![]() |
|
|||||||
| Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa.
Mimarlığa Yol Açın! >> |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 | |
|
Yönetici
|
İnşaat Patlaması Mimar Maaşlarını Yükseltiyor
İnşaat sektöründe yaşanan hareketlilik sektör çalışanlarına ve mimarlara iş imkanlarında artış olarak geri dönüyor. Kariyer ilanları fazlalaşmaya başladıkça iyi elemanı yakalamak için doğan rekabet teklif edilen maaş rakamlarını yükseltiyor. Mimar maaşlarındaki bu artış ofis masraflarına artış olarak yansıyınca doğal olarak talep edilen mimari hizmet bedellerinde de yükselme yaşanacak. Marguerite Lazell'in haberine göre şu an İngiltere'de böyle bir "pembe tablo" yaşanıyor.
Alıntı:
İngiltere'de durum böyleyken Türkiye'de ise daha önce yaşadığımız ekonomik kriz yıllarına oranla iş imkanları açısından bir iyileşme var ancak sanıyorum yine de bu boyutta değil. Yapı sektörünün giderek hareketlenmesi, bu hareketlenmede yer almak için giderek daha çok firmanın bu sektöre -hatta Zorlu gibi daha önce üretimlerini yoğunlaştırdıkları temel sektörlerini ikinci plana itip yapıya yoğunlaşarak - kayması belkide önümüzdeki yıllar için bu tür bir patlamanın bizde de yaşanmasına yol açacak. |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Biryerde maaşlı çalışan mimarlar şartlarını zorlamalı bence de. Söylemesi ayıp olacak ama ben henüz son sınıfta olmama rağmen son iki ayda dört yerden 'bizimle çalış' kelimesini duydum.İkisi yurt dışından ikisi istanbul, ankara... Piyasada çalışan deneyimli bir mimarın durumunu düşünemiyorum.
Bence deneyimli bir mimar piyasada bir bilgisayar mühendisi kadar maaş almalı en azından. Az maaşa çalışanları anlayamıyorum. Mimarlık mesleği tıp, avukatlık gibi mesleklerin yanında yeralıyor elbette. Ama aldıkları maaşlara bakınca trajikomik kalıyor durum. Mimarlar daha çok istemeli ve şartları zorlamalılar. İş almak adına fiyat kırmaya devam eden tipler oldukça bindiği dalı kesiyor mimarlar. Bu ucuzcuları bir kenara atarsak , piyasada işini hakıkıyla yapan tecrübeli bir mimar bence 3000 ytl den az maaş almamalı. Proje müdürüyse 7000-8000 ytl. Ofisi olup dışarı iş yapanlar da fiyat kırmamalı, eziklik yapmamalılar bence. Yoksa 2. sınıf meslekler arasından kurtulamaz mimarlık. Herkesin bir bedeli vardır ve bence mimarlık bedeli yüksek bir hizmetir. Herkese kolay gelsin.
|
|
|
#3 |
|
Yönetici
|
Kariyer danışmanlık firması Adrem’in yöneticisi Delwar Hossain: “İş imkanları kıtlıktan bolluğa geçiyor, şimdi bolluk zamanı. Personeli elde tutmak için haklı sebeplerle her türlü yöntem deneniyor. Bazıları transfer ücreti bile veriyor” diyor.
Kalifiye eleman talebindeki bu artış tek bir anlama geliyor: Maaşlar roket hızıyla fırlıyor. Deneyimli gözlemcilere göre bu mimari hizmet bedellerinde önemli bir yükselişe yol açacak. Keşke ülkemizde de mimarlık hizmetleri böyle bir çizgide olsa. Mimarlık kelime anlamıyla anlaşılmamışken böyle bir şey beklemek ne kadar doğru o da kocaman bir soru işareti. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yönetici
|
Bu patlama zaman zaman yaşanıyor. Ama patlamaların! ardı genellikle kısa bir süre sonra ekonomik kriz oluyor. Bu durumu 1999-2000de de yaşamıştık.
Şu anda da ekonomik bir dengesizlikten bahsediliyor. İlk krizde, işini (ya da maaşını) ilk kaybedecekler yine mimarlar olacaktır. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|