Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Arkitera Forum > Öneri ve Düşünceleriniz

Öneri ve Düşünceleriniz Öneri ve düşüncelerinizi bu başlık altında bizimle paylaşmanız çok önemli.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 27-12-2005, 09:34   #1
Forum Üyesi

orange'in Avatar'ı

arkitera forum - maket bölümü

mimarlık eğitimimin şu güne kadar olan bölümünde kafama onlarca kez vuruldu maketlerimin dandikliğinden ötürü.

senelerce test çözmek dışında, sadece kağıt üzerinde formülleri gerçeğe dönüştürmekle "öğren"ilen ülkemizde yetişen başka mimarlık öğrencileri de maket yapmakta sorunlar yaşıyor mu?

tek bir maket değil tabi bahsettiğim! bir proje için onlarca maket üretebiliyor muyuz?

tabak gibi tıpatıp aynı renderlar yapmaktan başka amaçları olmayan mimarlar iş makete gelince ne durumda? hala tam anlamıyla maketin yerine geçebilecek renderlar yapılamıyor aynı tadı vermiyor bir render düzgün bir maketle.

kaldı ki o render ile maketin amaçlarının tıpatıp aynı olmadığını da savunuyorum.

madem render bölümü var,
maket bölümü neden olmasın diyorum. maket mimarlığın renderdan daha önemli bir parçası.

kimse birşey yollamayacak biliyorum ama, en azından yeteri kadar maket yapmıyor olduğumuz ayıbı yüzümüze çarpar

ben maketin önemine inanıyorum. uzun zaman aldı bunu kafama sokmam ama...

açmalıyız bence bir maket bölümü.
orange offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27-12-2005, 13:09   #2
Forum Üyesi

Merhaba orange,

Ben de size bu görüşünüzde katılıyorum, çok farklı kaygılar, sorunlar, mimari dokular için hazırlanmış maketlerden kentler ve mimari adına çok şey konuşabilir ve tartışmaları somut veriler üzerinden teoride inceleyebiliriz..

Ben bu amaca yönelik bir fotoğraflama çalışmamı sizle paylaşmak isterim...;
Aşağıdaki görüntüler benim 'şehir ölçeğinde kaotik ortamlar' hazırlamak amacıyla bir ara yaptığım bir çalışma...ışık, kütleler ve dokuları maksimumda abartmaya çalışarak bu kaotik ortamda neleri niçin rahatsız edici ve yanlış bulduğumu irdelemiştim...yaklaşık 40 küsur farklı ortam hazırlamıştım...

Çalışmayı hazırladığım dönemlerde henüz İstanbul ve merkezi bölgeleri için 'Dubai Tower' veya 'Turning Torso' benzeri yapılar söz konusu dahi değildi, ama bu günlerde sanki kendimi uzun zaman önce hazırladığım bu kaotik blokların içine itilmişim gibi hissettiren pek çok gerekçe mevcut...

Çalışmada kullandığım ahşap blokları bir marangozda eşit aralıklarla kestirmiştim ve bolca talaş ve benzeri ahşap yan ürünlerini de ışıkla etkileşimleri başarılı ve kuvvetli olduğu için ortama katmıştım...herşey geniş yüzeyli bir cam üzerinde tek ışık kaynağı ile aydınlatılarak düzenlenmişti...

Ben de arkitera ortamında diğer üyelerin farklı sorunlar ve analizler için, farklı malzemeler kullanılarak hazırladıkları maket ve benzeri uygulamaların fotoğraflarını görmeği çok isterim...

Aşağıda çalışmadan 5 örnek mevcut...

İyi çalışmalar

Eklenmiş İmajlar
arkitera-forum-maket-bolumu-chaos-01-jpg  
Eklenmiş İmajlar

asteria offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27-12-2005, 14:04   #3
Yönetici

Sevgili orange ve asteria,
Öneriniz için teşekkürler. Bölüm oluşturmadan nasıl işlediğini görmemiz gerekiyor. Bölüm olarak açılıp daha sonra işlememesi çok da iyi olmuyor.

Maket bölümünün temellerini Yapılar ve Projeler'de atabiliriz. İşlemeye başlaması durumunda bölüm haline getirebiliriz
Eski 29-12-2005, 01:15   #4
Forum Üyesi

orange'in Avatar'ı

asteria bence çok ani bir şekilde doğru bir hamle yapmış oldu ellerinize sağlık asteria

maket bölümü büyük bir ihtimal ile boş kalır
prensip olarak render için kocaman bir bölüm açılıyorsa, maket de göze sokulmalı diye düşündüm.

ama gerçekten forum'da özellikle öğrenci çalışmalarının çatır çatır tartışılması gerekiyor yoksa aynı mimarlık dünyası geleceğimizde de olacak mahkum olacağız birkaç star mimarın ağzına bakılacak sadece...

arkitera forum'da adeta kendi kendimizi eğitmeliyiz okuldan aldıklarımızı buraya taşıyarak.

asteria çok ilginç gözüküyor maketler ama işte şehir ölçeğinde kaotik ortamları nasıl oluşturduğunuzu öğrenmek çok güzel olurdu şemalar ve yazılar varsa elinizde.. tabi ki bu tek taraflı alış olmamalı ben de bir an önce toparlanıp buralara yükleyeceğim okul projelerimi...

elbette sinir olacağımız yorumlar olacaktır ama işte değer bir şekilde bunu yapmaya diye düşünüyorum...
Eski 10-01-2006, 17:30   #5
Forum Üyesi

Merhaba orange,

Güzel karşılamalı ilginiz için teşekkür ederim ve biraz erteleme yaparak yanıtladığım için de özür dilerim. Bana yönelttiğiniz talepleri değerlendirmek istedim öncelikli olarak...
------------------
"asteria, çok ilginç gözüküyor maketler ama işte şehir ölçeğinde kaotik ortamları nasıl oluşturduğunuzu öğrenmek çok güzel olurdu şemalar ve yazılar varsa elinizde.. "
------------------
Şemalar ve yazılar...işte bu iki unsur açısından ne kadar ketum bir tavrım olması gerektiğini ölçmek bir forum ortamında yayınlanacak olmasından dolayı oldukça güç..Benim yukarıda aktardığım çalışma çok özgün, kişisel olarak yürütülmüş akademik yanı olan bir girişim ve araştırmanın parçası, doğal olarak da yazıya dökülmüş bölümlerden de oluşmakta. Ancak, aynı zamanda benim için bu gün dahi gelişime açık ve beslenmeğe devam eden bir özelliği de barındırmakta. Daha önce iyi niyetli yaklaşımlarım esnasında fikir ve analizleriyle birlikte projelerimin bazı kişiler tarafından kullanılıp kendi eserleriymişcesine analizlere sahip çıkıldığı olumsuz durumlar yaşadım ve inanın bana insanın ağzında çok kötü bir tad bırakıyor. Bu nedenle en azından bir forum ortamında bu tür belgeleri açıklamaktan şimdilik kaçınacağım, umarım anlayışla karşılarsınız.

Ben öğrenciler için, özellikle özgün bir gelişim gösteren öğrenci için inandığı ve orjinal özellikler barındıran projelerin korunmaya muhtaç olduğuna da inanıyorum. Projesinin çalınması bir an meselesi olabilir ve emeklerine çok üzülür. Mimarlık piyasası farklı amaçlar için varlığını sürdüren oluşumlarla da dikkat çekiyor, dürüstlük ve özgünlük bu oluşumların en çok önemsedikleri özellikler değiller malesef...

Ben yukarıdaki fotoğrafların belli ölçüler içinde bir fikir verdiğini düşünüyorum, en azından mimarlık eğitimi alan ve almış kişiler için tercümesi biraz dahi olsa mümkün...ama belki biraz belirsiz olmasının da bir değeri var..zamansız ve mekansız olmak gibi...heryerde olabilir veya olamaz gibi...buradan herkes kendi teorisini geliştirebilir veya daraltabilir, amaç zaten düşünceyi farklı açılardan da zorlamak, gerkirse isyan ettirmek ya da uzlaşıya gitmesini sağlamak...mimarlık da biraz böyle bir şey zaten, düşünceyi kafeslerin arkasında tıkanıp kalmaktan kurtarmak, daha hür bir zihinsel varlık olarak saygı görmesini sağlayabilmek...çünki her an fiziksel bir gerçekliğe dönüşerek bizi birlikte var olmağa mecbur eden bir unsura dönüşme özelliğini bu meslek yasal olarak var olduğu sürece koruyacaktır.

Bu görüşlerim doğrultusunda maket bölümü veya Öğrenci Veri Tabanı gibi oluşumları çok önemsiyorum ve Arkitera'ya yakıştırıyorum ancak öğrencilerin projelerinin korunmaya muhtaç olduklarını da vurgulamak isterim...Onları, sırf projelerini yayınladıkları ve bir forumda tartışmaya açtıkları için, saygı görmeleri gerekirken mağdur edilmiş, projeleri çalınmış olarak görmek de istemem...

Ümit ederim ki kendimi doğru ifade edebilmişimdir ...

Mutlu çalışmalar
Eski 11-01-2006, 00:17   #6
Forum Üyesi

orange'in Avatar'ı

asteria,

fikirlerin kaynağı kendimiz olduğumuz sürece istedikleri kadar kopyalasınlar hiç bir önemi yok ki. ben şuna inanıyorum: biz yeteri kadar derin olalım ki o kadar bir projeyle kopyalanamayacak mimarlar olalım. kopyalanmak bence iyi birşeydir. zaten hiçbirşeyi kendimiz sıfırdan yaratamıyoruz tam olarak, hepsi görgülerimizin bilgilerimizin toplamına kendi yorumumuz değil midir? bize ilham veren insanlar yok mudur hiç?

bence bırakın kopyalasınlar... herşeyin kopyası var çantaların teknolojilerin t-shirtlerin şehirlerin bile. hepsinin aslı en değerlisidir. kopya iş kendini HEP belli eder.

öğrenci veri tabanı da maket forumu da gerçek mimarlık yapmak isteyenlerin zevkle takip edeceği siteler olacaktır. oraya işlerini koyacak öğrenci de zaten adı sanı gözükecek hangi okulda olduğu bilinecek.. tarih ile herşeyiyle. adeta belgelenecek orada o fikrin ona ait olduğu. zamanımızda bilginin paylaşımı çok hızlı görüyorsunuz, bence eskiye göre çok daha güvenli bu yüzden paylaşmak.

http://www.aaschool.ac.uk, www.bartlett.ucl.ac.uk/ işte bunlar da öğrenci işlerinin olduğu siteler. gururla sergiliyor adamlar kopyalayan kopyalasın. itü odtü öğrencileri de dünya standardında iş yapıyorlardır ispanyol italyan fransız yunan okulları da bizim gibi çalışıyordur diye tahmin ediyorum. neden bunları saklayalım ki? bu kadar zaman saklı kaldı da ne oldu? fikirlerimiz kendimizde kaldı da ne oldu? sizin durumunuz farklı 1-2-3.sınıf öğrencisi değilsiniz ama benim kastettiğim bu öğrencilerin iş saklaması daha çok. bu bizim okulumuzda bile olan bir şey. genel olarak okul zamanı bu davranışı yanlış buluyorum.

son zamanlarda mimarlık dünyası "araştırma" yolunda daha da fazla yol alıyor gibi yeni yöntemlerin keşfedildiği bir dönemdeyiz. burada ne kadar içimize kapanırsak o kadar zarar göreceğiz. oturmuş kurallar kırılıyor artık,

kesinlikle sizin projenizi açıklamak istememenize atıfta bulunmuyorum. ama daha yolun başında olan öğrencilerin son sınıf olmayanların en azından gözünü kırpmadan projelerini göstermeleri lazım, ben de dahil olmak üzere kendimi de katıyorum eleştirdiğim kitleye. cin olmadan adam çarpmamalıyız daha ilk sınıflarda ne kadar kopyalanacak birşey yapabilir ki bir öğrenci? bir yere kadar olabilir ancak diye düşünüyorum.

hep daha ilerisi var, hiçbir zaman mimarlıkta gidilebilecek son bir nokta sınır yok bence.

le corbusier de mimarlığı çözmüş olsaydı herhalde notre dame du haut'u ölümünden 10 sene önce yaparak bırakıp gitmezdi bu dünyayı. ilk başta ölümüne savunduğu şeyleri acaba ölmeden önce aynı şekilde savunuyor muydu?

En son orange tarafından düzenlendi : 11-01-2006 00:35.
Eski 11-01-2006, 01:34   #7
Forum Üyesi

Merhaba orange,

Daha önce de belirttiğim gibi arkitera.com' da veya daha farklı bir düzenlemeyle mimarlık öğrencilerinin hatta olumlu katılımlarının kaçınılmaz olduğuna inandığım Endüstri Tasarımı, İç Mimarlık, Şehir Planlama ve benzeri branşların öğrencilerinin tam anlamıyla cesurca ve tüm yeni malzeme ve yapım tekniklerini uygulamaya katmak ve tartışmak için ve hatta birlikte yarışmalara katılmak için veya çalışma grupları oluşturmak için böyle bir alt yapıyla başka bir şekilde olamayacak kadar piyasanın içinde ve göz önünde olacakları kesin...Bu onlara daha sorumlu kararlar almak konusunda önemli teşvikler sağlayacaktır ve kuvvetli bir bilgi alışverişi ağının temeli olacaktır...İlginçtir, ancak bu yolla bağımsız düşünmek de korkulacak bir şey olmaktan çıkacaktır... Yani mutlaka olmalıdır, ben aksini belirtmedim..
Benim yaşadığım örnekler pek istisna sayılmazlar, benzer yaşanan durumlar biliyorum ancak konu bu değil bu başlık altında...

Kısaca, bu alt yapıların sağlanmasıyla birlikte yaşanacaklar bize yol gösterici olacaktır ve sanırım kendi kurallarını, özgürlüklerini ve sergileme yöntemlerini de yaratacaktır..

Türkiye için önemli bir kazanç olarak düşünüyorum ve beraberinde getireceği hareketliliği merakla bekliyorum. Eğer arkitera'nın farklı forumlarında, farklı konuları altında sizler gibi kişilerle şu anda sağlanmış olan bağlantıların yarattığı kısmi de olsa var olan belirgin güç düşünülürse, özellikle tasarlanarak buluşmaları kolaylaştıracak bir sistemin varlığının gücünü inkar etmek mümkün olamaz...büyük ve dinamik bir güç olacaktır...tartışmaları ve değişimleri sürekli kılması itibariyle...

İyi çalışmalar

Eski 11-01-2006, 03:08   #8
Forum Üyesi

orange'in Avatar'ı

sevgili asteria siz de hatırlarsınız render forumunda bir tartışma olmuştu bir proje üzerine viyanada yatay şehir gibi birşeydi başlığı da sizin de içinde olduğunuz, işte o başlıkla karşılaştığım anda benim bu tip birşeylerin yapılabileceğine dair ümitlerim doğmuştu... ümide gerek yok çok da güzel bir şekilde %90 uygulamaya geçmişti bile.

adını koymak, teşvik etmek sonradan meyvelerini hepbirlikte toplamak olmalı amaç sadece.

bin kere de olsa yazacağım, neyimiz varsa eteğimizde dökelim bu masaya, herkes elindekini saklarsa kimsede olmadığını sanarak geleceğimiz hakkında ümitsizliğe kapılıp yine pek çok mimarımızı sadece yurtdışında çalışmaya teşvik edeceğiz.

ha tabi aynı şekilde olmayacak bir önceki nesil ile, nede olsa ekonomik koşullar nispeten iyiye gidiyor, istanbul çok daha popüler dünyada hak ettiği yere geldi sayılır artık... güzel şeyler oluyor, mimarlık yapmak için harika bir ortam oluşmak üzere.

yapılacak çok proje var. tek bir mimar değil binlerce çok iyi mimar ekmek yiyecek bu şehirden. biz de olalım bunun içinde, yabancılarla birlikte inşa edelim yeni istanbul'u... bunu da mezun olmadan önce hayal etmek için en özgür olduğumuz zaman yapabiliriz. okullar da öğrenciler de içinde olmalı...

çok iyi kritik yapabilen, zehir gibi, imkanların yetersizliğinden tam olarak istediklerini yapamamış belki de çok tecrübeli birikimli mimarlarımız da var, onları da karşımıza değil yanımıza alalım.

binkere aynı şeyleri yazıyorum ama yazdım işte önemli bulduğum için.

ve tabi çok teşekkürler fikirlerinizi paylaştığınız için. tabi ki herşeyin bu kadar toz pembe olmadığını düşünebilir birçok kişi ama...

...hedef bayram tatili diye mimarlığı bir kenara bırakmayacak ndg, asteria, orange'ları çoğaltmak olmalı
Eski 11-01-2006, 12:43   #9
Forum Üyesi

Merhaba orange,

Pek çok konuya değinmişsiniz yine mesajınızda...herşeyden biraz biraz...
Bayramlar Dünya üzerindeki Mimarlıkla ilgili faliyet ve tasarıma yönelik düşünceleri ve zihinsel tartıları erteleyemiyor elbette..tasarıma odaklı eğitimli bir beyin hiçbir duraksamaya girmeden aynı tempoda 'tartmaya' devam ediyor, sorguluyor ve yanıtlara ulaşıyor...İyi ki öyle oluyor, bu bayramların bünyesinde gelişen olaylar dahi mimari için sorgulama alanları yaratabilir konular içeriyor diye düşünüyorum..

Rendering forumunda tartışmaya açılmış ve benim de katıldığım pek çok projenin irdelendiği girişimler mevcuttu , haklısınız...bu tartışmlar esnasında sorgulayan bir itici güç olmaya çabaladım ancak benim yoğun ilgim aynı ilginin diğer üyelerden de geldiği anlamına gelmedi..Benim gözlemime göre hatta fikir belirtmekten çekinildiğini düşünüyorum..

İşte bu nedenle öğrencilerin eğitimlerinin çok daha erken bir döneminde bu tür forumlarda bireysel olarak korkmadan fikir sentezleri yapmaya çabalamalarını ve bu tutukluğu kırmalarını ümit ediyorum... Pek çok öğrenci çalıştığı yer veya okulu endişesiyle önceleri anonim kalmak isteyebilir, güven sağlandığında daha belirleyici roller üstlenecekler diye düşünüyorum...

Bu sadece İstanbul'un yeni yapılanma sürecine yaramayacaktır, tüm Türkiye'deki projelerin adının geçebileceği bir ortam olacaktır, hatta belki yurtdışında okuyan Türk veya yabancı diğer öğrencilerin de ortak çalışmalara katılmasına davetiye oluşturacak görüşmeleri de başlatacaktır..

Böylece kendimizi tanırken, dünyayı da tanımak, farklı görüşlerin penceresinden bakma sabrını da geliştirmek imkanı doğar...çünki karşılıklı verimli tartışmalar yapabilmek için önce tarafların biribirlerine tahammül edebilmeyi öğrenmesi gerekmekte, aksi taktirde masadan erken kalkılır ve verim almaktan söz etmek mümkün olmaz...

Ben böyle bir çerçeveden bakıyorum yeni tartışma forumları hazırlıklarına, beklentilerim düşüncelerin kalite seviyesinin yükseltilme çabasını görmekten ibaret...

'Toz pembe' görünmesi gerekmiyor haklı girişimlerin başlaması için...yetenek dahi uzun çalışma saatleri sonucunda ışıldıyor ve takdir gören ürünlere dönüşüyor...

İyi çalışmalar
Eski 15-01-2006, 14:15   #10
Yönetici

shadow'in Avatar'ı

herkese merhaba
Konunun başlığından beri bu bölümde yazmış olduğunuz tüm mesajlarınızı keyifle okudum sevgili asteria ve orange.Müsadenizle bende aranıza katılarak konunuza bir katkıda bulunmak istedim.Aslında bahsettiğiniz mimarlıkta maket ve kavramları konusunun dışında meslek etiği ve ikinizin bu konudaki düşünceleriniz ve tavırlarınıza yönelik bişeyler eklemek istemiyorum konuyu dağıtmamak amacıyla.sadece düşüncelerinize katıldığımı da belirtmek istiyorum.
Yakın bir zaman önce 18-22 mayıs 2005 tarihlerinde Bursa Yapı Yaşam 2005 Kongresi kapsamında ünlü mimarların (başta renzo piano ve aldo rossi olmak üzere) maketçisi Edoardo Miola nın 2 günlük workshop u yapılmıştı.Haberi geç duyduğumda üzüldüğüm bu workshop u Edoardo Miola kendisi yürütmüş.Teması “Model Yapılarak
Mimari Projenin Kontrolü ve İletişim Stratejileri” olan workshop iki aşamalı yapılmış.Kısa olarak verilmiş bilgilendirmeyi ve kongre hakkındaki kısa özeti aşağıda vereceğim linkten inceleyebilirsiniz.
http://www.bursamimar.org.tr/htm/yapiyasam.htm
Yapılan etkinlik muhakkak amacına ulaşmıştır bence böylesine zayıf bir konu için (ne yazık ki ülkemizde biraz böyle) ,ama katılımın azlığı üzücü.İlgilenenler için Edoardo Miola nın web sitesi :
www.modelli-miola.com

ek olarak atölyesinde resimlenmiş fotoğrafı ve birkaç beğendiğim çalışmasını ilginize sunuyorum.
iyi günler.
Eklenmiş İmajlar
arkitera-forum-maket-bolumu-miola_-jpg  
Eklenmiş İmajlar

shadow offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-01-2006, 15:44   #11
Forum Üyesi

Merhaba shadow,

Güzel katkınız için teşekkürler...ayrıca nitelikli ve projeleri bir anda anlatan örneklerden seçtiğiniz için de başarılı bir katkı...
Linkleri zevkle inceliyorum...

Lütfen konuyu dağıtmaktan korkmayınız, fikirlerinizi duymak güzel olur... Nasılsa bir noktasından müdahale edip toparlamamız mümkün herzaman...bazen arada fazladan söylenmiş, ilgisiz gibi görünen düşünceler yepyeni kapıları açtırıyor zihnimizde...

Yorumlarda tekrar görüşmek üzere...

Eski 04-10-2006, 20:12   #12
Forum Üyesi

melikarch'in Avatar'ı

merhabalar

selam herkese,şuanda okulda yürütmüş olduğum proje için maketle ilgili görüşlere çok fazla ihtiyacım var,ve yazılarınız bana bu anlamda çok yardımcı oldu biras daha kafamda şekillendi birçokşey,teşekkür ederim,sizden bir ricam var yalnız...benim üzerinde durduğum asıl olay sunum maketlerinden ziyade asıl yapıya giderkenki yapılan denemeler çalışma maketleri ve bunlarla ilgili birtakım örnekler bulmak istiyorum internette bunlara ulaşabileceğim yerler varmı biliyormusunuz? teşekküe ederim şimdiden...
melikarch offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları