Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Mimarlık

Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 07-08-2006, 17:11   #1
Forum Üyesi

ernestomemo'in Avatar'ı

"Mimarlık Gereksiz" mi?

Şimdi herkesin bu başlığı gördüğü anda "ne demek bu?" diyip sinirlerinin tepesine çıktığını tahmin edebiliyorum,amacım mimarlığın "gereksiz olduğu" gibi saçma bir savı tartışmaya açmak değil tabii ki(tartışmaya bile gerek yok çünkü)

başlıktaki cümle de beni şok eden bir alıntıdır.

siz defalarca karşılaşmışsınızdır "2 çizgi çekip parayı götürüyorlar" türünden yüzeyselliklerle,belki ben bunlarla daha yeni tanıştığım için bu kadar şaşırdım...

amacım şunu anlamaya çalışmak

insanlar neden böyle düşünüyorlar sizce?

insanlar derken sadece eğitimsiz kişilerden bahsetmiyorum,mimarlıkla aynı alanda çalışan meslek gruplarından da birçok insan mimarlığı hafife alıyor...(ki bu gruba girenler üniv. mezunu olmasına rağmen ne kadar eğitimli ayrıca tartışılır)

bu insanlar acaba günümüzde beton yığınlarına dönen şehirlerden çok mu memnunlar?

mimarlığı bilmiyorlar mı yoksa mimarlara güvenmiyorlar mı?

En son ernestomemo tarafından düzenlendi : 07-08-2006 17:23.
ernestomemo offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 07-08-2006, 19:20   #2
Üye

mimgürkan07'in Avatar'ı

bazılarına göre...

....Evet bazı kişilere göre öyle görünüyor.Ben K.T.Ü mimarlık 2.sınıf öğrencisiyim ve bende sizin bahsettiğiniz eleştirilere maruz kalıyorum.Tabii bu işin ciddiyetini ve önemini kavrayamamış kişiler bunlar.Emeğe saygısı olmayan, 2 çizgi ile bu mesleği karalayanları kınıyorum.
Aslında biraz da kıskançlık kokuları geliyor bence.Değil mi??
mimgürkan07 offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 07-08-2006, 20:00   #3
Forum Üyesi

ernestomemo'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin mimgürkan07 tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
....Evet bazı kişilere göre öyle görünüyor.Ben K.T.Ü mimarlık 2.sınıf öğrencisiyim ve bende sizin bahsettiğiniz eleştirilere maruz kalıyorum.Tabii bu işin ciddiyetini ve önemini kavrayamamış kişiler bunlar.Emeğe saygısı olmayan, 2 çizgi ile bu mesleği karalayanları kınıyorum.
Aslında biraz da kıskançlık kokuları geliyor bence.Değil mi??
açıkcası bundan bende şüpheleniyorum ama bunun başka somut nedenleri de olmalı
ernestomemo offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 07-08-2006, 21:38   #4
Arkitera Üyesi

RedRapsody'in Avatar'ı

1. Evet iki çizgi çizip parayı götürenlerin sayısı oldukça fazla bana göre. Hakkını vererek , mimari tasarımı bilinçli yaparak para kazanan mimar sayısı çok fazla değil . Mimari çizgileri popülist yaklaşımların , medya kültürünün ötesine geçmeyenler oldukça fazla...Şuursuz bir çizgide, ceplerini doldurup , parlak binalarının yükselişini gururla izleyen mimar! lardan bahsediyorum. Hani şu kompozit panel cephe sistemleriyle hava atanlardan bahsediyorum. Kompozit mimar! diyorum lafaramızda ben onlara.

2. Mimarlık bir salt sanat değil , müşterisine göre , bulunduğu bölgenin sosyo politik, sosyo ekonomik durumuna göre şekil alan bir disiplin. Bu durumda da ' talan edilen bir ülkede , ne denli hakkını vererek mimarlık yapılabilir? Bunu yapabilmek kolay iş değildir.Kirli bir nehirde suyun kaynağına , temiz tarafa yüzecek kadar güçlü kaç kişi çıkar.

3-Mimarlar iş kapmak uğruna mesleklerine saygılarını yitirirler, birbirlerinin altını kazarlar. Mimarlığa ihanet etmek pahasına proje yaparlar. Gözboyarlar, siyasi işlere girip iş bağlarlar. Bunun sonucunda da iki çizgi çizip parayı kaparlar...İsim yapmak uğruna bedava iş yaparlar bazan.

Birbirimizi kandırmayalım.

Zaten gerçekten mimar olanlar bu tür polemiklere aldırış etmezler. Ama birçoğu iki çizgi çizip para kazanıyor... Ne yapalım ekmek parası( bunun tek savunması budur)...

Türkiyedeki genel durumdan farklı değiliz, başka bir boyutta değiliz.
Bu ülkenin tıp doktoru, öğretmeni, avukatı, hukukçusu, mühendisi , baytarı ... hepsinde aynı sorunlar ve süreçler yaşanıyor... Ama emin olun birgün bir tufan çıkar ve geriye kökleri sağlam olanlar kalır...

Yakında biz de bu camianın içinde olacağız. Şimdiden bir karar vermek gerek. Ya adam gibi bu işi yapmayı öğreneceğiz. Yada da ruhumuzu şeytana satacağız.

İşini iyi yapan ve işine saygı duyan herkese; yılmadan , bıkmadan , gevşemeden, yanlışlara kanmadan , iyi bildikleri yolda daha kararlı yürümelerini diliyorum. Allah gücünüzü , sabrınızı artırsın.
Eski 13-08-2006, 19:26   #5
Arkitera Üyesi

Smile'in Avatar'ı

bence bu ''iki çizgi çiziyorlar parayı götürüyorlar'' yorumunun yapılabiliyor olmasının en büyük sebebi HERKESİN MİMAR OLMASI.evet maalesef herkes mimar.hatta siz mimarsınız ama karşınızdaki sizden daha çok biliyor herşeyi.yaptığınıza beğenilmemek üzere bakılıyor.eh bu herkesin herşeyi bilmesi de(!) mimarlık gereksiz gibi saçma bir yorumun yapılabilmesi durumunu çıkarıyor ortaya...
Smile offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 13-08-2006, 22:08   #6
Arkitera Üyesi

Konuyu biraz daha...

Konuyu biraz daha damardan kurcalamaya ne dersiniz?...

Mimarlık ve Sosyal Meseleler

Çünkü nasılsa aynı madene çıkacak yolunuz...

Karşılıklı bilgi alışverişi; birleşik kaplar meselesi;... vb; vs...

...

En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 13-08-2006 22:10. Nedeni: Ek...
Metin Karadağ offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 13-08-2006, 22:09   #7
Forum Üyesi

Alıntı:
Orijinal metin ernestomemo tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle

siz defalarca karşılaşmışsınızdır "2 çizgi çekip parayı götürüyorlar" türünden yüzeyselliklerle,belki ben bunlarla daha yeni tanıştığım için bu kadar şaşırdım...

demişsiniz ancak ben mimarlığı ve mimarları 'gereksiz'bulan kesimin o bahsi geçen 'iki çizgi'den bile bihaber olduklarını düşünüyorum.
şöyle pencereden dışarı baktığımda yaşadığım yapı ve etrafındaki yapılara göz gezdirdikçe aslında insanların mimarlığı gereksiz bulmaktan öte bir şekilde görmezden geldiğini farkediyorum.
tabi ki bu bir birikimli gelişim neticesinde olur.yaşadığımız ülkede mimarlığın anlamı bilinmiyor ki kaale alınsın
PuDRa offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 14-08-2006, 08:27   #8
Arkitera Üyesi

nihat'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 3
Saygıdeğer generallerim, değerli savaş arkadaşlarım,
İmparatorumuz İskenderin Beklenmeyen Hazin Ölümünün üzerinden nekadar zaman geçtiki...
ama bakın; birbirimize düştük, aramızda bir lider bir yol gösterici bir İskender olmadığı için...
İskenderin yeri ancak başka bir İskenderle dolabileceği için...

Fakat, ne yazıkki yok, iskender bir ardıl bırakmadan aramızdan ayrıldı, bilgisini becerisini ve deneyimini biz onun saygıdeğer silah arkadaşlarından daha fazla aktarabildiği bir başkası olmadı, ama ne yazıkki bizlerde tek başımıza bir İskender olamıyoruz
inat ettik ve iskender olmanın onun topraklarına sahip olmakla eş olduğuna inandık en büyük toprağı alan İskender olacaktı ve birbirimizle savaştık en iyi arkadaşımızı da en kötü arkadaşımızıda kendi elimizle öldürdük

koskoca bir imparatorluğu paramparça ettik...

Arkadaşlar geçmişe bakınca, geçmiş mimarlık kültürüne;
günümüz mimarlığının çok da ileri biryerde olmadığını düşünüyorum
habire konuşup duruyoruz, ama ölçüden geometriden bahseden yok
geçmiş deneyimlerin sütunlarını, kabartmalarını taklit etmekten başka ne yaptık
bilinçli olarak yeni bir çizgi oluşturabildik ve bunu uygulayabildikmi
güzel olmuş / kötü olmuşlardan gayri eleştiri anlamında bir yapıcılık da görmüyorum ortada
ve dahası zaman kavramını gözönüne alırsak geçmiş dönem mimarları günümüz insanından, daha cahil bir insanlık/ toplum içinde bulunuyorlardı
kaldıki haberleşme araçlarınınn yoksunluğu, malzeme işlemede ve teminindeki zorluklar
eğitimsiz dediğiniz (ne demekse) insanlar işçiler.... vs vs
günümüze oranla bir ton gerilik biton zorluk ve biton eğitimseiz kesim !!!!
ama gel görki mimarlık bu adamlarla başlamış.... ve devam ediyor...
ortada bunların getirdiklerinin haricinde ciddi bir şey yok
okul var ama tarzı yok, adı yok, okulun ürettiği mimarın derdi başka..... vs vs

demem odur ki; günümüz insanı o dönemden daha eğitimliyken, sanata ve sanatçıya, emeğe ve emekçiye daha fazla değer verirken...
mimarlık böyle yerinde sayarsa... sonrada sanatını icra ettiği adama eğitimsiz diye hakaret eder
kendini kara kapalı bir kuruya koyarsa

üfürükten teyyare konuları dolayıp dolayıp işin içinden çıkamayınca (popüler felsefe diyoruz biz buna) eğitimsiz bunlar anlamıyorlar bizleri avuntularını kullanırlarsa

teoriyle gerçek yaşamın meyvesine öküzlük adını koyarlarsa ve bu tanımın karşısında lafta olduğu kadar ayakta da durmazlarsa

işte ozaman seninin bu mimarlığını toplum iplemez (kaba bir kelime olduğunu biliyorum) ama cuk diye oturdu...

saygılar

En son nihat tarafından düzenlendi : 14-08-2006 09:39.
nihat offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 14-08-2006, 11:54   #9
Arkitera Üyesi

Bu tarz sorunlar...

Bu tarz sorunların yol açtığı sıkıntılar, bitmek bilmez çoklukta ve üstelik çok önemli etkisi de var.

Bir çok kez bu sıkıntıyı yaşadığım için biliyorum.

İster istemez anlatmakta zorluk çekiyorsunuz.

O kadar çok kötü örnekle karşılaşılıyor ki, artık biz de neredeyse kanıksayacak ve inanacak biçimde köşeye sıkışıyoruz.

Ama herşeye rağmen iyi örnekleri seçerek aklımızın bir köşesinde biriktirmek gerek. "Bunalımdan bunalım üretmek" ve "arabesk mazoşist" olmaktan uzak durmak, korunmak için bu şart.

Sızlanmak da bir yere kadar.

Fazlası yerleşik aşağılık kompleksine yol açar...

Eğer buradan, yani "bulunulan yerden" daha iyi bir yere varmak isteniyorsa; geçmişte ve bugün tek tük de olsa bizdeki iyi örnekleri düşünerek yola çıkmak gerekiyor.

Artı olarak da dünyadaki örnekleri de gözardı etmemek gerekiyor.

Size ülkemizdeki ilk bilgisayarla mimari çizim eğitmenlerinden olan Y. Mimar Sayın Zeycan Önder'in doktora çalışmasının kısa sunuşunu iletiyorum.

Bilgisayarla çizim programları ilk ortaya çıktığında çok geri konumda olan Rusya'daki mimarlık dünyasının kısa sürede nasıl yeni çıkan "beta" sürümleri hakkında görüşlerine ilk önce başvurulan bir merkez haline geldiğini, satır aralarında görebilirsiniz... Bu hiç de azımsanancak bir şey değil.

Atak yapılabilir. Aranızdan birileri "öğrenilmiş çaresizlik" kabuğunu kıracak ilk çıkışı yapabilir.

Niye olmasın?...

Yeter ki, ne abartalım, ne boşverelim.

Bu sorunu da "diğerleri" ağlaşıp sızlanarak çözemeyiz,

Nirengisiz kalmayalım.

Ne demişler "Azimle tüküren taşı deler..."

Bu sorun da aşılır, sızlanmalar geride kalır...

Bu kadar gaz da yetmezse, artık aşağıdaki adresi tıklayıverin son çare olarak...

Dünya Ülkelerinde Mimarlık Pratiği Dizisi: Rusya’da Mimarlık Meslek Pratiği ve Yeni

Dünya Ülkelerinde Mimarlık Pratiği Dizisi: "Rusya’da Mimarlık Meslek Pratiği ve Yeni Gelişmeler" Zeycan Önder

...

En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 14-08-2006 15:05. Nedeni: Ek..
Metin Karadağ offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları