![]() |
|
|||||||
| Öğrenci Projeleri Öğrenci Projeleri bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Yönetici
|
Balıkesir Belediye Hizmet Binası
Meran Atay'ın, Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Bölümü 2007 - 2008 Güz Dönemi Mimari Tasarım VI dersi kapsamında, Yard.Doç.Dr. Mustafa Emre İlal yürütücülüğünde tasarladığı Balıkesir Belediye Hizmet Binası Projesi Arkitera Öğrenci Projeleri bölümünde yayınladı.
![]() Projeyi incelemek için tıklayın. En son Gül Keskin tarafından düzenlendi : 13-03-2008 11:15. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Benzerlik Demek Fazla İyimser Olur! üzücü
Arkitera'da yayınlanan ''Balıkesir Belediye Hizmet Binası öğrenci projesi'' ne dikkatleri çekmek istiyorum ;
Balıkesir Belediye Hizmet Binası ''Akhisar Belediye Hizmet Binası Projesi'' ne olan benzerlik çok üzücü.Uygulaması halen süren ve kaba yapısı bitmek üzere olan bu proje yaklaşık 1 senedir Arkiv'de yayınlanmaktadır; Akhisar Belediye Hizmet Binası 3 boyutlu imajlarını ekte bulabilir ve benzerliği görebilirsiniz.... |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
sanırım bazen esinlenme ile kopyalama arasındaki ince (!) çizgi ortadan kayboluyor. Bunun gibi örnekler oldukça çoğalmaya başladı, özellikle de yarışma projelerinde.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yönetici
|
Benzerlikler yok değil...
![]() ![]()
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Haklısınız... Hele öğrenci projesi olması, eğitim sistemimizde dikkat edilmesi gereken önemli bir konuyu ortaya koyuyor.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yönetici
|
Öte yandan her proje için "benzer" kelimesini kolayca kullanabiliriz.
Onun için bu kadar da aceleci ve fevri olmamalıyız belki de... Arkitera.com öğrenci arkadaşımızı konudan haberdar edebilirse kendisinden dinlemek iyi olur.
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. En son Omer Yilmaz tarafından düzenlendi : 14-03-2008 10:25. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Bu söyleminize kesinlikle katılıyorum. Benzerlikleri olduğu apaçık ortada yalnız proje tasarımcısının kendi kelimeleri olmadan kesin yargıya varmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Çünkü birden fazla kişinin belli olan ihtiyaç programları karşısında benzer çözümlere gidebildiğine örnek bir çok proje vardır diye düşünüyorum. Beklemedeyiz ...
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
benzerlik kavramını nasıl anlamak istediğimiz daha önemli bence.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
araştırma yapıp teknikleri kullanma diyorsak benzerlik kavramıyla bağdaşmaz ama direk kopya olayına girilirse o zaman sorun var demektir. projeyi aynien kopyalayıp elini yüzünü değişyirirsek bunun uygun olmayacagını sanırım. bu acıdan iki binanın mimari projelerini gormeden yorum yapmak pek dogru değil kanımca
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
Arkadaşlar bir öğrenci proje yaparken illaki daha önce yapılanlara benzer birşeyler yapar.Bu meşru birşeydir demiyorum ancak asıl sorun şurda başlıyor bence; bir yarışma projesinde bir öğretim üyesi daha önce yaptığını aynen projenin belli bir kısmına kopyalar ve jüri de bunu ödüllendirirse vay halimize.Bahsettiğim örneği şu kabul salonu kabuğunu kırınca göstereceğim...
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
|
bu konuyu bide credrhapsody e sormak lazım o bu gibi konularda üstad biraz yorum yapsın projeyi sorgulasın bakalım konu nerelere varacak saygılar
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
belki resim olarak benzer ama yapım tekniği farklı olabilir ama yine de aynı projeyi farklı teknikle yapmak aşama kaydetmek sayılmaz sadece kulladığın yöntemde pratik sağlar sana sadece...
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
|
projem üzerinden yapılan yorumları dünden beri takip ediyorum fakat yorumların proje hakkında bölümü hiç okunmadan, proje içeriğini, mimari projesini yani plan,kesit ve görünüşlerini incelemeden acımasızca yapılması beni çok üzdü.bahsedilen akhisar belediye binası projesinin varlığından ben de haberdarım, projeme başlamadan önce araştırmalarım sırasında görmüştüm.cephe karakteri ve cephelerinde kullanılan dil hoşuma gitti ve projemde buna benzer bir dil kullandım,doğrudur.fakat sadece renderlara bakılarak projenin benzer olup olmadığı tartışılmamalıdır.zaten akhisar belediye binası hakkında ön cephesinden 3 render dışında hiçbir bilgi verilmemiştir, dolayısıyla hakkında hiçbirşey bilmediğim bir projeyi de kopyalamak gibi bir şey yapmam mümkün olmaz heralde tahmin edersiniz ki.
ayrıca öyle olsa bile bir mimarlık öğrencisinin daha önce yapılan tasarımlardan yola çıkarak cephe özelliklerini,kullanılan malzemeyi,ya da herhangi beğendiği başka bir detayı kendi bakış açısıyla yorumlaması ve tasarımına bu doğrultuda yön vermesi kadar doğal bir durum göremiyorum.özellikle hep başvurulan bir yöntemdir bu ve öğrencinin öğrenmesine,mimari bir yorum yeteneğine kavuşmasına çok da yardımcı olur. yorumlar yapılmadan keşke projemin içeriği,kat planı çözümleri,yapıda uygulanan sistem,araziyle olan uyumu,ihtiyaç programındaki birimlerin kütlelere nasıl yerleştirildiği gibi konular incelenseydi.hepsi proje hakkında bölümünde yazıyor zaten.böylelikle projenin kendine özgülüğü belki daha iyi anlaşılabilirdi. yorumlarınız için yine de teşekkür ederim.. En son meran tarafından düzenlendi : 18-03-2008 14:56. Nedeni: eksik |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sayın meran ,
Kendi adıma merak ettiklerim var. Projenizin gelişim aşamalarından biraz bahsedebilir misiniz? Teşekkürler ...
|
|
|
#15 |
|
Arkitera Üyesi
|
ejuan arkadaşımızın bu kadar fevri çıkışını ve bunu eğitim sistemimizle ilişkilendirmesini hayretle karşılıyor ve bir o kadar da saçma buluyorum. Keşke, Akhisar Belediye Binası renderlarını bulup foruma getirme konusunda gösterdiği özeni benzerlik ve kopya kavramları arasındaki ayrıma da gösterseydi. Birçok proje için benzer kelimesini kullanmamız mümkün. (Bu konuda aklıma gelen ilk örnek Ankara Kızılay Meydanındaki Rant binası ile Lüksemburg'daki Dickes evi arasında ki çok yakın benzerlik oldu. Bunun gibi daha birçok örnek sayılabilir.) Arkadaşımız projesinin diğer tüm detaylarını bizimle paylaşırken eleştirinin sadece 3. boyut üzerinden yapılması öğrenci arkadaşımıza pek yarar sağlamayacağı kanısındayım. Sadece cephedeki benzerlik bu iki projenin tıpa tıp aynısı olduğu anlamına gelmez, Projeyi bir bütün olarak düşünmemizin daha sağlıklı olacağına inanıyorum, mimarlık kabuk tasarlamaktan ibaret değildir. Sonuç olarak bu bir öğrenci projesi ve eleştrilerinde bu yönde daha yapıcı olması gerektiği düşüncesindeyim
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|