Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Mimarlık

Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 13-10-2006, 15:01   #1
Arkitera Üyesi

yuyar'in Avatar'ı

Mimaride Simetriden Niçin Kaçınılıyor?

Herkes niye simetriden uzaklaşma uğraşı içinde acaba?
yuyar offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 13-10-2006, 18:25   #2
Arkitera Üyesi

RedRapsody'in Avatar'ı

Evet aslında ben de bunu çok sorgulamıştım. Sonra kendimce şu anlamı çıkardım:

Diyordum ki doğadaki yaratıklar simetrik. İnsan simetrik, bir simetri ekseni keser insanı, bir yaprağı, bir hayvanı, bir kuşu... Peki dedim doğa simetrikse ve objeyi simetrik meydana getirdiyse , neden mimarlık bu oranları sevmiyor, simetriden kaçıyor?

Sonra anatomiyi düşünmeye başladım. İnsan dışarıdan simetrik görünüyor ama , aslında değil, kalbi solda... İçerden birşeyler simetriyi bozuyor yani... Fakat diğer bir organ içsel dengeyi sağlıyor... Yani bir denge sözkonusu simetriden önce... Denge kurulduğunda tarasım doğru işlemeye başlıyor...

Simetriyi ne takıntıya dönüştürmeli ne de korkmalı bence. Bakıyorum kullandığım mause simetrik, çok ta güzel... Monoton değil... Bence simetri korkusu , bir saplantı... Neden simetrik olduğuna altı dolu bir cevap verebilecek her bina estetik açıdan tatmin edici olabilir bence...
Eski 13-10-2006, 18:50   #3
Arkitera Üyesi

mim-arc-ık'in Avatar'ı

simetri.....derin konu.

Simetri kötü mü? Her mimarlık öğrencisi simetri konusunda bir takım problemler yaşamıştır bence(en azından benim tanıdıklarım öyle).Simetri Red Rapsody'nin de dediği gibi doğada simetri var.Biz de mimarlar olarak doğaya birşeyler katmıyor muyuz?..Neden simetri bu kadar problem oluyor?Ben de bu konunun cevabını çok aradım sonunda şuna karar verdim:"Yaptığın simetri Louis Kahn'ın Salk Institute binasında olduğu gibi etkili değilse simetri kullanma!"Bu stüdyo aşamasında öğretim görevlileri için basit gözüküyordur aslında.Hani klasik bir deyiş vardır ya"bunu yapmış gerisini mirrorlamış(!)"Tasarımcılar simetriden değil gelecek eleştirilerden kaçıyorlar bence.Çünkü simetri kolaya kaçmak görülüyor.Simetri kötü değil-zaten tasarımda kötü de yoktur-.Kaçmamak lazım.Kapalı olmamak lazım...

Salk Intitute binasının imajları için tıklayabilirsiniz...
Eklenmiş İmajlar

Eski 14-10-2006, 04:43   #4
Arkitera Üyesi

simetri konusunda daha önce de "http://forum.arkitera.com/showthread.php?t=9318" konusunda da tartışmıştık.
kullanılan başarılı simetriler de var tabiki, sevgili "mim-arc-ık"ın da örneklediği gibi.

bu konuda benim simetriden kesinlikle kaçmak gibi bir tavrım var. sebebi mimarlıkta tasarıma etkileyen sadece bir kaç tane etken yoktur.
kullanışlılık-estetik-sağlamlık-iklim şartları-mekanın şehirsel etkisi...

bu kadar çok etkenin de mimarlıktaki simetriyi etkilememesi çok zor bir olay. ben buna inandığımdan projelerimde simetriden kaçınırım. ama kimseden de kaçınması gibi bir şeey bekleyemem.

Faruk Özgökçe
crazy_art offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-10-2006, 00:38   #5
Forum Üyesi

aydınbilgi'in Avatar'ı

Sİmetrİ Mİ ? Asİmetrİ Mİ ?

simetriye matematik ve geometri olarak bakarsak simetri diye bişey olmadığını görürüz. simetri diyorsak herhangi bir objenin kusursuz aksiyelini elde etmem gerekir. tam olarak ikiye böldüğünüzü düşündüğünüz bir kağıdın bile birbirine eşit olamayacağını teorik olarak söyleyebiliriz.(kaos teorisi) mimarlık gibi tolerans değerlerinin yüksek olduğu bir ortamda ise %100 simetriden bahsetmek imkansızdır. sadece simetriye yakın olduğu kabul edilir.
mimari için simetri geometrik özellikler taşır.öncelikle birbirinin aksiyeli iki obje,eski matematiksel ve geometriksel anlayışa göre simetrik olabilir ancak mimariye göre simetrik değildir .vitriviusa göre :"herbiri bütüne orantılı paya sahip parçaların armonisi mimari simetridir"..önem taşıyan unsur,değinilmesi gereken nokta simetri elde etmek değil bütün bir kompozisyon elde etmektir.
en heybetli mimari dönemde dahi (mısır mimarlığı) simetri tercih edilmedi.simetri ; düzeni , doğayı kontrol etme sistemi olarak ortaya çıktı. simetri tarihte yazılı olarak; vitriviusun bu kayıtlarında yazılı olduğunu varsayarsak MÖ 1yy dan, MS 17yy ingiltere'sinde simetrik stile karşı mimarların doğanın bozulmamış niteliklerni arayışına kadar devam etmiştir.bu arayışlar sonucunda simetriden vazgeçildi tabiatın doğal formuna yönelim başladı(asimetri).
insanlar 18 yy boyunca simetriyi kullandılar.peki neden vazgeçtiler. çünkü simetriye göre bina ve çevresi insana hükmeder, asimetriye göre insan binaya ve çevresine hükmeder. çevresine hükmetmek isteyen yani kendi istekleri doğrultusunda yapı yaratmayı öngören insan asimetriyi bundan dolayı kabuleder.
simetrik olduğunu düşündüğünüz objeleri, mimari mekanları bir de kendinizi bu anlayışla incelemenizi doğru buluyorum. kendinize ben simetrik miyim ? sorusunu sorun... asimetrik olduğunuzu göreceksiniz.(acaba kaşlarınız ne kadar simetrik).asılolanın ne olduğuna siz karar verin.SİMETRİ Mİ ? ASİMETRİ Mİ ?
aydınbilgi offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-10-2006, 15:51   #6
Arkitera Üyesi

Sırf simetri yapıcam veya yapmicam demez hiç kimse ama içimizden birşey bizi ona yönlendirir.Birde bi kere simetri bizim içimizde var.Mesela simetri hastalığı olan insanlar var.Bizi buna yönlendiren birşey var.Bence bu biraz kendimizden kaçtığımızdan.Ama mesela Kahn'ın simetriyi neden kullandığı hakkında düşünmek lazım.Bi bildiği vardır demekle kurtulmamalıyız.
archerchitect offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 16-10-2006, 13:30   #7
Forum Üyesi

Merhaba,

Eğer ana soruya dönersek, yani; Mimarlıkta Simetriden Neden Kaçınılıyor'a, ben kişisel bir görüş olarak bunu yalnızca mimarın 'insan' olmasıyla ilişkilendiriyorum.

Mimarlığı bir meslek olarak yapabilen tek canlı insan ve insan kendi hayalgücü ve istekleri doğrultusunda kendi çevresini bilinçli olarak değiştirebilen veya doğaya karşı durma 'ego'suyla donanımlı tek canlı aynı zamanda.

Simetrinin doğada bir gücü var, yaşamlarını devam ettirebilmek, hareket ederek bir yerden bir yere sapma yapmadan, yuvarlanmadan ulaşabilmek için, rüzgar gibi tabiat olaylarına karşı dengesini koruyabilmek için ve hatta yapılan araştırmalara göre karşı cinsiyete çekici gelerek soyunu sürdürebilmek için doğadaki canlılar simetrinin gücüne muhtaç.

Ancak, bu düzeni kendisi de bir simetrik canlı olmasına karşın, kendi beynini kullanarak yıkabilen, değiştirebilen tek canlı olan insan bundan bir egemenlik, üstünlük hazzı duyabilen de tek canlı aynı zamanda. Ve bu üstünlüğünü yaşatıp, çevresine farklılığını hissettirmeği seviyor, istiyor, bilinçli olarak bu gücünü sergilemek istiyor. Buna da biz en basit tarifiyle sanat diyoruz, mimari dahilinde veya dışında, ve gözümüze hoş gelenleri de yücelterek bu karşı duruşu destekliyoruz. Çünki aynı ego bizde de var ve bizim bu yönümüzü besleyen ürünleri desteklemek 'kendimizi iyi hissetmemizi sağlıyor'.

Ve her ne kadar simetri mimarlığa klasik çağın dengesini, estetiğini, gücünü ve otoritesini hissettirebiliyorsa da, mimar elindeki yaratıcı gücü, hükmetme becerisini kendi lehine kullanmayı tercih ediyor. Doğanın sürekli farklı bir yerinde olmak, insan olmasının getirdiği gücü kullanmak için.

Son dönemin en çok izlenen, en çok fotoğraflanan, en çok tartışılan, en popüler mimari eserleri buna örnek değil mi?

Mimarlık insana dair bir uğraş olduğu sürece de bu sürecek gibi görünüyor...

İyi çalışmalar

En son asteria tarafından düzenlendi : 16-10-2006 16:57.
asteria offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 16-10-2006, 16:09   #8
Arkitera Üyesi

Kim kaçınıyor?...

Böyle bir genelleme ne kadar doğru olur bilemiyorum.

Mimaride temel geometrik form kullanımında olduğu gibi bu konuda da bir genelleme sayısal döküm verilse bile doğru olmaz gibi geliyor.

Temel geometrik formlar gibi Simetri de kendiliğinden "güçlü ve belirgin" bir hat oluşturduğu için "yapılanı gereksizlik durumuna düşürmemek" konusunda çok dikkat gerektirir.

Gereksiz bir "sırıtma" ile yüzyüze bırakabilir kullananı. Ya da...

Yani aynı biçimde "vezir de eder rezil de..."

...
Eski 16-10-2006, 23:51   #9
Arkitera Üyesi

bir anekdot

Jüride simetrik tasarım yapan bir mimarlık öğrencisine Biri o an bölüm başkanlığı yapan diğeri de daha önce dekanlık yapmış iki hoca şöyle demişti. "Evladım simetrik bina homoseksüel adama benzer". Bu sözün üzerine bir daha simetrik tasarım yapmadım.
Eski 17-10-2006, 04:58   #10
Arkitera Üyesi

mim-arc-ık'in Avatar'ı

bir anekdot da benden...

Yine bir üniversitenin bir öğretim görevlisi-ki simetriye takıntısı vardır- jüride pafta düzeninden tasarıma kadar gördüğü en ufak simetri karşısında "Ne yaptın sen bu tü kaka"der gibi."Ama bu simetriiiiik!"demektedir.Bu yıllardır böyle süregelir.Mesela bildiğim kadarıyla crazy_art'ın da simetriye karşı katı bir tavrı var.Kesinlikle simetriden kaçınır.Niye korkuyorlar bu simetriden anlamıyorum.Mimar böyle kavramlar karşısında kapalı olmamalı bence.Belki simetri kullanımı yerine göre bambaşka bir perspektif,bambaşka bir anlayış getirecektir.Ben mimarın bazı kavramlara kapalı olmasını yadırgıyorum açıkcası...

Saygılarımla....

Not: (Forum Yöneticilerimize)Simetriiiiik derken özellkikle çok "i" kullandım çünkü öğretim görevlisi de aynen böyle yapıyor
Eski 19-10-2006, 15:29   #11
Arkitera Üyesi

evet ben kesinlikle simetriden kaçınırım.

belki tasarım konusunda simetri açısından biraz takıntılı olabilirim. ama bu sadece simetri için bir takıntı değil.
ben tekrardan ,birbirini tekrar etmeye başlayan projeler yapmaktan kaçınırım. yani peşisıra yaptığım projelerin birbirine benzememesini isterim. simetriyi de projenin içinde bir öncekinin ters-tekrarı olarak düşünürüm. bu tekrardır beni rahatsız eden.
sürekli yeni şeyler denemeyi severim.

Faruk Özgökçe
crazy_art offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 31-10-2006, 17:35   #12
Arkitera Üyesi

yuyar'in Avatar'ı

Hep simetrinin eksilerinden bahsediyoruz.Acaba hiç artısı yok mu simetrinin?Ya da AMACI?
yuyar offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 01-11-2006, 10:29   #13
Forum Üyesi

duygu'in Avatar'ı

bence simetri veya asimetriye takılmak yerine kompozisyon ne gerektiriyosa o yapılmalı, kimi yapılar vardır simetri güzel bir uyum getirir, kimi yapılar vardır simetri kabus gibidir. Genelde simetriyi pek kullanmadığımı yeni yeni farkediyorum, sanırım birazda tasarlayanın simetriye yakınlığıyla ilgili bir konu bu.
iyi çalışmalar.....
duygu offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 01-11-2006, 12:43   #14
ndg
Forum Üyesi

ndg'in Avatar'ı

Akademisyenlerde bir simetriye burun kıvırma tavrı olduğunu ben de farkettim zamanında. Hatta ciddi anlamda öğrencileri simetrik yapılar yapmamaları için yönlendiriyorlar. Bunun bir iki nedeni olabilir:

Birincisi okullarımızın çoğunda modernist mimari (ya da onun kırık dökük bir türevinin) ekol gibi kabul ediliyor. Özellikle 90ların ortasına kadar tasarım anlayışımız epey bu kulvarda kısıtlıydı. Odtü ve yıldız en azından ilk 2 sene öğrencileri böyle yönlendiriyor sanırım, çıkan işlere bakılırsa. Modernist mimarlıkta da simetriden kaçınma gibi bir durum vardır gerçekten de. De stijl manifestosunda doğrudan geçer hatta:

" Symmetry and repetition. The new architecture has eliminated both monotonous repetition and the stiffe quality of two halves - the mirror image, symmetry. There is no repetition in time, no street front, no standardization.
A block of how is just as much a whole as the individual house. The laws that apply to the individual house also apply to the block of houses and to the city. In place of symmetry the new architecture offers a balanced relationship of unequal parts; that is to say, of parts that differ from each other by virtue of their functional characteristics as regards position, size, proportion and situation. The equality of these parts rests upon the balance of their dissimilarity, not upon their similarity. Furthermore, the new architecture has rendered front, back, right, left, top, and bottom, factors of equal value. "

Simetri ve tekrarın "eski mimarlık pratiğinin" bir parçası olduğunu kabul edip, başka bir yöne doğru gitmeye karar vermiştir de stijlciler.

Bunun dışında bir diğer gözlemim de, genelde öğrencilerin simetrik binaları pek kotaramaması. Gerçekten de premodern bir yapı yapmıyorsanız, esnek, farklılaşmış işlevleri olan mekanlarınız varsa, eski saraylar gibi simetrik yapılar tasarlamak imkansızlaşıyor. Ya da çok zorlaşıyor, zorlama oluyor diyelim.
ndg offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 02-11-2006, 14:57   #15
Arkitera Üyesi

Smile

Alıntı:
Orijinal metin asteria tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle

Eğer ana soruya dönersek, yani; Mimarlıkta Simetriden Neden Kaçınılıyor'a, ben kişisel bir görüş olarak bunu yalnızca mimarın 'insan' olmasıyla ilişkilendiriyorum.

Bunu okuyunca lisedeki bir anım geldi aklıma. Lise 2'de iken mezun oldugumuz yıl ÖSS Türkiye birincisi olan arkadasla aynı sırada oturuyorduk.Yanılmıyorsam bizim okulun meşhur fizik yazılıların da biriydi.yazılı çok zor olduğu içn şimdiki gibi yazılı geceleri uyuyamazdık. Biraz daonun etkisi ile;arkadasım sırda düzensiz duran kalemkutusunu aldı tam ikimizin ortasına koydu.öyle olunca bendede artık asimetri hastalığı mı vardır nedir. kalemkutusunu yamulttum. O düzeltti ben yamulttum sonun da sınavın ortasın da nerdeyse birbirimize giriyorduk .En sonun da 'oğlum sen insan değilsin' dedi.
Şimdi projede bir yerde simetri varsa onu değiştirmekle kalmıyorum; kesitlerde bile asitmetri yapıcam diye projeyi yürütemiyorum.

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları