. Böylelikle vergi denetimi de çok daha kolay yapılabilir. Şu anda biraz ütopik gelse de makul bi öneri olduğunu düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yönetici
|
Ben direkt
"Toptan şatışımız yoktur" diyorum. (O yüzden de iş alamıyorum tabii) Ben herkesle tek tek görüşürüm. Herkese her işe ayrı ilgi gösteririm. Bu yüzden indirim yapmıyorum o aradaki farkı her seferinde hakediyorum. Diyorum. Tabii anlaşılmak mümkün olmuyor. Kolay gelsin.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yönetici
|
Bende bunları yaşadım ve akıllandım. Şimdikini konuşalım gelecekte bir iş olursa onu da zamanı geldiğinde anlaşırsak yaparım diyorum. Buda gelecek şu da gelecek diye artık kanmıyorum.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Yazdıklarınızla benzer sıkıntıları yaşayan biriyim. Sürekli gelecek işleri gösterip güncel işleri büyük indirimlerle yaptıran işverenlerden biz de dertliyiz. Fakat bu sorunun tek çözümünün yine Mimarlar Odasından geçtiğini düşünüyorum. Bence mimarlık bürolarında da, yapı denetim kuruluşlarında olduğu gibi ödemeler banka yoluyla yapılmalı. Müşterinizle anlaşma koşullarınızı Mimarlar Odasına bildirip, yine anlaştığınız fiyat konusunda bilgilendirdikten sonra anlaşmanızda belirlenecek vadelerde Odanın banka hesaplarına yatırılacak paranızı yine Odadan alabilmelisiniz. Böylelikle vergi denetimi de çok daha kolay yapılabilir. Şu anda biraz ütopik gelse de makul bi öneri olduğunu düşünüyorum Kesinlikle taviz verilmeden uygulanması gereken bir düşünce.Oda fiyatları biraz düşürüp,bürolardanda komisyon alabilir mesela
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
Çok teşekkür ederim cevaplar için.
Ama anladığım kadarıyla biraz naz edince de zaten işi kaçırmanın doğallığını kabullenmek gerekiyor. Ayrıca render'lara "bunları bilgisayarla güzel boyamışsınız ! " diyecek seviyede cahil işverenlerin olduğu bir toplumda, kaliteyi ayırt edebilme yetisi de olmadığından piyasada bu işi haksız rekabet yoluyla çok düşük kaliteyle çok düşük fiyatlara yapan da bir sürü yeni yetme olduğundan durum iyice işverenlerden yana oluyor... Aslında hepimiz birlik altında, dayanışma içinde fiyat kırmayı reddetsek, belki işverenler de pazarlık olayının artık işe yaramadığını kabul edip bu yeni duruma razı olacaklar ama bu bence bu ülkede henüz bir ütopya olmaktan ileri gidemez...Sendikalı isen seni işe almam, dışarda bir sürü aç var benzeri bir durum çıkacak bu sefer ortaya... |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
Şaşırmamalı doğrusu,çok uzunca bir süredir yaşamın her alanı gibi mimarlık alanındada işverenlerin bu ''postmodern durum'' larının olmasına. Küreselleşiyoruz ,globalleşiyoruz,özelleşiyoruz,serbest rekabetçi ekonomimiz varya,geleceğimiz parlak umutlu olalım.!
(Postmodern Etik:..evrensel ve sabit ahlak ilkelerinin geçersizliğini göstererek,genel ahlak ilkelerini göreleleştirir.Dinden sonra bilimin egemenliğininde yıkılmasıyla ''herşey uyar'' noktasına varılmıştır.) Kaynak:Vikipedi. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
Binlerce dolarlık programlar köşe başında birkaç liraya satılır, "tridi" piyasasının çok büyük kısmı da bu yolla elde edilmiş kaçak yazılımla işini görürken, ödemelerin belli bir bedel üzerinden ve düzenli olarak yapılmasını beklemek biraz saflık olmuyor mu? Memlekette yüksek teknoloji ve yazılım ürünlerinin alınıp satıldığı yerlerin oto yedek parça ve nalburiye mağazalarının yanı olduğunu hatırlamak lazım.
Mimarlar Odası ile ilgili öneri de ilginç. Hani olmaz ya, yine de hayal kuralım: Mimarlar Odası bu türden bir tarife belirlese ve yapılan iş karşılığı ücretleri almaya başlasa, yazılım firmaları da Oda'nın kapısını çalıp "geçen sene içinde memlekette toplam kaç tane lisanslı ürün sattık, haberiniz var mı?" diye sorsa, ne matrak olur değil mi? |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Bu uygulama ütopya değil (Dİ)...
Bu uygulama ütopya değil Dİ...
Mimar işverenle yaptığı sözleşmeyi ve işverenin imzaladığı senetleri birlikte Mimarlar Odası'na teslim ediyordu... İş teslim aşamalarına göre senetleri Oda tarafından tahsil edilip üyeye aktarılıyordu... 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında zor yoluyla kaldırıldı!... Utopya "var olmayan yer/şey" anlamına geldiğine göre bu uygulama ütopya değil Dİ ama sonradan ütopya haline geldi... * * * Alıntı:
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
Size şeker gibi olay...
Hepsi gerçektir...
Bir "x" yerleşiminde yine ismi lazım olmayan bir mimar, Oda'ya "Projem başka bir mimar tarafın kopya edildi" diye bir şikayetle geliyor... Olayı anlatan yazılı dilekçeyi inceleyen "Soruşturma-Uzlaştırma Komisyonu" tarafları ve ismi lazım olmayan malsahibi kooperatifi ortak görüşmeye davet ediyor... Asıl "olay" açığa çıkıyor... Konu özetle şöyle: Malsahibi kooperatif yönetimi mahallelerindeki ismi lazım olmayan bir ozalitçiden 5 ayrı (Bakın seçenekler nasıl da bol) mimari proje (hani standart kanal bağlantı detayı sayfası gibi vardır ya öyle...)'den birini seçip (sonradan şikayet eden) ismi lazım olmayan mimara götürüp projejeyi "imzaya hazır hale getirtiyorlar..." Daha sonra her nasılsa bir anlaşmazlık oluyor. Bu kez ismi lazım olmayan kooperatif yöneticileri aynı ismi lazım olmayan ozalitçiden bir takım mimari proje daha alıp başka bir ismi lazım olmayan mimara götürüp "imzaya hazır hale getirtiyorlar..." Her nasılsa proje ruhsatı alınıyor. Durumu öğrenen ismi lazım olmayan birinci mimar Oda'ya "Projem başka bir mimar kopya edildi" diye şikayetle geliyor... Sonuç: Her iki mimar da Soruşturma-Uzlaştırma Komisyonu önerisiyle meslekten men cezası istemi ile Onur Kurulu'na veriliyor... ... Böyle utanç verici zincirlerin devam edegeldiği bir dünyada asıl söylecek söz ne yazık ki tuvaletler de kullanılmış... "Nasıl bulmak istiyorsan öyle bırak!..." Bir tekerleme vardır bilir misiniz?: "Damdan düştü bir kurbağa Titretti kuyruğunu Bunu gören bir jandarma Aldı götürdü onu Mezarını kazdılar Üzerine söyle yazdılar: Damdan düştü bir kurbağa Titretti kuyruğunu Bunu gören bir jandarma Aldı götürdü onu Mezarını kazdılar Üzerine söyle yazdılar: Damdan düştü bir kurbağa Titretti kuyruğunu Bunu gören bir jandarma Aldı götürdü onu Mezarını kazdılar Üzerine söyle yazdılar: ..." diye devam eder... ...
Metin Karadağ 12390 En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 11-10-2007 12:59. Nedeni: ek |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
![]()
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Ayrıca,...
Ayrıca aynı tarihte mimarların aleyhine olarak "ihtisas ayrımı" da kaldırılmıştı.
Yani bugün mimarların yaptığı projelerin çok büyük bir bölümü inşaat mühendisleri tarafından imzalanabiliyordu. Oda'nın yılllar süren dava süreçleri sonunda yani 1989 yılında hukuk mücadelesi ile kazanıldı ve tekrar "ihtisas ayrımı" getirildi. Mimarlar mimarlık yapsın, inşaat mühendisleri de mühendislik... Hadi diyelim şimdi inşaat mühendisleri inşaat mühendisliği yapıyor da; pekiyiiii ozalitçiden alınan projeye imza atanlar "ne"cilik yapıyor acaba?... Bu tuvalet atasözünü çok sevdim doğrusu:... "Nasıl bulmak istiyorsan öyle bırak!..." *** Alıntı:
|
|
|
|
#13 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Mimarlar Odası şüphesiz kararlarını alırken üyelerin onayını almak zorundadır.Aslında böyle bir zorunluluk yok ama etik olan budur çünkü oda mimarların haklarını korumak için kurulmuş bir kurumdur.Piyasada o kadar çok kırım yapan mimarın olduğunu farzedersek ve böyle bir anlaşmaya yanaşmayacaklarını düşünürsek, malesef sizinde dediğiniz gibi bu sadece bir ütopya olarak arşivde yerini alır. Umarım dediğiniz gibi birşey olur ama hiç sanmıyorum. Saygılar. |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Forum Üyesi
|
işveren genel kullanımıyla işçiye işi veren ve işi bilen olarak algılanıyor. mimarlık mühendislik alanlarında işgetiren denilmesi tarafların konumlarını daha belirgin hale getirir. işgetiren olunca da işi bitiren işbitiriciler olması gerekir (eskiden işbitirici olumlu anlamda kullanılırdı). kavramlar liberal piyasanın işleyişini ne kadar değiştirir bilmiyorum ama hiçbir esnafa işçiye işin devamı var diye indirim yaptıramazsınız aksine zaman içinde ne kadar çok onunla çalıştıysanız o kadar indiriminiz olur. ayrıca liberal amerikada hiç kredi kartı olmayan birinin kredi kartı alması çok zor olurmuş; seni tanımıyoruz başka bankalara borcunu nasıl ödediğin de belli olmadığı için güvenemeyiz açıklaması yapılırmış. yani liberal ekonomide alaturka güven ilişkisi olmuyor veya şarklı ahilikteki söz namustur anlayışı liberalizmde yürümüyor.
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Acaba miamrlık ofisleri de kredi kartı ile çalışabilirler mi, bu durumda önceden ayarlanmış taksitler banka aracılığı ile alınacağından garnatilenmiş olur, müşteri de alışkın olduğu taksitli ve bonuslu alışverişi yapmış olur ?! ![]() ![]() |
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|