![]() |
|
|||||||
| Öğrenci Projeleri Öğrenci Projeleri bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Yönetici
|
CS Mimarlık - Bağdat Caddesi’nde Ofis Binası
Öğrenci Projeleri bölümünde yayınlanan ilk proje Sedat Bayrak'ın İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nde 2005-06 Güz Yarıyılı'nda Yrd.Doç.Dr. M. Cem Altun'un proje yürütücülüğünde gerçekleştirdiği mimarlık ofisi projesi.
Projeyi http://www.arkitera.com/studentproje...Project&ID=132 adresinden inceleyebilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
|
mimarlık ve mimarlık kavrayışlarımızı tartışabilmek için iyi bir zemin olma ve belki de okul ortamlarında pratik oluş(um)lardan dolayı yetinilmesi "gereken" imkanları genişletebilmesi ve de türkiye'de mimarlık okullarında neler olup bitiyorun kısmi de olsa bir panoramik kaydını tutabilecek olması açısından bu platform umarım ilgi ve katkı görecektir.
sedat bayrak ın projesinden önce projeye yönelik çizilmiş çerçeveden de sanırım bir başka tartışma kolu yürüyebilir gibi görünüyor. açıkçası çizilen çerçevenin mimarlığın kendisine yönelik olmadığını düşünüyorum. böyle bir "sıkıntı" mimarlık dışı dünyaya ait olabilir; ve bu sıkıntılar tasarımcı için birincil değildir diye düşünüyorum; şüphesiz "işverenler"in bu istekleri gözardı edilmelidir vs gibi bir küçümsemeden bahsetmediğimin de altını çizmek istiyorum. sadece eğitim zamanı içinde bu tarz dar alanda paslaşmalara yönlendirmenin kendisinden ancak bir bina ürünü elde edilebilir gibi geliyor. bu şekilde olunca da açıklama raporu ancak binayı tasvir etmeye yönelik bir tür prospektus izinde gerçekleşebiliyor gibi. elimizdeki prospektus üzerinden yapıyı incelediğimde ise bazı soru işaretli durumlarla karşılaşıyorum (bu soru işaretleri belki burada çizimlerin yayınlanabilme boyutlarıyla, sınırlandırılmalarıyla da ilgili olabilir). yapıyı anlatmaya yönelik çizim paftası (plan kotlarının kırmızılarla vurgulandığı) izinden gidersek açıklama metninde dile getirilen 8 m yüksekliğindeki, aydınlık holün mekansal olarak nasıl bir program önerdiği okunamıyor gibi geldi. iki yanı sağır, dar cepheleri şeffaf (ki bu şeffaflık sanırım sadece holün aydınlanmasına yönelik) bir ucunda bir merdiven ve biraz berisinde asansör kulesi ile üst kotta ikisi arasında yer alan bir köprü geçişi - ki köprünün zorunlu olarak katedilmesi gereken uzunluğunu bu çizimlerden kavrayabildiğim kadarıyla meşru kılabilen tek durum merdivenin çıkış yönü. eğer bu köprü-sahanlık elde edilmiş boşluğa ve şeffaf yüzeylere dair bir tür zaman aralığı sağlamak üzere ise çizimlerin bu yönde bir vurgusu olmadığı kanısındayım (büyük ihtimal duvarların sergi yüzeyi olmasına yönelik bir cevap gelecektir diye bekliyorum). zemindeki kütüphane, maket ve arşiv alanlarının bu holden uzaklaştırılmalarını çok kavrayamadım ve çerçeve metinde belirtilen prestij meselesinin aslında mekansal olarak bu aralıklardan beslenebileceği ve bu şekilde programatik bir unsur olması imkanı var gibi görünüyor. yoksa "prestij"in kendisini şatafatlı yapı malzemelerinden beklemek ve bununla yetinmek bir mimar/tasarımcı için ne kadar tatminkar olabilir ki? fakat burada sanki bu üretim ve belgeleme alanları bir miktar dağınıklık ve "prestij"i sarsıcı, "modern görüşlü, maddi durumu güçlü, önemli işadamları" gözlerinden uzak tutulması gereken bir bakışa sıkıştırılmış gibi algılanıyor. ortak çalışma alanına giden çalışanların sürekli olarak yönetici odaları önünden arzı-endam etmeleri de bir başka irkiltme noktası gibi görünüyor. en azından giriş-çıkış anlamında sürekli kontrol altında tutulma halinin çalışma motivasyonuna ne kadar katkı sağlayacağı sanırım başka bir araştırma konusu olabilir. ayrıca yönetici katının pozisyonu ofis bünyesinin iç-yaşarlığını da parçalayan bir öğe oluyor bu durumda. kütüphane, arşiv ve maket odası, çalışmanın kendi doğasından ya da programından uzaklaştırılmış olmuyor mu? o zaman şu soru aklıma takılıyor: mimarlık ofisi kimin için tasarlanır? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
merhaba...
şunu söylemekten kendımı alı koyamadım. cv niz projenızın önüne geçmiş. böyle bir cv sahibi bu şekilde bir proje yaparsa türkiye adına yazık olur. projenıze gelınce eleştırılecek çok şey var. bir mimari ofisin yaşantısının yansıtmadıgı kanısındayım. kavramlar ve duyulardan yoksun ruhunu arıyan bir proje olmuş. fonksıyonlar cözümlenmiş olarak görünüyo. ama fonksıyonları bir arada tutan o üst dil eksık. bu birlikteliği tutan taşıyan mimari dilden yoksun. -başarılar... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
bu kısmı yeni gördüm.öğrenci projelerini incelemiştim daha önceden de.
bence bu iyi bir proje. ama gerçekle paralel gelişmesi ilgimi çekti. okul projesi adına iyi bir deneyim. proje ile ilgili yapılabilecek en iyi eleştiriyi "carpediem_" yapmış bence.
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Projede gereksiz yerlere fazla önem verdilğini düşünüyorum bence daha önemli sorunlar çözülememişken bir şaft tan bahsetmek galiba doğru olmasak gerek. Bilmiyorum belki okulunuz tesisata çok önem veriyordur ama bence projede ele alınacak daha önemli tam olarak çözülememiş mekanlar mevcut.
c.v ye gelince bencede artık bu iş bir show a dönüşeceğe benziyor. Bence arkitera yönetimi bu c.v lerdeki kelime sayısını kısıtlamalı. Yani bu c.v deki yazan herşey doğrumu diye düşünmemek elde değil ne bileyim yok sayısız dergi gazete çıkmış v.s. Doğruysada saygı duyarım o zaman sen mukemmel birisin. Başarılar arkadaşım... |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|