Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Profesyonel Yaşam

Profesyonel Yaşam Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa.

Mimarlığa Yol Açın! >>

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 21-01-2007, 13:38   #1
Arkitera Üyesi

mimar mahmut'in Avatar'ı

Müteahhitlik

Arkadaşlar .inşaat sektörürün hali malumunuz .Meslekten olmayan tüccar mantığıyla hareket edenlerin elinde .Bizlerde onların dümen suyunda takip etmek zorunda kalıyoruz.Düşüncelerinizi paylaşmak istermisiniz?
mimar mahmut offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 21-01-2007, 13:49   #2
Arkitera Üyesi

Emrextreme'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 20
Bu sorunu yaratan yine mimarlar ve mühendisler malesef. Bir müteahhit bir teknikere mimari proje hazırlatıyor ve "sağduyulu" bir meslektaşımız imzasını atıyor.Başka bir tekniker, statik proje hazırlıyor.Başka bir meslektaşımız yine imza atıyor. Böyle işleyen bir sistemde elbette "açıkgözlüler" kâr sağlamayı biliyor. Müteahhit de hata görmüyorum.Hata ona bu imkanı veren arkadaşlarımızda.
Emrextreme offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 21-01-2007, 16:26   #3
Arkitera Üyesi

cbekleyen'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 1
Müteaahitlik Sektörü ve Meslek Odaları

Sevgili Mimar kardeşlerim;

Aslın da önünüz açık ve engin yeter ki, farkında olup değerlendirin biraz da zamana ihtiyacınız var, ülkenin genel kültürü ve burjuva sınıfının yaygınlaşması oranın da hayat bulma şansınız daha da artacaktır, asıl üzerine gideceğiniz husus ve mitingler de taşıtacağınız afiş şu olabilir mi?

"Yapı Müteaahitlik sektörü, eli çantalı meslekten olmayan,Ticari erbapların serbest pazarı değildir.."

Bu meslekten olmayan Müteaahitlerin uygulama sonuçları,
1999 yılı 17 Ağustos marmara büyük depremin de su yüzüne çıkmıştır.

Yani şu anda, sektör'den pay almanız anlamın da, Müteaahhit olamama'nızın önünde, bu kesim bir dağ gibi durmaktadır.

İlgili yasasının çıkarılarak meslekten olmayan kişi ve tüzel kişiliklerin faaliyetlerine son verilmelidir bunun için de çaba gösterelim, Olmaz mı?
Meslek odalarımızın bu doğrultu da çabası varmıdır? acaba, İnşaat Mühendisleri odası da bu çaba içersine davet edilmelidir.

Saygılarımla, Cumhur BEKLEYEN....
Eski 21-01-2007, 17:42   #4
Arkitera Üyesi

mimar mahmut'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin cbekleyen tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Sevgili Mimar kardeşlerim;

Aslın da önünüz açık ve engin yeter ki, farkında olup değerlendirin biraz da zamana ihtiyacınız var, ülkenin genel kültürü ve burjuva sınıfının yaygınlaşması oranın da hayat bulma şansınız daha da artacaktır, asıl üzerine gideceğiniz husus ve mitingler de taşıtacağınız afiş şu olabilir mi?

"Yapı Müteaahitlik sektörü, eli çantalı meslekten olmayan,Ticari erbapların serbest pazarı değildir.."

Yani şu anda, sektör'den pay almanız anlamın da, Müteaahhit olamama'nızın önünde, bu kesim bir dağ gibi durmaktadır.

İlgili yasasının çıkarılarak meslekten olmayan kişi ve tüzel kişiliklerin faaliyetlerine son verilmelidir bunun için de çaba gösterelim, Olmaz mı?
Meslek odalarımızın bu doğrultu da çabası varmıdır? acaba, İnşaat Mühendisleri odası da bu çaba içersine davet edilmelidir.

Saygılarımla, Cumhur BEKLEYEN....
Evet çözüm bu ama bunun içinde siyasi irade gerekiyor ve siyasi iradeyi harekete geçirecek itici güç.
Eski 21-01-2007, 18:03   #5
Arkitera Üyesi

Emrextreme'in Avatar'ı

Alıntı:
Bu konuda size katılmıyorum.O zaman da projeleri mimarlar ve mühendisler hazırlamıştı.Müteahhit proje hazırlamıyor, ucuz hazırlayan birine hazırlatıp, imza için para ödüyor.İmzasını satan mimar ve mühendis olduğu sürece bu türlü olayların önüne geçilemez.Müteahhitleri suçlamak da bana göre çok anlamsız çünkü onun amacı kâr sağlamak, mimari yada strüktürel kaygılar taşımayan biri.Bir de onun gibi olan mühendis,mimarlar oldukça da bu sistem bu şekilde yürür.

Alıntı:
Bu da çözüm değil çünkü aşılması çok kolay.Şuan meslek lisansı olmayan biri inşaat taahhüt firması açabilyor.Kanun geldi diyelim, bu sefer bu şahıs bir mimar yada mühendis adına şirketi açar, aylık bir bedeli ile diplomasını kiralar.Aynı eczanelerde olduğu gibi.

Alıntı:
Meslek odalarımızın bu doğrultu da çabası varmıdır?
Odalar bu konuda ne yapabilir bilmiyorum çünkü etik değerlerden yoksun olan meslektaşlarımız olduğu sürece onlarında eli kolu bağlı kalıyor.
Eski 21-01-2007, 18:31   #6
Forum Üyesi

samse'in Avatar'ı

Müteahhit kimdir?

Arkadaşlar öncelikle müteahhit kimdir? Bunu kavram kargaşasından kurtarmalıyız.

Bir kere müteahhit parası olan şahıs veya tüzel kişiliktir. Müteahhit'in mimar yada mühendis olması zorunluluğu olamaz.

Türkiye de bina veya yapı yapmanın şartları kanunlarla belirlenmiştir.(her konuda olduğu gibi imar kanunları ve yapım şartnamelerinde pek çok eksiklerimiz vardır.)

İnşaatlardaki kalitesiz imalat, malzemeden çalma vb. konularda asıl sorumluluğun meslekdaşlarımızda olduğunu bilmek gerekir. Ayrıca sorumluluk taşıyanların, asıl yetkililer olduğuda bir gerçektir. Dostlarım, her türlü ekonomik zorluklara göğüs gererek müteahhitlerin, haksız isteklerine, yanlış uygulamalarına, zorlamalarına "HAYIR" diyelim. Unutmayalım sorumlulukta yetki de bizde.
samse offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 21-01-2007, 18:44   #7
Arkitera Üyesi

mimar mahmut'in Avatar'ı

Ben bu işi ancak siyasi iradedin çözebiliceğine inanıyorum .yeterli kontrol mekanizması ve caydrıcı cezalarla bu iş olur. Diyelimki bu şahıs ,şirketini mimarın yada mühendisin üzerinen açtı yanlış giden birşeyin riskini rant uğruna hiç bir mimar yada mühendis almak istemez
Eski 21-01-2007, 19:19   #8
Arkitera Üyesi

Emrextreme'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin mimar mahmut tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
hiç bir mimar yada mühendis almak istemez
Bu isteğe bağlı olan bir durum değil. Yanlış hesap hatasıyla yıkılan bir binanın sorumluluğu elbette ilgili mühendisin olacaktır. Şirket sahibinin ne gibi bir hatası var ki?
Eski 21-01-2007, 20:42   #9
Arkitera Üyesi

mimar mahmut'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin Emrextreme tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Bu isteğe bağlı olan bir durum değil. Yanlış hesap hatasıyla yıkılan bir binanın sorumluluğu elbette ilgili mühendisin olacaktır. Şirket sahibinin ne gibi bir hatası var ki?
Yanlış hesap hatasıyla ilgili sorumuluk elbette mühendisin olacaktır. Benim kasttediğim
Şirket sahibinin ticari kaygılarla yapacağı artık "yanlışlar" diyelim önlenmesi
Örneğin işçilik hatalarıdırki özellikle demir işçiliği ,genellikle maliyeti azalatmak için burdan taviz verilir yada ticaret ehli bu işten anlamadığı için insiyatifi ustaya bırakır.Usta ya aşırı demir yükler çünkü ton başına anlaşmıştır yada projeyi fazla sallamaz çünki müteahitten işi alabilmek için iyice fiyat kırmıştır. yapı denetimlerin halini zaten biliyoruz Bir budama hareketi olsada pek birşeyin değiştiğini sanmıyorum çünki kapananlar başka isimlerle yine açtılar .İşini iyi yapanları ayrı tutuyorum .şirket sahibi hiç bir mimar yada mühendis buna göz yummaz fakat "ticaret" ehli maalesef buna göz yumar sayısız örneğini depremde gördük.Malzemeden çalınmadığı halde yıkılan sayısız bina var
İnce imalatta ticaret ehli tam bir faciadır ya çok şişirir yada kabadaki hataları kapatmak için aşırı süsler . zaten bu aşamada bizlere hiç ihtiyaçları yoktur.
İşini iyi yapanları ayrı tutuyorum ama çok azlar maalesef

Gelelim bina tasarımına .Arsalar malum küçük .ve "konsol" denilen bir "bela" yüzünden nerdeyse bütün binalar birbirinin kopyası o yüzden müteahit niye para verip mimara baştan bina tasarlatısın? zaten herşey standart sadece arsaya uyarlamak kalıyor geriye onuda hiç bir estetik kaygı duymadan ( ki zaten bunlar için tasarım = maliyet) teknikere çizdirip zavallı bizlerin önüne koyup imzala diyorlar
şimdi burda mimar ne yapsın? eli mahküm ya geçinecek yada direnecek ikinci alternatif olamayacağına göre sistem fasit daire içinde sürüp gidecekmi? Buna bir dur denilemiyecekmi?
İşte mimar yada mühendisin müteahitliğinde binalar çok daha iyi tasarlanacak sağlıllı taşıyıcı sisteme sahip olacaklari.İnsanlar hak ettikleri mekanlarda yaşayabilecekler
Bizlerin geliri arttıkça ortaya çok daha iyi sonuçlar çıkacaktır
Eski 22-01-2007, 00:26   #10
Arkitera Üyesi

HABIPCELL'in Avatar'ı

ben "emrextreme" nin dediklerine aynen katılıyorum . bunuda daha önceki başlıklarda dile getirmiştim zaten. Müteahhitlere bir kısıtlamanın ülkemiz şartlarında mümkün olamayacağı apacık. Nice insanlar varki kendi arsasında yapılacak ve oturacağı evin inşaatını bile müteahhite vermektense kendisi parayı taşeronlara verip işin başında duruyorlar netekim tasarımını kendi yapıp mimarların önüne koyuveriyor, ben bunu istiyorum diyerek.Burda mimarlarada pek birşey söylenemiyor. Hayır kardeşim ben bunu yapamam derse, müteahhit hemen uçuveriyor başka bir büroya.
Malum arsaların, imar yönetmeliklerin ve plan notlarının durumu tasarımı standart hale getiriyor.ortada sabitleşmiş kılişe haline gelmiş sadece arsaya "kondurulması" kalmış projeler varsa müteahhit neden üçkuruş daha fazla verip mimara versinki. Ben teknik öğretmen olarak, mimarların imzasını "satmasına" mesleğe ve meslektaşlarına ihanet olarak görüyorum. Ne yazıkki mimarlık okuyan birçok öğrencilerin tiniyeti de ("hiç birşey yapamazsam imza atarım" diyerek ) budur.
Peki bunun önüne nasıl geçilir. (en azından aklıma gelenleri sıralamak istedim)
-Ticaret odası müteahhitlik sicil belgesinin sadece para karşılığı vermemelidir.
-İlgili Belediyeler Müteahhitlerin paralarından ziyade İş bilirliliğini incelemelidir. (daha önceki inşaatların durumu, iskanları varmı, ilk inşaatıysa daha önceki mesleği gibi gibi sıralayabilirz)
-Mimarlar odasından proje tasdikinin zorunluluğu (oda vizesi)
-Mimarların imzalarını *"satmalarına" engel olabilecek çeşitli oda düzenlemeleri

*Satmaktan kastım (alınanlar olabilirler diye söylüyorum).Mimarın teknikerlerin oluşturduğu büroların projelerine para karşılığında imza atmaları

En son HABIPCELL tarafından düzenlendi : 22-01-2007 00:28. Nedeni: Fazla genelleme yapmışım (ayıp etmişim :) )
HABIPCELL offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları