![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Forum Üyesi
|
Yapıların büyük çoğunluğunda simetri hakimdir sanırım. Yani simetriden kaçınılmıyor. (Kaçılmıyor, kaçınılmıyor - aralarında fark var mı sizce?
) |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bu konuyu kim toparlamak ister?
|
|
|
#18 |
|
Forum Üyesi
|
simetri den korkan korkak mimarciklara
mimaride simetriden kacinma cabalari; kendilerini farkli biseyler yapmaliyim, ucmaliyim, kolaya kacmamaliyim, post modern yada modern gunumuz trendlerine uymaliyim, ucgen sivri balkonlar yapmaliyim, asimetrik eisenman tarzi yapilar yapmaliyim modayi (?) takip etmeliyim (ne sacmaliksa mimarlikta moda (?)) konferanslara katilmaliyim, zaha hadide ozenmeliyim, anlayışındaki ozenti olgunlasamamis mimarciklarin savundugu birseydir.
selcuk kose y.mimar www.geocities.com/selcuk_arch |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Forum Üyesi
|
Simetriden şu yüzden kaçılıyor olabilir, örneğin müzikte armoni derki aynı ton dan devam edersen şarkı bayıcı olur! O yüzden şarkıda belirli kurallarla modlar kullanılır. Yani ana sesler değişir, ve dolayısıyla şarkıya dinleyicinin ilgisi artar, çünkü monotonluktan kurtulur. Yada sanrım oyun ilkesi diyebiliriz.. Oyun ilkesi derki, sanat ile oyun arasında fazlasıyla benzerlik vardır! Yani insana haz verirler(ki bu en geniş anlamıyla kullanılmalı, hatta freud un haz ilkesine de bi göz atmalı), bu açıdan bi benzerlik kurulur. Saklanbaç oynunuda düşünürsek, herzaman değişkenler vardır, kimin nereye sakladığı hiç bir zaman bilinmez, yani işin içine gizem girdi mi daha bir haz veriyor insana olaylar! Ama simetride kesinlikle insana başka hazlar verir bana kalırsa, bu kadar güç bir şeyin yapılabilmesi(simetrik bi yapı yapma eylemi). İşte burda yapının amacı ön planı çıkıyor bence, kendime bi ev yapacaksam simetrik yapmazdım, ama güven vermesi gereken bir şirkete, örneğin bankacılık sektöründe ise tasarımı simetrik yapardım. Pek açıklayamadım ama, simetrik yada olmayan yapıları görme eylemlerindeki duygulanım farkları iyice irdelenirse, bunu tasarıma aktarmak şahane olurdu.
Örneğin Sabancı center bana hep bi güven duygusu uyandırmıştır içimde ama ankaradaki Armada daha çok eğlence yeri gibi, daha gizemli olmuştur, yine camiler de bu şekilde irdelenebilir. Bilmiyorum söylediklerim ne kadar faydalı? |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Forum Üyesi
|
acaba konuya, simetrinin daha önce hizmet ettiği amaca günümüzde ihtiyaç duyulmaması nedeniyle kullanımından kaçılıyor ? diye bakılabilir miydi?
simetri önceki devirlerde hükmedenlerin (din, devlet vb...) mimarlık aracılığıyla güçlerini hissettirmelerinin yollarından biriydi. Bunu düzlemler açısından değerlendirecek olursak yapım sistemi açısından ancak yatayda üretilen binalardaki etkiyi artırmaya yönelikti...Günümüzde ise yaklaşık bir yüzyıldır düşeyde istediğimiz yükseklikte binalar yapmaya muktediriz. Günümüz hükmedenleri (çok uluslu şirketler) artık güçlerini göstermede simetri yerine yükseklik unsurunu kullanmayı tercih ediyorlar. ..Yükselme başlıbaşına bu egemenlik hissini yeterince karşılayabilmekte. Tabiki bu, bir gökdelen binasının simetrik olmayacağı ya da günümüz binaların sadece yüksek binalardan oluştuğu anlamına gelmemektedir...konuya küçük bir açılım oluşturması dileğiyle...iyi günler |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Arkitera Üyesi
|
sayın "selcuk_arch"ın simetriden kaçınanlar için yazdıklarına kesinlikle katılmıyorum.
eğer onun dediği gibi düşünseydim burada mantıklı çabalar içine girmezdim. bu hakaretvari uslübundan dolayı kendisinde bir hazımsızlık sezdim. misül ilacını tavsiye ederim. yemeklerden önce veya sonra farketmez.
|
|
|
#22 |
|
Arkitera Üyesi
|
ben doğadaki simetriye tekrar değinmek isterim.
doğada ne herşey simetrik ve ne de asimetrikdir. ama simetriye yakın olanlar daha çok canlı ve haraketli varlıklardır. yani insanlar hayvanlar vb. çünkü bu haraketli yaratıklar sabit durmadıkları için çevre şartlarından etkilenerek bir şekil alma gibi zorunlulukları yoktur. ama cansız ve hareketsiz varlıklardan hiç simetrik olan var mıdır sizce? bir taş, bir dağ, bir ağaç ... çevre şartlarından doğrudan etkilenmeleri yüzünden bu nesneler simetrik olamıyorlar. su damlasını incelediğimizde...; su damlası ilk başladığında ve gittikçe yayıldığında simetrikdir. ta ki çevresinden onu etkileyecek bi dal parçası çıkıncaya kadar. işte o zaman simetri falan ortada kalmaz. yani çevre şartlarıdır simetriyi bozan. tabiki binanın işlevi de buna izin vermez bazı zaman. ama ne trendler ve ne teknoloji ve ne de binanın anlatmak istedikleri, bu kadar etkilememeli simetriyi...
|
|
|
#23 |
|
Forum Üyesi
|
crazy_art, söylediğin doğru, ama bu kadar aşşalara inersen ne olur? Yani kusrsuz simetri gerçekten de yok, ama dediğin ölçekte incelersen, kare, üçgen, yuvarlakta yok! Bunların şekilleri tamamen kafamızda oluşur, atom bile simetrik değildir. Yani hocan sana dese ki, balkonu üçgen yap, yada çatıyı parobolik, sende "he aslında öle bişi yok" dersen, bilimiyorum, sanırım "hönk" diye cevap verecektir, diye tahmin ediyorum!
Simetri zaten kuramsal bişeyse, tasarımda kuramsal ise, tasarım simetrik olabilir. Gerçek hayatta yuvarlak yok ama denklemlerde kusursuz yuvarlak var, yani tasarım mükemmel simetrik olabilir, nede olsa o bir denklem olmayak mı bilgisayarın içinde? Yani bilemiyorum ben mi yanlış anladım seni ama bunu tartışmak anlamsız geliyor. Ama doğada bi çok şeyin yine asimetrik olduğu doğrudur. Gerçek allotropi kümelenmeler oluşturur. Bkz gezegenimiz simetrik(!) Güneş simetrik(!) ama samanyolu, abuk subuk kümelenmeler içermiş! Ama bunlar bize birer hareket noktası sağlar mı bilemiyorum? Tasarımcı doğadan mı esinlenmeli? yada, Doğal olan mı daha estetik? Doğa simetrik değil diye simetri kullanmamak yine pek akılcı olmayacak, yada tam tersi içinde öyle. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Arkitera Üyesi
|
daha öncesinde tabiattaki simetriden bahsedilmişti. ben de bu yüzden bu şekilde açıkladım...
ben bu konudaki tartışmanın simetri iyidir veya simetri "kaka"dır şeklinde bi şekilde sonuçlanmaması gerektiğini düşünüyorum. yani herkes farklı düşünebilir. bizim burada yaptığımız simetri gibi bir tabunun veya sözün üstünde farklı yorumlar getirmek. bu byin cimnastiği en çok yorumu yazana fayda sağlar kuşkusuz. bu sayede bu konuda tartışmak bence yararlı oluyor...
|
|
|
#25 |
|
Forum Üyesi
|
Simetri kolaylık mı?
Simetrinin kolaya kaçmak olarak değerlendirilmesine kesinlikle katılmıyorum! Bir aksın ortadan ikiye böldüğü alanda farklı fonksiyonları, kabuk tamamen simetrik kalacak şekilde çözmenin neresi kolay???
![]() |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Yönetici
|
kabuk nerede?
fonksiyon nerede? |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Forum Üyesi
|
Farketmez, karşımda oturuyor olsanız, kağıt kalemle ne demek istediğimi daha iyi anlatırdım sanırım...
Sizin verdiğiniz örnekte eğer yanlış anlamadıysam bir aksın iki yanında aynı fonksiyonlara sahip birimler var (en azından avluda öyle) ki bunun kolay olup olmamasından önce doğru bir karar olup olmadığı tartışılır. Çevre verileri, yöneliş, konum vs... Ama aynı cephelerin arkasında farklı fonksiyonlar çözüldüyse ve hatta doğru bir şekilde çözüldüyse bu iş için kolay denemez bence... ![]() |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Forum Üyesi
|
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Yönetici
|
simetri ve asimetri yi nasıl tasarımsal olarak nasıl kavradığımızla ilgili bir meseleyi tartışmak yerine simetri saolsun edası nasıl bir argüman doğurur emin olamıyorum.
simetri klasik olana asimetri modern olana dairdir kabaca. kahn ın silk institute taki simetrisi ise tamamen klasik bir durumun modern bir yeniden üretimi. buradaki simetri hangi yapıyla, hangi fonksiyonla açıklanabilir? sadece simetri olsun da boşluktan olsundan mı ibaret sizce? yoksa mekansal kavrayışımızda yüzyıllardır gözün bakış noktasındaki "kanonik alışkanlığın"ı buharlaştırıp yeni bir mekan ve dünya kavrayışının varlığına, bilincine ve iradesine ait bir vurgu mudur? |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Forum Üyesi
|
|
|
|