![]() |
|
|||||||
| Okullar Türkiye ve KKTC'de mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, şehir ve bölge planlama ve endüstri ürünleri tasarımı konusunda eğitimi veren üniversiteler... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Üye
|
Sesimizi Duyan Var mı?
Merhaba arkadaşlar;
Biraz sonra sizlere anlatacağımız olay öğrenci emek sömürüsünün ne boyutta olduğunun ve üniversitede verilen mücadelenin salt bir parasız eğitim talebinin çok daha üstünden yürütülmesiyle ilgili bizler Karadeniz teknik üniversitesinde mimarlık ve iç mimarlık bölümünde okuyan öğrencileriz.2005 yaz döneminde staj çalışması altında üniversitenin aracılığıyla gerçekleştirmiş olduğumuz bir çalışma vardı.bu çalışma Akçaabat belediyesine ait bir proje olup, ortamahallede bulunan,tarihi dokuya sahip 65 tane yapının rölevelerini almak ve röleve çizimlerini yapmaktı.çalışma süresi boyunca (yaklaşık 20 günlük bir süre arazide,10-15 günlük bir süre hatta daha fazlası çizim süresi),yemeklerimiz (günde bir öğün öğle yemeği)belediyenin tesislerinden karşılandı.araziye gidiş-geliş belediye taşıtıyla gerçekleştirildi.(aslında bütün bunların arkasında bir taşeron firma olduğunu sonradan öğreneceğiz)ve bizlere de çalışmaya başlamadan önce çalışmanın bir 10 günlük süreyi aldığını ve çalışmalar karşılığında da 300-350 milyonluk bir ücret alacağımızı söylediler.bizlerde işin yorucu olmayacağını ve 10 günde bu kadar ücretin yemek ve yol da dahil,ve ücretlerimizi hemen iş bitiminde alacağımızı düşünerek böyle bir çalışmaya başladık.bu çalışmaya yaklaşık 30 kadar öğrenci ve 10 yakın üniversiteden hocalarımız katıldı.çalışmaların ilerleyen süreçlerinde şantiyede işimiz bitmiş,paralarımızı alamadan eve dönmüştük.fakat bu dönem başı ücretlerimizi almak için tekrar hocalarımızla konuştuk. Ve onlarda bizlere çizimlerin ellerine eksik ulaştığını öne sürerek,projeleri görmeden bizlere ücretlerimizi vermeyeceklerini söyleyerek, sürekli bu tarz söylemlerde bulunuldu.(fakat daha sonra çizimler tamamlandı,bunun üzerine bahaneleri çizimlerin bir düzen içersinde olmayışlarıydı)ve bizlerde 3 ocak Çarşamba günü bir toplantı alarak ücretlerimizi nasıl alacağımıza dair konuşmaya başladık.ve perde arkasında bizlerin bilmediği o kadar çok şey varmış ki…bizlerin yapmış olduğu çalışmalar yüz milyarlarla telafuz ediliyor.dolayısıyla gözle görülmeyen bir taşeron firma (tabi ki bir ayağı üniversite)öğrenci emeğini yani bizlerin emeklerini sömürerek bunu daha ucuza getirebilir.Konuştuğumuz hocalardan biri bize şöyle diyor;eğer bunu bir şirket yapsa ve sözleşmeli bir kadrosu olsa çalışanların sigorta ücreti,asgari ücretler,vb. üzerinden çok daha fazla masrafa gireceğini söylüyor.(işveren taraftarı yani).taşeron işçiler olarak çalıştırılan bizler yani yarının mimar ve mühendis adayları,asgari ücret ile değil( o da henüz bir türlü alamadığımız)bir ücret karşılığında amelelik yapıp hem kafa hem kol emeğimiz, yüzlerini dahi görmediğimiz,arkasında kimlerin olduğunu bilmediğimiz birilerine peş keş çekiliyor.bu durumda öğrenci ve öğretmen karşı karşıya getirilerek ve öğrencilerdeki öğretmen korkusu da buna eklenerek( aman hoca bana takmasın,aman okulum yanmasın,bunlarla uğraşılmaz üç beş kuruş için başım belaya girmesin) gibi söylemlerde de bulunarak yaşanılanları sineye çeker duruma düşürülmüştür.Ayrıca yine bizim projelerimiz üzerinden TOKİ nin de farklı bir ödenek ayırararak, yine belediyiele girilen ayrı bir ihale sonucu kulanılması gibi bir olasılığı var. Ve yine bu ihaleyle de birilerinin cebini dolduracağız.sevgili hocalarımız sizler şehre hizmet ediyorsunuz,halka hizmet ediyorsunuz bundan daha güzeli ne olabilir gibi nutuklarda bulunmasın bizlere..halk için bilime ve hizmete evet! Ama bizim emeklerimiz üzerinden birileri ceplerini dolduracaksa buna hayır! Buna benzer o kadar çok projeler var ki.özellikle şu son süreçte üniversitemize kurulacak olan ve inşası tamamlanmak üzere olan teknokentlerle bunun zemini hazırlanmaktadır.önceden okullarda proje arazi ve konusu kurgusaldı.şimdilerde ise örneğin şehre bir alış-veriş merkezi mi kurulacak, o dönem ki çalışma konularından biri muhakkak bu oluyor..ve bu projeler ilgili kurumlar tarafından çok düşük bir ücrete ve ya bizlerden habersiz bir şekilde değerlendiriliyor.çok yakın zamanda yaşadığımız bir olayla da bunu örnekleyelim.yine sağlık müdürlüğünün biz öğrencilerin sağlık yapıları ile ilgili çalışmalarımızı kokteyli bir sergide sunması ve onların değerlendirilmesi adı altında ellerinin altında tutulması.bunu ise sevgili hocamız şöyle açıklıyor.sağlık müdürlüğü himayesi altında bulunan yetkililerin proje üretememesi ve fikir projeleri olarak bizlerin projelerini kullanmaları. Türkçesi biz öğrencilerin imza yetkileri olmadığı için bizim emeğimizin onların imzası altından ,bizlerden habersiz kafa ve kol emeğimizin çalınmasıdır.öyle bir şey ki imza yetkimiz olmadığı için bunları noter tarafından tasdikletemiyoruz.ancak bir şirket çatısı altında bunu yapabiliyorsun.ve bizler bu emek hırsızlarına karşı mücadele etmek için bizden habersiz projelerimizin kullanılmasına izin vermemek için, emeğimize ve meslek onurumuza sahip çıkmak için çıktık bu yola.bizler ucuz iş gücü olmak istemiyoruz.bizler ne müşteriyiz ne de taşeron işçileriz.bizler öğrenciyiz.okumak için hem bir ton para yatırıyoruz üniversite bankasına hemde onlara tonlarca artı-değer üretiyoruz.kölece çalıştırılıyor,proje proje diyerek çizimlere boğuyorlar bizleri. ve eminiz ki yaşanılan sorunu bir çok üniversitede bulunan öğrenci arkadaşlarımız yaşıyor ve bu noktada tüm arkadaşlarımızı birlikte hareket etmeye çağırıyoruz. Ve bizler diyoruz ki sermaye için değil bilim için projeler ve bilimsel eğitim.paralı eğitime hayır!öğrenci emeği sömürüsüne hayır!ve projelerimizin bizden izinsiz farklı kurum ve kuruluşlarda kullanılmasını önlemek için önlemlerin alınması ve yetkilerin bizlere verilmesini istiyoruz.meslek odalarımızında öğrenci emeği sömürüsü ve taşeronlaştırılan mimar-mühendis adaylarına , gerekli önlemlerin alınması noktasında üniversite yönetimlerine karşı gerekli baskı ve duyarlılığı yaratma konusunda bizlere desteklerini sunmasını, gerekirse buna karşı verilecek bir mücadeleyi birlikte örme noktasında bir çağrıda bulunuyoruz. KTÜ müh-mim fakülteleri öğrencileri mim_muh_ogrencileri_trabzon@mynet.com En son gülümse tarafından düzenlendi : 07-01-2006 17:29. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
Mesajını yeni gördüm ama aklım almadı desem yeridir.
Bizim okulda böyle uygulamalara henüz şahit olmadım ama oldukça ürkütücü doğrusu. Ne demek ya öğrenciyiz diye çizimlerimiz sahipsiz mi kalacak; projelerimiz sahipsiz mi kalacak (?) Emeğin hiç mi değeri yok (?) Bence çok önemli bir konu ve farklı bir yerlerde ciddi gündem maddesi haline getirilmesi gerek. Bilmiyorum belki öğrenci kurultayı belki kurulması düşünülen derneklerde ama bu o kadar basit bir mesele değil. İnsanın öfkeden kudurmaması da elinde değil. Bunun için bir şeyler yapılmalı ama kampüs de kalmamalı bu konu sadece; sadece öğrencilerin değil tüm mimarlarında görmesi gereken bir şey bence. Hep beraber bir çözüm üretmeli; çalışmalıyız. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
çok üzücü bir olay
çok geç öğrenmiş bulunmaktayım gördüğünüz gibi ama üzülmemek elde değil.sdü mimarlık öğrencisiyim bu arada.bahsedilen olay kadar trajedik değil ama şunu bir dinleyin.yaz stajı için bölümümüze (ismini vermeyelim) bir mimarlar odası şubesinden teklif geldi.her türlü ihtiyaçları karşılanmak üzere 10 öğrenci röleve restorasyon stajı yapacaktı.bu listeye adımı yazdırırken hep şüphe vardı içimde.acaba diyordum için içinde bir çıkar varmı.ama ne çıkar olursa olsun sonuçta bende bu işin nasıl yapılacağını öğrenecektim.nitekim yeterli sayı sağlanamadı ve bizim bölüm katılmadı.ortada kesin bir suç yok ama sizin anlattığınız bu olaydan sonra daha bir anlam kazandı kafamda.kapandımı bilmiyorum bu konu ama bende kendi imkanlarımla elimden geleni yapacağım arkadaşlar.projelerinizin izinsiz telif haksız kullanımına gelince neden mimarlar odası bu işe sahip çıkmak için bir şeyler yapmıyor.mimarlığı para uğruna yapan duygudan yoksun çantacılara bunu anlatmak imkansız
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
malesef bgg gibi bende yeni gördüm bu msjı.yaşanılan olay sadece trabzonda değil bir çok ünvrsitede de yapılıyor.bu yolla öğrenciler kullanılıyor.ve izlenilen yöntem hep aynı
yol ve yemek biri tarafından karşılanıyor.işin içinde yüz milyarlar dolanırken öğrenci stajda başarılı sayılıyor sadece.ben böyle bir şeyi yaşadım ve çizimleri yarım verdim ve neticesinde diploma projesinde bırakıldım.(not=bir önceki dönem proeleri arşive alınmış bir öğrenciyim.) |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
üzücü..
inanımaz bişe bu hocalrın da buna alet edilmesi şok edici dogrusu..
ktu de okuyan biri olarak hertürlü tepkiye destek vermeye hazırım.bu ülkenin genç beyinlerini kimsenin sömürmeye hakkı yok..![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
çözüm?
mesela bu konu mimarlar odasına taşınabilse.herkes kendi ilindeki odayla irtibata geçse.hocalarla başımızın belaya girmesi tabiki iyi değil o yüzden bir dekana bir rektöre gitme hakkımızı kullanmak akıllıca değil sanırım.zaten gerekeni yapmıyorlar.ne diyorsunuz?????
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
sizce meslek odaları ne kadar iyi çalışıyor?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
aslında bu sorunun altında yatan şüpheyi ben de taşımıyor değilim ama okullardan daha iyi yapıyorlar desem çok mu ileri gitmiş olurum?
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
...
arkadaşlar bence....
1- staj yaptıınızı söylediğiniz ve daha sonra verilmesi vaadedilen paranızı alamadığınız konuda sanırım yapabileceğiniz pek te bişey yok galiba... daha doğrusu bu işin başında bu gibi bir sonuçla da karşılaşabileceğinizi de düşünmeliydiniz... sonuçta sizin istediğiniz o para hakkınız olabilir... ama eğer yanlış anlamadıysam bu bir staj , bu stajı yapmak zorundasınız (öyle değilse bu yazdığımı önemsemeyin) , yaptığınız bu stajdan not alacaksınız... yani bu stajı her yaz yüzlerce öğrenci para almadan türkiyenin her hangi bir yerinde zaten yapıyor... tabiki size söz verilip daha sonra bu sözün tutulmamasını haklı göstermeye çalışmıyorum... bu açıdan bakıldığında sonuna kadar haklı olduğunuzu düşünüyorum... ama başta da söylediğim gibi bu staja başlamadan önce bununda başınıza gelebileceğini düşünmeliydiniz... bu konuda meslek odaları veya okullarında yapabileceği pek bişey yok sanırım... zaten bunlar sizi aldattığını söylediğiniz hocalar... 2-projelerinizin kullanılması konusu ise içinden daha çıkılmaz bi durum... bunu yapabilen bir hocanın öğrencisi olmak zaten baştan kaybetmek oluyor... yani kime neden güveneceğim gibi bir durum var... işin komik tarafı aynı hocaların kullandıkları projelere bide not verip yeterliliğini ölçmesi... yani proje sahibi öğrencilerin bu projelerin kullanılmasına izin verilmesinde söz sahibi olmasını gerektirecek bir yasal düzenleme gerekiyor ki bunun ne kadar zor bir şey olduğunu eminim hepiniz biliyorsunuzdur... ve bence buna en önce meslek odaları ve okullar karşı çıkacaktır... yani biz öğrenciler bu konuda da her zaman olduğu gibi tek başımıza ve çaresiziz... 3-tüm bu konularda hakkımızı nerde arayabileceğimiz konusunda karamsarım... şimdilik böyle bir yerin olmadığını düşünüyorum... bu tür bir şeyi sadece tamamen öğrencilerden kurulmuş bir kurumun, derneğin (yada herneyse) çözebileceğini düşünüyorum... böyle bir girişim ve hareket olursa da seve seve katılırım... sadece benim düşüncelerim....
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
evet staj yapma zorunluluğu var.ama olay bu kadar masum değil maalesef.örneğin ben stajımı yapıyorum güzel güzel defterimi dolduruyorm,ama bu satjı yapan öğrenci defteri boş teslim ediyor.neticede benim stajım saçmasapan sebeplerden kabul edilmiyor,ama gelin görün ki boş teslim eden arkadışlarımın kabul ediliyor.ve bunu yapan hoca! diyorki 'bu çocuklar benim yanımda yapmıştır stajı,daha iyi ne olabilirki'.
evet bu hocalardan ders almak mesleğe 1-0 mağlup başlamak.keşke mezun olmuş olsaydım da isim ve okul verebilseydim.bunu yapmamak için zor tutuyorum kendimi.çünkü hala bu okuldayım ve bi şekilde diplomamı onların elinden kurtarmalıyım. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
|
büyük tepki şart...
bu sömürüler hep oluyor olacak, o zaman olmaması için çabalamalıyız, ben eskişehir de mimarlar odasında öğrenci temsilcisiydim.şimdi ankara da yım ve patronum ankara şubede temsilci, iki şube arasındaki farkı gayet açık görüyorum. şubeler arasında iç çatışmalar olduğu için öğrenciler arka planda kalıyor, ama hata bizde oda bizim ve gelecekte biz varız, ona göre çalışmaya başlayalım bana bu konuda madur olan bir arkadaş ilk msj gibi bir rapor yazabilir mi?hatta ankara ya gelebilecek olanlar, bir buluşma yapsak öncelikle bu sorunu bildirsek, ses çıkarmazsak sorunlar artar. en azından elimizden gelenin en iyisini yapalım.
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|