Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Mimarlık

Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 24-08-2006, 11:37   #1
Forum Üyesi

Rio de Janerio'da Tartışmalar Başlatan 'Sex Museum'

Merhaba,

Mimarlık veya sanat eğitimi almaya karar veren herkes çok net olarak bilir ki artık kendisi için üzerinde konuşulamayacak, tartışılamayacak, sorgulanamayacak, tabu olarak bir kenara itilecek insanı ilgilendiren hiç bir konu yoktur. Gözlerini ve duyularını etrafında gelişen her tür sosyal, fiziksel, duyumsal gelişmeyi izlemeğe bir ‘alıcı’ gibi açacaktır.
Bazen bir doktor, bazen bir heykeltraş, bazen dansçı, bazen bir gecekondu sakini, bazen bir banker...ve bazen vs. vs....vs. Bu liste seçeneklerin sayısıyla uzayacaktır. Hayatın karşısına çıkaracağı insanlar ve müşteriler değiştikçe farklılıklara uğrayan bir sürece dönüşecektir. Medeni bir cesaretle empati kullanarak fikirlerini ve uygulamalarını topluma kabul ettirebilmek için sunumlar yapar, sergiler hazırlar, ve belki konferanslar verir....

Ancak bazı konular hala toplumlar için günlük hayatlarında hergün karşılaşmayı göze alacak kadar kolay kabul edilebilir görünmüyor.

Aşağıda göreceğiniz haberi Temmuz ortalarında okumuş ancak Arkitera’ya taşımamıştım.
Bir kaç gündür forumda bir başka başlık altında ‘Adam&Eve: The World’s Sexiest Hotel’ konusu tartışılıyor.
Link: Adam&Eve, Belek - Eren Talu

Bu konunun üzerine, Rio’da birden büyük tartışmalar yaratan, 25 yaşındaki bir mimar tarafından tasarlanmış bir ‘Sex Müzesi’ önerisini buraya gözlemleriniz için taşıyorum.

Guardian'da yayınlanan haber içeriği özetle şöyle:
Tom Phillips in Rio de Janeiro
Thursday July 20, 2006

Genç Brezilyalı mimar Igor de Vetyemy dünyanın en meşhur plajları için tepki çeken ve tamamen seksten ilham alan bir proje hazırlar. Cidade do Sexo (City of Sex-Seks şehri) adı verilmesi düşünülen ve Copacabana Plajı’nın yakınında yapılacağı planları, duyumsallığıyla meşhur fakat bir o kadar da, seks turizmi ve çocuk fuhuşunu ortadan kaldırmaya çalışan Rio de Janerio’yu ikiye böler.

Şehrin seks turizmi ile bağlantısını bitirmek isteyen vali Rosinha Matheus tepkili.

Copacabana sakinleri "bu tamamen saçmalık, proje sadece seks turizmini cesaretlendirecek ve bu semti lekeleyecek" diyor.

Bazı önemli çevreler zaten sosyal bölünmelerin olduğu Rio’da bu projenin “bölücü” bir başaka unsur olacağında ısrarlı. Fakat mimar Vetyemy çekinmiyor. “Bu, buradaki semte bir zarar vermeyecek, bu ciddi bir proje, teorik olarak büyükannem fikri beğendi, ta ki gerçekten inşa edileceğini öğrenene kadar” diyor.

Haber böylece bitiyor....görüşlerinize sunuyorum..

İyi çalışmalar

En son asteria tarafından düzenlendi : 24-08-2006 18:10.
asteria offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28-08-2006, 12:57   #2
Yönetici

shadow'in Avatar'ı

merhaba asteria
Aslında konu ‘Adam&Eve: The World’s Sexiest Hotel’ konusuna göre farklı bi boyutta.Herşeyden önce bir ülkenin sosyoekonomik durumuyla ilgili olduğu kadar kültürel yapısına dokunulan kimine göre yaralayan bir durumu var.Herkesin kafasına aslında cevabını bildikleri halde dünya bizi neden bu özelliğimizle bilsin ki tepkilerini getiren, ciddi ciddi tasarlanmış üzerinde kafa yorulmuş ölçeği kentsel nitelikte hatta bana kalırsa adamakıllı bi proje.En azından web sitesinde bunu hissettim (bkz : http://www.cidadedosexo.arq.br) . Oxford üniversitesi mezunu 25 yaşındaki mimarın tasarımında esinlendiği refaranslarla ulaşılan sonucu daha iyi kavramak keyif verici . Konu "seks" ve onun müzelenmesi durumu olunca sadece bedensel ifadeler yerine "eylemi" formunda ifade edişi de bence başarılı.Çok sevdiğim bir dostum "Dans, yatay arzuların dikey ifadesidir" demişti bir gün işte bana göre bu tasarımda yatay arzu ve eylemlerin aynen yatay bi şekilde ifadesi olarak kendini anlatıyor.seks eylemindeki bedensel arakesitler formun oluşumuna yön veriyor.Aslında kısa bi araştırma ile konunun tek bir örneği olmadığına da ulaşıyoruz.1999 yılında aynı adla, bu sefer ödüllü başka bir seks müzesi ile daha karşılaşıyoruz.ilgili linkler;

http://www.e8z.org/html/drafts/mosex...ne_4-1999.html

http://www.e8z.org/html/drafts/mosex...ecture_mag.jpg

http://archidose.org/Apr01/040201.html

evet seks bir tabu bizim ülkemizle birlikte birçok ülkede üzerinde konuşulması biraz cesaret isteyen hatta yer yer yüz kızartan mahremiyet boyutu kişiden kişiye değişse de toplumsal değer yargıları, baskılar ve benzeri kısaslarla şekli tam belirlenmemiş, kapalı kapılar ardında kalan bir eylem.Şekli tam belirlenmemiş diyorum çünkü hem günah hem yasak olarak damga yemiş hem de yasal "ev" lerde devlet kontrolünde serbest bir hal almış.Genelev kavramı her ne kadar birçok insanın tepkisine maruz kalsa da gerçek ve var olan bi "müessese (!) " .Daha çok uzakdoğuda ve kısmen de olsa batıda (Bkz: Hollanda-Red Light District) mimari anlamda oturulup tasarlanmış yapılar var.Hani irdelediğimiz soru işaretlerinden birisi sekse hizmet eden bir mimari olabilirmi acaba ? ya cevap belki de.
seks üzerine mimarca düşünmeler dünden bugüne sayıları çok olmamakla birlikte karşımıza çıkmak ta ( http://www.eds.gre.ac.uk/charingx/HelenaVanLare.html ). Eren Talu'ya yönelik dünyanın en seksi otelini yapan mimar yakıştırması da çok yeni bir olay değil yıllar önce mies de böyle bir durumla nasiplenmiş seksiliği : http://www.makearchitecture.com/blog...es/000033.html yapılarındaki şeffaflık, özgürlük, mahremiyetsizlik "mies in işleri seksimidir ?" dedirtmiş mimarlık eleştirmenlerine.Mimaride "Seks" kah planlara anagram olarak yada direk planın kendisi olarak yansımış kadın ve erkek cinsel organ şekillerinde planlar çözülmüş (bkz: Stanley Tigerman- Daisy House,hans hollein,Claude-Nicolas Ledoux (Adolph kah tapınakların cephelerine bütün çıplaklığıyla resmedilmiş üçüncü boyutta heykellenmiş (bkz : Khajuraho) ama yine de belli bir mesafeden öteye geçememiş.

Aslında şimdi bana garip gelen ise ne biliyormusunuz? ,yeri geldiğinde hemcinslerimizle yeri gelince karşı cinsle üzerinde saatlerce en çok konuşulan konulardan biri üzerine şu ana kadar bu başlık altına kimse düşüncelerini aktarmaması (başka forumlarda günlerce kürtaj tartışıldığını hepimiz biliyoruz),sözümü geri alıyorum bana şimdi garip gelmiyor kısa bir düşünceyle bişeylere vardım o da bana kalsın.

son olarak seks ve mimarlık üzerine çoğu kişinin bildiğine inandığım bir fıkrayı anlatmak istiyorum:
Birgün tanrı insanı yaratır ve bütün melekleri çağırır.Hepsinden yorumlarını duymak ister.Meleklerin gözleri kamaşmıştır bu muhteşem tasarım üzerine, hepsinin dili tutulur ve daha sonra muhteşem ,harika , inanılmaz gibi müthiş iltifatlar gelir..Derken aradan kafası karışmış bir şekilde bir melek çıkar. ve :
- Bir problem var gibi tanrım ?
tanrı :
-söyle nedir? der.
melek:
Islak mekanlarla eğlence mekanları aynı yerde çözülmüş !....

mutlu kalın

En son shadow tarafından düzenlendi : 28-08-2006 14:11.
shadow offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 29-08-2006, 09:07   #3
Forum Üyesi

Çok teşekkür ederim shadow,

Bu konu başlığını ait olduğu çerçevede inceleyip, üzerinde düşündüğünüz için. Sizin de açık olarak belirttiğiniz gibi benim ilgimi çeken önemli noktalardan birisi, bir sosyal çevrenin artık seks turizm'i ile anılmamak için bu yapıya vermek gereği duydukları büyük tepki. Dünya haritasında artık imalı dahi olsa, yıllarca kendilerine yöneltilen çocuk fuhuşu merkezi gibi damgalamalardan kurtulma çabası. Tam tarihini hatırlamıyorum ancak yıllar önce Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü büyük araştırmalarla bu bölgenin çocuk suistimalinin merkezi gibi çalıştığını belgelerle açıklamış ve ülke hükümeti uyarılmıştı. Kayıtlarda tarihe bu şekilde geçmek bölge halkını çok üzmüş ve bölgelerinden bu imajı verecek her türlü faliyeti kaldırma talepleri yükselmişti. Çok sancılı bir dönem olduğunu hatırlıyorum. Ve şimdi, bu müze 'her şey yeniden başlar mı?' korkusunu yaşatıyor.

Bilinen insanlık tarihi kadar eski bir konu ve bir o kadar da mimarlığın bu tarih süreci boyunca uğraştığı bir konu aslında. Tüm büyük imparatorlukların bu konuyu mimarisiyle ele alışı da farklı olmuş, ve bu gün çağımız önemli ölümcül hastalıkların da getirdiği yeni düşünce biçimiyle kendi yerini ve bu konuyla nasıl uğraşacağının boyutlarını araştırıyor. Biz de mimarinin kaçamadığı bu sosyal olayın fiziksel varlığını çevremizde daha sık görmeğe başlıyoruz. Sizin verdiğiniz örnekler de zaten bu yeni dönemin mimarideki yansımaları ve 'modern' insanın bu gerçekle yüzleşmesindeki aracı rolleri. Bu gerçek var ve konuşulmaması onu ortadan kaldırmıyor, aksine bu mimari ürünlerin toplum bilincini yükseltmede bir rolü olmasını ümit eden devlet yaklaşımları var. 'Korkmak', insanlığın en büyük kemirgen düşmanı, korkup, gizlendiği gerçekler tarihte insanların toplu yok oluşlarının da sebebi. Ve haklısınız, eğer mimar bu kadar insana ve topluma dair bir konuda, şehri bu kadar ilgilendirirken konuşamayacaksa sağlıklı çevre oluşturmak işlemi / tasarımı kime bırakılacak?

Bu proje aracılıyla öğreniyoruz ki, dünyada bu konu en beklenmeyebilecek ülkelerde dahi sorun olabiliyor. Bu proje gerçekleşir mi bilmiyorum, gerçekleşirse beraberinde bir çok sosyal, kültürel, kentsel araştırmaların odağında olacak, hatta tıpkı eskiden olduğu gibi Birleşmiş Milletlerin gözü buradaki her gelişmenin üzerinde olacak. (Yanlış hatırlamıyorsam dünyada internet üzerinden çocuk suistimalinin bu merkezden idare edildiği tespit edilmişti.)

Bu konunun Arkitera'da aldığı ilk tepkiler ise hiç bir mimari yorum içermiyordu, bu konuda sizi gayet net ifadelerle korkusuz yazarken görmek, mimarlık ve sağduyulu görüş bildirmek adına takdire değer. Teşekkürler.

Projeyi ise subjektif görüyorum, beni ne ürkütüyor ne de bir ilham veriyor ama insana bunun 'mimar'ın gündemine her an girebilecek olması hatırlatmasını yapması açısından önemli. Mimar, sosyal içerikli mimarinin sonuçlarından çok zor kaçabilir. Ve her toplum bu konuyla baş etmek için kendi süreçlerini yaşayacak. Tıpkı Türkiye gibi...ve yine bu konuda en çok da mimar uğraşmak, düşünmek durumunda kalacak...

Tekrar teşekkürler

(minik fıkra için de teşekkürler insan gibi herşeyiyle müthiş bir 'mimarisi' olan canlı varlığın hatırlanması açısından önemli...)

En son asteria tarafından düzenlendi : 29-08-2006 10:34.
asteria offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 29-08-2006, 18:38   #4
Yönetici

shadow'in Avatar'ı

Rica ederim efendim Güzel değerlendirme ve yorumlarınız için ben teşekkür ederim..
shadow offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları