![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Günümüzün Konut Tasarımı Anlayışı Nasıl Farklılıklar Göstermelidir?
biz mimarlar nasıl bi konut ön görmeliyiz..yada nasıl bi yaşam tarzı...neler değişti...veya değişmelimiydi...soruları na sorup cevap aramak istedim doğrusu...
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Arayın hatta hep birlikte arayalım daaaa....
Burası yarışmalar ve ödüller bölümü malesef ![]()
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba, ![]() Konu Mimarlık Bölümü'ne taşınmıştır...Ve lütfen, yazılarımızda Türkçe'yi düzgün kullanalım, okuyucuya daha kolay ve hızlı ulaşacaktır... Teşekkürler ve iyi çalışmalar |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Yönetici
|
Balkay'ın izni ile belki de bu konunun açılmasına sebep olan Levent Loft tartışmasından, konuyu açmak için alıntı yapıyorum:
Alıntı:
Bu açıklamayı şu anda yapma nedenim ise oldukça basit: Tabanlıoğlu'nda çalışan bir arkadaşımdan kısa bir mesaj aldım: Özet olarak "bu derece gençlerden oluşan bir ortamda bu tutuculuk!" diyordu... Ne dersiniz?
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
açıkçası tutuculuk kavramını açmak gerek...yada şöyle tutucu olan nedir...olması gereken nedir...ayrıca aklıma takıldı söylemeden gecemiyorum;fikirler özgürce söylendiğinde neden bi takım yargılamalara gerek duyuluyor..kendi adıma tutucu olmadığımı düşünüyorum..çünkü ben mimarım ve mimarlık yapıyorum..beni bitirecek şeylerin en önemlisi zaten tutuculuktur.. bi takım tartışmalara girilince veya fikir beyanında kişi sözünü özgürce söyleyemezse kendi kişilik haklarını çiğnemektedir diye düşünüyorum..ordaki yazılarımdada proje hakkındaki fikirlerimdi..ayrıca bi konut yaşantısında konut içersindeki özerk yaşamın dışarıdan biri geldiğinde de aynı rahatlıkla devam edebilmesine yönelik projeler üretmeye çalışmak tutuculuk değildir diye düşünüyorum.. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yönetici
|
Sanıyorum geleneksel plan temasına olan bağlılık burada altı çizilmek istenen.
Ne olur azıcık daha dikkatli yazalım, gerçekten okurken çok rahatsız ediyor.
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
Geleneksel olanın illa dışlanması gerekmez, durumdan duruma değişir bence...
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
Avrupa odaklı konut tiplerinin çok az sayıda kullanıcıyı ilgilendiren kısmını bir kenara paketleyip koyarsak( loftları)... Türkiye'de konut denilince herkesin aklında çağrışım yapan belirli bir model belirir. Kapıdan hole girersiniz, gece bölümü ayrılır, misafir odası ve oturma odası... Küçük şehirlerde hala ailelerin çoğu üzeri örtülü mobilyalarla dolu salonlarını kullanmazlar. Onun yerine küçük odayı oturma odası olarak kullanırlar. Bence konutta kırılması gereken başlıca tabu budur. İnsanlar konutun kendi yaşamlarını kolaylaştırmak için , kendilerine özgü aidiyet,mahremiyet,varolma gibi kavramlarını doyasıya yaşayabilmek için düzenlenmiş bir mekan organizasyonu olduğunun farkına varmalıdır.
Peki ne yapmalı, aslında şu anda Türk toplumu kolay analiz edilebilecek durumda değil. Çok karmaşık kaotik bir halde, temel bir tipolojiden söz etmek çok zor. Dolayısıyle bir konut tipolojisi geliştirmek için konutun hitap ettiği topluluğun çok iyi analiz edilmesi gerekir bence. Eğer konutunuz alt gelir düzeyine, gecekonduda oda ekleme , kat çıkma usülü yaşamaya alışmış bir aileye yönelikse ne yapardınız. 3+1 bu işi çözermiydi 5 çocuklu bir aile için? Yoksa çok büyük bir yatak odası mı tasarlardınız 5 çocuğu birden barındıracak? Ve bir odayıda okumaya çalışan çocukların çalışma odası mı yapardınız? Bir oda da ebeveyn için olacaksa, salon misafirlere bırakılmazdı sanırım ozaman... Bunun gibi bir analizi yapmadan 'konut tasarım anlayışı nasıl farklılıklar göstermelidir' sorusuna yanıt bulamayız sanırım. Yada şöyle bir cevap vermeliyiz; 'günümüz konut tasarım anlayışı , insanların sosyo-kültürel , sosyo-ekonomik durumları gözönünde bulundurularak yerine göre farklılıklar göstermelidir'...
R&R En son RedRapsody tarafından düzenlendi : 06-10-2006 22:39. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
konut tasarımı söz konusu olunca sanırım bu mimarların görüşlerinden çok toplumun genel yaşayış tarzıyla, burdan hareketle de doğrudan sosyal ve kültürel değişimlerle ilgili.evet üzerinde beyaz örtüleriyle boş kalan salonlar bence de mantıksız, ancak konutun kişisel olarak adlandırılabilecek bölümlerini dış dünyadan saklama isteği de genel olarak hala geçerli.bu anlamda örneğin amerikan mutfak dediğimiz servis şekli salonun yemek kokması sebebiyle geri çevrilebilir ve mimar da müşteriye kalkıp hayır efendim öyle değil böyle yaşamalısın diyemez. o yüzden bugünün her türlü anlayışa hitab edebilen ortamında, konut planlamasında ev sahibinin de mimar kadar payı olabilmeli bence.mesela hareketli bölücü duvarlarla, esnek anlayışlara cevap verebilecek tasarımlar üretilebilmeli; isteyen salonunu açsın isteyen kapasın, kısacası isteyen istediği gibi yaşasın, bu biraz da artık çok farklı yaşam biçimlerinin mevcut olmasından ileri gelir, ki mimarın amacı da farklı yaşam biçimlerine ortak bir çözüm üretebilmekti zaten.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ziyaretçi
|
konu ile alakalı olarak "azınlık raporu" filmini öneririm , daha önce bir başlıkda daha aynı konu geçmişti ve gene aynı örneği vermiştim , yönetmeni hakikaten dahice biryaklaşım sergilemiştir bu filmde konut/ofis farklılıkları konusunda
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|