Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Mimarlık

Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 28-06-2006, 14:42   #1
Forum Üyesi

Project Muten İstanbul Sergisi

Garanti Galeri'deki Project Muten İstanbul Sergisi sergisini gezen var mı? ya da dünkü konferansa katılan? Sergiyle ilgili ne düşünüyorsunuz merak ediyorum? Bilmeyenler için sergideki proje galataport ile ilgili.

Ben, mimarlık alanındaki gelişmelerin dünyanın 20-30 yıl gerisinden takip eden bir ülke olduğumuz için biraz abartılı bulduğumu söylemek istiyorum. Herşeyi itiraz eden bizlerin neden bu projeye hala itiraz etmediğini çok merak ettiğimi de ayrıca belirtmek istiyorum

Neyse sizlerin görüşleri nelerdir?
arena offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28-06-2006, 15:10   #2
Forum Üyesi

Türkiş Dizayn Kuesşıns

Şulan Kolatan'ın konferansına katılma imkanı buldum. Merak etmeyin konferansta da Şulan hanıma ve projesine sorulması gereken sorular soruldu her zaman ki gibi. Urban Ecology fikriyle bilgisayar scriptleri yazılarak tasarlanmış, kentlinin su ile ilişkisini başka bir şekilde yorumayan MUTEN İstanbul projesine ilişkin sorulan ilk soru "Bu projenin taşıyıcısını düşündünüz mü?" ikinci soru "Bu yapı prefabrik mi?",başka bir soru "Malzeme olarak beton mu kullandınız?" ve bu güzel,aydınlatıcı soruların hemen arkasında Şulan hanımın yüzünde beliren şaşkınlık ifadesiyle bu sorulara cevap vermeye çalışmasıyla geçen bir konferanstı. Şulan Kolatan'a bu sorular sanırım sadece bu ülke sınırları içinde yöneltilebilir.....
memostas offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28-06-2006, 15:22   #3
Forum Üyesi

Kesinlikle katılıyorum size. Taşıyıcı eleman anlayışı kolon-kiriş seviyesinde kalmış mimarlık anlayışı olan bizlerden başka türlü bir soru beklenemezdi herhalde
Eski 28-06-2006, 15:28   #4
Forum Üyesi

Semah Akdoğan'in Avatar'ı

Şulan Kolatan'ın KOL/MAC:Project MUTEN İstanbul calismasi hakkindaki habere

http://www.arkitera.com/news.php?act...wsItem&ID=9902

linkinden ulasabilirsiniz.
Semah Akdoğan offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28-06-2006, 16:18   #5
Kum
Arkitera Üyesi

Bence

Alıntı:
Orijinal metin arena tarafından gönderilmiş
Kesinlikle katılıyorum size. Taşıyıcı eleman anlayışı kolon-kiriş seviyesinde kalmış mimarlık anlayışı olan bizlerden başka türlü bir soru beklenemezdi herhalde

Herhalde dünyanın her yerinde mesleği, işi ne olursa olsun mimarlıkla ilişkisi zayıf ancak yine de ilgi duyan insanlar olabilir, dolayısı ile de bu gibi sorular dünyanın her yerinde sayın Şulan Kolatan'a yöneltilebilir ve bu oranın genel düzeyi konusunda herhangi bir ipucu vermez. Bunda ne sorun var anlayamadım. Hele de bundan yola çıkarak yukarıdaki gibi kendini de dahil eden bir düzeysizlik sorunu varsaymak ne demek onu hiç anlamadım. Eğer gereken soruların yöneltilmediğini düşünüyorsanız herhalde bunu yapmak sizin yükümlüğünüz olmalı... Sizin sorularınızı sizin yerine başkasının yöneltmesini beklemek çok da mantıklı olmaz.

Ne yazık ki Şulan Kolatan'ın konferansını izleyemedim, ama sergiyi gördüm. Proje ve yöntemler konusundaki benim düşüncelerim kısaca şunlar:

Urban Ekoloji fikri genel olarak kırsal koşullara dönüş gibi temalarla oluşturulmuş popüler ekololoji önerilerine göre oldukça daha samimi görünüyor. Ekoloji zaten kentsel yoğunluğun ve onun saçaklanmalarının doğa ile karşılaşması ile ilgili, KOL/MAC de sorunun doğrudan üzerine gidiyor gibi görünüyor. Ama...

Bana tüm bunda ters gelen ise;
ekoloji zaten varoluşsal bir sorun (ya da yok sa değil mi?), öyleyse bu soruya algoritmalar, parametreler, ya da scriptlerle nasıl cevap verilebilir ki?
Kum offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28-06-2006, 16:34   #6
Forum Üyesi

Sayın Kum,
Mimarlıkla ilgisi zayıf insanla derken "yoldan geçen" (bu şekilde ifade etmek zorundayım) herhangi bir insandan bahsediyorsunuz herhalde. Soruyu soran mimarlıkla içiçe bir insansa komik geliyor kusura bakmayın. Konferansı izlemediğiniz için benim yorumum üzerinden bu şekilde bir izlenime kapılmanız belki de doğru. Ayrıca "düzeysizlik" değildi ifade etmek istediğim "kolon-kiriş düzeyinde" derken, "yetersiz"likti.

Biraz açmak gerekirse, bu forumdaki pek çok insan mimarlık eğitimi almıştır ya da almaya devam ediyordur. Türkiye'de mimarlık eğitimi kolon-kiriş düzeyinde yani çok geride. Yeni yapım teknolojileri nedir? dünya nereye gidiyor? herşeyi geriden takip ediyoruz. Benim zamanımda yeni yapım teknolojileri diye tünel kalıp sistemi anlatılıyordu, çok değil birkaç sene önce. Bunun yansıması da bu sorular olabiliyor haliyle.

Konuyu amacından saptırmak değil sadece size cevap vermek istedim. Sergiyi konuşmaya devam edebiliriz sanırım...
Eski 29-06-2006, 14:03   #7
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 53
Çok basitçe bu projeden ne anlıyorsunuz? (Ben de sergiyi gezen ancak toplantıya katılamayanlardanım.)
Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 03-07-2006, 11:10   #8
Yönetici

Korhan Gümüş'ün sergiyle ilgili görüşleri Köşe Yazısı'nda...

Okumak isteyenler için: http://www.arkitera.com/article.php?...Article&ID=120
Eski 04-07-2006, 01:29   #9
Forum Üyesi

sorular gercekten cok guzeldi konferansta
kolatan, minimal surfaces ve frei otto nun calismalarindan bahsetti sunus boyunca..
"minimal surfaces" ve sunusun basinda gosterdigi ilk diagram "enneper surface" ile ilgiliydi galiba..tenis ve beyzbol toplarinin yapiminda kullanilan curvelinear form...kullandiklari script in mantigini daha guzel aciklayamazdi heralde son yillardaki savas sahnelerin oldugu sinema filmlerini ornek gostererek..
algoritmalar, kullanilan scriptler estetigin tamamen ikinci planda oldugu bir design language...bir jenerasyonun bu dili anlamamasi normal, halen sutun ve kolon nerde sorulari geldi..cevap guzeldi tabi : sutun diye birsey yok!
wackybacky offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-07-2006, 00:39   #10
Arkitera Üyesi

Project Muten'i okurken belki de genel olarak bizim mimariden anladığımız söylem durumunu düşünmemeliyiz. Şulan Kolatan'ın konuşmasından anladığım kadarıyla; projenin kriterleri arasında söylem sadece verilerin dışa vurduğu gereksinim düzeyinde şekilllenmiş. İşlevin getirdiği biçim anlayışının farklı bir okuması gibi gözükse de c.alexander 'ın yıllarca yazıp çizdiği durumların farklı bir yorumu.

Sergiyi gezerken, yayınlarda gördüğümüz önceki Galataport imajlarının gözümüzün önünden geçmesini ve "aa, evet, alternatif bir duruş var, neden olmasın, başka alternatifler de olabilir..." fikrini zihnimize yöneltmeyi başarıyla somutlaştırmışlar.En azından halkla düşünülen projeyi paylaşmışlar ki konsept tabanında durmasına karşın. Kamusal alandan algılananın önceki projelerde düşünüldüğünün aksine alışveriş, kahve, kültür merkezi, vs. olmadığı ve alternatifler arandığı çok açıktır. Kamusal alanın sorgulanması açısında başarılı bir yaklaşım.
gulnz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-07-2006, 13:23   #11
Forum Üyesi

Merhaba,

Ömer Yılmaz, “ Çok basitçe bu projeden ne anlyorsunuz ?” diye sormuştu.
Korhan Gümüş ise "Bu girişimi nasıl adlandıracağız? Kamusal alanda bağımsız bir sorumluluk üstlenmiş olan profesyonellerin kamusal öznenin de inşa edilmesinde bir rolü olabilir mi?" diye.....

İsterdim, ancak bir kaç kelimeyle 'basitçe' yapamayacağımı hemen fark ettim..

“Muten İstanbul” projesinin algoritmalar yani özel olarak geliştirilmiş ‘script’lerle elde edilmiş akışkan, eğrisel ve alışılagelmişten çok uzak ‘mimari semboller’ inin zihinlerde bir anda bıraktığı görsel etkiyi bir süre için aradan kaldırdığımızda bu projenin amaçlarını ve yüzünü çevirdiği yönü algılamak çok daha kolay olacaktır.

Proje için seçilmiş ve algoritmalara kaynak teşkil eden veriler aslında çok temel yaşam unsurlarının kaynakları, karada ve suda var olan tüm canlıların kaliteli bir çevrede kaliteli bir yaşam sürdürebilmesi için gereken ve zaman içerisinde devamlılık sağlaması elzem olan unsurlar. Neler seçilmiş veri olarak...bir baktığımızda:

• “..algea oluşumları..”
• “..hava akışı ve su akışı..”
• “..su ihtiyaçlarını karşılayabilecek sarnıç birim konularına..”
• “..keskin kenarlarla ve geçişkenliği olmayan yüzeylerle tanımlanmış tek bir parça olarak görülen Galataport..”
• “..Boğaz’ ın ve Haliç’in ıslah edilmesi..”

Algae’ler, fotosentezin bir yan ürünü olarak oksijen üretebiliyorlar ve yapılan araştırmalar sonucunda, insanlar ve karada yaşayan diğer canlıların nefes alabilmesi için gerekli olan global oksijen üretiminin % 73-78 ‘ini tek başlarına üretiyorlar.

Dolayısıyla istisnasız tüm canlı türlerinin dünya üzerinde sağlıklı ve kaliteli yaşayabilmeleri için vazgeçilmezler ve onların gelecekteki varlıklarını destekleyen çevresel projeler artık onların başardıkları görevler kadar elzem.

Hava ve su akışı: bir yerleşim oluştururken kirli su ve havanın bazı noktalarda sıkışıp, birikmesine izin vermeyen, doğal ve atmosferik koşulların devreye girmesiyle kendi süreci içinde temizlenmesini desteklemek. Ki İstanbul Boğazı’nın sularına has akıntıların ve İstanbul’un topoğrafyası üzerinden akan hava akımlarının kentsel projelerin oluşturulmasına katılması anlamını taşıyor.

Sarnıçlar, tatlı su kaynaklarının konumları: Yine insan ve diğer canlıların yaşam kalitesini düşürmeden sağlıklı bir kentsel yaşam içinde yaşamlarını sürdürebilmeleri için çok temiz ve iyi korunmuş olması gereken yapılar, oluşumlar.

Ben bu projeyi barındırdığı ve araştırdığı unsurlar açısıyla gelecekte bütün kentsel gelişim projeleri için ön şart olacak konuların artık gündeme yavaş yavaş taşınması olarak görüyorum.

Algoritmalar sonucu görsel ifadelendirime dili herbirinin yaratıcısına bağlı olarak farklı biçimlerde karşımıza gelecek ve biz tıpkı mimari için öne sürdüğümüz fikirlerde yaptığımız gibi beğeni ve sıkıntılarımızı dillendireceğiz.

Ve, evet, belki de Korhan Gümüş’ün sorusunun cevabı da " Evet, kamusal alanda bağımsız bir sorumluluk üstlenmiş olan profesyonellerin kamusal öznenin de inşa edilmesinde bir rolü olabilir” olacak.

İyi çalışmalar

asteria offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 06-07-2006, 14:58   #12
Forum Üyesi

Alıntı:
Orijinal metin asteria tarafından gönderilmiş
“Muten İstanbul” projesinin algoritmalar yani özel olarak geliştirilmiş ‘script’lerle elde edilmiş akışkan, eğrisel ve alışılagelmişten çok uzak ‘mimari semboller’ inin zihinlerde bir anda bıraktığı görsel etkiyi bir süre için aradan kaldırdığımızda bu projenin amaçlarını ve yüzünü çevirdiği yönü algılamak çok daha kolay olacaktır.
evet yapılması gereken şey bence de bu. çünkü söylenmiş çok fazla söz var ama bu sözleri ikinci plana atan, bağıran bir imaj duruyor ortada. o yüzden insanların içerikten çok hiç de yeni birşey söylemeyen biçimlere takılmalarını yadırgamıyorum...
neriman m. offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 07-07-2006, 10:34   #13

Arkitera Proje'de Yayınlandı

Project MUTEN İstanbul Arkitera Proje'de yayınlandı. İncelemek için tıklayın.
Arkitera Editor offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 07-07-2006, 13:55   #14
Forum Üyesi

Bu projeyi tüm katmanları ve analizleriyle bütün olarak burada okumak ve izlemek herşeyi daha açık hale getiriyor ...

Teşekkürler

asteria offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 07-07-2006, 20:25   #15
Forum Üyesi

sergiyi gezerken nası bi scripti hangi program uzerinde çalıştırdılar en çok bunu merak ettim, bi de neden bu mekanları -hmm ne diyim, ayarlayan ?- yaratan program benim elimde de yok oturup kurcalasam kendi parametrelerimi eklesem cıkarsam falan filan, daha cok teknik boyutu hep kafamda dolandı durdu. bunları sormak icin konferansa katılacaktım ama biliosunuz iş bitmez. kısacası tasarımda yardımcı olan program nedir ne degildir nerden alırız korsanı var mıdır bunlarla ilgili birşeyler soyleyebileceklere teşekkur edeyim şimdiden.
mvrdv'nin function mixerı da merak ettigim bi başka program. keşke herkese açık olsa da biz de kolon kiriş bazlı tasarımlardan kurtulsak değişik bişeyler uretebilsek ama galiba hayallerde yaşıyor......
petre offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları