![]() |
|
|||||||
| Öğrenci Projeleri Öğrenci Projeleri bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Arkitera Üyesi
|
balıkesir belediye binası
arkivde akhisar belediye binası için yayınlayan üç adet render dan dolayı ' kopya ' kelimesinin kullanılması yada ima edilmesi öncelikle proje sahibine haksızlıktır. ayrıca ejuan arkadaşımızın yaptığı yorumlar onun mimarlık hakkında nedenli sığ düşündüğünün kanıtıdır. ancak gerçekten bu iddiasında samimiyse kendi projelerinide arkitera.com da görmek isterim tabii yayınlanmaya layık görülürse.
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sevgili meran ,
Bende kendi adıma bu güzel açıklamanız için tekrardan teşekkür ediyorum. Söyledikleriniz arasında benim için önemli olan " ... 3 render dışında hiçbir bilgi verilmemiştir, dolayısıyla hakkında hiçbirşey bilmediğim bir projeyi de kopyalamak gibi bir şey yapmam mümkün olmaz ... " kısmıdır. Burada samimi olduğunuzu düşünüyor ve güveniyorum. Kendi adıma konuşacak olursam, planlama hakkında yorum yapmama nedenimde sizden bu konuda bir açıklama bekliyor olmamdı. Sonuçta diğer ismi geçen yarışma projesinin planlarını burada görmemiz mümkün değildi ve bir netlik yoktu. Gerçi hala görmedim (yarışma projesini kastediyorum) ama planlamanıza bu yönde bakacak olursam gerçekten başarılı bir işlevsellik ve bütünlük mevcut. Bence projenizin hakkını vermişsiniz. Tebrik ediyor, iyi çalışmalar diliyorum.
|
|
|
#18 |
|
Üye Adayı
|
esinlenme
Bu konunun gidişatı beni rahatsız etti.Sanki iki proje arasındaki benzerlik meşrulaştırılıyor gibi geldi.Tabiiki tamamıyla kopya olması mümkün değil ama yapılar arasındaki benzerlikler rahatsızlık verecek boyutta.
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sayın genceak ,
Dile getirdiğiniz gibi bir yasallaştırma olduğunu düşünmüyorum ki bu konu zaten bizi aşar. Aşardan kastım bizim böyle bir yetkimiz yok anlamında. Kendi adıma konuşacak olursam sadece öğrenci arkadaşımızın esinlenmek hakkında söylediklerinde tekrarlıyorum esinlenmek hakkında söylediklerinde haklılık payının olabileceğini düşünüyorum. Birde şu açıdan bakmakta yarar var. Bu proje bir öğrenci projesi. Hayata geçirilecek ve inşaası yapılacak bir proje değil. Bu anlamda rahat olmak lazım.
|
|
|
#20 |
|
Üye Adayı
|
Ben bunu esinlenme olarak görmüyor sınırın biraz aşıldığını düşünüyorum.Bu tespiti yapmak için kendisinin mezun olup böyle bir projesinin hayata geçirmesini beklemek doğru olmaz?Doğrular doğru olarak kalmalı.Bu seviyedeki bir esinlenme çok açık bir ifadeyle etik değil.Öğrenciyken de yapılmamalı mimarken de.
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bu noktada öncelikle şunu dile getirmek istiyorum. Öğrencilik dönemi biter bitmez verilen diplomalarla maalesef hemen mimar olunmuyor. Bu bilgi birikiminiz, kendinizi geliştirmeniz ve yeteneğinizle alakalı birşey. Belki bu konu hakkında yenibir başlık açılabilir. Ancak "Mimar adayıyken de" demek daha gerçekçi olacaktır deyip uzatmıyorum.
Bunun dışında söylenenleri dahada açmak ve gerçekçi yaklaşmak gerekiyor diye düşünüyorum. Her mimar adayının ve mimarın öğrencilik döneminde etkilendiği mimarlar, yapıları ve fikirleri olmuştur. Olacaktır da. Demek istediğim insan kendi çizgisini, kendi dilini zamanla oluşturabiliyor. Bunun içinde bolca yorum yapmak gerekiyor. Kopya değil. Bu söylemimden kopyalama taraftarı olmadığımı da çıkarabilirsiniz. Ve bir öğrenci projesini düşündüğümde bununda o yönde düşünülmüş ve geliştirilmiş bir proje olduğuna inanmak istememdir, bu kadar ısrarcı olmamın sebebi ![]() Umarım daha iyi anlatabilmişimdir kendimi.
|
|
|
#22 |
|
Üye Adayı
|
İyi niyetinizin farkındayım.Ben de öğrenciyken modernistlerden çok etkilenir ve esinlenirdim.Hatta projelerimde bu esinlenmelerden kaynaklanan bazı ufak tefek şekilsel çözümler de olurdu.Ama bu boyutta olması doğru değil.Yapılar kullanıcılar tarafından planları ve kesitleriyle algılanmazlar.İki yapıyı da gören sokaktaki insan benzerliğin hemen farkına varır.Kent insanı için cepheler esastır. İyi niyetiniz umarım kişilerde bu yanlışlığa dair doğru fikirler oluşmasına yardımcı olur.
Mimar olabilme kavramında haklısınız.Ama diploma alır almaz imza atabilme yetkimizin olması da bir başka gerçek.Sistem bina yapmamız için olgunlaşmamızı beklemiyor.Dolayısıyla mimar olabilme kavramı kendi aramızda yaptığımız entellektüel bir sohbetten ötesine geçemiyor. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Arkitera Üyesi
|
sayin mimar abilerim ve ogrenci arkadaslarim,lutfen bu ogrenci arkadasimiza bu kadar yuklenmeyelim.herkezin mimari anlam tasiyan projeler yapmasini zaten bekleyemeyiz.Turkiyedeki mimarlik fakultelerinin hepsi ogrencilerini "oss" adi altinda bir sinavla aliyor ve ogrenciler iyi bolumdur diye mimarlik okuyorlar...mimarlikda bu tarz isler yapcak insanlarada ihtiyacimiz vardir!!!eger herkez yaratici ve ya mimarsal degerler tasiyan projeler yapsalardi uygulama projelerini kimler cizecek!!!
ben burdan bir ogrenci olarak sunu soylemek istiyorum madem bir yetenek sinavi ve ya sozlu yapilmiyor bu okullara girerken,ozaman bu ogrencileri yavas yavas elemek en iyi cozumdur ve boylece bu tarz isleride daha az goruruz.(bu arada hocalarin rolude cok onemli,bu kopyala yapisdir islerin gecmesi gercekden beni sasirtiyor!) |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
projem zaten burda sene basinda yayinlanmisdir!"vertical parc olarak bulabilirsiniz" bu arada yazdiklarimdan mimarlik bilgilerimi sinamaniz sizin mimarlik konusunda eksikliklerinizi gostermektecdir!gordugumuz bina 1930 larin modernist binalarinin cok guzel bir ornegidir,bu tarz bir yapi benm okulumdaki herhangi bir birinci sinif ogrencisi tarafindan bile yapilip cozulebilir!! |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Arkitera Üyesi
|
Öncelikle nasıl bir birinci sınıf mimarlık öğrencisi belediye hizmet binası çözebilecek alt yapıya ve teknik bir bilgiye sahip olabilir hayret içindeyim bu gerek sizin okulunuz gerek diğer tüm mimarlık okulları için geçerli, sadece gülmekle yetiniyorum. Buradaki öğrenci arkadaşımızın sadece bir projesini baz alarak ona kişisel hakaretlerde bulunmanız ve mimarlık bilgisini sınamanız haddinizi aştığınızın göstergesidir. Herkes tarafından takip edilen böyle bir forumda saygı çerçevesinden uzaklaşmamanız gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum. Ayrıca tasarımcı arkadaş arkivde Akhisar belediye binasının renderlarının varlığından haberdar olduğunu kendi açıklamasında belirtmiş ve gerekli bilgileri vermiştir ben onun samimiyetine inanıyorum. Sizde kendinizi bu kadar üstün görüyorsunuz ama mimarlık öğrencisi olduğunuzu unutmadan eleştirilerinizi bu doğrultuda yapın.
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sayın Evciman,
Konuyu ilk günden beri merakla takip ediyorum ve ben de birşeyler sölemek istedim. Meran arkadasımızı bu kadar kayırmanız kuşku uyandırıyor açıkçası bende.ve cok enteresandır başka bir konu altında da pek takılmıyorsunuz.projenin tasarım aşamasında projye dahil olmuş olma olasılığınız mı var acaba????Ya da arkadaşınız mı acaba????Merak ettim de?? |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ben hiçbir proje için copy-paste yakıştırması yapamam. Yani ne kadar yapmaya çalışırsanız da yine de kendiniz bazı düzenlemeleri yapmanız gerekecektir.
Başka bir açıdan bir proje yapılmadan önce araştırma yapmak mutlaka gerekli. Ama bunlardan etkilenip onun benzeri bir cephe çıkrtmak biraz kolaya kaçmak gibi geliyor bana. Yani araştırmaların öğrettiği şeyleri direk uygulayacağız gibi birşeyin araştırmayı yanlış değerlendirmek olduğunu düşünüyorum. Araştırmalar her zaman yapmamız gereken şeylerdir zaten. Ama belediyebinası yapıyorsak o zaman daha fazla dikkat ederiz. Plan çözümleri-malzeme kullanımı gibi şeylerde bize öncü olmalıdır ama asla projemize yaklaşım şeklimizi değiştirmemeli. Bu benim düşümcem ama şimdi baktığımızda bazı ünlü mimarların da hakkında bu tür dedikoduların çıktığını biliyoruz. Bu ince bir çizgi ve biraz da kişisel. O yüzden eleştirirken asla aşırı tepkiler vermemeliyiz. O emeğe saygısızlık yapamayız, yapmamalıyız. Sonuçta öğrenci projesidir ve birşeyler öğrettiyse en büyük kazanç odur. Önemli olan okuldaki bu mimari kimliği profesyonel hayata taşıyabiliyor muyuz? Bir çok mimar dinlemişizdir "öğrenciyken biz de bunlardan yapardık diye". Ama piyasada paranın çağırdığı yöne imza atan kimlikler olmuşturlar. İşte insanları bu yöne iten öğrencilik yıllarında mimari etiği , sanatsal kimliği kazanamamaktır. Bunları kazanmak da okul projelerinde kendinden ne kadar şey kattıklarıyla bağlantılıdır. Bu proje de bu konuda düşünülmesi ve tartışılması gerekir diye düşünüyorum.
|
|
|
#29 |
|
Arkitera Üyesi
|
sanirim bu forumda yapilan tartismalarin baska bir baslik altina tasinip tartisilmasi daha mantikli olabilir,danisikli dovus haline donusturulen bir tartismaya donusmeye basladi ve konu objektifligini kaybetmektedir!bence kisisel saldirilar degil tam tersine turkiyedeki egitim sistemi ve ogrencilerin nasil yonlendirildigi konusunda bir forum olusturulmali ve bu baslik altinda konu ele alinmali!buyuklerimiz bir mimarlik odasi secimi icin ortaligi yiktilar ama sunun farkinda degiller ki gelecek nesillerde orada zamani gelince oy verecekler,turkiyenin su an ki siyasi durumuna baktigimizda ne demek istedigimi anlayabilirsiniz sanirim.
birseylerin degismesi gerekiyor,ama bunlar sozle degil icraat ile olabilecek seylerdir!burda yazdigimiz cumlelerin hepsi belki 1 hafta,belki 1 ay sonra unutulacak ve sadece biz yazdiklarimizla kalacagiz! kisacasi bu hatalari duzeltmek icin ne yapilmasi gerektigini hep beraber mimar abilerimiz,ogrenci arkadaslarimizla dusunup bunlari uygulamamiz gerek ki dediklerimiz bir ise yarasin.birseyleri icinde yasarken pek farkedemeyiz ama disardan gozlemledigimizde daha acik ve net olarak gorebiliyoruz! |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Arkitera Üyesi
|
"ugurerol" değindiğin konu bu başlıktan farklı bir konu ve senin de dediğin gibi yeni bir konu başlığı altında tartışılması gerekir. Ve bence de bu konuyu başlatmak sana düşer çünkü dediğin dışarıdan bakma olayına sen hakimsin.
Ama bu projeyi eleştirirken yabancı ülkelerdeki farklılıklara konuyu çekmeye çalışmak yanlış. Ve bir kaç proje ile türkiye'de bu tür mimari yapılıyor izlenimine varmanız da yanlış. Ama senin bu yanlış anlaşılmaları çözmek için ve değindiğin konuya açıklık kazandırmak için gerekeni yapacağına inanıyorum...
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|