14-01-2008, 11:24
|
|
|
Yönetici
|
Erasmus ile İlgili Yaşanan Sorun
Haftasonu başka gazetelerde de gördüm. Buraya Radikal'deki haberi aktarıyorum.
Radikal-çevrimiçi / Türkiye / Yurtdışı eğitim hayalleri yarım kaldı
Alıntı:
Yurtdışı eğitim hayalleri yarım kaldı
Öğrenci değişim programı Erasmus'la yurtdışına gitmeye hazırlanan yüzlerce öğrenci, üniversitelerine güvenip bavullarını hazırlamıştı. Evini boşaltıp eşyalarını satan, uçak biletlerini alan öğrencilerin hayali şok bir haberle yarım kaldı: Ödenek yok, gidemiyorsunuz
12/01/2008 (1841 kişi okudu)
UMAY AKTAŞ SALMAN (Arşivi)
İSTANBUL - Galatasaray Üniversitesi İktisat Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi Betül Kasar, 13 gün sonra eğitimine Fransa'daki bir üniversitede devam edeceğini düşünüyordu. Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarından olan Erasmus'a başvurmuş ve üniversitesi yurtdışı işlemlerine başlamasını istemişti. Yurtdışında kalacağı yurdu ayarladı. Vizesini ve uçak biletini almıştı. Eşyalarını satmış, kirada kaldığı evden taşınmıştı. Ama üniversiteden aldığı kötü haberle şok oldu. Üniversite, AB Eğitim ve Gençlik Programları'nı yürüten ve ödenek sağlayan Devlet Planlama Teşkilatı'na bağlı Ulusal Ajans'ından (UA) aldıkları ödenek yetersiz olduğu için yurtdışına gidemeyeceğini söyledi. Betül Kasar ile aynı durumda çeşitli üniversitelerde, yüzlerce öğrenci var.
10 bin öğrenci istedi
Erasmus, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları'ndan biri. Program her yıl binlerce üniversite öğrencisi için yurtdışında eğitim olanağı sağlıyor. Öğrenciler, bir akademik yıl ya da yarım dönem yurtdışındaki üniversitelere gidiyor. Öğrencilerin gidiş ve yurtdışındaki masrafları AB Eğitim ve Gençlik Programları'nın yürütülmesini sağlayan Devlet Planlama Teşkilatı'na bağlı Ulusal Ajans (UA) karşılıyor. Öğrencilere yurtdışında aylık 500 avro harçlık veriliyor. Ödenek Avrupa Komisyonu ve Türkiye arasında imzalanan mutabakat zaptı ile belirleniyor.
2007-2008 akademik yılında Erasmus programı için ayrılan bütçe ise 22 bin 288 avro oldu. Geçen mart ayında üniversiteler Erasmus programından yararlanabilecek öğrencilerini seçti. Tüm üniversitelerden 10 bin öğrenci Erasmus programından yararlanmak istedi. UA 22 bin 288 avroluk bütçeyi üniversitelere tahsis etti ve ekledi: "Var olan bütçe ile ancak 6 bin öğrenci Erasmus'tan yararlanabilir." Ödeneğin tamamıyla üniversitelerin taleplerinin yüzde 61'i karşılandı. Bu öğrenciler burslarını alarak yırtdışına gitti.
İlk etapta gidemeyen öğrencilerin, aralık ayında UA'nın vereceği ek ödenekle yurtdışında eğitim hayalinin gerçekleşeceği düşünülüyordu. Üniversiteler, bu öğrenciler içinde yurtdışında okulları da ayarlamıştı.
Ödenek sürprizi
Ancak bahar dönemi için UA'nın verdiği ek ödenek öğrencilerin hepsine yetmemişti. Oysa üniversiteler aralık ayında açıklanacak ek ödenek miktarlarına güvenerek, öğrencilerin işlemlerine başladı. Çünkü aralık ayı beklense okul, yurt ve vize işlemleri yetişmezdi. Ancak birkaç gün önce ek ödenek miktarları yetmediği için gidemeyeceklerini öğrendiklerinde hüsrana uğradılar.
İktisat üçüncü sınıf öğrencisi ve bölüm ikincisi Özgün İpeker, Belçika'da bir üniversiteye kabul edilmişti. Uçak biletini bile almıştı. 27 Ocak'ta gitmesi gerekiyordu. Birkaç gün önce ödeneğin yetmediğini öğrenen İpeker şunları söyledi: "Üniversite önce sorunu halledeceğini söyledi. Sonra ödenek yok dediler. Kirada oturuyordum. 'Gidiyorum' diye, evimi boşalttım. 1000 YTL masraf yaparak vize aldım. Ortalaması benden düşük dört arkadaş gitti. Gidemeyenler ağlıyor."
Bavullarını bile hazırlayan Betül Kasar ise 13 gün sonra Fransa yolcusuydu. O da kiradaki evinden çıktı, eşyalarını sattı. Vizesini aldığını, zorluklarla bir yurt ayarladığını anlatan Kasar "Haksızlığa uğradık. Şimdiye kadar yaklaşık 800 YTL para harcadım" diye konuştu. ODTÜ'de birçok öğrenci vizesini aldı, kalacağı yurda 1000 avro depozito yatıranlar oldu. Türkiye'nin pek çok üniversitesinden bursa güvenerek, yurtdışına gitmiş, eğitminin başlamasını bekleyenler bile var.
Taraflar konuşuyor
Yurtdışı eğitimde yüzlerce öğrenci mağdur olurken ortada yine sorumlu yok. Taraflar şöyle konuşuyor:
UA Başkanı Fatih Hasdemir: "Geçmiş yıllarda olduğu gibi kullanılmayan kaynak varsa, havuzda toplayıp üniversitelere tekrar tahsis ettik. Yarattığımız ek ödenektir, olacak diye kesin bir şey yok."
ODTÜ Değişim Ofisi Koordinatörü Pınar Dede Işıkman: Bahar dönemi için 98 öğrencimizden 40'ı gidebilecek. 2007-2008 akademik yıl için yaklaşık 700 bin avro talepte bulunduk, ancak 480 bin avro alabildik. Bu yıla kadar hiçbir zaman sorun olmadı. UA, 'Seçilmiş öğrenciyi göndermemek olmaz, endişe edecek durum yok' demişti.
Galatasaray Üniversitesi Erasmus yetkilisi: "18 öğrenci gidemeyecek. Öğrenciyi seçtiğimizde 'biz seni yolluyoruz' diyoruz. UA'nın lafına güveniyoruz. Bilgilendirilmeliydik."
Anadolu Üniversitesi Erasmus Koordinatörü Zekiye Doğan: "200 öğrenci gitti. Gelen ek hibeyle 91 öğrenci daha gidecek. 105 öğrenci gidemeyecek. Ama öğrencilere önceden kesin olmadığını söylemiştik. Bunu bildikleri için bir sorun yaşamıyoruz.
|