Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Arkitera Forum > Öneri ve Düşünceleriniz

Öneri ve Düşünceleriniz Öneri ve düşüncelerinizi bu başlık altında bizimle paylaşmanız çok önemli.

Kapalı Konu

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 28-12-2006, 14:01   #1
sel
Forum Üyesi

Dil bilgisi, imla kuralları, vs..

Feng shui adlı bölümde dil bilgisi kuralları esas konudan da uzun zamandır tartışılıyor. O yazılarda dikkatimi çeken bir şey de forumda türkçe klavye kullanmamanın mazaret olarak kabul edilmemesi.
Ben yurtdışında yaşıyorum ve türkçe klavye kullanmıyorum. Şu anda türkçe karakterlerle yazmamın nedeni de Türkiye'de bulunmam. Eğer türkçe klavye kullanmamak forum kurallarına aykırı ise, ben burada sadece okur olarak mı kalmak zorundayım? Klavyeyi Türkçe'ye çevirme fikrini de kabul etmiyorum, çünkü daha önceden de yazdığım gibi yurtdışında yaşıyorum.

En son lumina tarafından düzenlendi : 01-05-2007 13:04.
sel offline  
Eski 28-12-2006, 14:12   #2
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 53
Ben kendi adıma bu konuda bir eleştiri yapmadım. Diğer yönetici arkadaşlarımız da bu konuda anlayışlı olmalılar; haklısınız.

Ama de/da eki ve özel isimlerin büyük harf ile başlaması konusunda siz biraz daha özenli olabilirsiniz.
Omer Yilmaz offline  
Eski 28-12-2006, 15:49   #3
Forum Üyesi

Merhaba sel,

Bahsi geçen konuda üyenin ısrarlı tutumu ve sürekli olarak ilk yazdığı mesajları silip yerine düzeltilmiş mesajler girerek karışıklık yaratması bazı yönetici arkadaşlarımızı o an bu şekilde bir uyarıya da zorlamış olabilir. Çünki şu an o başlık altındaki her mesaj orijinal halini korumuyor ve haliyle siz bir değerlendirme yapamadınız..

Gerçek şu ki, Türkiye'de olup Türkçe klavye ile yazdığı aşikar olan kişiler için yapılmış bir uyarıydı. Yurt dışında ve bazen Türkiye'de dahi yabancı dilde klavyeler kullananlardan rica edilen yalnızca imla kuralları ve büyük küçük harf konusuna dikkat etmeleri ve ılımlı yani biraz 'sulh' içeren bir üslubu benimsemeleri...

Mesajlarınızı forumdaki konularda görebilmek dileğiyle..

Mutlu seneler

asteria offline  
Eski 28-12-2006, 17:12   #4
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 16
Israr eden benim.

Çünkü orada bir özensizlik sadece Türkçe karakterlerden kaynaklanmıyordu.

Genel olarak "ben böyle alışkınım" diyenler hatta bunun için inadına "ii" "walla" "yaw" yazanlar var. Bunlar yüzünden diken üstündeyiz.

Bazıları da bize çok üzerinde durduğumuz eleştirisini getiriyorlar. Bunun bir çizgisi var. Altına indikçe iniliyor artık işin içinden çıkılmaz hale geliyor. Bütünüyle hijyenik TRT kopyası biraz da zorlama oluşum sevdasında değiliz. Ama tahammül edemediğimiz şeyler var. Anlattık.

Türkçe karakter kullanılmasını çok çok isteriz. Yurtdışındakilere Windows'da Türkçe klavyeye geçiş hakkında bilgi de verdik. Ama haklı serzenişler de aldık. Yurtdışında olanlar mesajlarında arada sırada bunun belirtirlerse onlara karşı daha müsamahakar olabiliriz. Ama diğer yönden çok mümkün değil gibi.

Bu aralar uyarıları arttırdık ama yozlaşma da inanılmaz arttı. Tavuk mu yumurtadan yumurta mı tavuktan durumu var.

Kimseyi zorlamak da istemiyoruz iyi niyetimizin suistimal edilmesini de.

Kolay gelsin.

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ

En son ayasofya tarafından düzenlendi : 28-12-2006 19:18.
ayasofya offline  
Eski 28-12-2006, 18:59   #5
Yönetici

shadow'in Avatar'ı

Merhaba,

Bahsi geçen konu başlığı altında belki biraz heyecandan , belki de gün'ün yazıma yönelik uyarısı takibinde konuyla ilgili (arkitera'da yazım hassasiyeti) anti-görüşlere maruz kalışını kabullenememekten olsa gerek ve belki haddim olmayarak mesaj yoluyla benim de eleştirim olmuştur.

Son zamanlarda kullanıcı mesajlarındaki yanlış 'imla' ve özellikle 'sokak ağzı' ifadelerden dolayı rahatsızlık duymuş ,yöneticilerin uyarılarına rağmen devam eden saygısızlıklar yüzünden bir kullanıcı olarak dayanamayıp mesaj yoluyla olaya yer yer başka müdahalelerim de olmuştur.

Yapmış olduğum bu davranışlardan ötürü konunun dağılmasına, esas mevzunun konu dışına daha da ötelenmesine sebep olmaktan ötürü de rahatsızlık yaşadım.Sonuçta bu tür konular üzerinde gerekli uyarıları yöneticilerimiz yapmaktadırlar. Umarım haddimi aşmış olmamdan ve heyecanlı davranışımdan ötürü anlayışla karşılarsınız.

İstemeden kırdıysak ta affedilsin,

herkese kolay gelsin..
shadow offline  
Eski 28-12-2006, 19:14   #6
Forum Üyesi

Merhaba shadow,

Lütfen tedirginlik duymayın, özellikle forumda seviyeyi sağlayan üyelerden biri olarak...

Yeni senede sizler gibi daha pek çok üye ile forumda biraraya gelmek büyük bir keyif olacak..

Mutlu seneler

asteria offline  
Eski 29-12-2006, 00:03   #7
Forum Üyesi

o konuyu açan bendim ve ben ne hata yapmış olursam olayım, kimsenin bana hiçbir şekilde SAYGISIZLIK yapmaya hakkı yoktur. saygısızlıktan kastım ise konu içerisinde beni atıp arkamdan küstah kelimesini kullanan ve tartışmanın ortasında son mesajını yazıp konuyu kapatan ve saygısızlığın en büyügünü yapan yönetici statüsündeki ayasofya isimli şahıstır. google da cem ulupınar yazarak bir arama yaptığınızda karşınıza çıkan ilk konu budur ve bunu yazan ayasofya -ki kimse onu internette ayasofya olarak aramaz- kimbilir neler yaptı da sadece Türkçe'nin doğruluğunu kullanarak insanlara bu şekilde hakaret edebilmektedir.. konuyu kilitlemek doğrudur. çünkü başlığın ve isteğin tamamen dışında bir konudur. bunu buraya açmaktan aciz ve büyük bir kuralı daha çiğneyen ve insanlara hakaret eden bu insanın yaptığı yanlışın hala arkasında durması ise ilginç bir konudur.. istediği zaman mesajımı silebilir ya da değiştirebilir. ve bunun farkında olarak bu gücünü kullanmaktadır. bana yazdığı mesajda ise ''ben onlarca kitap yazdım onlarca eserim var'' demek ise bana bu saygısızlığı yapmasını gerektirmemektedir ve bu bir cevap değildir. sonuçta ben yapmış olduğum bu yanlışın farkındayım ve yanlışının farkında olmayıp arkasında duran insanlar gelişmeye ve öğrenmeye açık değildir. bu bir saygısızlıktır SAYGISIZLIKTIR bunu kaç kere daha yazmam gerekir bilmiyorum. ben bundan bahsederken bana demagoji yapan bu insanın yanlışını düzeltmesini istiyorum. bunu diğer yöneticiler okuduğunda onların da tartışma içerisinde tek taraflı düşünmeden ve kendilerine küstah dendiğini düşünerek olaya müdahale etmelerinin uygun olacağını düşünüyorum.. bu derece yöneticilerin elinde olan bir forum sitesi olmamalı burası. çünkü burada sanattan tasarımdan destekten söz ediliyor ve de paylaşımdan. ama bu şekilde yöneticiler üyelere hakaret etme hakkını kendilerinde görüyorlarsa ne mutlu o insanlara yöneticilik verenlere ve yanlışları kabullenmeyenlere!!!!!!!!!!!!

En son lumina tarafından düzenlendi : 01-05-2007 13:07.
feng shui offline  
Eski 29-12-2006, 08:34   #8
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin feng shui tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
o konuyu açan bendim ve ben ne hata yapmışolursam olayım, kimsenin bana hiçbirşekilde SAYGISIZLIK yapmaya hakkı yoktur. saygısızlıktan kastım ise konu içerisinde beni atıp arkamdan küstah kelimesini kullanan ve tartışmanın ortasında son mesajını yazıp konuyu kapatan ve saygısızlığın en büyügünü yapan yönetici statüsündeki ayasofya isimli şahıstır. google da cem ulupınar yazarak bir arama yaptığınızda karşınıza çıkan ilk konu budur ve bunu yazan ayasofya -ki kimse onu internette ayasofya olarak aramaz- kimbilir neler yaptıda sadece Türkçenin doğruluğunu kullanarak insanlara bu şekilde hakaret edebilmektedir.. konuyu kilitlemek doğrudur. çünkü başlığın ve istein tamamen dışında bir konudur. bunu buraya açmaktan aciz ve büyük bir kuralı daha çiğneyen ve insanlara hakaret eden bu insanın yaptığı yanlışın hala arkasında durması ise ilginç bir konudur.. istediği zaman mesajımı silebilir ya da değiştirebilir. ve bunun farkında olarak bu gücünü kullanmaktadır. bana yazdıığı mesajda ise ''ben onlarca kitap yazdım onlarca eserim var'' demek ise bana bu saygısızlığı yapmasını gerektirmemektedir ve bu bir cevap değildir. sonuçta ben yapmış olduğum bu yanlışın farkındayım ve yanlışının farkında olmayıp arkasında duran insanlar gelişmeye ve öğrenmeye açık değildir. bu bir saygısızlıktır SAYGISIZLIKTIR bunu kaçökere daha yazmam gerekir bilmiyorum. ben bundan bahsederken bana demagoji yapan bu insanın yanlışını düzeltmesini istiyorum. bunu diğer yöneticiler okuduğunda onlarında tartışma içerisinde tek taraflı düşünmeden ve kendilerine küstah dendiğini düşünerek olaya müdahale etmelerinin uygun olacağını düşünüyorum.. bu derece yöneticilerin elinde olan bir forum sitesi olmamalı burası. çünkü burada sanattan tasarımdan destekten söz ediliyor ve de paylaşımdan. ama bu şekilde yöneticiler üyelere hakaret etme hakkını kendilerinde görüyorlarsa ne mutlu o insanlara yöneticilik verenlere ve yanlışları kabullenmeyenlere!!!!!!!!!!!!
Sevgili Cem Ulupınar,
Şu anda da konuyu ilgisiz bir yere getirerek forum kurallarına aykırı davranmaya devam ediyorsunuz. Dilbilgisi kurallarına dikkat etmeye çalıştığınız ortada ama bu da bizim için yeterli bir dil seviyesi değil.

Tartışmalarınızı ben de okudum, yöneticilerin forumun niteliği ve diğer forum okur ve yazararlarının konforu için yetkileri var. Bu yetkileri kabullenerek yazmaya devam edecekseniz hoşgeldiniz. Yok ben hala aynı fikirdeyim diyorsanız lütfen yeni mesaj göndermeyin. Lütfen bu konuya konubaşlığı ile ilgisiz yeni mesajlar göndermeyelim.
Omer Yilmaz offline  
Eski 29-12-2006, 10:56   #9
Forum Üyesi

konu baslığı ile uygunsuz mesaj gönderdiğim için kusura bakmayın bir daha olmayacaktır. fakat benim amacım bu yanlışı düzeltmektir.. bir daha olmayacaktır. arkitera forumada bir daha (bana cevap hakkı doğmadğı sürece) mesaj yazmayacağım.. saygı olmayan yerde yardımlaşma ve bilgi alışverişi kesinlikle olamaz!!

En son lumina tarafından düzenlendi : 01-05-2007 13:08.
feng shui offline  
Eski 02-01-2007, 04:10   #10
Forum Üyesi

hurikiris'in Avatar'ı

üye aday adayı

ben forumunuzu yeni keşfetmedim ancak foruma yeni katıldım. forum içinde dolaşırken sürekli kurallar kurallar. belli bir seviyeyi koruma ihtiyacı her zaman olacaktır -elbette yöntemler doğuracaktır bu durum. ancak eğitim seviyesi ülkemiz standartlarında gayet yüksek olduğu belli olan bir üye topluluğuna bu kadar baskı nedendir anlamadım.bu insanlar üniversite okumuş veya okuyor durumda, hayatlarında belli bir yönde hareket ediyorlar ve kendilerince bir hayat görüşleri var. şekilciliği fazla buluyorum demek istiyorum. şekil her zaman içeriği kurtarmaz. burası bir edebiyat forumu değil elbette ama dilin amorf yapısı da gözardı edilemez. bazen fikir anlatılmak için biçimi bozmak isteyebilir. sanat ve tasarımın ön planda olduğu böyle bir ortamda fikri ifade etme biçmine karşı bir özgürlük tanınmadığı şeklinde bir görüntü oluşuyor. ayrıca bu tip bir şekilciliğin yapmacıklığa yol verdiğini de görüyorum. bu yazıdan şu fikrin çıkmasını istemem: koyvermeli herşeyi, kime ne seviyeden. benim demek istediğim başka. bence baskıcı yaklaşım esas konu olan sant, yaratım ve ifadeyi kısıtlıyor. mesela ben şimdi şöyle düşünüyorum: bu yazı yöneticiler tarafından yarın silinecek. haksız mıyım birkaç gün sonra görürüm.
hurikiris offline  
Eski 02-01-2007, 12:24   #11
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Dili ustaca kullanarak, dilbilgisi kurallarının dışına çıkarak kendini ifade ediyorsa yazar, buna kim ne diyebilir...

Aşağıda son mesajlardan bir kaç örnek bulabilirsiniz. Eğer dili kıvrakça kullanmaktan bunu anlıyorsanız fazla söze gerek olmayacak.

Bu arada bu forum ile ilgili bilgisiz olduğunuz ortada: Forum kurallarına uyan mesajlar sizin iddia ettiğiniz gibi silinmezler, bunun hiçbir örneği yok.

Alıntı:
İSTE YİNE BİR AMATÖRLÜK ÖRNEĞİ.. BU İŞLERİ COK BASİTE ALIYORLAR.. KMSE DEMIYO BİZ BUNU YAPIORUZ AMA..Bİ SORSAK..FALAN..AYNI ÖRNEK AKMERKEZ' DE UYGULANMIŞTI..VE YAPI' DA GUSEL Bİ ELEŞTRİ VARDI..MODERN YAPIYA ORİENT YAKLAŞIM DİE..COK KOMIKSINIZ..YA..YA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL..YADA OLDUGUN GİBİ GÖRÜN.. .
Alıntı:
haklısınz arkadaşlr emeğe veriln bi saygı olduğnu sanmıyorm..
bilerk ve isteyerk geldm bu bölüme 2. senemde çünkü mimarlk istiyodm bekledm..ama hiç umduğm gibi deilmiş yaa daha 1. sınıftayım ve bezmiş bi durumdaym elim ayağma dolaşıyo proje ödevlernde final ödevlri için ama aldıgımz notlar yerlrde sürünüyo..bilmiyorm neden bukadr çabalıyorz uykusuz kalıyorz ama bi işe yaramıyo yaa..1-2 gün uykusz kalsak neyse ama günlerce..ben kendme cok vakit ayıran birydm ama bu bölüme geldiğmdn beri tek yaptığm gece gündüz çizmk üstelk hep düşük notlr hayır ndn düşük onu da anlamış deilim(temel tasarm)
nesee sonuçta bilerk geldm çok zorlanıyrm ama yuvarlana yuvrlana gitmk lazm bırakmk da kalmk da büyük cesaret ama bölümü bırakmaya kalksam dönp yazacağm meslek yine mimarlktr galba ne yapalm kader bu çekcez diyorumm..
umarm hayırlsı olur ve umarm bizdn sonrakilr yurtdışndki gibi kaliteli ama teknik açıdn daha kolay bi eğitim alırlr yani burdaki eğitmde güzel ama çok sıkarak olmuyoo işte..nese herkse başarılr...
Alıntı:
saolun warolun

--------------------------------------------------------------------------------

çok çok teşkürlerrrdaha fazla bilgisi olan warsa yazabilir yani......
Omer Yilmaz offline  
Eski 04-01-2007, 15:03   #12
Yönetici

Alıntı:
Orijinal metin hurikiris tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
ben forumunuzu yeni keşfetmedim ancak foruma yeni katıldım. forum içinde dolaşırken sürekli kurallar kurallar. belli bir seviyeyi koruma ihtiyacı her zaman olacaktır -elbette yöntemler doğuracaktır bu durum. ancak eğitim seviyesi ülkemiz standartlarında gayet yüksek olduğu belli olan bir üye topluluğuna bu kadar baskı nedendir anlamadım.bu insanlar üniversite okumuş veya okuyor durumda, hayatlarında belli bir yönde hareket ediyorlar ve kendilerince bir hayat görüşleri var. şekilciliği fazla buluyorum demek istiyorum. şekil her zaman içeriği kurtarmaz. burası bir edebiyat forumu değil elbette ama dilin amorf yapısı da gözardı edilemez. bazen fikir anlatılmak için biçimi bozmak isteyebilir. sanat ve tasarımın ön planda olduğu böyle bir ortamda fikri ifade etme biçmine karşı bir özgürlük tanınmadığı şeklinde bir görüntü oluşuyor. ayrıca bu tip bir şekilciliğin yapmacıklığa yol verdiğini de görüyorum. bu yazıdan şu fikrin çıkmasını istemem: koyvermeli herşeyi, kime ne seviyeden. benim demek istediğim başka. bence baskıcı yaklaşım esas konu olan sant, yaratım ve ifadeyi kısıtlıyor. mesela ben şimdi şöyle düşünüyorum: bu yazı yöneticiler tarafından yarın silinecek. haksız mıyım birkaç gün sonra görürüm.
Sevgili Hurikiris,

Sizin de belirttiğiniz gibi Türkiye standartlarında gayet yüksek olduğu belli olan bir topluluğun, üniversite okumuş veya okumakta olan bir üyesi olarak noktadan sonra yeni cümleye büyük harfle başlandığını biliyor olmanız gerekir. Haklısınız esas olan içerik ancak dilimizi, belli bir eğitim almış insanlar olarak biz sahiplenmezsek kim sahiplenecek? Bunun dilin amorf yapısıyla bir alakası yok. Sizden (siz derken geneli kastediyorum) tek istediğimiz biraz özen göstermeniz ve duyarlı olmanız. Hiç zor değil aslında...
Eski 05-01-2007, 00:32   #13
Forum Üyesi

hurikiris'in Avatar'ı

bence gereksiz bir polemiğe sürüklenir bu konu. ben de büyük harfi nerede kullanacağımı gayet iyi biliyorum ancak internet ortamında daha pratik bulduğum bu yazma şeklini kullanmayı tercih ediyorum. imla kurallarını bana bu ortamda öğretebileceğinizi düşünmeniz bana garip geldi. saygısızlık yapmak gibi bir niyetim yok ama her ortamın kendine has kuralları vardır ve internet doğasında bulunan hız sebebiyle bazı pratik uygulamaları da beraberinde getirir. bu, sadece bunlardan biri. imlaya birebir uymasam da dil bilgisine uyarım ve okunabilirliği azalmış, anlamsız metinler oluşturmam. böyle bir ortam için de bu tip bir davranışı makul buluyorum. aslında benim belirtmek istediğim de tam bu noktadaydı: şekile bu kadar takılınca içeriğe haksızlık edilmiş oluyor. ayrıca kişinin kendini ifadesinde kendi biçimselliğini seçmesi düşünüldüğü kadar da korkutucu değil bence. (uç noktalardaki örnekleri savunmuyorum). sonuçta entellektüel alanda önceliğin bilgide olması gerekliliği biraz gölgeleniyor gibi geldi bana.
hurikiris offline  
Eski 05-01-2007, 00:39   #14
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin hurikiris tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
bence gereksiz bir polemiğe sürüklenir bu konu. ben de büyük harfi nerede kullanacağımı gayet iyi biliyorum ancak internet ortamında daha pratik bulduğum bu yazma şeklini kullanmayı tercih ediyorum. imla kurallarını bana bu ortamda öğretebileceğinizi düşünmeniz bana garip geldi. saygısızlık yapmak gibi bir niyetim yok ama her ortamın kendine has kuralları vardır ve internet doğasında bulunan hız sebebiyle bazı pratik uygulamaları da beraberinde getirir. bu, sadece bunlardan biri. imlaya birebir uymasam da dil bilgisine uyarım ve okunabilirliği azalmış, anlamsız metinler oluşturmam. böyle bir ortam için de bu tip bir davranışı makul buluyorum. aslında benim belirtmek istediğim de tam bu noktadaydı: şekile bu kadar takılınca içeriğe haksızlık edilmiş oluyor. ayrıca kişinin kendini ifadesinde kendi biçimselliğini seçmesi düşünüldüğü kadar da korkutucu değil bence. (uç noktalardaki örnekleri savunmuyorum). sonuçta entellektüel alanda önceliğin bilgide olması gerekliliği biraz gölgeleniyor gibi geldi bana.
Yukarıdaki mesajımdaki örnekleri gördünüz mü?
Omer Yilmaz offline  
Eski 05-01-2007, 01:03   #15
Forum Üyesi

hurikiris'in Avatar'ı

Smile

evet gördüm ve uç noktalardaki örnekleri savunmuyorum diye de parantez açtım.
hurikiris offline  
Kapalı Konu

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları