Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Profesyonel Yaşam

Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 11-03-2007, 11:49   #1
Forum Üyesi

Çalışanlar nasıl kontrol edilebilir?

Arkadaşlar selam.
Bizim 5 kişilik bir ofisimiz var.
Yoğunlukan dolayı pek ofiste olamıyorum.
Ben olmayınca da işler duruyor.
Benim sorum şu:çalışanları nasıl daha etkin kontrol edebiliriz?
Bunun teknik bir formülü var mıdır?
hunhun offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 11-03-2007, 13:49   #2
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Kontrol edemezsiniz. Sorumluluk vermeli, doğru görev ve iş tanımları yapmalı ve işlerin yerine getirilip getirilmediğini kontrol etmelisiniz. Yerine getirilmiyorsa da çalışanlarınızı değiştirmelisiniz. Tabi siz yetki devrini doğru bir şekilde yapabilirseniz.

Biz mimarlar genellikle yönetmeyi bilmez, bu konuları öğrenmeye harcanan zamanı boşa gitmiş sayarız. Mesleki gelişiminize zaman ayırdığınız gibi bu konulara da gerçekten inanarak ilgi duymalı ve zaman ayırmalısınız.
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz.

Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm.
Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 11-03-2007, 19:16   #3
Arkitera Üyesi

İstanbul
Acizane:

en başta yanınızda çalışan insanların karakter, yapı ve huylarını iyi bilmelisiniz.

bununla birlikte, kimin hangi işe daha yatkın olduğunu, kimin kaç kilo yük kaldırabileceğini, kaldırma kuvvetinin ne kadar olduğunu, insiyatifini kullanıp kullanamayacağını, risk alıp almayacağını, ortaya çıkan irirli ufaklı problemler karşısında ki tutum ve davranışlarını, çözüm kabiliyetlerini özgür ortamlarda ciddi olarak gözlemlemek ve işleri, görev bölümlerini o karakter-yapı-huylara göre dağıtmak gerekir.

ayrıca yapılması istenilen işin tarifi, tanımı tarafınızdan yapılmalı, beklentinizi net olarak ortaya koymalı (işin yapımı sırasında ortaya çıkabilecek aksaklıklar ve olumsuz durumları da göz önüne alarak) ve işin bitim süresini belirlemelisiniz. belirli aralıklarla ama işin durumuna göre kimseyi sıkmadan işi takip etmeniz ve üzerinde durduğunuzu göstermeniz ve gerekli, uygun çalışma ortamını sağladıktan sonra hesap sormanız patron ya da işveren olarak en tabii hakkınız.

insanlar her zaman takdir edilmeyi isterler ve beklerler. tecrübelerimle sabit olarak şunu görüyorum ki; zamanında ve ölçülü olarak yapılan motivasyonlar ve telkinler her zaman insanları başarıya ve doğru sonuçlara ulaştırıyor...
estetic offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 11-03-2007, 22:21   #4
Forum Üyesi

İlginize çok teşekkür ederim.
Beni üzen bu kadar eğitimin, karakterler yüzünden boşa gitmesi.
Sonuçta bu şahıslar birilerinin yerini alıp o okullara giriyor.

Eleman değiştirmek ise ayrı bir sorun,insan kaynakları şirketleri de çok verimli olmuyorlar.
Önerisi olan olursa çok sevinirim.
Teşekkürler.
Eski 12-03-2007, 12:54   #5
Forum Üyesi

Kusura bakmayın ama 5 kişilik bir ofise sahipseniz, ofis yönetimi ile ilgili fikir veya önerileri bir forum'dan beklemenizi çok yadırgadım. Burada herkesin kendine ait doğruları ve yanlışları var. Bir başkasının çalışanı veya iş arakdaşı ile olan ilişkisi sizin "patron" olarak benimsemenizi ve uygulamanızı gerektirmemeli öyle değilmi? Ticari konularda forum ortamından heleki tanımadığınız insanlardan feyz almanız çalışanlarınızında kulağına gidebilir ve bu sizin için hiçde iyi olmaz en aızndan "patron" olarak konumunuzu ciddi olarka etkiler. Forum ortamlarında heleki mesleki forumlarda size özel konulardan sakınmanızı üye olduğum diğer forumlardan elde ettiğim tecrübelere dayanarak -ki bunlar sadece hobi forumları- öneririm zira ticaret acımasızdır ve bunu aleyhinize kullanacak insalar olabilir.

tekrar başa dönersek, eğer çalışanlara sahip bir ofis sahibi iseniz, sorununuzu burada dile getirmeniz ,sizin ticari olmasa bile yöneticilik zaafınız olduğunu gösterir. Bundan sakınmalısınız zira bir işyeri sahibinin bu konuları alenen dile getirmesi itibar sorunu yaratır. Bunu samimi arkadaşlarınız yada feyz alabileceğiniz bir dostunuz yada büyüğünüzle gayet tabi konuşabilir ve önceki ilişkilerinize dayanarak güvenebileceğiniz bu kişilerin daha samimi cevaplar vermesini yada birebir görüşmenin internet'in bilinmeyen gizli yüzlerinden daha az riskli olduğunu bekleyebilirsiniz.

yinede kişisel görüşüm, yönetici olarak vasfınız, emriniz altında çalışan kişlerle doğru ve net ilişkiler kurmak olmalıdır. yapacakları işi doğru tarif etmek, görevlendirmek sizin sorumluluğunuz fakat kişisel becerilerini kullanmak, sizin direktifiniz ile sorun çözmek amacı ile inisyatif kullanabilmek ve verilen görevi bitimek çalışanın görevidir ve bu da kalite demektir. Kalite de değişkendir. sıradan bir elemandan beklentiniz ile iş bitirici elemandan beklentiniz aynı olmamalıdır, zira aradaki fark budur. bir işin başarı ile bitmesi, patron ile çalışan arasındaki hukuk maneviyattan çok maddiyat'a dayalıdır. Patron ile çalışan arasındaki insani ilişkinin -samimiyet- seviyesi zamanla ve kişinin karakteri, saygısı ile sınırlıdır.Bu makas daraldıkça iş yaptıramazsınız ve çalışanınız sizin önünüze geçer. Siz yokken eğer işler duruyorsa bu ya elemanlarınızın sadece aldıkları para ile ilgilendiklerine, sorun çözücü olarak sizi beklediklerine işarettir, yada onlara sorumluluk ve insiyatif kullanma yetkisi vermediğinize. İşimiz zamana karşı olduğu için doğru kişilerle çalışmak her zaman önemlidir. kısaca ucuz etin yahnisi yavan olur.
jetson offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 12-03-2007, 14:04   #6
Forum Üyesi

Jetson'a cevabı için teşekkür ediyorum.
Burada bu tip bir tartışmanın yanlış olduğuna inanmıyorum.
Ticarete olumsuz etkisi olamaz ;çıkan iş iyi olduktan sonra işveren ofisin içinde ne olmuş ilgilenmez.
Benim bu tip bir konuyu foruma açmam yanlışsa bir mimarın cad'le ilgili foruma soru sorması daha da yanlıştır.
Bu mantıkla gidersen insanların meslekleri ile ilgili hiç soru sormamaları lazım!
İçerdeki sorunla ücretleri ilişkilendirerek bitirmişsin ki bizim öyle bir derdimiz de yok.
İyi çalışmalar.
Eski 12-03-2007, 15:33   #7
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
Kulağa çok klişe bir söz gibi gelecek ama, ülkemizdeki gelir adaletsizliğinin doğal bir sonucudur çalışanların başlarında biri olmayınca işleri yavaşlatmaları. Çünkü siz ne kadar iyi maaş verdiğinizi düşünseniz de, çalışan kişi (yapılan ve uygulanan projeler anlamında) ortalıkta dönen miktarları bir şekilde gördüğü için, aslan payının "patron"a gittiğini düşünücek ve iç dünyasında bunu kabullenemeyecektir. (ki bu da insan doğası gereği hiç de garip olmayan bir düşünce şeklidir) Esas aksi biçimde davranıp, kendisinden istenmeden sorumluluk alan, maaşına ve/veya yan olanaklarına, işverenin ve diğer çalışanların kendisine davranışlarına bakmadan, konsantre biçimde çalışan kişiler garipseniyor, hatta ayıplanıyor günümüzde. Tabii, bu durum aile terbiyesinden gelen bir özellik olduğu için genellikle sonradan kazanılamıyor ya da kolay kolay kaybedilemiyor.

Çözüm önerilerine gelirsek, en kolayı, 5 kişi varsa bir tanesini "şef" yapmak ve diğerlerinin sorumluluklarını ona yıkmak. (Tabii söylemeye gerek yok, bu "şef"in yukarıda bahsettiğim gibi biri olması gerekiyor) Daha zoru, bu arkadaşlarla bir toplantı yapıp, büronun işlemesinin patronun çıkarlarına olduğu kadar, kendi çıkarlarına da hizmet edeceğini uygun bir dille anlatmak. En zoru da, hepsi ile tek tek görüşerek aynı mesajı vermek olsa gerek.

Her ne kadar işveren olmasam da, son 2 yıldır birlikte çalıştığım mimar ve tekniker arkadaşları kendim seçme yetkisine sahip olduğum için, işe eleman alma ve alınan elemandan verim alma konularında yaşanan zorlukları görüyorum. Hatta çoğunlukla gelenin gideni arattığına da şahit oluyorum. Bu bağlamda son söz olarak şunu söyleyebilirim: İnsanın doğasından gelen, (davranışsal anlamda) önceden bilinemezliği nedeniyle bu işin teknik bir formülü olabileceğine inanmıyorum; ancak tecrübe ve zaman içerisinde deneme-yanılma yöntemi ile belli aşamalara ulaşılabilineceğini düşünüyorum.
kilmimar offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 12-03-2007, 16:26   #8
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Ankara
Mimar
Bence en kolayı, (yapılacak iş + işin yapılacağı zamanı) çalışana açık bir şekilde vermektir.

Sadece mimarlık bürolarında değil, Türkiye'deki her yerde yöneticilerin en büyük sorunu herhangi bir işin bitmesi gereken gerçek süreyi vermemeleri ya da olduğundan daha kısa süreyi öngörmeleri...

Bu, kendi adıma genelde ters teper...Madem yönetmeye adaysınız (şahsınıza söylemiyorum) o zaman programı gerçekçi yapmak zorundasınız. Eğer patron benim diyorsanız, sorumluluğun en büyük payı sizde, özellikle de küçük bürolarda....

Eğer, yapılacak iş miktarı ve zaman doğru olarak (en azından yanılma payı ya da çıkabilecek aksiklikler göz önünde alınarak) çalışana verilirse, karşılığını bekleme ve iş bitmediyse nedenini sorma ve eğer haklı iseniz sert çıkmaya ya da gerekli önlemi alma hakkına sahip olursunuz. Neyi nasıl yapacağını bilmeyen bir çalışandan hesap sormak çok kolay...
gün offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 14-03-2007, 12:56   #9
Forum Üyesi

Cevaplarınız için telşekkür ediyorum.
kilmimarın belirttiği çalışanların kazanç hesabı yapması bizde her sektörde var.
Elaman sayısı arttıkça eleme de daha kolay olabiliyor.
Ama belirttiğin gibi gelen gideni bazı noktalarda mutlaka aratıyor.
Elemana yatırım ise küçük işletmeler için çok zor;anında gidiyorlar!!
İkinci cevapta olan
Hedef zamanı olağandan düşük tutmanın yanlış olacağı ise çok doğru bir tespit.
Eski 14-03-2007, 17:46   #10
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Alıntı:
Orijinal metin hunhun tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Jetson'a cevabı için teşekkür ediyorum.
Burada bu tip bir tartışmanın yanlış olduğuna inanmıyorum.
Ticarete olumsuz etkisi olamaz ;çıkan iş iyi olduktan sonra işveren ofisin içinde ne olmuş ilgilenmez.
Benim bu tip bir konuyu foruma açmam yanlışsa bir mimarın cad'le ilgili foruma soru sorması daha da yanlıştır.
Eğer çalışanlarınız siz olduğunuzu anlarsa doğru olmaz bu yaptığınız.

Tabi ki bunları tartışacağız ki daha iyisini yapalım. Ama iç iletişim çok önemlidir, işverenlerinizden de önemli...
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz.

Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm.
Eski 14-03-2007, 17:49   #11
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Alıntı:
Orijinal metin kilmimar tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Kulağa çok klişe bir söz gibi gelecek ama, ülkemizdeki gelir adaletsizliğinin doğal bir sonucudur çalışanların başlarında biri olmayınca işleri yavaşlatmaları.
İş disiplinine ve iç disipline tek tek bireyler olarak sahip olmalıyız. Yukaridaki sözleriniz doğru olsa hiç bir şey çözülmeyeceği gibi çok daha zor hale gelir.

Bunun belirttiginiz gibi olduğunu düşünmüyorum.

Eski 15-03-2007, 15:23   #12
Forum Üyesi

Alıntı:
Orijinal metin Omer Yilmaz tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Eger calisanlariniz siz oldugunuzu anlarsa dogru olmaz bu yaptiginiz.

Tabi ki bunlari tartisacagiz ki daha iyisini yapalim. Ama ic iletisim cok onemlidir, isverenlerinizden de onemli...
Ömer Bey ilginize teşekkür ederim.
Benim anlatmaya çalıştığım aslinda bu tartışmanın yanlış olmadığı.
Çalışanları küçük gören bir söylemde değilim.
Bir arkadaşın:
'İşverene zor durumda kalırsınız'
iddiasını yanıtlamak için yazdım o cümleleri.
Eski 14-02-2008, 01:04   #13
Forum Üyesi

Yazılımla desteklenmiş bir performans-değerlendirme sistemi oluşturulmalıdır. Başlangıç için yoğun emek isteyebilir ama sorunları büyük oranda çözecektir. Diğer taraftan yönetim danışmanlığı alınmasını gerektirebilir. Hiçbirini yapamayacak iseniz önerim şudur: Açıklaması zor ama can acıtacak derecede adil olun. Ben Mülkiye (yönetim) mezunuyum. Bizde bir söz vardır "İyi yönetici kendisini gereksiz kılandır" Yani ofiste olmamanız mazeret değil.
bunebu offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 14-02-2008, 13:46   #14
Arkitera Üyesi

RedRapsody'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Ben burda arkitera da yazı yazıyorum, yan odadaki ortağım beni proje çiziyorum sanıyor.

Birincisi. Açık ofis olmalı
ikincisi. internet proje çizilen bilgisayarlarda bağlı olmamalı. Gerekli görüldüğünde kullanmak için bir internet bilgisayarı olmalı.
üçüncüsü günlük-haftalık toplantılar yaparak işler takvime bağlanmalı. Belirtilen takvimde iş bitmiyorsa yaptırımlar uygulanmalı.

Örneğin bizim ofisimizde bir işin haftaya pazartesi bitirileceği söylendiyse o iş o sürede biter, gerekirse sabahlanır, ama iş biter. Yoksa hiçbir iş yürümez. Herkes msn geyik peşinde koşar.
Mola bitti projeye dönülür...
Eski 24-02-2008, 06:39   #15
Arkitera Üyesi

candemir666'in Avatar'ı

İzmir
Verimsizlik bir cok etkenin birlesmesinden kaynaklanir. Patron erkil tum kucuk ve orta olcekli isletmelerde ayni durumu gozlemledim. Su sorularin cevaplarinin verimliligi arttirabilecegini umuyorum.

* Eleman ise alimlarinda nasil bir analiz yapiyorsunuz?
Ornek: AutoCad, 3ds Max bilen eleman alinacaktir.
Bu pozisyon icin brut tutari onceden mi belirlediniz yoksa her basvuranin beklentilerini ogrenip biz size haber vericez diyerek. Autocad ve 3ds max bilen ve en az beklenti sahibi personeli mi ise alicaksiniz? Eleman CV de profesyonel referans gostermis mi. Sorunlu calisan ve sorunlu isten ayrilmalar yasamis personel cv sine profesyonel referans eklemek istemez. Sigara kullanan bir personeli sigara icmenin yasak oldugu bir ofiste calistirmaniz onun verimini %25in ustunde dusurecektir.

* Gunluk koordinasyon toplantisi yapiyor musunuz?
Gun sonunda saglikli bir ortamda bulusarak elemanlarinizin gun icerisinde hangi faaliyetlerde bulundugunu, bir gun onceki toplantida yapilan planlama ve is bolumunun gereklerinin yerine getirilip getirilmedigini, yarin yapilmasi gerekenleri ve is bolumunu konusuyor musunuz? Acik ve net bir organizasyon semasi yayinlamak ve gorev bolumu olusturmak hem kurumsallasmanin geregidir hemde personel arasinda rekabete yol acar. Bu toplantilarda idari ve teknik konularda personelin de fikirlerini sormaniz onlarda bu carki donduren beyin takiminin bi parcasi oldugu hissettirecek, isini daha buyuk bir zevkle yapacak, anazliz yetenegini gelistirecek, neyi neden yaptigini daha iyi anlayacaktir. Aksi taktirde personel mesleginin gereklerini

En son candemir666 tarafından düzenlendi : 24-02-2008 07:11
candemir666 offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları