![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Üye
|
Aslında bu soru daha farklı olabilirdi ama böyle yazma gereği hissettim.Çünkü elimizdeki varlık hazinesinin değerini bilmiyoruz bugün çeşitli arama motorlarında ''Osmanlı mimarisi,Selçuklu mimarisi,Türk mimarisi v.s....''yazdığımda karşıma bir kaç değişik siteden başka bişey çıkmıyor.onlarında içerikleri gerçekle ne kadar yakın orasıda farklı bir tartışma konusu görsel açıdan sanal diyarlarda gezerken kişiyi tatmin edici bir bilgi yada görsel döküman yok.Bunlar arşivlenip saklanmıyor mu?2000 yıllık tarihimizde (bildiğim kadarıyla)biz yaşadığımız topraklara hiç birşey veremedik mi?Osmanlı adalet sistemi denilince sayfa sayfa dökümanlar varda Türk Mimarisi denilince sadece Mimar Sinan (Koca Üstad)'mı akla geliyor Mimar Sinan'dan önce hiç mi mimar yoktu yada Mimar Sinan'dan sonra hiç mi mimar yetişmedi.Onun yeri ve eserlerinde bıraktığı ulviyeti tartışmak haddime düşmez ben burda Mimar Sinan'ı yermiyorum.Lütfen yanlış anlaşılmasın.Ve ayrıca yurt dışındaki tarihi köprülerimize,su kemerlerimize,hanlarımıza,kervansaraylarımıza v.s.Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayrettin'in yapmış olduğu tarihi Mostar Köprüsüne sahip çıktığımız gibi sahip çıkamıyoruz.Ben mimar değilim ama bu soruların cevabını bu konularla alakalı kişilerden cevabını istiyorum,beni bu konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
Mimari tarihimiz yok derken tam olarak ne demek istiyorsunuz? Mimarlık tarihi geçmişimiz yok demek istemiyorsunuz herhalde -bu şekilde birşey söylemek hatalı bence- ciddi bir mimarlık tarihi kaynağı olmamasından söz ediyorsunuz sanırım.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Üye
|
cevap
aslında bu soru daha farklı olabilirdi dememin amacı bizim bir alt yapımız yok mu yaşadığımız coğrafya medeniyetler beşiği,ilk yerleşim yeri,tarih boyunca mozaik bir kültür yumağının içinde bu günlere gelmiş bir milletin evlatları olarak hem uluslararası hemde kendi içimizde kendi tarihi miraslarımıza neden sahip çıkılmıyor ve neden belgelenip arşiv altına alınmıyor.ben inanıyorum ki bu zaten gerçek türk tarihinin yeri (her anlamda) dünyadaki hakettiği yeri şu an almasada gerekli çalışmaların ardından herkes türkleri daha iyi tanıyacaktır.ben mimari açıdan bakıyorum neden kendi mimari tarihimizi en üst boyutlara çıkartamıyoruz.ayrıca sorum yanlış anlaşıldı affola...
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Arkitera Mimarlık Veritabanı bu anlamda yapılmış ve yapılmakta olan çok önemli bir çalışmadır.
AMV'de güncel Türkiye mimarlığı düzenli olarak arşivlenirken, geçmişe yönelik araştırmalar da yapılmakta ve AMV'ye eklenmektedir. Bu konuyla ilgileniyorsanız amv.arkitera.com'a bakabilirsiniz. Ancak benim kişisel görüşüm bunun bir "tarihi" değil "kültürel" mirasa sahip çıkma çabası olduğudur. Kültürel mirasa sahip çıkabilmek için de varolan mimarlık örneklerini korumak ve arşivlemekten çok daha fazlası gerekiyor.. En son Şebnem Şoher tarafından düzenlendi : 26-07-2006 18:07. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Üye
|
Ne demek istediğinizi anlıyorum.Ama yaşanılan coğrafya üzerinde bir kültür mirası oluşabilmesi için önce o toplumun bir tarihi olması gerekir.Bu şartların hepsi var ama neden kendi tarihimize küs yaşıyoruz ve neden geçmişi sorgulayıp geleceğe bakamıyoruz.Çalışmalarınız beni gerçekten mutlu etti.Siz ve sizin gibi kuruluşların çoğolması ümidiyle...
Saygılarımla |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|