![]() |
|
|||||||
| Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa.
Mimarlığa Yol Açın! >> |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Tam Fatura Uygulaması
Odalar hatta temsilcilikler arası bile bazı uygulama farklılıkları görüyorum.Bu uygulamanın her odada ve temsilcilikte aynı olması gerekmez mi?Ya da tam fatura kesilmesinin(asgari proje bedeli üzerinden) her odanın bagımsız olarak belirlemesi(çünkü bazı odalarda tam fatura sistemi uygulanırken bazılarında uygulanmadığını görüyorum)ne derecede doğrudur.Bu haksız bir rekabete ve odanın kendi içinde tutarsız davrandığının bir göstergesi değil midir?bu konuda bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
:(
Bu dertten müzdarip tek üye ben miyim acaba arkadaşlar?Bağlı bulunduğunuz odalarda fatura uygulaması nasıldır? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ziyaretçi
|
haklısın arkadaşım ben yaklaşık 5 aydır kendi işimi yapmaya çalışıorum ama sadece çalışıorum
zaten onumunuzde birçok engel varken bu tip uygulamalar çoğu arkadaşımıızı çözümsüzlüğe itio ben işimi kapatıp yakın zamanda yüksek lisans yapmak için yurtdışına gitmeyi planlıyorum ve birçok harcama onca uğraş boşa gidecek ![]() |
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
çok teşekkür ederim ilgine arkadaşım.aynı şeyi bende düşünüyorum malesef.keşke bir kamu kuruluşuna girmeyi yada lisans üstü eğitim almayı deneseydim.bu konuda yapabileceğimiz her hangi bir şey yokmu
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
mimarlar odası
Selamlar,
Benim ve üye olduğum Konya'ya bağlı Aksaray Mimarlar Odası geçtiğimiz aylarda yeni bir düzenleme getirdi. Akasaay'da 80'nin üzerinde mimar var. Her mimar iş alabilmek için odanın belirlediği fiyatlar üzerinden kırım yapıyor. %50 lere varan kırımlar söz konusu. Tabii faturayı tam bedel üzerinden kesiyorsunuz. Bu da yaklaşık %40 demek. Yani siz işi %10 gibi bir bedele almış oluyorsunuz. Kırım yapmazsanız başka biri mutlaka ama mutlaka yapıyor ve işi alıyor. Siz de aç kalıyorsunuz. Oda bir düzenleme getirerek havuz sistemi kurdu. Buna göre tüm mimarlar havuza üye olacak ve kimse kırım yapmayacak. Proje bedeli tam olarak müşteriden alınacak ve odanın belirlediği bir hesaba yatırılacak. Para hesaba yatmadan oda vize vermiyor böylece inşaat ruhsatı da alınamıyor, inşaat başlayamıyor. Havuzda biriken paralar 3 ay sonra %10 u içerde kalmak şartı ile hak sahiplerine dağıtılacak, %10 da tüm mimarlar arasında paylaştırılacak. Kağıt üzerinde iyi gibi görünen bu sistem, uygulamaya gelince sorunlarla karşılaştı. İlk olarak size gelen müşterinin cebinde nakit olarak proje bedeli zaten yok, üstelik verilmesi gereken bedeller de hiç de az değil. İnşaatın başlaması için daha statik,elektrik,mekanik projelerin çizilmesi, belediyeden ruhsat alınmas vs. gerekiyor ve bunların hepsi para demek. Müşteri tüm bunları yapsa, inşaata başlamak için parası kalmayacak. Bu nedenle işler durma noktasına geldi tabii mimarlar da bir yolunu bulup kırım yapmaya devam etti. Şimdi herkes beklemede, sonucun ne olacağı belli değil, ama bence sistem dağılacak gibi. Ben zaten mimarlar odasının ne işe yaradığını hiç ama hiç anlamamışımdır. Güya projenin uygunluğunu kontrol ediyorlar. Aynı işi belediye de yapıyor, o zaman neden odaya mahkumuz? Oda ne işe yarar? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
aslında mantıklı..
İnşaatı yapan kişi bakkal olsaydı,parayı peşin istemezmiydi..Mimara verecek parası olmayan inşaat yapmasın kardeşim demek geliyor insanın içinden.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
Kesinlikle katılıyorum, fakat ülkemizde müteahhitlerin hangi meslek gruplarından olduğuna bakarsak durumun vehameti ortaya çıkar. Bu ülkede mimar her zaman iki çizik çizen, doktor iki dinleyen olmuştur.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yönetici
|
İlginç bir tartışma konusu. Aslında "tam fatura uygulaması" olarak adlandırdığınız durumun öncesini tartışmalıyız ilk olarak.
"Mimarlık hizmetleri nasıl fiyatlandırılmalı?" (Bu konu forumda daha önce de tartışıldı sanırım.) Serbest mimarlık yapmadığım için bu tip durumlar hakkında çok bilgim yok. Yine de piyasa Odanın belirlediği asgari ücretten daha düşük fiyatla iş yapma geleneğine sahipse odanın bu durum hakkında bilgi sahibi olarak sorunu kaynağında çözek üzere çaba sarfetmesi gerektiğini söylemek için çok tecrübeli olmaya gerek yok.
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
olaya bakınız..
Bir iş dolayısıyla arsaya bakmaya gittim..Arsanın sahibi lafı dönüp dolaştırıp proje ücretine gatirdi.En sonunda mimar beyde artık projeyi hediye eder artık deyince dayanamadım ve siz arsayı bana hediye ettikten sonra iki proje size hediye olsun dedim.Adam şaşırdı ve ben bu arsaya kaç para verdim sen biliyormusun deyince bende bu projeyi kaça çizerim sen biliyormusun dedim.En sonunda projenin başka arkadaşa çizdirildiğini gördüm.Mimarlar odası en az bedeli 190 bin ytl olan projeyi arkadaşımız 98bin ytl fiyatla çizmişti..Tahminim 3 4 bin ytl bir kazancı olabilir.Burda eğer oda doğru çalışıyor olsaydı hiç değilse birimiz doğru şekilde kazanırdık.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
Projede asgari ücret saçmalığı
-Mimarlar odası fatura incelemesi saçmalıktır. Asgari ücret belirlemek de saçmalıktır. Vergi dairesi gibi davranmak ta saçmalıktır. Proje çizerken verdiğim emeğin karşılığının "en az şu kadar ücret alabilirsin" demek suretiyle belirlenmeye çelışılması, en hafif şekliyle saygısızlıktır.
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
|
tekrar olacak ama
bu konuda daha önce yazdığım bir mesaj var, bana onu hatırlattı.
takip etmek isterseniz; http://forum.arkitera.com/profesyone...html#post52896 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
Arkadaşlar hepinize aynen katılıyorum..Ve malesef üyesi olduğumuz odamız bu tip konularda, bize önayak olup önümüzü açacağı yerde,hayatımızda yerine getirilmesi gereken prosedürden ve sırtımıza vurulan bir prangadan öteye gidemiyor...
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
|
Maliye Peşinizde
Açıkçası iğrendirici mimarlık ortamımızda bu tür şeylere alışmaya başlamak gerekiyor. Mimarlar artık para kazanabilmek için vergi kaçırıyorlar. Ama net birşekilde söyleyim, 2008 de çok kişinin canı fena halde yanacak. Canınızı sıkan bir durum varsa bunu gönül rahatlığıyla maliyeye şikayet edebilirsiniz. Ayrıca maliye dedektifleri bu tür uygulamalarla ilgili çok sıkı çalışmaya başlayacak. Mimarlar odasınında kendine çeki düzen vermesi gerekiyor SMGM ile mimarlık ortamını düzeltemezler. Hadi kolay gelsin.
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bu muameleyi görmemizde en büyük etken meslek sahiplerinin davranışları. Mesleğini 3 kuruşa satana kimse para falan vermez, saygı da duymaz. Yaptığı projeden de hayır gelmez zaten. Paradox a devam, SMGM eğit bizi, kurtar bizi...
|
|
|
#15 |
|
Arkitera Üyesi
|
pardon anlayamadım ben cümlenizi? mimarlar odası vergi kaçırmanıza yardım mı etsin?
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Etiketler |
| fatura, havuz sistemi, mimarlar odası |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|